Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 13.XII

НАРЕДБА № 14 ЗА ОТЧИТАНЕ НА ОСНОВНИТЕ СРЕДСТВА

 

НАРЕДБА № 14 ЗА ОТЧИТАНЕ НА ОСНОВНИТЕ СРЕДСТВА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.13 от 13 Февруари 1981г., изм. ДВ. бр.24 от 24 Март 1981г., изм. ДВ. бр.30 от 17 Април 1987г., отм. ДВ. бр.103 от 13 Декември 1991г.

Отменена с параграф единствен, т. 10 от Наредба № 2 за отменяне на наредби на Министерството на финансите - ДВ, бр. 103 от 13 декември 1991 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Тази наредба урежда реда и начина за отчитане на основните средства.

(2) Наредбата се прилага от всички социалистически организации (държавни, кооперативни, обществени) с обособена счетоводна отчетност.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 1981 г.) Основни средства са: сградите, съоръженията, предавателните устройства, енергетичните и двигателните машини и оборудване, производствените машини и оборудване, транспортните средства, измервателните и регулиращите уреди, инструменти и производствени принадлежности, стопанският инвентар, продуктивните и работните животни, трайните насаждения, паметниците на културата, показните екземпляри в зоопарковете, земите, завършените капитални вложения по наети основни средства и др. под.

(4) Не се отнасят към основните средства, а се отчитат в състава на оборотните средства предметите и животните, посочени в чл. 43 от Наредба № 12 за счетоводната отчетност (ДВ, бр. 12 от 1981 г.).


Чл. 2. (1) По време на строителството на нови обекти - нови предприятия, нови цехове и др., като разход за капитални вложения се отчита и стойността на получените заедно с комплектното оборудване резервни части за поддържане и ремонт, както и доставените инструменти, инвентар и обзавеждане (включително и малоценните и малотрайните предмети), набавени със средства за капитални вложения.

(2) След завършване и приемане на обектите резервните части и малоценните и малотрайните предмети се записват от инвеститора най-напред като основни средства и веднага след това се прехвърлят за отчитане в сметките за резервните части и за малоценните и малотрайните предмети. Отписването им като основни средства става, като се намалява фондът в основни средства, а заприходяването им в оборотните средства - чрез увеличаване на фонда в оборотни средства. В случаите, когато основните средства са изградени със заем за капитални вложения, отчитането им се извършва в кореспонденция със заема за капитални вложения.

(3) В бюджетните учреждения и заведения прехвърлянето на малоценните и малотрайните предмети се извършва чрез намаляване на фонда в основни средства и увеличаване финансирането от бюджета, а в някои случаи на фонда в оборотни средства.


Чл. 3. За останалите неизползувани материали от строителството на завършени обекти (включително материалите, получени от развалянето на временни сгради и съоръжения и годния инвентар) инвеститорът съставя протокол-декларация с данни за вида и стойността им по определените от тях цени, а ако няма такива - по цени на възможната им реализация, като набелязва и мерки за тяхното ликвидиране. Получените средства от ликвидацията на материалите се възстановяват по източника на финансирането им. До окончателното ликвидиране на тези материали те се водят в раздел "Г" на баланса на инвеститорите.


Чл. 4. Зачисляването на завършените обекти на капиталното строителство в състава на основните средства се извършва след приемането им по реда, предвиден в Правилника за капиталното строителство (ДВ, бр. 55 от 1980 г.).


Чл. 5. (1) Трайните насаждения се записват в основните средства и се отчитат за въведени в действие, както следва:

1. плододаващите трайни насаждения (овощни градини, лозя и др. под.), когато влязат в плодоносна или експлоатационна възраст, след приемането им по реда, предвиден в Правилника за капиталното строителство;

2. неплододаващите трайни насаждения (паркове, огради от жив плет, пътно-алейни насаждения, озеленени площи, залесителни насаждения и др. под.), когато се въведе в действие основният строителен обект, а когато са като самостоятелни обекти - от момента на приемането им с приемателния протокол.

(2) До въвеждането на трайните насаждения в редовна експлоатация извършените разходи по създаването им се отчитат като разходи за капитални вложения.


Чл. 6. Разходите за проучване и проектиране на нови обекти на капиталното строителство или на разширения и реконструиране на действуващи обекти се включват в стойността на завършените обекти. До въвеждането на обектите в експлоатация тези разходи се отчитат като разходи за капитални вложения от организацията, която отчита разходите за новото строителство. Когато тези разходи се извършват от централизираните фондове при горестоящата организация, записването им като разходи за капитални вложения и откриването на финансирането става в кореспонденция със сметката на горестоящата организация за вътрешноведомствените разчети по безвъзмездно отпуснати суми.


Чл. 7. (1) Разходите за консервация на строителството, а също и други разходи, които не се включват в инвентарната стойност на основните средства, се изписват за сметка на източника на финансирането им.

(2) Когато разходите по ал. 1 са били финансирани със собствени средства, със средства на централизираните фондове или от държавния бюджет, те се отписват от баланса след приемането на съответните обекти по установения ред чрез дебитиране на сметката за финансирането.

(3) Когато разходите по ал. 1 са били финансирани със заемни средства, те продължават да се показват и след приемането на обекта в раздел "Г" на баланса. Отписването на тези разходи от баланса се извършва постепенно след извършването на всяка погасителна вноска.

(4) Разходите за консервация и реставрация на паметниците на културата не се включват в тяхната инвентарна стойност и се изписват за сметка на източника на финансирането им.


Чл. 8. (1) Разходите за изкореняване на дънери, изравняване на терени, почистване на камъни и др. под. по подготовката на земни участъци за селскостопанска експлоатация, когато не са свързани със създаването на нови основни средства, не се отнасят в увеличение стойността на земята и се отписват по реда на чл. 7, ал. 2 и 3.

(2) Когато разходите по ал. 1 са свързани със създаването на нови основни средства (нови строителни обекти, трайни насаждения и др. под.), те се отнасят в стойността на новосъздадените основни средства. Когато извършените разходи не могат да се отнасят пряко в стойността на отделните обекти, тези разходи се разпределят пропорционално на стойността на съответните обекти.


Чл. 9. Земите - дъна на язовири и мелиоративни канали, не се включват в първоначалната стойност на съответните основни средства и се отписват по реда на чл. 7, ал. 2 и 3.


Чл. 10. (1) Разходите за геологопроучвателни работи, изпълнени през етапите на търсене на предварителните проучвания на плана за капиталното строителство, се включват в стойността на обектите при доказани промишлени полезни изкопаеми, а в противен случай - при недоказани полезни изкопаеми, се изписват по реда на чл. 7, ал. 2 и 3.

(2) Разходите за всички видове геологопроучвателни работи, извършени през време на експлоатацията на местонахожденията от експлоатиращата организация, се отнасят: когато се финансират по плана за капиталните вложения - в миннокапиталните работи, а когато се финансират с оборотни средства - в минноексплоатационните работи. Разходите за миннокапитални работи, финансирани по плана за капиталните вложения и извършвани от експлоатиращата организация, се отнасят в увеличение на стойността на обекта с доказани полезни изкопаеми, а в противен случай - при недоказани полезни изкопаеми, се отписват по реда на чл. 7, ал. 2 и 3.


Чл. 11. Сумите, които кооперативните и обществените организации внасят в бюджетите на народните съвети при покупка на сгради от държавни предприятия като цена на правото за строеж, се отнасят в увеличение първоначалната стойност на сградата.


Чл. 12. Счетоводното отчитане на основните средства трябва да обезпечи:

1. правилно документално оформяване и своевременно отразяване в счетоводните регистри постъплението на основните средства, тяхното преместване вътре в организацията (от бригада в бригада, от цех в цех, от отдел в отдел и т. н.), продажбата, предаването им навън, бракуването и ликвидацията им;

2. контрол по опазването на всеки инвентарен обект на основните средства;

3. правилно изчисляване и своевременно отразяване по съответните сметки сумите на амортизационните отчисления и изхабяването на основните средства;

4. контрол върху разходите за поддържане и ремонт на основните средства;

5. правилно установяване на стойностните показатели, свързани с основните средства;

6. осигуряване на данни за правилното обхващане на основните производствени фондове като съставна част на производствените фондове;

7. съдействие за осъществяване на контрол за ефикасно използуване на машините, оборудването и производствените мощности.


Глава втора.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОТЧИТАНЕТО НА ОСНОВНИТЕ СРЕДСТВА

Чл. 13. (1) Основните средства се отчитат по тяхната първоначална стойност, която се образува от фактическите разходи по построяването или по доставката и монтирането им, включително разходите за проучвателните и проектантските работи, стойността на безплатно дадените от населението материали, труд, услуги и др., изчислени по действуващи цени, тарифни ставки, разценки и тарифи.

(2) Основните средства, които са били преоценени по разпореждане на правителството, се отчитат по тяхната възстановителна стойност, установена към датата на преоценката.

