Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 8.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА И ОТЧЕТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ (ОБН., ДВ, БР. 31 ОТ 2000 Г.; ИЗМ., БР. 48 ОТ 2002 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА И ОТЧЕТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ (ОБН., ДВ, БР. 31 ОТ 2000 Г.; ИЗМ., БР. 48 ОТ 2002 Г.)

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Обн. ДВ. бр.105 от 8 Ноември 2002г.

§ 1. В заглавието на наредбата след думата "регистрацията" се заличава съюзът "и" и се поставя запетая, а след думата "отчета" се добавя " , пускането в движение и спирането от движение".


§ 2. В чл. 1, ал. 1 след израза "промените в регистрацията" се поставя запетая, заличава се съюзът "и" и се добавя "пускането в движение и спирането от движение".


§ 3. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. превозни средства с изменение в конструкцията извън реда, определен с наредба на министъра на транспорта и съобщенията, издадена на основание чл. 146, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДП);".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Промяна в регистрацията на превозни средства с наложен запор или друго законово ограничение се извършва след отмяна или писмено разрешение на органа, постановил обезпечението, или друг компетентен орган."


§ 4. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При изгубване, кражба или унищожаване на част втора на свидетелството за регистрация се издава дубликат на свидетелството след подаване на писмено заявление и декларация по чл. 141, ал. 2 ЗДП."

2. Създава се ал. 3:

"(3) При изгубване, кражба или унищожаване на част първа или на двете части на свидетелството за регистрация превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер по установения ред."


§ 5. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 3 в края на изречението точката и запетаята се заменят с две точки и се създават подточки, както следва:

"а) документи за придобиване на собствеността;

б) копие на чуждестранните регистрационни документи, ако превозното средство е било регистрирано в чужбина;

в) митнически документ за оформен внос и копия от всички документи с данни за превозното средство и придобиване на собствеността му в чужбина, представени за съставянето му;";

б) в т. 6 след думите "Гражданска отговорност" текстът до края на изречението се заличава.

2. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Копия на митническия документ за оформен внос, на документите за придобиване собствеността и на чуждестранните документи по ал. 1, т. 3, букви "б" и "в" се прилагат към документите за регистрация.

(6) Представените табели по ал. 1, т. 8 се изземват и унищожават."


§ 6. В чл. 13 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думите "техническата изправност и" се добавя "комплектоването му, като".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Прегледът по ал. 2 се извършва по реда на глава четвърта и обхваща комплектността и изправността на агрегатите, уредбите и механизмите, които имат връзка с безопасността на движението, отделянето на вредни газове от моторните превозни средства и изправността на шумозаглушителните им устройства."


§ 7. В чл. 14, ал. 2 т. 3 се изменя така:

"3. издаване на дубликат на свидетелството за регистрация при загубване на част втора от него;".


§ 8. В чл. 15, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 след думите "Гражданска отговорност" текстът до края на изречението се заличава.

2. В т. 7 изразът "упълномощена от Държавната агенция по стандартизация и метрология организация" се заменя с "акредитирана лаборатория от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" (ИА "БСА");".

3. В т. 9 в края на изречението точката и запетаята се заменят със запетая и се добавя "ако превозното средство е в движение;".


§ 9. В чл. 17, ал. 1 изразът "част първа на" се заличава.


§ 10. В чл. 19, ал. 4 текстът "част втора се връща на собственика, а част първа" се заменя с "част първа се връща на собственика, а част втора".


§ 11. В чл. 21 се създава ал. 4:

"(4) Използването на рама или двигател от регистрирано превозно средство се допуска след прекратяване на регистрацията му или след регистриране смяна на рамата (двигателя) с друга."


§ 12. В чл. 27, ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. при износ на превозни средства от страната - след прекратяване на постоянната или временната им регистрация или на закупени в страната нерегистрирани ППС - след митническо оформяне на вноса и износа им."


