Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 10.VI

НАРЕДБА № I-59 ОТ 12 МАРТ 1999 Г. ЗА ДЕЙНОСТТА НА ОРГАНИТЕ, УПРАЖНЯВАЩИ ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ

 

НАРЕДБА № I-59 ОТ 12 МАРТ 1999 Г. ЗА ДЕЙНОСТТА НА ОРГАНИТЕ, УПРАЖНЯВАЩИ ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Обн. ДВ. бр.33 от 9 Април 1999г., отм. ДВ. бр.53 от 10 Юни 2003г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Наредба № I-117 от 15 май 2003 г. за осъществяване на държавен противопожарен контрол, пожарогасителна и аварийноспасителна дейност - ДВ, бр. 53 от 10 юни 2003 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определя редът за организиране и упражняване на държавен противопожарен контрол (ДПК).


Чл. 2. (1) Държавният противопожарен контрол в Република България се упражнява от Дирекцията на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност", регионалните звена "Пожарна и аварийна безопасност" при Столичната и регионалните дирекции на вътрешните работи и районните служби за пожарна и аварийна безопасност.

(2) Дирекцията на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" :

1. организира и упражнява ДПК на територията на цялата страна;

2. методически ръководи и контролира дейността на службите "Пожарна и аварийна безопасност" при Столичната и регионалните дирекции на вътрешните работи по упражняването на ДПК.

(3) Регионалните звена "Пожарна и аварийна безопасност" при Столичната и регионалните дирекции на вътрешните работи:

1. организират и упражняват ДПК на територията на съответния регион (район);

2. координират и методически ръководят дейността на районните служби за пожарна и аварийна безопасност по упражняването на ДПК.

(4) Районните служби "Пожарна и аварийна безопасност" организират и упражняват ДПК на територията на съответния район.


Глава втора.
РЕД И ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ

Чл. 3. (1) Държавният противопожарен контрол се упражнява чрез:

1. извършване на проверки;

2. издаване на писмени разпореждания;

3. прилагане на принудителни и административнонаказателни мерки;

4. съгласуване на проектите за строителство;

5. участие в работата на приемателните комисии за държавно приемане на строежите;

6. сигнализиране на държавни органи, организации, юридически лица и граждани;

7. лицензиране на търговците, извършващи дейности по пожарна и аварийна безопасност;

8. участие в лицензирането на търговците, извършващи пожаро- и взривоопасни дейности;

9. издаване на сертификати за съответствие на обектите с изискванията за пожарна безопасност;

10. издаване на разрешителни за осъществяване на дейности по чл. 117, т. 9, 12 и 13 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

(2) В зависимост от предназначението си проверките са:

1. комплексни;

2. контролни;

3. тематични;

4. сертификационни.


Чл. 4. (1) Комплексни проверки на обектите се извършват за установяване цялостното им противопожарно състояние най-малко веднъж на 3 години.

(2) Резултатите от комплексните проверки се отразяват в протокол (приложение № 1).

(3) Обектите, които подлежат на комплексни проверки, се определят по следните показатели:

1. обекти с преобладаваща категория на производство "А" и "Б" по пожарна опасност с обща застроена площ над 500 кв. м;

2. обекти от категория на производство "В" по пожарна опасност с обща застроена площ над 1000 кв. м;

3. обекти за масово пребивавне на хора с над 200 места (театри, кина, концертни и спортни зали, хотели, почивни станции, общежития и заведения за хранене и развлечения);

4. търговски комплекси с обща разгърната площ над 2000 кв. м;

5. учебни, детски и здравни заведения (болници, санаториуми, интернати, старчески домове, домове за сираци и душевно болни и др.);

6. високи административни и обществени сгради;

7. сградите на Народното събрание, Президентството, Министерския съвет, съдебната власт, областните и общинските администрации, Българската национална телевизия и Българското национално радио.

(4) Директорите на СДВР и РДВР по предложение на началниците на регионалните звена "Пожарна и аварийна безопасност" при РДВР (СДВР), утвърждават списъците на обектите по ал. 3 и графиците за извършване на комплексните проверки.


Чл. 5. Контролни проверки на обектите по чл. 4 се извършват най-малко веднъж в годината за проверка изпълнението на предписаните мероприятия и по спазване на противопожарните изисквания в тях. На останалите обекти контролни проверки се извършват най-малко веднъж на две години.


Чл. 6. Тематични проверки се извършват по отделни направления от дейността на органите, упражняващи ДПК (есенно-зимен сезон, жътвена кампания, чествания на националния и официалните празници и др.), по решение на ръководството на НСПАБ, РЗПАБ при СДВР (РДВР) или РСПАБ.


Чл. 7. (1) Държавният противопожарен контрол в процеса на проектиране и строителство се упражнява чрез:

1. извършване проверки на проектни документации за строежи и издаване на експертни оценки и становища за съответствието им с противопожарните правила и норми;

2. съгласуване на проекти във връзка с одобряването им за издаване на разрешения за строежи съгласно изискванията на ППЗТСУ;

3. участие в работата на експертни съвети и даване становища по спазване на противопожарните правила и норми на отделните етапи на проектиране;

4. даване на експертни оценки и становища за влагане в строителството на строителни материали и изделия местно производство и внос;

5. даване на експертни оценки и становища за новоусвоявани машини, съоръжения и изделия, предназначени за работа в пожаро- и взривоопасна среда и за такива, които при експлоатация създават пожарна или взривна опасност;

6. даване на становища за приемане на строежите или участие в работата на приемателните комисии за държавно приемане на строежите;

7. извършване проверки на строежите в процеса на изграждането им за спазване на противопожарните правила и норми.