(3) Установените стойности по предходните алинеи могат да се изменят само при разширяване и реконструиране по силата на правителствени разпореждания (преоценки и др. под.) или по реда на изправяне допуснати явни грешки при определяне на първоначалните, респективно на възстановителните, стойности.


Чл. 14. (1) Първоначалните, респективно възстановителните, стойности на основните средства се закръглят за отделен инвентарен обект на 10 лв. При това първоначалните стойности на основните средства, които окончават до 5 лв. включително, се закръглят в по-малко, а първоначалните стойности на основните средства, които окончават над 5 лв., се закръглят в повече.

(2) Сумите, произхождащи от закръгляването на първоначалните стойности на въведените в експлоатация основни средства в повече или в по-малко от фактическите разходи по придобиването, са за сметка на фонда в основни средства.

(3) При заприходяването като основни средства на малоценните и малотрайните предмети, запасните части и материалните ценности, доставени със средства на капиталните вложения с комплектни доставки или отделно от тях, не се допуска закръгляване на първоначалните им стойности.


Чл. 15. Намерените при инвентаризацията неосчетоводени основни средства, чиято първоначална стойност не е известна, се заприходяват по тяхната възстановителна стойност и с изхабяване, установени от комисия, назначена от ръководителя на предприятието, учреждението или организацията, в състав, посочен в чл. 9, ал. 2 от Наредбата за амортизационните норми (ДВ, бр. 69 от 1968 г.; изм. и доп., бр. 55 от 1979 г.).


Чл. 16. (1) Когато някои инвентарни предмети са били записани неправилно като основни средства вместо като малоценни и малотрайни предмети, те се отписват от сметката на основните средства чрез сметката за фонда в основните средства отделно за първоначалната стойност и отделно за счетоводно отразеното изхабяване.

(2) В случаите, когато е възприето изхабяването на инвентарните предмети като малоценни и малотрайни предмети да се начислява в зависимост от срока на използуването им (срока на трайността им), те се записват в сметката на малоценните и малотрайните предмети чрез фонда в оборотни средства с първоначална стойност и изхабяване, с която са отписани като основни средства.

(3) (Изм.- ДВ, бр. 24 от 1981 г.) В случаите, когато е възприето изхабяването на инвентарните предмети като малоценни и малотрайни предмети да се изчислява в размер 50 на сто при предаването им в употреба и 50 на сто при бракуването им, те се записват в сметката на малоценните и малотрайните предмети с 50 на сто изхабяване, като: когато набраното изхабяване по време на отчитането им като основни средства е по-малко от 50 на сто от първоначалната им стойност, сумата на начисленото изхабяване се отнася в намаление на фонда в оборотни средства, а разликата до 50 на сто - в тежест на разходите за съответното производство, експлоатация, обращение или издръжка; когато набраното изхабяване по време на отчитането им като основни средства надвишава 50 на сто от първоначалната им стойност, в намаление на фонда в оборотни средства се отнася сума, равна на 50 на сто от първоначалната им стойност.

(4) При прилагане на други начини на начисляване на изхабяването на прехвърлените инвентарни предмети от основни средства в малоценни и малотрайни предмети, както и в случаите, когато тяхното изхабяване по време на отчитането им като основни средства по каквито и да е било причини не е равно на следващото се за отчетния период, съответните инвентарни предмети се записват в сметката за малоценни и малотрайни предмети с изхабяване, което им се следва съобразно възприетия начин за начисляване на изхабяването им като малоценни и малотрайни предмети. В такива случаи разликата между фактически отразеното изхабяване до момента на прехвърлянето им и изхабяването, с което се приемат като малоценни и малотрайни предмети, се урежда по посочения в предходната алинея ред.


Чл. 17. Когато някои инвентарни предмети са били погрешно записани като малоценни и малотрайни предмети вместо като основни средства, те се отписват от сметката за малоценните и малотрайните предмети чрез фонда в оборотни средства и се записват в сметката за основните средства чрез фонда в основни средства с първоначална стойност и изхабяване, с което са се водили в сметката за малоценни и малотрайни предмети.


Чл. 18. Основните средства с производствено предназначение, основните средства на социално-битовите и културните мероприятия и основните средства на бюджетните учреждения и организации се отчитат в три отделни синтетични сметки.


Чл. 19. Отчитането на основните средства се извършва при спазването на изискванията на Единния класификатор на основните средства (ЕКОС), чиято структура се състои от четири блока.


Чл. 20. (1) Основните средства се отчитат в десет основни групи съгласно първия блок на класификатора.

(2) Към група 0 "Сгради" се отнасят всички строително-архитектурни обекти, предназначението на които е да създават условия за труд, съхраняване на материални ценности и за жилищно и социално-културно обслужване на населението. Като отделен инвентарен обект в състава на тази група се отчита всяка отделна сграда, независимо от нейната конструкция и големина, заедно с всички принадлежащи към нея пристройки и всички устройства, които я обслужват - шахти за асансьори за хора и товари; асансьорите в жилищните сгради, в сградите за културно-битови нужди, за културно-просветни и научни цели, за здравни и физкултурни цели и в административните сгради; газопроводите и топлопроводите; канализацията; отоплителните и вентилационните устройства; вътрешната електрическа инсталация; хидрофорните уредби; вградените мебели и други устройства, които нямат пряко производствено предназначение, както следва:

1. газо-, водо- и топлопроводните инсталации се отнасят към сградите, считано от контролната шахта или от абонатната станция;

2. електрическата инсталация се отнася към сградата, включително от входящото табло;

3. отоплителните котли, когато нямат производствено предназначение, доколкото се намират в същата сграда, влизат в нейния състав;

4. фундаментите на оборудването, монтирано в сградите (на котли, стругове, генератори и други машини), се включва в стойността на съответните сгради само в случаите, когато тяхната стойност е включена в проектно-сметната документация на сградата;

5. по изключение помещенията за магазини, ресторанти, кина, гаражи и др., които се намират в сгради от индивидуалното, кооперативното и груповото жилищно строителство, се отчитат като отделни инвентарни обекти.

(3) Към група 1 "Съоръжения" се отнасят всички инженерно-строителни обекти, предназначението на които е да създават условия за осъществяване процеса на производството чрез изпълнение на определени технически функции, несвързани с изменение на предмета на труда, а също и с инженерно-строителни обекти от благоустройствен характер в населените места. Като отделен инвентарен обект в състава на тази група се отчита всяко отделно съоръжение заедно с всички устройства, представляващи с него едно цяло. Например язовирната стена се отчита само като инвентарен обект заедно с бента, филтрите, дренажа, водопреливниците, водопропускателите и др., в състава на мостовете като инвентарни обекти се включват мостовата конструкция, платното и парапетите; инвентарните обекти при пътищата се образуват от цялото протежение на пътя - от началния до крайния пункт заедно с укрепителните съоръжения, настилката, пътните знаци, сградите край пътя, мостовете, не по-дълги от 10 м, водостоците и др. При това частите на магистралните пътища на територията на населените места се изключват от състава на тези пътища и се отчитат в състава на градската улична мрежа; в състава на хидромелиоративните съоръжения като инвентарни обекти се включват всички принадлежности и приспособления към тях. Така например към инвентарния обект "канал" се включват и всички бързотоци, прагове, прагове-бързотоци и др.

(4) Към група 2 "Предавателни устройства" се отнасят средствата, предаващи електрическата, топлинната и механическата енергия от двигателите към работните машини, а също и тези, посредством които течните и газообразните вещества се предават от един инвентарен обект на друг. Като отделен инвентарен обект се отчитат предавателните устройства, които имат самостоятелно предназначение и от техническо гледище представляват едно цяло. Така например електрическата мрежа се отчита като отделен инвентарен обект, считано от клемите на генератора до централното разпределително устройство или от централното разпределително устройство до подстанцията или от подстанцията до трансформаторното помещение; паропроводът - от котелното помещение до машинната зала; топлофикационният тръбопровод - от бойлера до сградата-потребител; газопроводът - от компресорната станция до разпределителното устройство на цеха. Сградите и оборудването на електроподстанцията, газокомпресорните станции, разпределителните устройства и др. се отнасят съответно към сгради, енергетични и двигателни машини и оборудване, производствени машини и оборудване съобразно подробното им разграничение в Единния класификатор на основните средства.

(5) Към група 3 "Енергетични и двигателни машини и оборудване" се отнасят машините, предназначени за производство на топлинна и електрическа енергия и за превръщане на различните видове енергия в механична (доколкото тя не се явява част от друг инвентарен обект), включително влизащите в нейния състав приспособления, принадлежности и прибори, а също и отнасящите се към нея тръбопроводи, електропроводи, индивидуално обграждане, а при съответните случаи - и фундаментите (доколкото не са включени в стойността на сградата). Така например в инвентарния обект "парен котел" се включват пещта, скелетът, фундаментът, стълбите, площадките, гарнитурите, тръбопроводите, подаващи вода, въздух и мазут, контролно-измервателните уреди към него и др.; към инвентарния обект "паров турбогенератор" се включват кондензаторът, масленият изпарител, масленият провод, обшивката, площадката, стълбите, индивидуалната сграда и др.; в инвентарния обект "локомобил" се включват пещите, парният котел, парната машина и др. Не се отчитат като самостоятелни инвентарни обекти електродвигателите, електрогенераторите и другото енергетично оборудване, което представлява комплект с друго оборудване, какъвто е случаят с електромоторите, които са куплирани с отделни машини.