§ 13. Заглавието на глава четвърта се изменя така:

"ПРОВЕРКА ТЕХНИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И ПРЕГЛЕД ЗА ТЕХНИЧЕСКАТА ИМ ИЗПРАВНОСТ".


§ 14. В чл. 32, ал.1, т. 3 в началото на изречението се добавя изразът "пускане в движение на", а в края на изречението се добавя текстът "и по искане от собственика;".


§ 15. Създават се чл. 32а, 32б, 32в, 32г, 32д, 32е, 32ж, 32з, 32и и 32й със следното съдържание:

"Чл. 32а. На моторните превозни средства и теглените от тях ремаркета при първоначална регистрация и възстановяване на прекратена регистрация задължително се извършва преглед за техническата им изправност и тяхното комплектуване.

Чл. 32б. На този преглед се определя срокът за извършване на първия периодичен технически преглед в зависимост от вида на превозното средство, както следва:

1. на автобусите и таксиметровите автомобили за превоз на хора - след шест месеца;

2. на товарните автомобили и ремаркета към тях за превоз на товари и на специалните автомобили - след една година;

3. на леките автомобили:

а) ако са фабрично нови - след три години;

б) за всички останали - след една година;

4. на колесните трактори и ремаркетата към тях - след две години;

5. на мотопеди - не подлежат на периодичен преглед;

6. на мотоциклетите - след две години.

Чл. 32в. (1) Прегледите за техническа изправност на моторните превозни средства и ремаркетата, теглени от тях, при първоначална регистрация се извършват в контролно-техническите пунктове към секторите "КАТ - ПП".

(2) Контролно-техническите пунктове към секторите "КАТ - ПП" се разкриват с разрешение на началника на Направление "Пътна полиция" при Дирекция на Националната служба "Полиция" (НПП - ДНСП).

(3) При прегледите по ал. 1 задължително се извършват всички операции, посочени в приложение № 1.

Чл. 32г. Прегледите за техническа изправност на моторните превозни средства и ремаркетата, теглени от тях, при първоначална регистрация се извършват от технически специалисти, назначени към секторите "КАТ - ПП".

Чл. 32д. (1) Когато представеното на технически преглед превозно средство отговаря на изискванията на ЗДП, актовете за прилагането му и на БДС, прегледът се заверява от назначеното лице върху знак за технически преглед (ЗТП) по образец (приложение № 2), като се определят месецът и годината за представяне на първи периодичен преглед.

(2) Знакът за технически преглед е задължителен и се поставя от вътрешната страна на предното стъкло. Където това не е възможно, ЗТП се съхранява в свидетелството за регистрация.

Чл. 32е. Когато представеното на технически преглед превозно средство не отговаря на изискванията на ЗДП и на стандартизационните актове, му се разрешава временно движение до отстраняване на неизправностите и успешно представяне на преглед за пускане в движение.

Чл. 32ж. (1) Моторните превозни средства и теглените от тях ремаркета се спират от движение при проверка на пътя от контролните органи чрез отнемане на част втора на свидетелството за регистрация на основанията, определени в нормативен акт.

(2) Спрените от движение по ал. 1 МПС и теглените от тях ремаркета се пускат в движение след извършване на технически преглед в КТП на МВР, като се връща отнетата част на свидетелството за регистрация.

Чл. 32з. В КТП се води отчетност с отразяване на датата и резултата от прегледите за техническа изправност за всяко МПС.

Чл. 32и. При преглед за техническа изправност се изискват:

1. лична карта и свидетелство за управление на водача, представил МПС на преглед;

2. документ за произхода на МПС или документ за спиране от движение;

3. документ от съответния контролен орган за техническата изправност на монтираното съоръжение - за специалните автомобили (автокранове, циментовози, подвижни стълби и др.).

