Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 2.XII

ИНСТРУКЦИЯ № 5 ОТ 19 НОЕМВРИ 2003 Г. ЗА РАБОТА С ПРИЧИНИТЕЛИ НА БАКТЕРИАЛНИ, ГЪБИЧНИ И ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ С ВИСОК МЕДИЦИНСКИ И ЕПИДЕМИЧЕН РИСК

 

ИНСТРУКЦИЯ № 5 ОТ 19 НОЕМВРИ 2003 Г. ЗА РАБОТА С ПРИЧИНИТЕЛИ НА БАКТЕРИАЛНИ, ГЪБИЧНИ И ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ С ВИСОК МЕДИЦИНСКИ И ЕПИДЕМИЧЕН РИСК

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.105 от 2 Декември 2003г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се определят правилата за работа с причинители на бактериални, гъбични и вирусни инфекции с висок медицински и епидемичен риск (ИВМЕР).


Чл. 2. Причинители на ИВМЕР са причинителите на чума, антракс, туларемия, холера, коремен тиф, тип I дизентерия на Шига, вероцитотоксични Ешерихия коли, бруцелоза, сап, мелиоидоза, хистоплазмоза, бластомикоза, кокцидоидомикоза, ботулизъм, вариола, жълта треска, кърлежови и комарни енцефалити и хеморагични трески - Кримска-Конго хеморагична треска, Ебола, Ласса, Марбург.


Чл. 3. (1) Микробиологична работа с ИВМЕР се извършва във:

1. национални референтни лаборатории по бактериални ИВМЕР и национални референтни лаборатории по вирусни и рикетсийни ИВМЕР;

2. лаборатории по ИВМЕР към ХЕИ;

3. ведомствени лаборатории по ИВМЕР извън системата на Министерството на здравеопазването.

(2) Работещите с причинители на ИВМЕР лица преди постъпване на работа се запознават с нормативните актове, регламентиращи режима на работа с ИВМЕР, и се инструктират от ръководителя на лабораторията.

(3) След провеждане на инструктажа по ал. 2 лицата подписват декларация, че са запознати с правилата и изискванията за работа с причинители на ИВМЕР. Декларациите се съхраняват от ръководителя на лабораторията.


Чл. 4. (1) В лабораториите по ИВМЕР се допускат само работещите в тях лица.

(2) Влизането на външни лица се допуска по изключение само с разрешение на ръководителя на лабораторията.


Чл. 5. Излизането на лицата, работещи с причинители на ИВМЕР, извън работните помещения по време на работа се допуска само с разрешение на ръководителя на лабораторията или негов заместник.


Чл. 6. Забранява се извършването на следните дейности:

1. излизане извън лабораторните помещения със специалното работно облекло;

2. изнасяне извън лабораторните помещения на съдове, материали за дезинфекция или стерилизация, инструменти и други предмети без разрешение на ръководителя на лабораторията;

3. внасяне в лабораторните помещения на лични вещи и предмети;

4. хранене, пиене, пушене и ползване на тоалетни принадлежности в лабораторните помещения;

5. оставяне след приключване на работата на нефиксирани намазки, епруветки, петрита или други съдове със заразен материал по работните маси; същите се поставят в съдове за дезинфекция или се съхраняват в специални шкафове.


Чл. 7. (1) Лабораторните помещения за работа с ИВМЕР се оборудват с подова настилка, стени и работни плотове, позволяващи влажна дезинфекция с препарати с концентрация над използваната в нормалната практика. Прозорците задължително се замрежват.

(2) В края на работния ден подът се измива с дезинфекционен разтвор.

(3) Почистването на лабораторията не може да става по сух начин.


Чл. 8. (1) Малките лабораторни съдове и материали (пипети, предметни и покривни стъкла и др.), които се използват при работа със заразен материал, се обезвреждат, като се поставят в стъклен цилиндър с дезинфекционен разтвор.

(2) Обеззаразяването на петрита, епруветки, тампони и други заразени съдове и опаковки се извършва в автоклав на 120 °С за 1 час и 134 °С за 1 час при обеззаразяване на приони.

(3) Лабораторните съдове и материали се дезинфекцират в лабораторните помещения. Когато се налага това да стане извън тях, материалите за дезинфекция се регистрират в дневник по образец съгласно приложение № 1.

(4) Лицето, което предава материала за дезинфекция извън лабораторията, след връщането си удостоверява пред ръководителя на лабораторията чрез подписа на приемателя, че е извършило предаването на материалите за дезинфекция.


Чл. 9. (1) Културите от ИВМЕР се съхраняват в специални хладилници или шкафове, които след приключване на работа се запечатват, а лабораторното помещение се заключва.