(6) Към група 4 "Производствени машини и оборудване" се отнасят машините и оборудването с предназначение да изменят свойствата, формата или състоянието на предметите на труда чрез механична, термическа или друга обработка, а също и машините и оборудването, посредством които предметите на труда се преместват в производствения процес. В числото на производствените машини и оборудване се включват и обектите от съдов тип, които участвуват непосредствено в термическия или химическия процес на производството, като доменните, мартеновите, бесемеровите пещи, басейните за дъбене и др., а също и всички машини и механизми, които обслужват строителното производство (изпълнение на строителните и монтажните работи). Като отделен инвентарен обект се отчита всяка машина, апарат, агрегат, устройство или група машини, свързани с автоматична линия, включително влизащите в състава им двигатели, приспособления, принадлежности, прибори, инструменти, трансмисии, тръбопроводи, електрически инсталации, а също и индивидуалното ограждане и фундаментите (доколкото даден инвентарен обект е монтиран на отделен фундамент и стойността му не е включена в стойността на сградата). Така например в състава на металообработващия струг влизат патронниците, план-шайбите, люнетите, универсалите, индивидуалното ограждане на струга; доменната пещ включва пещта с фундамента и работната площадка, оборудването на загряване на въздуха, прахоуловителя, зареждащите устройства на пещта, шпиковата яма, контролно-измервателните уреди и др.; в състава на мостовия електрокран се включват тележките, механизмите за придвижване, механизмите за повдигане и електрическата инсталация. Поточните линии се отчитат като отделен инвентарен обект в случаите, когато се състоят от специализирани машини, неразривно свързани един с друг единични агрегати, доколкото те могат да бъдат използувани в състава на поточната линия. Когато в състава на поточните линии влизат такива машини и агрегати, които могат да бъдат използувани самостоятелно вън от поточната линия, те се отчитат като отделни инвентарни обекти.

(7) Към група 5 "Транспортни средства" се отнасят всички подвижни средства, предназначени за превозване на товари и пътници. Машините и оборудването, с помощта на които се извършва преместване на предметите на труда в производствения процес, като крикове, електротелфери, асансьори, кранове, транспортьори и др., се включват в група 4 "Производствени машини и оборудване",а не в групата на "транспортните средства". Като отделен инвентарен обект се отчита всяко транспортно средство заедно с всички приспособления и принадлежности към него. Така например към локомотива като инвентарен обект се включват екипажната част, котелът и тендерът, към вагона се включват системата за отопление и електрическата инсталация; към парахода - парният котел, електростанцията, радиостанцията, спасителните средства, товарно-разтоварните механизми, навигационните измервателни прибори и цялото останало обзавеждане; към автомобила - запасното колело (без гумата) и комплектът приспособления и инструменти, придружаващи колата, с които е обичайно да се доставят отделните видове автомобили от фирмите-производители; трамвайната мотриса - включително двигателят, измервателните прибори и комплектът инструменти, които са прикрепени към нея. Транспортните средства с автомобилни гуми (автомобили, ремаркета, колесари и др.) се отчитат като основни средства без стойността на гумите. Предметите с характер на стопански инвентар, солидно прикрепени към основните средства, се отчитат като съставна част на транспортното средство. Свободно стоящите в транспортното средство инвентарни предмети или само временно прикрепените към тях се отчитат според случая като отделни инвентарни номера в група 7 "Стопански инвентар" или като малоценни и малотрайни предмети. По изключение всички инвентарни предмети, предадени като постоянен инвентар на корабите, се отчитат в един инвентарен обект с кораба.

(8) Към група 6 "Измервателни и регулиращи уреди, инструменти и производствени принадлежности" се отнасят тези основни средства, които облекчават труда, контролират производствения процес и имат технологическо и общостопанско назначение, но не могат да се отнесат към производствените машини. Като отделни инвентарни обекти се отчитат само онези предмети на горепосочения вид, които не са съставна част на друг инвентарен обект, имат самостоятелно предназначение и обслужват едновременно не по-малко от два инвентарни обекта. Към тази група се отнасят и учебните помагала в училищата и в другите организации.

(9) Към група 7 "Стопански инвентар" се отнася инвентарът на канцелариите, кухните, сметачните и пишещите машини, спортният инвентар и др. Като отделни инвентарни обекти при стопанския инвентар се третират предметите със самостоятелно предназначение като: отделни шкафове, железни каси, бюфети, гардероби, радиоапарати и др. Когато предметите с характер на стопански инвентар са неразделна част от други инвентарни обекти, те се включват в техния състав и не се отчитат отделно като стопански инвентар.

(10) Към група 8 "Продуктивни и работни животни" се отнасят животните от основните стада, а също и тези, които се използуват за работна сила. Като отделен инвентарен обект се отчита всяко отделно животно, а именно:

1. (изм. - ДВ, бр. 24 от 1981 г.) в състава на продуктивните животни се включват женските животни при получаването на първите приплоди, а разплодните: говежди бици - след навършване на 1 и 1/2 години, биволските бици - 2 години, жребците - 4 години;

2. в състава на работните животни се включват конете, кобилите, воловете, биволите, които са навършили 3-годишна възраст, мулетата, катърите, магаретата, които са навършили 2-годишна възраст;

3. в състава на продуктивните животни от основните стада и работните животни могат да се включват мъжки животни, които са недостигнали напълно горепосочената възраст, ако с акта за прехвърляне е установено, че те са придобили необходимите качества;

4. зайците, възрастните зверове, възрастните птици, пчелните семейства, рибите-производители и другите дребни животни, непосочени в т. 1 и 2, се отчитат като оборотни средства в сметката за младите животни и животните за угояване.

(11) Към група 9 "Трайни насаждения" се отнасят плододаващите и неплододаващите трайни насаждения. Трайните насаждения се отчитат по местности, видове сортове, година на засаждане и производствени единици, а именно:

1. към плододаващите трайни насаждения се отнасят всички изкуствени многогодишни насаждения, влезли в плодоносеща възраст, като плододаващите овощни градини, лозя, черничеви градини, розови градини (даващи цвят), хмелови насаждения, насаждения от френско грозде, насаждения от лавандула (даваща цвят) и др.;

2. към неплододаващите трайни насаждения се отнасят полезащитните горски пояси, залесително-укрепителните съоръжения, обществени паркове и озеленени площи, изкуствени лесонасаждения около водохранилищата и около стопанските дворове, пътно-алейни насаждения, огради от жив плет и др.

(12) Освен основните средства, изброени в Единния класификатор на основните средства, издаден от Комитета по единна система за социална информация, като основни средства се отчитат и следните групи:

1. "Капитални вложения по наети основни средства", към които се отнасят разходите, направени за приспособяване на взетите под наем чужди основни средства за нуждите на организацията-наемател, като преустройство на сгради, прокарване на водопроводи, канализации, централно отопление и др. под. Като отделен инвентарен обект се отчитат капиталните вложения за всяко наето основно средство;

2. "Земи", към които се отнасят застроените и незастроените парцели и землени участъци. Като отделен обект се отчита всеки отделен парцел;

3. предоставените за ползуване обработваеми земи на аграрно-промишлените комплекси, промишлено-аграрните обединения, горските стопанства и други приравнени към тях се отчитат задбалансово.


Чл. 21. (1) Отчитането на основните средства се извършва и по шифрите на Единния класификатор на основните средства, определени с втория блок на класификатора.

(2) При машинната обработка на счетоводната информация се разрешава да се работи с вътрешна номенклатура вместо с определените шифри при условие, че тя е с по-малко разряди. В този случай трябва да се осигури възможност при поискване табулограмите да показват и шифрите.


Чл. 22. За организиране на отчитането и за осигуряване контрол по опазване на основните средства счетоводството определя инвентарен номер за всеки инвентарен обект, независимо дали се намира в действие или бездействие, съгласно третия блок на Единния класификатор на основните средства.


Чл. 23. (1) Инвентарните номера се вписват в първичните документи, служещи като основание за осчетоводяване на даден инвентарен обект.

(2) Инвентарният номер трябва да бъде означен върху обекта чрез прикрепване на метална табелка, чрез нанасяне с боя или по друг траен начин.

(3) Когато инвентарният обект включва няколко елемента, които съставят заедно с него едно цяло, на всеки такъв елемент по правило се поставя номерът на обединяващия обект.


Чл. 24. (1) Обектите на основните средства по правило запазват дадените им инвентарни номера, докато се намират в организацията или учреждението. Първоначално дадените номера могат да се изменят, когато това се налага, общо за всички инвентарни обекти или при въвеждане на изменения в системата на инвентарната номерация. В такъв случай в регистъра на инвентарните карти, респективно в инвентарната книга, се създава връзка чрез посочване на старата и новата инвентарна номерация.