Чл. 32й. Преглед за техническа изправност на МПС в друг район извън местоотчета се извършва по изключение. Разрешение за това, редът и начинът на провеждане се определят от началника на НПП - ДНСП за всеки конкретен случай."


§ 16. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 в края на изречението точката се заменя със запетая и се добавя "съгласно изискванията на Директива на Съвета 1999/37/ЕС от 29.IV.1999 г.".

2. Алинеи 2, 3, 4 и 5 се изменят така:

"(2) Част първа на свидетелството за регистрация служи за идентифициране на превозното средство. Тя удостоверява правото на разпореждане на собственика с превозното средство. Тази част се съхранява от собственика и се носи при използване на превозното средство при необходимост.

(3) Част първа на свидетелството за регистрация съдържа данни, обозначени с латински букви съгласно приложение № 3.

(4) Част втора на свидетелството за регистрация служи за идентифициране на превозното средство при движение по пътищата и се носи от водача винаги при ползването на превозното средство.

(5) В свидетелството за регистрация - част втора, се съдържат данните за превозното средство от част първа, необходими при контрол на пътя съгласно приложение № 4."

3. Създава се ал. 6 със следното съдържание:

"(6) При регистрация и промяна в регистрацията липсващи технически данни за превозните средства, произведени преди 1999 г., които не могат да бъдат установени, не се попълват в свидетелството за регистрация."


§ 17. В чл. 34, ал. 3 в края на изречението точката се заменя със запетая и се добавя изразът "информация за налаганите от съдебни, данъчни или митнически органи ограничения и тяхното отменяне, за първоначалния технически преглед, за временно спиране от движение и последващо пускане в движение, както и данни за застрахователя и тоталната щета при прекратяване на регистрацията по реда на чл. 18, ал. 1, т. 2."


§ 18. В чл. 37 числото "5" се заменя с числото "10".


§ 19. В чл. 38, ал. 4 се добавя ново изречение:

"Дневниците се водят до осигуряване на възможност за съхраняване на тези данни в териториалната автоматизирана система за КАТ."


§ 20. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 1 се изменя така:

"1. при условията и по реда на чл. 171, т. 2 ЗДП;".

2. В ал. 2 думата "първа" се заменя с "втора".


§ 21. В чл. 41, т. 3 в началото на изречението се добавя текстът "част втора на".


§ 22. В чл. 43 в края на изречението точката се заменя със запетая и се добавя "освен в случаите по чл. 171, т. 2, букви "в" и "г" ЗДП."


§ 23. В чл. 45 думите "по искане на" се заменят с "от".


§ 24. В чл. 47, ал. 2 след израза "на чужд език" се поставя точка, а текстът до края на изречението се заличава.


Допълнителни разпоредби

§ 25. Във всички текстове, където са цитирани българските държавни стандарти БДС 15980-99 и БДС ISO 7591-99, числата "-99" след номера на стандарта се заличават.


Приложение № 1 към чл. 32в, ал. 3


Списък на проверките, които задължително се извършват при периодичните технически прегледи


1. Проверка редовността на документите (сравняват се данните, вписани в съответния документ, с тези на МПС, срокът за неговата валидност и от кого е издаден).

2. Проверка техническото състояние на МПС:

Спирачна система:

ефективност на спирачния механизъм на работната, аварийната и спирачната система за паркиране;

равномерност в спирачното действие на левите и десните колела;

херметичност на тръбопроводите и на спирачните устройства по отношение изтичането на работен флуид (въздух, масло);

изправност на компресора и манометъра на пневматичната спирачна система;

състояние и действие на усилвателя на спирачната система.

Кормилна уредба и преден мост:

състояние и закрепване на кормилното колело, колоната и предавателния механизъм;

сумарна хлабина, плавност в предаване на усилие на кормилната уредба;

състояние на щангите, лостовете и на шарнирните връзки на кормилната уредба;

състояние на предния мост, състояние и действие на усилителя на кормилната уредба.