(2) При упражняването на ДПК освен спазването на ПСТН се контролира спазването и на другите действащи правила и норми по капитално строителство, касаещи пожарната безопасност на строежите.


Чл. 8. Проверките по чл. 4, 5, 6 и 7 се извършват от органите, на които е възложено да упражняват ДПК.


Чл. 9. Когато органите, упражняващи ДПК, констатират нарушения на противопожарните правила и норми или други предпоставки и условия за възникване на пожари:

1. дават писмени противопожарни разпореждания (приложение № 2);

2. съставят актове за установяване на нарушения на правилата и нормите за пожарна и аварийна безопасност (приложение № 3);

3. прекратяват използването на прибори за отопление, части от електрически инсталации, както и на уреди и машини;

4. съставят актове за установяване на административно нарушение (приложение № 4) ;

5. изпращат разпоредителни писма (приложение № 5);

6. изпращат сигнални писма (приложение № 6).


Чл. 10. (1) Актът за установяване на административно нарушение се съставя от всеки един орган, упражняващ ДПК.

(2) Въз основа на съставен акт за установяване на административно нарушение се издава наказателно постановление (приложение № 7).

(3) Наказателните постановления се издават от директора на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност", директорите на Столичната и регионалните дирекции на вътрешните работи, от началниците на регионалните звена "Пожарна и аварийна безопасност" и от началниците на РСПАБ.


Чл. 11. (1) За предотвратяване и преустановяване на нарушенията, които създават опасност от възникване на пожари и производствени аварии, както и за отстраняване на вредните последици от тях се прилагат следните принудителни административни мерки:

1. спиране строителството, въвеждането в експлоатация и използването на обекти с национално значение;

2. спиране строителството, въвеждането в експлоатация и използването на обекти извън тези, посочени в т. 1;

3. прекратяване използването на инсталации, уреди и съоръжения с ограничено действие.

(2) Заповед за прилагане на принудителна административна мярка (приложение № 8) по ал. 1, т. 1 и 2 се издава по реда, определен в чл. 105 от Правилника за прилагане на Закона за Министерството на вътрешните работи.

(3) Принудителната административна мярка по ал. 1, т. 3 се прилага от всеки един орган, упражняващ ДПК.


Чл. 12. Принудителните административни мерки се обявяват чрез съставяне на протокол (приложения № 9 и 10).


Чл. 13. (1) Принудителната административна мярка по чл. 11, ал. 1, т. 1 и 2, се отменя от органа, който я е приложил или от по-горестоящ орган чрез издаване на заповед (приложение № 11) и изпълнителен акт (приложение № 12).

(2) Отмяната на принудителната административна мярка по чл. 11, ал. 1, т. 3 се извършва на място от органа, който я е приложил, като същата се отбелязва на гърба на протокола (приложение № 10).


Чл. 14. Противопожарни разпореждания се съставят от органите, на които е възложено да упражняват ДПК, и се връчват на ръководителя (собственика) на обекта срещу подпис.


Чл. 15. При наличието на нарушения на правилата за пожарна и аварийна безопасност директорът на НСПАБ, директорът на СДВР (РДВР) и началниците на РЗПАБ и РСПАБ отправят разпоредителни писма до държавни органи, организации, юридически лица и граждани.


Чл. 16. За резултатите от извършени проверки на обекти директорът на НСПАБ, директорът на СДВР, РДВР и началниците на РЗПАБ и РСПАБ отправят сигнални писма до ръководителите на министерства, ведомства, прокуратура, органи за местно самоуправление, застрахователни компании и др.


Чл. 17. При наличие на данни за извършване на нарушения на правилата за пожарна и аварийна безопасност органите, упражняващи ДПК, съставят предупредителен протокол (приложение № 13).


Чл. 18. Съставените актове за установяване на нарушения на правилата за пожарна и аварийна безопасност и на административните нарушения се завеждат в актови книги (приложения № 14 и 15).


Чл. 19. Дейността на служителите, на които е възложено упражняването на ДПК, се отразява ежедневно в дневник (приложение № 16).


Чл. 20. Органите, упражняващи ДПК, водят на отчет в дневник (приложение № 17) всички строежи, за които е постъпило искане за съгласуване.


Чл. 21. Органите, упражняващи ДПК, дават гласност за състоянието на пожарната и аварийната безопасност в обектите и населените места чрез националните и регионалните средства за масово осведомяване по ред, определен от министъра на вътрешните работи.


Чл. 22. Специализираните звена за пожарна и аварийна безопасност по чл. 120 ЗМВР осъществяват функциите по чл. 3, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 6 от тази наредба в обектите, за които са създадени.


Глава трета.
ОРГАНИЗАЦИЯ, РЪКОВОДСТВО И КОНТРОЛ НА ОРГАНИТЕ, УПРАЖНЯВАЩИ ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ

Чл. 23. Директорът на НСПАБ:

1. методически ръководи, контролира и координира дейността на органите, упражняващи държавен противопожарен контрол на територията на страната;

2. определя списък на обекти с национално значение, водени на отчет в ДНСПАБ;

3. утвърждава графиците и определя комисиите за извършване на комплексни проверки в обектите, водени на отчет в ДНСПАБ.