(2) Номерата на инвентарните обекти, отписани поради продажба, безвъзмездно предаване, бракуване и др., до общото изменение на инвентарната номерация не могат да се дават на други новопостъпили инвентарни обекти.

(3) Капиталните вложения по наети основни средства получават инвентарни номера по отчетността на наемателя.


Чл. 25. (1) Аналитичното отчитане на основните средства се извършва чрез типовите първични счетоводни документи, утвърдени с БДС 6.02.2.02 от 1980 г. и отрасловите нормали, утвърдени от съответните министерства и ведомства.

(2) Утвърдените образци за документи са приспособени за обработка на съдържащата се в тях информация както с традиционните средства, така и с електронноизчислителните машини.


Чл. 26. (1) Аналитичното отчитане на основните средства се води по инвентарни обекти, на инвентарни карти типови форми № 1 и 2, а за бюджетните учреждения и другите организации - типова форма № 314.

(2) По преценка на главния счетоводител аналитичното отчитане на основните средства може да става с инвентарна книга типова форма № 10, а за бюджетните учреждения и другите организации - типова форма № 306.

(3) За основните средства, посочени в чл. 20, ал. 2, 3, 4, 5, 6 и 7, успоредно с воденето на инвентарните карти се водят и технически паспорти на основните средства от службите "енерго-механична" на организациите. Ако няма създадени такива служби, задачата се възлага за изпълнение на подходящо техническо лице. Въз основа на техническите паспорти се дават съответните технически данни за основните средства, използуването на машините и съоръженията и др.


Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 1981 г.) За всеки инвентарен обект по правило се води отделна инвентарна карта.

(2) Ако инвентарният обект включва отделни приспособления и принадлежности, съставляващи с него едно цяло, те се описват в инвентарна книга на обекта наред с другите характеризиращи признаци, като се посочва отделно и стойността им.


Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 1981 г.) За предметите на стопанския инвентар, инструменти и др. от един и същи вид и с еднаква стойност, предадени в експлоатация в един цех или отдел, може да се заведе една инвентарна карта. Независимо от това обаче на всеки отделен инвентарен обект се дава отделен инвентарен номер.


Чл. 29. Инвентарните карти се вписват задължително в регистъра на инвентарните карти за отчитане на основните средства типова форма № 3. Освен за регистриране на инвентарните карти този регистър служи и за определяне на инвентарните номера на основните средства, както и за периодичното установяване стойността на основните средства от наблюдаваните групи.


Чл. 30. (1) Аналитичното отчитане на основните средства при използуване на сметачно-клавишна техника се води на картони, в които се описва необходимата икономическа и техническа характеристика на основните средства. При първоначалното въвеждане на машинна обработка успоредно с откриването и завеждането на картите се съставя и ведомост на наличните основни средства.

(2) За нуждите на контрола по отчитането на основните средства се води задължително и регистър на инвентарните карти типова форма № 3.

(3) Еднократно през текущата година при извършване на годишната инвентаризация масивът от картите за отчитане на основните средства се проверява, привежда се в необходимата поредност и се съставя ведомост за наличните основни средства. Такава ведомост се съставя при извършване на ревизия или за нуждите на съответния държавен орган.


Чл. 31. (1) При използуване на сметачно-перфорационна и електронноизчислителна техника за отчитане на основните средства данните от първичните документи чрез технически носители на информацията се нанасят върху табулограми - Инвентарна книга за основните средства по инвентарни номера и Справка за наличните основни средства по видове.

(2) Табулограмата Инвентарна книга на основните средства се съставя еднократно при годишната инвентаризация или при поискване от съответния държавен орган. Табулограмите Справки за основните средства в бездействие и Справки за наличните основни средства по групи и възрастов състав се съставят при поискване от контролните органи и за нуждите на анализа.


Чл. 32. (1) За другите характеристики на основните средства е предвиден четвъртият блок на Единния класификатор на основните средства. При счетоводното отчитане на основните средства се използува следната класификация:

1. основни средства с производствено предназначение;

2. основни средства с непроизводствено предназначение.

(2) От своя страна инвентарните обекти от групата "Основни средства с производствено предназначение" се подразделят на две подгрупи: "Основни средства с производствено предназначение, обслужващи основната дейност" и "Други основни средства с производствено предназначение".

(3) В групите по ал. 1 инвентарните обекти се подреждат по мястото на експлоатацията (цех, отдел, участък, бригада, ферма, магазин, склад и т. н.) и по групи основни средства, посочени в чл. 20.

(4) Инвентарните обекти за производствените основни средства, които обслужват помощните, спомагателните и допълнителните дейности, а също и инвентарните карти за основните средства на социално-битовите и културните мероприятия се подреждат по видове дейности с оглед улесняване попълването на формата за движение на основните средства.


Чл. 33. (1) С оглед на наблюдаване използуването на основните средства те се отчитат в две групи:

1. в действие;

2. в бездействие.

(2) "В действие" се отчитат всички основни средства, които се използуват за нуждите на производствения процес и за административно-стопански нужди.

(3) "В бездействие" се отчитат машините, приборите и др. под., които не се използуват поради това, че не са необходими за стопанската организация.


Чл. 34. Основните средства съобразно естеството и местонахождението им се зачисляват за опазване на отговорниците на съответните производствени звена - началници на цехове, отдели, участъци, бригади, ръководители на строителни обекти, управители на търговски обекти и на обекти на общественото хранене, завеждащи лаборатории, кабинети и др. под. Отговорниците се определят със заповед на ръководителя на поделението, организацията или учреждението. Отговорниците за основните средства по цехове, отдели и др. подписват актовете типова форма № 28 за предаване и приемане на основните средства и инвентаризационните описи за зачислените им основни средства. Тези отговорници от своя страна, когато е целесъобразно, презачисляват основните средства и техните приспособления и принадлежности на работниците и служителите, които работят с тях.


Глава трета.
ОТЧИТАНЕ ПОСТЪПЛЕНИЕТО НА ОСНОВНИТЕ СРЕДСТВА

Чл. 35. (1) Зачисляването на обектите в състава на основните средства се оформява с акт типова бланка № 28 за приемане и предаване на основните средства, с изключение на случаите, когато съгласно действуващите разпоредби въвеждането в действие на тези обекти трябва да се оформи по специален ред (например за строителните обекти, които съгласно Правилника за капиталното строителство се приемат със специални образци).

(2) Акт типова бланка № 28 се съставя за всеки отделен инвентарен обект. Съставянето на общ акт за оформяване приемането на няколко основни средства се допуска само по отношение на стопанския инвентар, инструменти и т. н., когато тези инвентарни обекти са еднотипни, с еднаква стойност и се приемат едновременно.

(3) При безвъзмездно получаване на основното средство получателят задължително уведомява предавача в срок, не по-голям от 10 дни, за своя инвентарен номер на основното средство и за номера на счетоводната статия, с която то е заприходено.


Чл. 36. (1) Въз основа на акта за приемане-предаване на завършените работи по дострояването, дооборудването, реконструирането и други значителни изменения на съществуващ обект при нужда се открива нова инвентарна карта, в която се отбелязват всички показатели, характеризиращи дообзаведения или реконструиран обект като цяло. Тази промяна се вписва в регистъра на инвентарните карти типова форма № 3. Старата инвентарна карта се съхранява към новата за справка.

(2) При машинната обработка на отчитането на основните средства тези промени от първичните документи чрез технически носители на информацията се пренасят върху съответните табулограми.


Чл. 37. Постъпилите в организациите новосъздадени и въведени в експлоатация основни средства се записват по дебита на сметката за отчитане на основните средства по първоначална стойност, като се кредитира сметката на разходите за капитални вложения. Едновременно с това със сумата на усвоеното финансиране от собствени средства, средства за централизираните фондове и средства на държавния бюджет се увеличава фондът в основни средства. Частта от стойността на основното средство, която е заплатена със заеми, се отнася в увеличение на фонда в основни средства постепенно - едновременно с погасяването на заема със средствата от собствени източници, като се дебитира сметката на съответния фонд.


Чл. 38. Лихвите по заемите за капитални вложения са за сметка на източника, определен в съответния нормативен акт, и не увеличават инвентарната стойност на основните средства.


Чл. 39. (1) Първоначалната стойност на въведените в действие нови обекти, етапи и подобекти, а също и на тяхното модернизиране, реконструиране и др. се установява с калкулационен лист за пълната инвентарна стойност типова форма № 134.

(2) Към структурния показател "Машини, съоръжения и инструменти" на типова форма № 134 се прилага подробен опис на машините, съоръженията и инструментите по вид, количество и стойност.