Колела и гуми:

състояние и закрепване на колелата, повреди на джантите;

съответствие на гумите (вид, размер, шарка на протектора), поставени на една и съща ос на МПС;

използване на вулканизирани или регенерирани гуми на предните колела;

състояние на гумите (повреди, дълбочина на шарките на протектора).

Двигател, трансмисия и окачване:

пускане в действие на двигателя;

обемно съдържание на СО и други вредни емисии в отработените газове на бензиновите двигатели;

степен на димност при дизеловите двигатели;

състояние и уплътнение на изпускателните тръбопроводи и шумозаглушителите;

състояние на двигателя, предавателната кутия и на тръбопроводите по отношение изтичането на гориво или масло;

състояние на карданния вал, хлабина в шарнирните и шлицевите връзки;

състояние на окачването (пружини, ресори, стабилизатори, скрепителни елементи и др.);

състояние на амортисьорите;

състояние и закрепване на задния мост.

Осветление и светлинна сигнализация:

състояние, цвят и действие на дългите и късите, габаритните и стоп-светлините, пътепоказателите, светлината за осветление на регистрационния номер и на други предписани или допуснати светлини на МПС;

регулираност на фаровете (на късите и дългите светлини);

състояние, вид, размери, разположение, цвят и видимост на предните, задните и страничните светлоотразители.

Рама, кабина и каросерия:

състояние на рамата (носещата конструкция);

външен вид и състояние на кабината на водача, каросерията (купето);

състояние на обзорните стъкла на МПС;

състояние на механизма за автоматично отваряне и затваряне на вратите на МПС, предназначени за масов превоз на хора;

състояние и закрепване на калобраните на задните калници;

наличие на предмети с ръбове или изпъкнали части, които могат да представляват опасност за водача, пътниците или другите участници в движението;

състояние на каросерията или кабината.

3. Проверка на техническото състояние на състав от пътни превозни средства:

състояние на теглително-прикачното и на опорно-прикачното устройство на състава от пътни превозни средства;

състояние на свързващите елементи от осветителната и светлинната сигнализация и на маркучите за подаване на въздух или течност от влекача към прикаченото превозно средство;

изправност на спирачната система на ремаркето - време на сработване на спирачната система по отношение на най-отдалечените колела на състава от пътни превозни средства;

наличие на предпазно въже или верига за ремаркета, които нямат устройство за автоматично спиране.

4. Проверка на други устройства, съоръжения и допълнително оборудване:

състояние на табелите с регистрационни номера;

състояние на звуковия клаксон и на аварийните светлини;

състояние и действие на тахографа;

състояние и закрепване на електрическите кабели (в местата, където се виждат) и на акумулатора;

разположение, цвят и действие на предписаните контролни светлини и уреди (на арматурното табло);

състояние и действие на отоплителната и вентилационната система, определяне съдържанието на СО в отработените газове при независима система за отопление на купето;

състояние и закрепване на резервоара за гориво;

състояние на задължителното и специалното оборудване в зависимост от вида на МПС (аптечка, светлоотразителен триъгълник, пожарогасител(и), резервно колело (гума с джанта)).

Превозно средство до 6 колела трябва да има едно резервно колело.

Превозно средство до 10 колела трябва да има две резервни колела.

Състав от превозни средства до 16 колела трябва да има три резервни колела.

Превозно средство с повече от 16 колела трябва да има четири резервни колела.

Когато колелата на ремаркето по вид и размер са различни от тези на автомобила влекач, то трябва да бъде снабдено с резервно колело.


Приложение № 2 към чл. 32д, ал. 1


Приложение № 3 към чл. 33, ал. 3


СВИДЕТЕЛСТВО ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ЧАСТ I

REGISTRATION CERTIFICATE I


Приложение № 4 към чл. 33, ал. 5


СВИДЕТЕЛСТВО ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ЧАСТ II

REGISTRATION CERTIFICATE II


Промени настройката на бисквитките