Чл. 24. Началниците на регионални звена "Пожарна и аварийна безопасност":

1. организират, ръководят, контролират и координират дейността на органите, упражняващи ДПК на територията на съответния регион;

2.организират изпълнението на заповедите на директора на НСПАБ и директора на съответната териториална служба;

3. информират директорите на НСПАБ и съответната териториална служба за дейността по осъществяване на ДПК.


Чл. 25. Началниците на районните служби "Пожарна и аварийна безопасност":

1. ръководят и контролират дейността на служителите, упражняващи ДПК на съответната територия;

2. осъществяват методично ръководство и контрол на специализираните звена за пожарна и аварийна безопасност, създадени по чл. 120 ЗМВР;

3. определят на всеки служител, упражняващ държавен контрол, териториален или специализиран участък.


Чл. 26. Териториалните граници за осъществяване на ДПК между отделните РСПАБ се определят със заповед на директора на съответната териториална служба на МВР.


Чл. 27. Служителите от специализираните звена за пожарна и аварийна безопасност, създадени по чл. 120 ЗМВР, упражняват контрол по спазване на правилата за пожарна безопасност, регламентирани с наредби, инструкции, заповеди и други документи, издавани от МС, МВР и съответните ръководители на ведомства и обекти на територията на обекта, за който са създадени.


Чл. 28. Дейността на органите за ДПК се планира чрез:

1. годишен и месечни планове за дейността на РЗПАБ и РСПАБ;

2. седмични планове за дейността на служителите, осъществяващи ДПК;

3. планове за кампанийни дейности (жътвена кампания, провеждане на избори, есенно-зимен сезон и др.);

4. графици за извършване на комплексни и контролни проверки.


Чл. 29. (1) Дейността на органите за ДПК се отчита и анализира чрез:

1. годишен и тримесечни отчет-анализи за дейността на РЗПАБ и РСПАБ;

2. отчет-анализи на кампанийните дейности;

3. месечни отчети за дейността на РЗПАБ (приложение № 18).

(2) Отчет-анализите се изпращат в ДНСПАБ до петнадесет дни след изтичане на отчетния период, а месечните отчети-до пет работни дни.


Чл. 30. Началниците на РЗПАБ при РДВР (СДВР) и РСПАБ с писмена заповед могат да възлагат на служители от един район или участък задачи за упражняване на ДПК в обекти от други райони или участъци, когато:

1. служителят, който осъществява контрол в тях, отсъства поради отпуск, болест или друга причина;

2. изпълняват задължения на дежурни по служба;

3. извършват кампанийни проверки или осигуряват значими обществени мероприятия от местен, регионален или национален характер;

4. длъжността е вакантна.


Чл. 31. Дейността на регионални звена "Пожарна и аварийна безопасност" при РДВР (СДВР), районните служби "Пожарна и аварийна безопасност" и СЗПАБ се проверява и оценява по утвърдена от директора на НСПАБ методика.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Държавен противопожарен контрол" е комплекс от контролни, разпоредителни, принудителни и административнонаказателни дейности, осъществявани от органите на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" в процеса на проектиране, строителство и експлоатация на обектите.

2. Под "обекти" следва да се разбират всички недвижими имоти, които подлежат на противопожарен контрол, в съответствие с изискванията на ЗМВР и нормативните актове по прилагането му.


Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 102, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за Министерството на вътрешните работи и отменя Инструкцията за дейността на органите, упражняващи държавен противопожарен надзор, обявена със Заповед № I-121 от 3.Х.1991 г. и допълнена със Заповед № I-179 от 2.ХI.1993 г. на министъра на вътрешните работи.


§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на директора на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" и директорите на РДВР (СДВР), а контролът по изпълнението - на главния секретар на МВР.


Приложение № 1 към чл. 4, ал. 2



лице
 
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
Рег. №.
Дата: ....... 19... г.
ПРОТОКОЛ
за резултатите от комплексна проверка, извършена
на основание чл. 117, т. 1 ЗМВР
на ...................................... гр.(с.) .....................................................................................................................................................................................

(наименование на обекта)

адрес ..............................................................................................................................................................................................................................
(изписва се точният адрес)
Днес, ......19 г. .............................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме, фамилия, длъжност)
......................., служител от ...........................................................,

(служба за ПАБ)

гр. ..................., съставих настоящия протокол от
извършената комплексна проверка с участието на:
1. ......................................................................................................,
(звание, име, презиме, фамилия, длъжност)
служител от ......................, гр.(с.)..........................................................................................................................................................................................

(служба за ПАБ)

2. ......................................................................................................,
(звание, име, презиме, фамилия, длъжност)
служител от ......................, гр.(с.)..........................................................................................................................................................................................

(служба за ПАБ)

и в присъствието на определените от ръководството на
обекта представители:
1. ................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия, длъжност)
2. ................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия, длъжност)
3. ................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия, длъжност)

По противопожарното състояние на обекта беше

констатирано следното:
...................................................................................................................................................................................................................................
(описва се констатираното от сравняването на фактическо-
то противопожарно състояние с нормативните изисквания)
...................................................................................................................................................................................................................................
 
гръб
 

За отстраняване на констатираните нарушения на

основание чл. 117, т. 3 от Закона за Министерството на
вътрешните работи
 
Р А З П О Р Е Ж Д А М:
 



№ по Наименование Срок
ред на мероприятията на изпълнение
1.    
2.    
.    
.    
.    

Настоящият протокол се състави в два еднообразни

екземпляра, по един за ръководителя (собственика) на
обекта за изпълнение и за съответната служба за по-
жарна и аварийна безопасност.