Чл. 40. Транспортните средства с автомобилни гуми (автомобили, ремаркета, колесари и др.) се отчитат като основни средства без стойността на гумите. Доставените нови транспортни средства, финансирани като капитални вложения, включително стойността на гумите, се заприходяват като основни средства, включително стойността на гумите. Едновременно с това стойността на автомобилните гуми се отписва от сметката на основните средства в кореспонденция със сметката за отчитане на фонда в основни средства и се записва в сметката на малоценните и малотрайните предмети в кореспонденция със сметката за отчитане на фонда в оборотни средства. Доставените отделно автомобилни гуми се отчитат като малоценни и малотрайни предмети.


Чл. 41. (1) Закупените употребявани основни средства с доставна стойност, по-ниска от възстановителната им в момента на покупката, се заприходяват като нови по тяхната възстановителна стойност, определена по документи, или когато това е невъзможно - с протокол на комисия в състав, предвиден по чл. 9 на Наредбата за амортизационните норми, а разликата до възстановителната стойност се отнася в сметката за изхабяването на основните средства. Едновременно с това размерът на заплатените суми със собствени средства, със средства на централизираните фондове или от държавния бюджет се отнася в увеличение на фонда в основни средства.

(2) Бюджетните учреждения, обществените организации и др., които не начисляват и не внасят амортизационни отчисления, заприходяват закупените употребявани основни средства по тяхната първоначална или възстановителна стойност.

(3) Разходите за закупуване на стари основни средства не са капитални вложения.


Чл. 42. (1) Постъпилите по определен ред безвъзмездно основни средства се заприходяват по сметката на основните средства по първоначална или възстановителна стойност, по която са се водили в счетоводството на предаващата страна, намалена със сумата на разходите по първоначалното им монтиране, като със същата сума се увеличава фондът в основни средства. Едновременно с това получаващата страна отразява изхабяването на безвъзмездно получените основни средства, както е отразено в счетоводството на предаващата страна, намалено със сумата на изхабяването, която се следва на отписаните разходи по първоначалното монтиране.

(2) Когато предаващата страна е учреждение или организация, която е освободена от задължението да внася амортизационни отчисления и поради това не начислява изхабяване на основните си средства, а получаващата страна начислява изхабяване, полученото основно средство се заприходява с първоначална стойност и изхабяване, установено от комисия в състав, предвиден в чл. 9 на Наредбата за амортизационните норми.


Чл. 43. (1) Основните средства, произведени в самата стопанска организация и поделенията й, се заприходяват по доставна стойност, като разликата до фактическата себестойност се отнася в резултата на стопанската им дейност. Амортизационните отчисления се начисляват и внасят върху доставна стойност, по която са заприходени като основни средства.

(2) Осчетоводяването на разходите за производството на основните средства по предходната алинея, а също и на произведените основни средства като готова продукция се извършва по общоприетия начин.


Чл. 44. Основните средства, набавени със собствена валута чрез външнотърговски организации, се заприходяват по действуващи цени на едро на вносител, увеличени с другите разходи по доставката (транспортни разходи, товарене, разтоварване и др.). Когато основните средства са закупени със собствена валута от ДСП "Кореком" (в случаите, когато това е разрешено), организацията-купувач внася в приход на бюджета разликата между цената на едро на вносител и фактически заплатената на ДСП "Кореком" сума, пресметната по официален курс. Дължимата или внесената в приход на бюджета сума се показва на общо основание като разходи за капитални вложения.


Чл. 45. (1) Основните средства, придобити чрез безплатен труд, се заприходяват, след като във фактическата им стойност се включват разходите за труд, пресметнати по действуващите норми и разценки.

(2) Стойността на безплатния труд се включва в разходите за капитални вложения, като се отразява в отделна партида на сметката за финансиране на капиталните вложения.


Чл. 46. Всички стари основни средства, които организациите и учрежденията имат основание да запишат като свои, без да могат да установят първоначалната стойност и изхабяването, с които те са се водили дотогава (намерени при инвентаризацията неосчетоводени основни средства, заприходяване на безстопанствени основни средства и др.), се заприходяват по реда на безвъзмездно получените по възстановителна стойност и с фактическо изхабяване, установени с комисия в състав по чл. 9 на Наредбата за амортизационните норми.


Чл. 47. Предоставените на организациите недвижими имоти в замяна на отчуждените се включват в състава на основните средства.


Чл. 48. Разходите по демонтирането и пренасянето на продадените или безвъзмездно прехвърлените основни средства до помещението на купувача, респективно на получателя, ако в договора за продажба или в нареждането за прехвърляне не е предвидено друго, са за сметка на купувача (получателя). Същите се включват в издръжката на производството, експлоатацията или обращението.


Чл. 49. Разходите по монтирането на закупените употребявани машини и оборудване, както и на безвъзмездно получените, се предвиждат в плана за капиталните вложения и се отнасят в увеличаване на първоначалната стойност.


Чл. 50. Получените суми от продажба на излишни основни средства и от отчуждени имоти, които са били закупени със заемни средства, се използуват за погасяване на заемите за набавянето им, като евентуалният остатък се отнася в увеличение на съответните парични фондове, а от бюджетните учреждения и други организации - в приход на бюджета.


Чл. 51. (1) При преминаването на младите животни в основните стада те се оценяват и заприходяват като основни средства по цени, определени съвместно от Главно управление по цените при Държавния комитет по планиране, Министерството на финансите и Националния аграрно-промишлен съюз.

(2) При закупуване на животните за включването им в основните стада те се заприходяват като основни средства по доставната им стойност.


Чл. 52. Младите животни се прехвърлят в основното стадо или в работния добитък по реда, предвиден в Правилника за капиталното строителство.


Чл. 53. (1) Разходите за капитални вложения по наети основни средства, принадлежащи на държавни, кооперативни и обществени организации, се допускат само за работи, предвидени в титулните списъци и договорите за наем.

(2) Разходите за капитални вложения по наети основни средства от частни лица могат да се извършват само с разрешение на ръководителя на висшестоящата организация, който дава съгласие с оглед на стопанската изгода.

(3) Завършените капитални вложения по наети основни средства се заприходяват по реда за заприходяването на основните средства от нови капитални вложения.

(4) След изтичането на срока на договора за наем наемодателят заприходява капиталните вложения по наети основни средства, извършени от наемателя, по реда на безвъзмездно получените основни средства.


Чл. 54. При модернизацията и реконструкцията на основните средства, предвидени да се извършват със средства на капиталните вложения, в случай че се изваждат от употреба отделни възли и резервни части, следва да се извърши частично бракуване на основните средства, които се модернизират или реконструират. Със стойността на бракуваните резервни части и възли се намалява общата сума на съответните основни средства. След извършването на модернизацията и реконструкцията и приемането им по реда, предвиден в Правилника за капиталното строителство, със сумата на извършените разходи се увеличава стойността на модернизираните и реконструирани основни средства. С неамортизираната част на частично бракуваните основни средства се увеличава инвентарната стойност на модернизираните и реконструирани основни средства.


Глава четвърта.
ОТЧИТАНЕ НА АМОРТИЗАЦИОННИТЕ ОТЧИСЛЕНИЯ И ИЗХАБЯВАНЕТО НА ОСНОВНИТЕ СРЕДСТВА

Чл. 55. Амортизационните отчисления се начисляват и внасят върху първоначалната или възстановителната стойност на основните средства, определени в Таблицата за амортизационните норми (ДВ, бр. 96 от 1975 г.; изм. и доп., бр. 33 от 1978 г., бр. 58 от 1979 г. и бр. 54 от 1980 г.) и другите нормативни актове, свързани с тях. Това не се отнася за учрежденията и организациите, които са освободени от задължението да начисляват и внасят амортизационни отчисления върху стойността на основните средства.


Чл. 56. Амортизационните отчисления не се начисляват и внасят върху стойността на основните средства, посочени в чл. 15 на Наредбата за амортизационните норми.


Чл. 57. (1) На основните средства, доставени със средствата на фонд "Социално-битови и културни мероприятия" и предоставени със заповед от ръководителя на организацията за ползуване от профорганизацията, учебните заведения, физкултурни, туристически и други колективи и организации, не се начисляват и не се внасят амортизационни отчисления. Тяхната стойност се погасява изцяло веднага след заприходяването им, като се намалява основният фонд и се кредитира сметката на изхабяването на основните средства.

(2) Не се освобождават от внасяне на амортизационни отчисления онези основни средства, доставени със средствата на фонд "Социално-битови и културни мероприятия", които впоследствие са предадени за използуване в основната дейност и принадлежащите към нея спомагателни, допълнителни и помощни стопанства.


Чл. 58. (1) Инвеститорските дирекции при стопанските организации и поделенията им начисляват и внасят амортизационни отчисления за обслужващите ги собствени основни средства. Тези разходи се отнасят в издръжката на инвеститорската дирекция.

(2) Инвеститорските дирекции към стопанските организации извършват основния ремонт на собствените си основни средства с предвидените средства по план-сметката на основен ремонт и осигурени от стопанската организация.

(3) Инвеститорските дирекции към министерствата и ведомствата, които са на бюджетна издръжка, не начисляват и не внасят амортизационни отчисления. Основният ремонт на собствените им основни средства се извършва с осигурени средства по бюджетните или извънбюджетните им сметки.