(2) Отключването или отпечатването на лабораторията, както и снемането на печатите от шкафовете и хладилниците, се извършва след проверка за състоянието на печата. Данните от проверката се нанасят в дневник по образец съгласно приложение № 2.

(3) Наличността на епруветки, петрита и други съдове, в които се съхраняват култури на ИВМЕР, се отчита и регистрира в специална тетрадка в края на всеки работен ден. Регистрацията се извършва от микробиолога/вирусолога, който работи с тях.


Чл. 10. (1) Всички новоизолирани агенти от ИВМЕР се регистрират в дневник за регистрация на наличните култури и щамове по образец съгласно приложение № 3.

(2) Всички култури от причинителя на

ИВМЕР, както и движението им, се регистрират в дневник за движение на културите и заразния материал по образец съгласно приложение № 4.


Раздел II.
Изследване на постъпващите материали

Чл. 11. (1) Получените материали за изследване се отварят и обработват в бокс. Работното поле се покрива с лигнин или марля, напоени с дезинфекционен разтвор.

(2) Лицата, работещи в бокса, се обличат в специално защитно облекло (противочумен защитен костюм).

(3) При работа със специално защитно облекло се спазва определена последователност при обличане и събличане съгласно приложение № 5.


Чл. 12. Посевките на хранителните среди, инокулацията на клетъчни култури и заразяването на лабораторните животни се извършват от микробиолог или вирусолог при спазване на правилата за безопасност при работа с ИВМЕР.


Чл. 13. След приключване на изследването се извършват следните дейности:

1. отпадъчният инфекциозен материал се поставя в специални кофи, които се запечатват и се забърсват с дезинфекционен разтвор;

2. труповете на опитни животни и отпадъците от тях се заливат с дезинфекционен разтвор и се предават за автоклавиране;

3. инструментариумът се почиства с памук, напоен със спирт, и се поставя в дезинфекционен разтвор, след което се стерилизира;

4. работното място се обеззаразява, специалното работно облекло се съблича по реда, указан в приложение № 5, и се поставя в кофи, които се запечатват и предават за стерилизация; подът се залива с дезинфекционен разтвор;

5. при излизане от бокса обувките се изтриват в текстилна изтривалка, напоена с дезинфекционен разтвор;

6. посетите хранителни среди, обозначени с четливи надписи, се поставят в термостати;

7. боксът се напръсква с подходящ дезинфекционен разтвор и се подлага на ултравиолетово облъчване най-малко за един час. След това подът и стените се измиват с дезинфекционен разтвор.


Чл. 14. Всички изследвания, които се извършват с постъпилите материали, техният ежедневен ход и заключението при завършването им се вписват в специалния дневник от микробиолога/вирусолога.


Раздел III.
Правила за работа с лабораторни животни, заразени с причинители на ИВМЕР

Чл. 15. Опити с животни с научна или диагностична цел, които са свързани със заразяване с причинители на ИВМЕР или с материал, съмнителен за присъствие на такива, се извършват само със знанието и разрешението на ръководителя на лабораторията.


Чл. 16. Всички опити по чл. 15 се регистрират в дневник по образец съгласно приложение № 4. Регистрацията се извършва в началото и в края на работния ден от микробиолога/вирусолога, който провежда опитите.


Чл. 17. Преди да пристъпи към заразяване на животните, микробиологът/вирусологът е длъжен да провери налице ли са всички условия и средства, необходими за осигуряване безопасността на лицата, участващи в опита.


Чл. 18. По едно и също време може да се извършва заразяване на животни с причинител само на една ИВМЕР.


Чл. 19. (1) Заразяването на опитните животни се извършва в бокс или специално помещение, като се съблюдават всички правила за недопускане разсейване на инфекцията.

(2) Не се допуска изнасянето на опитните животни извън лабораторните помещения. Органи от тях, които подлежат на изследване в други лаборатории, могат да се изнасят само след съответното им обеззаразяване.

(3) Заразяването се извършва от микробиолог/вирусолог, подпомаган от лаборанти, като всички трябва да са облечени в специални защитни облекла.

(4) След извършване на заразяването инфекциозният материал се поставя в затварящи се съдове, запечатва се и се предава за дезинфекция. Работното място се обеззаразява с дезинфекционен разтвор. Работното облекло се сваля и се поставя в съдове, които се запечатват и се предават за дезинфекция. Гумените ръкавици се потапят в дезинфекционен разтвор.


Чл. 20. (1) Опитните животни се държат в специални съдове - стъклени буркани с мрежести или метални похлупаци.

(2) На всеки съд, в който има заразени животни, се поставя етикет, на който се вписват следните данни: вид и брой на заразените животни, дата на заразяването и с какво са заразени.