В случай на несъгласие с някои от мероприятията

или сроковете за тяхното изпълнение те могат да се
обжалват в 7-дневен срок след получаване на настоящия
протокол пред по-горестоящите органи за пожарна и
аварийна безопасност чрез органа, издал документа.

При неизпълнение на предписаните мероприятия

се носи административнонаказателна отговорност по
чл. 283 от Закона за МВР.
 

Извършили проверката:

1. ..........................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

2. ..........................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

Получил протокола: ....................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)

 
Дата ........ 19... г.


Приложение № 2 към чл. 9, т. 1



лице

ДО...........................................................................................................................................................................................................................................................

(длъжност)

.............................................................................................................................................................................................................................................................

(наименование на обекта)

ул. .......................................................................................................................................................................................................................................................

гр.(с.)....................................................................................................................................................................................................................................................

 
ПРОТИВОПОЖАРНО РАЗПОРЕЖДАНЕ № ..............................................................................................................................................................................................................................

Днес,............. 19... г., на основание чл. 117, т. 3 ЗМВР

подписаният ..............................................................................................,
(звание, име, презиме, фамилия, длъжност)
служител от .....................................................................................................,

(служба за ПАБ)

гр. ..............., извърших проверка по спазване прави-
лата за пожарна безопасност в ............................................................,
(наименование на обекта)
гр.(с.) ................., ул. .................... № ............................................................................................................................................................................................

При проверката беше констатирано следното:...........................................................................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................................................................................................................
(описват се направените констатации)
.................................................................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................................................
 
гръб
 

За отстраняване на констатираните нарушения на

основание чл. 117, т. 3 от Закона за Министерството на
вътрешните работи
 
Р А З П О Р Е Ж Д А М:
 



Наименование Срок за
по на мероприятията изпълнение
ред    
...................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................

Настоящото противопожарно разпореждане се

състави в два еднообразни екземпляра, по един за
ръководителя (собственика) на обекта за изпълнение
и за съответния орган на държавния противопожарен
контрол.

В случай на несъгласие с някои от мероприятията

или сроковете за тяхното изпълнение те могат да се
обжалват в 7-дневен срок след получаване на настоящото
разпореждане пред по-горестоящите органи за пожарна и
аварийна безопасност чрез органа, издал документа.

При неизпълнение на предписаните мероприятия

се носи административнонаказателна отговорност по
чл. 283 от Закона за МВР.
 

Връчил: .....................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

Получател: ..................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)

Дата ....... 19... г.


Приложение № 3 към чл. 9, т. 2



РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
 
АКТ № .............................................................................................................................................................................................................................................
за установяване на нарушения на правилата и нормите
за пожарна и аварийна безопасност
 

Днес, ......... 19... г., подписаният .............................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме, фамилия)
на длъжност ........................................................................................................................................................................................................................
(посочва се заеманата длъжност)
при ...............................................................................................................................................................................................................................
(служба за ПАБ)
гр. .................., съставих настоящия акт, с който ус-
танових следното:................................................................................................................................................................................................................
(посочва се къде и в какво се изразява нарушението на
правилата за пожарна и аварийна безопасност)
....................................................................................................................................................................................................................................

Поради което и в съответствие с чл. 278 от Закона

за Министерството на вътрешните работи предлагам
настоящият акт да послужи като основание за издаване
на заповед за прилагането на принудителна админист-
ративна мярка
....................................................................................................................................................................................................................................
(описва се видът на мярката, която се предлага по чл. 278
от Закона за МВР)
...................................................................................................................................................................................................................................

Настоящият акт се състави в 3 еднообразни ек-

земпляра.
Съставил акта: .............................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

 

Запознат съм с акта и с евентуалните последици от

него.
...........................................................................................
 
.....................................................................................................................
(дата на запознаване   (подпис на собственика
с акта)   или на съответното
    длъжностно лице)


Забележка. При отказ на лицето да се запознае с акта това се отбелязва на мястото на подписа, като същият се регистрира в канцеларията на заинтересованата страна или ако няма такава, се изпраща по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.


Приложение № 4 към чл. 9, т. 4



лице
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
 
АКТ № .............................................................................................................................................................................................................................................
за установяване на административно нарушение

Днес, ......... 19... г., подписаният................................................................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме, фамилия)
на длъжност ...........................................................................................................................................................................................................................
(посочва се заеманата длъжност)
при ................................................................................................................................................................................................................................
(служба за ПАБ)
гр. .................., в присъствието на свидетелите:

1. .................................................................................................................................................................................................................................

(трите имена по паспорт и дом. адрес, посочва
се какъв е свидетелят: 1. очевидец;
ЕГН ................................................................................................................................................................................................................................
2. присъствал при установяването на нарушението;
3. при съставянето на акта)

2. ................................................................................................................................................................................................................................

ЕГН ............................................................................................................................................................................................................................
Съставих настоящия акт против ......................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
роден на ....... 19... г. в гр.(с.) ............., ЕГН ..................................,
живеещ на ул. ..............№ ...... в гр.(с.) ..........................................,
на длъжност........................................................................................................................................................................................................................
(посочва се какво работи, къде и адрес на местоработата)
затова, че:

1. На ............ 19... г. в гр.(с.) .................................................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................................................................................
(посочват се датата и обстоятелствата при извършване
на нарушенията)
....................................................................................................................................................................................................................................

2. На ............ 19... г. в гр.(с.) .................................................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................................................................................

3. На ............ 19... г. в гр.(с.) .................................................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................................................................................
с което е нарушил:



По т. 1: ...........................................................................................................................................................................................................................................