Чл. 59. (1) Начисляването и внасянето на амортизационните отчисления на основните средства се извършва от организацията, чиято собственост са основните средства.

(2) Амортизационните отчисления на основните средства, собствеността на които не е установена, се начисляват и внасят от организацията, която ги използува.


Чл. 60. Общата сума на амортизационните отчисления се включва в издръжката на производството, експлоатацията или обращението срещу увеличение на съответните фондове.


Чл. 61. Амортизационните отчисления на буквения материал и линотипните матрици на полиграфическите организации и на печатарските цехове, отдели и др. на другите организации се отнасят също във фонд "Разширяване и техническо усъвършенствуване", като се отчитат задължително отделно от другите амортизационни отчисления.


Чл. 62. (1) Организациите и поделенията им начисляват изхабяване върху стойността на основните си средства, докато сумата на изхабяването достигне първоначалната стойност на съответното основно средство, като продължават да се пресмятат амортизационни отчисления до окончателното му използуване. Не се водят отделни партиди за изхабяването на основните средства.

(2) Сумата на изхабяването на отделните основни средства се установява в случай на необходимост въз основа на показателите, които са включени в картите за аналитичното отчитане на основните средства или инвентарната книга.

(3) За основните средства, на които амортизационните отчисления се начисляват на база произведена продукция, изминати километри, наемен срок и др., изхабяването им се отчита текущо и пообектно.


Чл. 63. При продажба или безвъзмездно предаване на основни средства страната-продавач (предавач) преустановява да внася и начислява амортизационни отчисления върху тяхната стойност след изтичане на месеца, през който е извършена продажбата (предаването), а получаващата страна (купувачът, респективно получателят) започва да начислява и внася амортизационни отчисления върху стойността на същите основни средства, считано от началото на месеца, следващ месеца, през който основното средство е постъпило.


Чл. 64. (1) Амортизационната норма върху капиталните вложения по наетите основни средства се определя в зависимост от срока на договора за наем.

(2) Когато наемателят предвижда в договорения срок да извърши основен ремонт на работите, създадени чрез капитални вложения по наетото основно средство, нормата на амортизационните отчисления се определя, като се взема пред вид и плановата стойност на основния ремонт. Непредвидените основни ремонти на същите работи са също за сметка на наемателя.

(3) Когато в договора за наем не е определен срок, амортизационната норма се определя с оглед пълното възстановяване стойността на капиталните вложения в петгодишен срок.

(4) Когато внесените амортизационни отчисления достигнат изразходваната сума за капиталните вложения по наетите основни средства, начисляването и внасянето им се прекратяват.


Чл. 65. (1) Амортизационните отчисления за миннокапиталните работи (шахти, галерии, травербани и др.) се определят на тон добив съобразно производствените запаси, установени от Комисията по запасите при Министерския съвет. Нормите се одобряват ежегодно от съответния министър или ръководител на ведомството.

(2) В случаите, когато стойността на миннокапиталните работи е напълно амортизирана, преди да са изчерпани всички запаси, амортизационни отчисления продължават да се начисляват до прекратяване на експлоатацията по нормите на последната година от редовната експлоатация. В такива случаи за амортизационните отчисления свръхстойността на миннокапиталните работи не се начислява изхабяване.

(3) Стойността на бракуваните отделни недвижими основни средства от състава на миннокапиталните работи не се отписва от основните средства. Върху тяхната стойност продължават да се начисляват амортизационни отчисления и изхабяване до пълното погасяване на общата стойност на миннокапиталните работи.

(4) Когато по непредвидени причини експлоатацията на даден рудник се прекрати преди изчерпване на запасите, неамортизираната част от миннокапиталните работи се отнася в намаление на основния фонд.


Чл. 66. На извадените от експлоатация основни средства независимо от причините за това се начисляват и внасят амортизационни отчисления, включително и за месеца, през който са били продадени, предадени или бракувани.


Чл. 67. (1) Месечният размер на амортизационните отчисления се изчислява в таблицата за изчисляване на амортизационните отчисления типова бланка № 32.

(2) При изчисляване на амортизационните отчисления за януари основните средства се вписват в типова бланка № 32 по наблюдаваните от счетоводството група основни средства, като всяка такава група се подразделя на подгрупи и в зависимост от размера на прилаганите амортизационни норми.

(3) Ведомостта за всеки следващ месец се съставя, като се изхожда от сумата на амортизационните отчисления, пресметната за предшествуващия месец, към която се прибавят амортизационните отчисления на нововъведените в експлоатация през предшествуващия месец основни средства и се приспаднат амортизационните отчисления на отписаните през същия месец основни средства поради продажби, предаване, изваждане от експлоатация, бракуване и др. По същия начин се отразяват и промените в амортизационните отчисления вследствие изменение в сменността на работа.

(4) При машинната обработка на отчитането на основните средства в началото на годината се съставят табулограми. Годишен амортизационен план и Таблица за месечните амортизационни отчисления на наличните основни средства, които през течение на годината се актуализират с новопостъпилите и излезли от употреба основни средства и начисленото им изхабяване. Ежемесечно се изработва табулограма Сборна ведомост на начислените амортизационни отчисления по направление, а при поискване от оторизиран държавен орган или за нуждите на анализа - табулограма Справка за напълно изхабените основни средства с начислените им амортизационни отчисления за възстановяване.


Глава пета.
ОТЧИТАНЕ НА РЕМОНТА НА ОСНОВНИТЕ СРЕДСТВА

Чл. 68. Отчитането на ремонта на основните средства трябва да обезпечава:

1. данни за обема на изпълнените ремонтни работи и за извършените разходи;

2. контрол за правилното използуване на средствата, предвидени за основен ремонт.


Чл. 69. (1) Ремонтите на основните средства се делят на текущи и основни.

(2) Текущите ремонти обхващат разходите по систематичното поддържане на основните средства във връзка с текущото им използуване, почистване, смазване, боядисване и др., а също и по извършване на малки поправки и заменяне на отделни малки части.

(3) Основните ремонти обхващат разходите по възстановяване на първоначалния вид, годност, капацитет на основните средства или по модернизирането им с цел да се подобрят техническите им показатели.


Чл. 70. Текущите ремонти се отчитат като разходи за поддържане и текущ ремонт, извършват се за сметка на планираните за целта разходи с оборотни средства и се включват в себестойността на продукцията, издръжката на обращението или експлоатацията, респективно в издръжката на бюджетните учреждения и мероприятия.


Чл. 71. Стойността на текущите ремонти на отделни видове машини, съоръжения, транспортни и други основни средства, изискващи големи еднократни разходи, определени със специален вътрешен план, се включва в разходите по обслужване на производството и управлението, на равномерни части, установени по пътя на плановото разпределение. Фактическата себестойност на тези ремонти се калкулира за всеки ремонт поотделно и се отнася в намаление на резервираните суми. Разходите за извършваните през годината текущи ремонти се включват в издръжката за отчетната година. Резервираните в повече суми за текущ ремонт в края на годината се сторнират, а недостигащите се доначисляват.


Чл. 72. Разходите по пренасянето на строителните машини и механизми на строителните площадки и по преместването им от една строителна площадка на друга, както и разходите по монтирането им при тези премествания, не се включват в първоначалната стойност на основните средства, а се отнасят в експлоатационните разходи на машините и механизмите.


Чл. 73. (1) Основните ремонти са редовни (планови) и аварийни (извънпланови).

(2) Редовните основни ремонти се извършват периодично - след изтичане на определен срок или след извършване на определен обем работа.

(3) Министерствата и ведомствата дават задължителни указания за видовете работи, които се включват в основния и текущия ремонт, и за нормите и сроковете за извършването им.

(4) За един и същи вид основни средства, използувани при еднакви условия от няколко министерства или ведомства, междуремонтните срокове се определят от министерството или ведомството, в което преобладават тези основни средства.

(5) Аварийни основни ремонти са тези, които не могат да се планират или предвидят, тъй като са предизвикани от внезапно възникнали непредвидени събития - стихийни бедствия, катастрофи, внезапни повреди и др. под.


Чл. 74. Модернизацията и реконструкцията на основните средства, когато това се извършва едновременно с основния ремонт, не се отчитат като основен ремонт. Разходите в тези случаи се отчитат като разходи за капитални вложения извън плана и се финансират със средствата за основен ремонт. С извършените разходи по модернизацията и реконструкцията на основните фондове се увеличава стойността на съответното основно средство срещу увеличение на основния фонд по установения ред.


Чл. 75. (1) В случаите, когато модернизацията и реконструкцията се извършват самостоятелно, разходите по тях се осчетоводяват по реда за отразяване на капиталните вложения чрез сметката за капиталните вложения с източник за финансиране средствата на фонд "Разширяване и техническо усъвършенствуване", респективно "Социално-битови и културни мероприятия".