(посочват се законовите разпоредби, които
са нарушени)

По т. 2: ...........................................................................................................................................................................................................................................

По т. 3: ...........................................................................................................................................................................................................................................

От нарушението са претърпели имуществени

вреди..............................................................................................................................................................................................................................................
(посочват се трите имена (наименованието) и точният
адрес на пострадалите лица или обекти и какви вреди са
причинени)
...................................................................................................................................................................................................................................................
 
гръб
 

Иззех като доказателства .....................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................
(описват се иззетите писмени документи, материали
и вещи и на кого се предават за пазене)

Запознах се със съдържанието на акта и правя след-

ните обяснения и възражения:
...................................................................................................................................................................................................................................................
(попълва се от нарушителя)

Уведомен съм, че в 3-дневен срок от запознаването

със съдържанието на акта мога да направя допълнителни
обяснения и възражения.

Задължавам се при промяна на адреса си да посоч-

вам новия.

Настоящият акт се състави в 4 еднообразни ек-

земпляра.



Актосъставител: .............................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

Свидетели: 1. ..........................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

2. ............................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

Запознат със съдържанието

на акта нарушител: .........................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)
............................................................................................................................................................................................................................................................

(дата на запознаване с акта)

Забележка. Отказът на нарушителя да се запознае

със съдържанието на акта се установява с подписа на един
свидетел
.................................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена и точния адрес на свидетеля по паспорт)
..........................................................................................................................................................................................................................................................

(дата и подпис на свидетеля)

 
РАЗПИСКА
 

Подписаният ........................................................................................................................................................................................................................................

(трите имена на нарушителя)

получих препис от акта.
Подпис:.....................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................
(дата на получаване на препис от акта)


Приложение № 5 към чл. 9, т. 5



МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
НСПАБ (СПАБ при СДВР или РДВР, РСПАБ)
гр. ............................................................................................................................................................................................................................................
  ДО
Рег. №
.......................................................................................................................
Дата: ........ 19... г. (длъжност)
 
.......................................................................................................................
  (наименование на обекта)
 
ул. .................................................................................................................
 
гр.(с.) .............................................................................................................
РАЗПОРЕДИТЕЛНО ПИСМО
на основание чл. 117, т. 3 ЗМВР

Уведомяваме Ви, че на ............ 19... г. .........................................................................................................................................................................................

.......................служител от ......................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме, (служба за ПО)

фамилия, длъжност)

гр. ..................., на основание чл. 117 ЗМВР извърши
проверка по спазване правилата за пожарна безопас-
ност в ..........................................................................................................................................................................................................................
(наименование на обекта)
гр.(с.) ................, ул. ................, № .....................................................................................................................................................................................
При проверката е констатирано следното:
....................................................................................................................................................................................................................................
(описват се направените констатации)
....................................................................................................................................................................................................................................

За отстраняване на констатираните нарушения на

основание чл. 117, т. 3 от Закона за Министерството на
вътрешните работи
 
Р А З П О Р Е Ж Д А М
 
да се изпълнят следните мероприятия:
1. ................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на мероприятието)
Срок: ..........................................................................................................................................................................................................................................
2. ................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на мероприятието)
Срок: ..........................................................................................................................................................................................................................................
3. ................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на мероприятието)
Срок: ..........................................................................................................................................................................................................................................

В случай на несъгласие с някои от мероприятията или

сроковете за тяхното изпълнение те могат да се обжалват
в 7-дневен срок след получаване на настоящия протокол
пред по-горестоящите органи за пожарна и аварийна бе-
зопасност чрез органа, издал документа.

При неизпълнение на предписаните мероприятия

се носи административно-наказателна отговорност по
чл. 283 от Закона за МВР.
Директор (началник):...........................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)


Приложение № 6 към чл. 9, т. 6



МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
НСПАБ (СПАБ при СДВР или РДВР, РСПАБ)
гр. ............................................................................................................................................................................................................................................
  ДО
Рег. №
.......................................................................................................................
Дата: ........ 19... г. (длъжност)
 
.......................................................................................................................
  (наименование на обекта)
 
ул. .................................................................................................................
 
гр.(с.) .............................................................................................................
СИГНАЛНО ПИСМО
на основание чл. 117, т. 5 ЗМВР

Уведомяваме Ви, че на ......19....г. от .................................................................................................................................................................................................

........................служител от....................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме, (служба за ПАБ)

фамилия, длъжност)

гр. ....................., на основание чл. 117 ЗМВР извърши
проверка по спазване правилата за пожарна безопас-
ност в .............................................................................................................................................................................................................................
(наименование на обекта)
гр.(с.) ................, ул. ................, № .....................................................................................................................................................................................

При проверката е констатирано следното:.........................................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................................................................................
(описват се направените констатации и допуснатите
нарушения на противопожарните правила)

Уведомяваме Ви, че съгласно чл. 103, т. 4 ППЗМВР

сте длъжни в едномесечен срок да ни уведомите за
предприетите мерки за отстраняване на констатираните
нарушения.
Директор (началник): ......................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)


Приложение № 7 към чл. 10, ал. 2



лице
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
 
НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ №.....................................................................................................................................................................................................................
гр. ............ 19... г.
Подписаният ............................................................................................................................................................................................................................

(звание, име, презиме, фамилия)

на длъжност .........................................................................................................................................................................................................................

(посочва се заеманата длъжност)

при ..................гр. ............................................................................................................................................................................................................