(2) Когато работите по модернизацията и реконструкцията се извършват едновременно с работите по основния ремонт на основното средство, разходите по тях се отчитат общо в сметката за разходите за основен ремонт. След приключване на целия комплекс работи въз основа на сметка за разпределение на разходите на такива работи по основния ремонт и по модернизацията и реконструкцията сумата на разходите за модернизация и реконструкция се прехвърля в сметката на разходите за капитални вложения. Едновременно с това се създава финансиране с източник фонд "Разширяване и техническо усъвършенствуване", "Социално-битови и културни мероприятия" и др.

(3) Когато се окаже технически невъзможно общата сума на разходите да се разграничи по документи на разходи за основен ремонт и за модернизация, частта, която следва да се прехвърли в разходи за капитални вложения, се определя чрез установяване по пътя на вътрешна експертиза за размера на увеличението на първоначалната стойност на модернизираното основно средство.


Чл. 76. Със средствата за основен ремонт се финансират и разходите за текущ ремонт, предизвикан при извършване на основния ремонт и извършен едновременно с него, съгласно Инструкция № 3 за финансиране и контрол на основните ремонти (ДВ, бр. 10 от 1974 г.).


Чл. 77. Основният ремонт се извършва съгласно утвърдени по съответния ред финансови сметки или проектно-сметни документации в рамките на плана и при наличността на средства (собствени или заемни), предназначени за тази цел.


Чл. 78. Завършените основни ремонти се приемат с акт типова форма № 7.


Чл. 79. Окончателната стойност на основните ремонти се определя, след като от фактически направените разходи за тях, се приспада стойността на получените използуваеми части, материали, отпадъци по цени на възможната им реализация или използуване. Това не се отнася само за онези случаи, за които Държавният комитет за планиране и Министерството на финансите са разрешили този въпрос по друг начин.


Чл. 80. (1) Разходите за завършените основни ремонти, финансирани със собствени средства, се отписват след завършване на ремонта: за основните средства с производствено предназначение - в намаление на фонд "Разширяване и техническо усъвършенствуване", а за основните средства, обслужващи социално-битовите и културните мероприятия - в намаление на фонд "Социално-битови и културни мероприятия".

(2) Разходите за извършени основни ремонти, финансирани със заеми, се отнасят в намаление на съответния фонд, впоследствие успоредно с погасяването на заема - в размер на погасителните вноски.


Чл. 81. Бюджетните учреждения, обществените организации и др., които не начисляват и не внасят амортизационни отчисления, покриват разходите за основните ремонти от средствата за издръжката си.


Чл. 82. При машинната обработка на счетоводната информация извършените разходи за основен ремонт и отразени в първичните счетоводни документи се подават за обработване с оглед месечно получаване на табулограми Справка за извършените основни ремонти, а годишно - Годишен отчет за извършените основни ремонти.


Глава шеста.
ОТЧИТАНЕ НА ДАДЕНИТЕ ПОД НАЕМ И НАЕТИТЕ ОСНОВНИ СРЕДСТВА

Чл. 83. (1) Организациите могат да дават под наем на други организации временно неизползувани основни средства. Наемът се определя съгласно Правилника за организация на стопанската дейност (ДВ, бр. 100 от 1975 г.; изм. и доп., бр. 4 и 63 от 1977 г. и бр. 58 от 1978 г.).

(2) Наемът на недвижимите имоти, стопанисвани от поделенията на СП "Благоустройство и комунално стопанство", се определя по Закона за наемните отношения.


Чл. 84. (1) Дадените под наем основни средства се отчитат по баланса на наемодателя. Отдаването им под наеми и предаването им в разпореждане на наемателя се отчита чрез отделяне на съответните инвентарни карти в отделна група "Основни средства под наем".

(2) Наетите основни средства се отчитат от наемателя задбалансово по тяхната първоначална стойност, посочена в протокола за приемане, и се зачисляват на материално отговорните лица с инвентарните номера, които им са дадени от наемодателя.


Чл. 85. Застрахователните вноски и амортизационните отчисления върху стойността на дадените под наем основни средства се дължат от наемодателя.


Чл. 86. (1) Получаваните наеми и заплащаните данъци, застрахователни премии, амортизационни отчисления и др. за дадените под наем имоти се отчитат в СП "Благоустройство и комунално стопанство" в специални сметки.

(2) Получаваните наеми и заплащаните данъци, застрахователни премии и амортизационни отчисления и др. се отнасят от организациите с друга основна дейност направо в сметката за реализация на работи и услуги от непромишлен характер, когато отдадените под наем основни средства са от състава на основните средства с производствено предназначение, или в сметката за реализацията на продукцията и услугите на социално-битовите и културните мероприятия, когато отдадените под наем основни средства са от състава на основните средства на социално-битовите и културните мероприятия.


Чл. 87. Разходите за текущото поддържане на дадените под наем основни средства са за сметка на наемателя и се отнасят от него в сметката на съответните разходи.


Чл. 88. Разходите за основни ремонти на дадените под наем основни средства са по начало за сметка на наемодателя. Последният покрива разходите за завършените основни ремонти на основните средства с производствено предназначение от средствата на фонд "Разширяване и техническо усъвършенствуване", а на основните средства на социално-битовите и културните мероприятия - от фонд "Социално-битови и културни мероприятия".


Чл. 89. (1) Когато се наложи на наетите основни средства в състава на стопанските организации, определени с наредбите на Българска народна банка, да се направят по-специални основни ремонти или преустройства, неувеличаващи първоначалната им стойност, в договора за наем може да се уговори разходите за тях да бъдат поети от наемателя. Когато този ремонт (преустройство) се извършва в началото на наемния срок, разходите по извършването му се отчитат като разходи за бъдещи отчетни периоди и се отнасят в разходите на обращението, производството, експлоатацията и т. н. на равни части до края на междуремонтния срок, но не по-късно от края на наемния срок. Бюджетните учреждения отнасят тези разходи по сметката на разходите на бюджета.

(2) Предстоящите разходи за основен ремонт на наетите основни средства се резервират на равни части ежемесечно, като се изхожда от плановата стойност на предвидените в наемния договор основни ремонти.

(3) Резервираните суми се включват от наемателя в разходите за производството, експлоатацията или обръщението срещу кредитиране на сметката за резерв за предстоящи разходи.

(4) Когато в договора за наем е предвидено ремонтът да се извърши през следващата отчетна година, резервираните суми се показват в баланса.

(5) След завършване на работите по основния ремонт на наетите основни средства частта от фактическите разходи по ремонта, равна на резервираните суми в сметката на резерва за предстоящи разходи, се отнася в дебита на посочената сметка срещу кредитиране на сметката на разходите за бъдещи периоди. Останалата част от разноските подлежи на ежемесечно погасяване, евентуално и останалите непогасени суми се включват от наемателя в разходите на производството, експлоатацията или обращението.


Чл. 90. Крайният резултат (печалбата) от дадените под наем основни фондове се отнася: от имоти, числящи се на производствения сектор - в сметката на печалбите и загубите; от имоти, числящи се към комунално-битовия сектор - във фонд "Социално-битови и културни мероприятия".


Глава седма.
ОТЧИТАНЕ ПРЕМЕСТВАНЕТО, ПРОДАВАНЕТО, ПРЕДАВАНЕТО, БРАКУВАНЕТО И ЛИКВИДАЦИЯТА НА ОСНОВНИТЕ СРЕДСТВА

Чл. 91. Преместването на основните средства в организацията (от цех в цех, от отдел в отдел и др.) се оформява със записка за вътрешно преместване на основни средства типова бланка 29. Екземплярът от бланката, оформен с подписите на получателя и предавача, се връща от предавача в счетоводството на организацията.


Чл. 92. (1) Счетоводството на организацията отбелязва в инвентарната карта на предадения обект (респективно в инвентарната книга) номера на записката, нанася с молив промяната на местонахождението на обекта в регистъра на инвентарните карти типова форма № 3 и премества инвентарната карта на съответното място в картотеката за аналитичното отчитане на основните средства.

(2) При използуване на сметачно-клавишната техника на отчитане на основните средства, при преместване на основните средства от едно подразделение на организацията в друго въз основа данните от първичния документ съответните карти за отчитане на основните средства се пресортирват. Във ведомствата за наличните основни средства се нанасят ръчно необходимите корекции.

(3) При използуване на сметачно-перфорационна и електронноизчислителна техника за отчитане на основните средства с данните от първичния счетоводен документ се актуализира информационният масив.


Чл. 93. (1) При вътрешно преместване на машини, инсталации и друго обзавеждане, изискващи монтаж, които се числят в състава на основните средства, се прави частична ликвидация на разходите по първоначалното монтиране, а разходите по пренасянето и монтирането им на новите места се финансират по реда на капиталните вложения и се отнасят в увеличение стойността на основното средство по реда на завършените капитални вложения.

(2) Когато няма счетоводни данни, сумата на разходите по първоначалното монтиране се установява с отделна сметка на компетентни технически лица от организацията или учреждението.

(3) Сумата на изхабяването, която се следва за включване в първоначалната стойност разходи по монтирането, се установява като част от общата сума на изхабяването, съответствуваща на отношението на сумата на разходите по първоначалното монтиране към общата първоначална стойност на основното средство.

(4) Когато разходите по преместването на основното средство чрез демонтиране и монтиране не надвишават 2000 лв., те могат да се финансират с оборотни средства и в такъв случай се отнасят в разходите за производството, експлоатацията или обращението. В този случай основното средство запазва първоначалната си стойност и след преместването.

(5) Разходите за вътрешното преместване на машини, инсталации и друго оборудване, неизискващи монтаж, които се числят към основните средства на съответните организации или учреждения, се отнасят в разходите на производството, експлоатацията или обращението.


Чл. 94-101. (Отм. - ДВ, бр. 30 от 1987 г.)


Чл. 102. (1) Стопанските организации се освобождават от излишните си основни средства по реда на Правилника за организация на стопанската дейност чрез предаване на други организации и учреждения или чрез съответните организации на материално-техническото снабдяване по взаимно уговорени цени, които не могат да бъдат по-високи от действуващите доставни цени.

(2) Земята, горите, земните недра и водните площи не могат да бъдат продавани.

(3) Излишният стопански инвентар може да се продава и на граждани съгласно Наредбата за продажба на стопански инвентар на граждани (ДВ, бр. 47 от 1971 г.).

(4) Бюджетните учреждения преразпределят останалите им излишни основни средства по реда, предвиден в Наредбата за държавните имоти.

(5) Кооперативните и обществените организации могат да предават или да се разпореждат с принадлежащите им ненужни основни средства при спазване на уставите си и на нормативните актове, които уреждат дейността им.

(6) Ако кооперативни и обществени организации са получили основни средства за ползуване от държавата и тези основни средства им са станали ненужни, те са длъжни да ги предадат на местния общински народен съвет.


Чл. 103. (1) Продадените основни средства на други организации се отписват от основните средства чрез намаление на фонда в основни средства с първоначална (възстановителна) стойност и увеличение на същия със счетоводно отразеното дотогава изхабяване.

(2) С продажната стойност на основното средство се дебитира сметката на купувача по разчетите за продадено и купено инвентарно имущество срещу кредитиране сметката за ликвидация на основното средство, когато има извършени разходи по продажбата.

(3) Евентуалните разходи по продажбата на основни средства, които съгласно сключения договор са за сметка на продавача, се извършват за сметка на получените средства от продажбата на съответното основно средство.

(4) Когато във връзка с продажбата на основни средства се реализират приходи (от демонтаж и др.), те се отнасят по сметката за ликвидация на продаденото основно средство.

(5) Чистата сума от продажбата на основното средство се прехвърля от сметката за ликвидация в увеличение на съответния паричен фонд: при продажба на основни средства с производствено предназначение - във фонд "Разширяване и техническо усъвършенствуване", а при продажба на основни средства на социално-битови и културни мероприятия - във фонд "Социално-битови и културни мероприятия" и т. н. При бюджетните учреждения чистата сума се внася в приход на бюджета.

(6) Постъпилите суми от купувачите се отнасят направо в банковата сметка на съответния паричен фонд, когато няма извършени разходи по продажбата и реализирани други приходи при продажбата.

(7) Когато във връзка с продажбата се извършват разходи и евентуално се реализират приходи, чистата сума, подлежаща на прехвърляне в съответния фонд, се установява по типова бланка № 30 - сметка за ликвидация на основните средства.


Чл. 104. (1) Безвъзмездно прехвърлените основни средства се предават на получателя по първоначалната им стойност, намалена с разходите по първоначалното им монтиране и с изхабяване, намалено с изхабяването, което се следва на сумата на разходите за първоначалното им монтиране.

(2) Разходите по първоначалното монтиране се спадат от стойността на основните средства по пътя на частичната им ликвидация чрез отнасяне в намаление на основния фонд с пълната им сума.

(3) При липса на счетоводни данни разходите по първоначалното монтиране се установяват с отделна сметка на компетентни технически лица.


Чл. 105. (1) Безвъзмездното предаване на основни средства от една организация в друга се оформява с акт за приемане-предаване типова бланка № 28 освен в случаите, когато това предаване в съответствие с действуващото законодателство се оформява по специален ред.

(2) При безвъзмездно прехвърляне на основни средства между организациите предаващата страна се задължава да посочи в акта типова бланка № 28 датата на въвеждане в експлоатация, времето (цели години и месеци), през което основното средство е било в експлоатация, считано от 1 януари 1977 г., и счетоводно отразеното до същата дата изхабяване.

(3) В екземпляра от акта типова бланка № 28, който остава у предавача, задължително се отбелязват впоследствие на отделен ред инвентарният номер, даден на основното средство при получателя, и номерът на статията, с която е заприходено основното средство. Без тези данни документацията се счита за непълна. Получаващата страна е длъжна да съобщи писмено тези данни на предавача в срок от 10 дни от датата на съставянето на акта за приемане-предаване.

(4) Въз основа на акта счетоводството на организацията извършва съответното записване в инвентарната карта на предадения обект, която прилага към своя екземпляр от акта за приемане-предаване. При изваждане на картата на излезлия обект от картотеката в регистъра на инвентарните карти се прави отметка.


Чл. 106. Отчуждените застроени или незастроени земи на държавни предприятия за други държавни нужди по реда на Закона за териториално и селищно устройство се отписват като основни средства по реда на безвъзмездно предадените основни средства.


Чл. 107. Сумите, които организациите получават при безвъзмездно прехвърляне на земи на други организации, както и при отстъпване правото на ползуване на кооперативни и обществени организации, за възстановяване на сумите, платени за съответните парцели по чл. 15 от Закона за опазване на обработваемата земя и пасищата (ДВ, бр. 27 от 1973 г.; изм. и доп., бр. 3 от 1977 г.) или за обезщетение на бившите собственици, се отнасят в увеличение на средствата на фонд "Разширяване и техническо усъвършенствуване", ако парцелите са от състава на основните средства с производствено предназначение или на фонд "Социално-битови и културни мероприятия", ако парцелите са от състава на основните средства на социално-битовите и културните мероприятия.


Чл. 108. (1) Държавните имоти, предадени безвъзмездно или възмездно за ползуване на кооперативни и обществени организации по реда на чл. 101 от Наредбата за държавните имоти, се отписват от счетоводните книги на предавача и се зачисляват по книгите на получателя, като с първоначалната, респективно възстановителната, им стойност се дебитира сметката на основните средства, отделна партида "Държавни имоти, получени за ползуване", а се кредитира със сумата на счетоводно отразеното дотогава изхабяване сметката за изхабяване на основните средства, а с остатъчната им стойност - сметката на фонда в основни средства, партида "Държавен фонд в основни средства за ползуване".

(2) Кооперативните и другите обществени организации-ползуватели, които са задължени да внасят амортизационни отчисления върху стойността на основните средства, трябва да внасят по същия ред амортизационни отчисления и върху стойността на отстъпените им за ползуване държавни имоти.

(3) При възмездно предаване за ползуване на държавни имоти заплатената сума се погасява чрез ежемесечни начисления в размер на амортизационните отчисления за възстановяване. Внасянето на амортизационните отчисления за възстановяване върху стойността на такива държавни имоти започва след пълното погасяване на заплатената сума.


Чл. 109. Връщането на наетия инвентарен обект на наемодателя се оформява с акт типова форма № 28. Въз основа на акта счетоводството на наемателя отписва върнатия обект от задбалансовото отчитане.


Чл. 110. Капиталните вложения по наетите основни средства, предадени на наемодателя поради изтичане на срока на наема, се отписват от наемателя по първоначалната стойност в намаление на основния фонд, като сумата на начисленото изхабяване се отнася в увеличение на основния фонд.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Под "социалистически организации" в тази наредба да се разбират: всички министерства, ведомства, стопански организации, бюджетни учреждения, обществени организации и техните поделения.


§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 1981 г.) Посочените в тази наредба типови форми се попълват при спазване на кратките указания, дадени за тях в албума "Счетоводни документи и книжа", издание на Министерството на финансите и Комитета по ЕССИ от 1964 г., а за типовите бланки - утвърдения БДС 6.02.2.02 от 1980 г. за типовите първични счетоводни документи за отчитане на основните средства.


§ 3. За констатираните нарушения при неспазване на наредбата длъжностните лица уведомяват ръководителя на социалистическата организация за налагане на дисциплинарни наказания и за евентуално търсене на имуществена или наказателна отговорност, съгласно действуващото законодателство.


Заключителни разпоредби

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 41 от Закона за финансовия контрол.


§ 5. Наредбата влиза в сила от 1 януари 1981 г. и отменя Инструкцията за счетоводно отчитане на основните средства (ДВ, бр. 9 и 10 от 1970 г.; попр., бр. 19 от 1970 г.; изм. и доп., бр. 8 от 1974 г.).


Промени настройката на бисквитките