(поделение на ПАБ)

като взех предвид, че ..............................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме и фамилия на актосъставителя)
на длъжност ........................................................................................................................................................................................................................
(посочва се заеманата длъжност)
при ............. е съставил акт № ..... от ....... 19... г.
(поделение на ПАБ)
против ..........................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме и фамилия)
роден(а) на .....................19... г. в гр.(с.) ....................... ,
жив. ул. ................... № ...... гр.(с.) ................................. ,
обл. ............................. за това, че:

т. 1. На ................... 19... г. в гр. .........................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................
(описват се нарушенията и обстоятелствата, при които са
извършени, последиците от тях, имената на пострадалите
лица и претърпелите имуществени вреди, както и доказа-
телствата, които ги потвърждават)

т. 2. На ................... 19... г. в гр. .........................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................

т. 3. На ................... 19... г. в гр. .........................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................
с което виновно е нарушил:



По т. 1: ...........................................................................................................................................................................................................................

(посочват се законовите и подзаконовите
разпоредби, които са нарушени)

По т. 2: ...........................................................................................................................................................................................................................

По т. 2: ...........................................................................................................................................................................................................................

поради което и на основание чл. 53 ЗАНН и чл. ... от
ППЗМВР
 
гръб
 
П О С Т А Н О В Я В А М:
 

1. Налагам на ........................, живущ в

(трите имена на нарушителя)

гр.(с.) ................., ул. ................. № ...................................................................................................................................................................................
на длъжност....................в..........................................................................................................................................................................................................

(длъжността, която (посочва се

заема) местоработата)

По т. 1:............................................................................................................................................................................................................................

(посочват се видът и размерът на наказанието)

По т. 2:............................................................................................................................................................................................................................

По т. 3:............................................................................................................................................................................................................................

2. Да заплати по т. ..................... обезщетение на

.................................................................................................................................................................................................................................
(посочват се името и адресът на гражданина, на предприя-
тието, фирмата, учреждението или организацията)
в размер на ............ лв.

Постановлението може да се обжалва по реда на

ЗАНН в седемдневен срок от връчването му чрез наказ-
ващия орган пред...................................................................................................................................................................................................................
(съдът по местоизвършване на нарушението)
районен съд.

Жалбата се подава в два екземпляра.

Началник: ....................................................................................................................................................................................................................................

(подпис, печат)



Забележка. Постановлението се съставя най-малко

в три екземпляра - за преписката, за нарушителя и за
органа, пред който се обжалва.

За изплащане на обезщетение на пострадалите се

дава препис от постановлението.
 
РАЗПИСКА
 

Подписаният ...................................................................................................................................................................................................................

получих препис от наказателното постановление, като се
задължавам при промяна на адреса или местоработата,
посочени в постановлението, да уведомя наказващия орган.
Подпис: ......................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................

(дата на получаване на преписа

от наказателното постановление)


Приложение № 8 към чл. 11, ал. 2



лице
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
 
ЗАПОВЕД №.......................................................................................................................................................................................................................................
за прилагане на принудителна административна мярка
по чл. 278 от Закона за МВР
гр. ............ 19... г.
Подписаният ............................................................................................................................................................................................................................

(звание, име, презиме, фамилия)

на длъжност .........................................................................................................................................................................................................................

(посочва се заеманата длъжност)

при ..................гр. ............................................................................................................................................................................................................
като взех предвид, че ..............................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме и фамилия на актосъставителя)
на длъжност ........................................................................................................................................................................................................................
(посочва се заеманата длъжност)
при ........... е съставил акт № ..... от ....... 19... г.

(служба за ПАБ)

с който действително е установил, че в ..............................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................................
(посочва се обектът)
е ...................................................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................................
(посочват се допуснатите нарушения на противо-
пожарните правила)
изразяваща(и) се в следното: ...................................................................................................................................................................................................

(описва(т) се)

....................................................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................................
гръб



Поради което и на основание чл. 22 ЗАНН и

чл. 278 от Закона за Министерството на вътрешните
работи
 
З А П О В Я Д В А М:
 

Да се .............................................................................................................................................................................................................................

(посочва се видът на принудителната админист-
ративна мярка)
...................................................................................................................................................................................................................................
считано от ................. 19... г.

Заповедта може да бъде обжалвана в седемдневен

срок от датата на получаването по реда на Закона за
административното производство.
Директор (началник): .........................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)

 
Р А З П И С К А
 

Подписаният ......................................................................................................................................................................................................................

на длъжност ............., получих препис от заповед № ..................................................................................................................................................................................
от ................ 19... г. за прилагане на принудителна ад-
министративна мярка по чл. 278 от Закона за МВР.
 
.........................................................................................................
 
Подпис: ................................................................................................
(дата на получаване    
на заповедта)    


Забележка. Заповедта се връчва на ръководителя или собственика на обекта, а ако те отсъстват-на длъжностното лице, което е упълномощено да приема документи (канцеларията), или се изпраща по пощата в препоръчано писмо с обратна разписка.


Приложение № 9 към чл. 12



ПРОТОКОЛ № .......................................................................................................................................................................................................................................
за привеждане в изпълнение на заповед за прилагане на
принудителна административна мярка по чл. 278 ЗМВР
 

Днес ............. 19... г. подписаният ..............................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме и фамилия)
на длъжност ......................................................................................................................................................................................................................
приведох в изпълнение заповед № .../.... 19...г. за при-
лагане на административна мярка по чл. 278 ЗМВР,
издадена от началника на.........................................................................................................................................................................................................
(наименование на поделението)
като................................................................................................................................................................................................................................
(описва се начинът на изпълнение: спрях, забраних изпол-
зването, отстраних или обявих преустановяване на
дейността)
на ............................................и уведомих

(посочва се обектът)

.....................................................................................................................................................................................................................................
(име, фамилия и длъжност на ръководителя или из-
пълнителя на обекта, съоръжението или дейността)
 
за начина и времето на прилагане на заповедта, за на-
казателната отговорност при възобновяване на дейността
и използването, както и внасянето на отстранените
пожароопасни материали, уреди машини и съоръжения
без разрешение на органа, издал заповедта.
Изпълнил заповедта:.........................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

Уведомен:

..................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена, длъжност)
Дата ........ 19... г. Подпис:............................................................................................................................................................................................


Приложение № 10, към чл. 12



ПРОТОКОЛ № ......................................................................................................................................................................................................................................
за прилагане на принудителна административна мярка
по чл. 278 от Закона за Министерството на вътрешните
работи
 

Днес ........... 19... г. в гр. ..................................................................................................................................................................................................

подписаният.......................................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме, фамилия)
на длъжност .......................от .................................................................................................................................................................................................

(служба за ПАБ)

при извършената проверка в.......................................................................................................................................................................................................
(наименование на обекта)
констатирах, че в резултат на монтажа или експлоата-
цията на............................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
(посочват се уредите, съоръжениятя или инсталациите)
монтирани в........................................................................................................................................................................................................................
(помещение, цех, площадка)
на..................................................................................................................................................................................................................................
(посочва се наименованието на обекта)
е създадена опасност от възникване на пожар, поради
което и на основание чл. 278 от Закона за МВР
ЗАБРАНЯВАМ използването на посочените съоръже-
ния, като........................................................................................................................................................................................................................
(посочва се видът на забраната: отстраних, прекратих
експлоатацията, запечатах)
...................................................................................................................................................................................................................................
и уведомих............................................................................................................,

(име, фамилия и длъжност на собственика

или съответното длъжностно лице)

че при възобновяване експлоатацията на посочените в
протокола уреди, съоръжения и инсталации или отново
използване на отстранените уреди без мое разрешение
виновните ще бъдат привлечени към отговорност съгласно
чл. 277 от Наказателния кодекс или чл. 283 от Закона
за Министерството на вътрешните работи.
Подпис:......................................................................................................................................................................................................................................
(на служителя, приложил принудител-

ната административна мярка)

Уведомен:.........................................................................................................................................................................................................................
(трите имена, длъжност)
Подпис:.......................................................................................................................................................................................................................................
Дата: ................ 19... г.


Приложение № 11 към чл. 13, ал. 1



РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ЗАПОВЕД № ......................................................................................................................................................................................................................................
за отмяна на приложена принудителна администра-
тивна мярка по чл. 278 от Закона за МВР
гр. ............ 19... г.
 
Подписаният......................................................................................................................................................................................................................

(звание, име, презиме, фамилия)

на длъжност...........................................................................................................................................................................................................................
(посочва се заеманата длъжност)
при .......................гр.,........................................................................................................................................................................................................
като взех предвид, че.................................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме и фамилия

на актосъставителя)

на длъжност..........................................................................................................................................................................................................................
(посочва се заеманата длъжност)
при,................... е установил, че в................................................................................................................................................................................................

(служба за ПАБ) (посочва се обектът)

.....................е.................................................................................................................................................................................................................
(премахната опасността от пожар,
...................................................................................................................................................................................................................................
или са ликвидирани нарушенията на противопожарните
правила)
..................................................................................................................................................................................................................................

Поради, което и на основание чл...... от Правилника

за прилагане на Закона за Министерството на вътрешните
работи
 
З А П О В Я Д В А М:
 

Отменям заповед № ... от 19... г. и разрешавам по-

нататъшната експлоатация на........................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................................
(посочва се обектът, за който е приложена мярката)
Директор (началник):.......................................................................................................................................................................................................................

(подпис и печат)

Уведомен:......................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

Дата ......... 19... г.


Приложение № 12 към чл. 13, ал. 1



ИЗПЪЛНИТЕЛЕН АКТ № ................................................................................................................................................................................................................................................
за отмяна на приложена мярка по чл. 278 ЗМВР
 

Днес ............ 19... г. подписаният.......................................................................................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................................................................................................................
(звание, име, презиме и фамилия)
в изпълнение на заповед № .......... от ............. 19... г. на
.........................при..................................................................................................................................................................................................................................
с която се отменя заповед № .......... от ............. 19... г.,
поради....................................................................................................................................................................................................................................................
(премахване на опасността или отстраняване на
........................................................................................................................................................................................................................................................
нарушенията на противопожарните правила)
в..........................................................................................................................................................................................................................................................
(посочва се обектът, за който е приложена мярката по чл. 278)
извърших отмяна на приложената принудителна адми-
нистративна мярка.

За извършеното уведомих...................................................................................................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................................................................................................................
(собственик или съответно длъжностно лице)
Изпълнил:.............................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

...................................................................................................................................................................................................................................................................

(звание, фамилия)

Дата ........ 19... г.


Приложение № 13 към чл. 17



ПРЕДУПРЕДИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ № ....................................................................................................................................................................................................................
 

Днес .......... 19... г. в ........ часа, гр........................................................................................................................................................................................

подписаният........................................................................................................................................................................................................................

(звание, име, презиме и фамилия)

на длъжност.........................................................................................................................................................................................................................

(посочва се заеманата длъжност)

при,....................... гр.,.......................................................................................................................................................................................................

(служба за ПАБ)

след като проучих събраните данни за поведението на
....................................ЕГН...................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия и длъжност

на лицето)

гр.(с.)................, ул...................., № ..................................................................................................................................................................................
(посочва се точният домашен адрес
на лицето)
относно...........................................................................................................................................................................................................................
(посочват се предпоставките за евентуално извършва-
..................................................................................................................................................................................................................................
не на нарушение на противопожарните правила)
след като се убедих в тяхната достоверност и на ос-
нование чл. ... от Правилника за приложение на За-
кона за МВР
 
П Р Е Д У П Р Е Д И Х:
 
....................................ЕГН...................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия и длъжност

на лицето)

гр.(с.)................, ул...................., № ..................................................................................................................................................................................
(посочва се точният домашен адрес на лицето)
за това, че ако той (тя) действително извърши......................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
(посочва се евентуалната постъпка)
ще бъде привлечен към юридическа отговорност в съ-
ответствие с установения в страната ред.

За извършеното предупреждение съставих настоя-

щия протокол в .................... екземпляра, от които
..................................................................................................................................................................................................................................
(посочва се за кого са адресирани)
Съставил протокола:..........................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

Предупреден:..................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)


Забележка. Отказът на предупредения да подпише протокола се установява с подписа на един свидетел.


Приложение № 14 към чл. 18



КНИГА
за завеждане на приложените принудителни административни мерки (ПАМ)
 
Дата Дата Звание Р В какво Обект, Вид на Издаде- Прото- Заповед Изпъл- Прото- Забе-
по на на собст- С се изразя- в който мярка- на кол за за отмя- ните- коли лежки
ред завеж- съста- вено, П ват нару- е връчен та, заповед изпъл- на № лен № по  
  дане вяне бащино А шенията   която нение- на ПАМ акт чл. 278  
  на акта на акта фамил- Б на ПП   се пред- за ПАМ то №   за от- ЗМВР  
  (про- (про- но име   правила   лага       мяна    
  токо- токо- на акто-               ПАМ    
  ла) ла) съста-                    
      вителя                    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 
 


Забележки: 1. Книгата се води в СПАБ при СДВР и РДВР и в РСПАБ (тогава графата РСПАБ не се попълва).

2. Предприетите ПАМ по чл. 238 ЗМВР се водят само в книгата на РСПАБ, като се попълват графите, които ги касаят.


Приложение № 15 към чл. 18



КНИГА
за завеждане на приложените административнонаказателни мерки
 
Дата Дата Дата Звание, Р Собстве- Мес- Длъж- Кой Дата Размер Дата Дата Резул- За-
по на на на собстве- С но, ба- тора- ност нор- на изда- на нало- на връч- на тат от бе-
ред завеж- съста- връч- но, ба- П щино и бота   мати дено жената ване на пода- обжал- леж-
  дане вяне ване щино и А фамилно     вен наказа- глоба НП или ване ване ки
  на на на на- фамилно Б име на     доку- телно   от клей- жалба- на  
  акта акта руши- име на   наруши-     мент е поста-   мо на та по НП  
      теля актосъс-   теля     нару- новле-   препор. НП    
        тавителя         шен ние          
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
 
 


Забележка: Книгата се води в СПАБ при СДВР и РДВР и в РСПАБ (тогава графата РСПАБ не се попълва).


Приложение № 16 към чл. 19



ДНЕВНИК
за отчитане дейността на органите, упражняващи държавен противопожарен контрол
 
Дата Вид на Проверен Връчен документ Приложени форми Забележка
по   проверката обект (адрес) № и дата на въздействие  
ред            
1 2 3 4 5 6 7
 
 


Приложение № 17 към чл. 20



ДНЕВНИК
за отчитане дейността на органите, упражняващи ДПК при проектиране и строителство
и контрол на строежите
 
Наименование Съгласуване Инвеститор Проектант Строител Извършена Конста- Предпи- Забе-
по и адрес на проекта-       проверка тирани сани лежки
ред на строежа да/не, от       на строежа наруше- меро-  
    кого, писмо №       дата, ния на приятия  
    от дата       от кого норматив-    
              ните до-    
              кументи    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
 


Приложение № 18 към чл. 29, ал. 1, т. 3



МЕСЕЧЕН ОТЧЕТ
за дейността на органите, упражняващи държавен противопожарен контрол от СПАБ при РДВР, гр. .....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Извършени Връчени Превантивна и административно- Допълнителни дейности
проверки разпоредителни наказателна дейност  
  документи        
    принудителни административно- сертифи- други
    адм. мерки наказателни кационна  
    по чл. 278 мерки    
    ЗМВР      
ком- кон- тема- про- ПП разпо- по т. 1 по т. 3 по по по по по серти- сер- екс- преду- сиг- учас-
плек- тро- тич- токо- разпо- реди- и 2 на на чл. 11, чл. чл. чл. чл. други фик. ти- перт- преди- нал- тие в
сни лни ни ли от реж- телни чл. 11, ал. 1 от 280 283 284 285 норм. прото- фи- ни телни ни прие-
      комп- дания писма ал. 1 от Наред-         акт. коли кати оцен- прото- пис- мател-
      лекс-     Наред- бата за               ки коли ма ни ко-
      ни про-     бата за ДПК                     мисии
      верки     ДПК                        
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
 
 


Промени настройката на бисквитките