Чл. 21. (1) Храненето на опитните животни и почистването на съдовете и помещенията, в които се намират, се извършва от лаборант по указанията и под контрола на микробиолога/вирусолога при всеки опит.

(2) Лаборантът извършва всички манипулации по почистването и храненето на опитните животни в защитно облекло. Остатъците от храната и отпадъците от животните се събират внимателно в съд с дезинфекционен разтвор. Съдът се запечатва и се предава за дезинфекция. Подът се избърсва с дезинфекционен разтвор.

(3) При възникване на авария лаборантът е длъжен незабавно да уведоми микробиолога/вирусолога.


Чл. 22. Докато трае опитът, микробиологът/вирусологът и лаборантът извършват ежедневна проверка на опитните животни. Умрелите и подлежащите на изследване животни се изземват от съдовете, като това се отбелязва на етикетите и се регистрира в дневника по чл. 16.


Чл. 23. Умрели или убити опитни животни, които не се използват за изследване, се поставят в кофи с дезинфекционен разтвор, които се запечатват, и се предават за дезинфекция.


Чл. 24. Опитът се счита за приключил, когато е ликвидирано и последното опитно животно и е проведена окончателна дезинфекция на помещението и съдовете, в които са държани животните. Окончателната дезинфекция се извършва в деня, в който е унищожено последното опитно животно.


Чл. 25. След приключване на опита лаборантът поставя работното облекло в кофа и го подлага на дезинфекция.


Чл. 26. Всички лица, които са били в контакт с опитните животни, след завършване на опита се подлагат на медицински контрол за срок, равен на максималния инкубационен период, считано от деня на завършване на опита. Медицинският контрол се извършва от микробиолога/вирусолога, който е провеждал опита.


Раздел IV.
Правила при аутопсия на заразени животни

Чл. 27. Аутопсията на заразени с ИВМЕР животни се извършва само в бокса на лабораторията или в специално определено за това помещение.


Чл. 28. При аутопсията на заразени с ИВМЕР животни на лабораторната маса се поставят:

1. петрита и епруветки с хранителни среди, които се надписват;

2. инструментите за аутопсия, поставени в съд със спирт;

3. други консумативи, необходими за аутопсията (спирт, памук, пипети, спиртна лампа, епруветки и др. );

4. тава, застлана със слой памук, напоен с дезинфекционен разтвор.


Чл. 29. Подлежащото на аутопсия животно се умъртвява, потапя се в съд с дезинфекционен разтвор и се фиксира на дъска в тавата, в която се извършва аутопсията.


Чл. 30. При аутопсията контактът с труповете на животните се осъществява само с инструменти. При случайно замърсяване на ръкавиците те трябва веднага да се потопят в съд с дезинфекционен разтвор.


Чл. 31. (1) Посявките на хранителни среди с парчета от органи се извършват на секционната маса с последваща обработка с дезинфекционен разтвор на петритата и епруветките с посявките.

(2) Вземането на кръв, урина или смив от органите се извършва само с пипетор или със спринцовка.


Чл. 32. В коремната кухина на аутопсираните животни се поставят късчетата от органи и тампоните. Животното се покрива с парчета памук, напоени с дезинфекционен разтвор, и се слага в емайлирана кофа, която се запечатва и се предава за автоклавиране.


Чл. 33. (1) След завършване на аутопсията:

1. използваният инструментариум се поставя в съд с дезинфекционен разтвор и се предава за автоклавиране;

2. всички материали, които са били в контакт със заразените животни, се поставят в кофа за дезинфекция, която се запечатва;

3. преди сваляне на ръкавиците ръцете с ръкавиците се потапят в съд с дезинфекционен разтвор за 2 - 3 мин.;

4. аутопсионната тава трябва да престои 24 часа в дезинфекционен разтвор;

5. лабораторната маса и подът се забърсват с дезинфекционен разтвор.

(2) Работата по обеззаразяването на предметите, които са употребявани при аутопсията или са били в контакт със заразеното животно, се извършва от лаборанта.


Чл. 34. Използваното при аутопсията специално облекло се снема и обработва по реда на чл. 13, ал. 1, т. 4.


Раздел V.
Мерки при аварии и нещастни случаи по време на работа с причинители на ИВМЕР

Чл. 35. За всички аварии и нещастни случаи при работа с ИВМЕР лицата, работещи в лабораторията, са длъжни да уведомят ръководителя на лабораторията.


Чл. 36. За предотвратяване разпръскването на заразен материал по време на работа преди започването й трябва да се прегледат всички съдове - пипети, епруветки (за счупване), спринцовки (за херметичност и проходимост на иглата) и др.


Чл. 37. (1) В случай на замърсяване на предмети, дрехи или части от тялото с ИВМЕР се започва незабавно обеззаразяване - първо на откритите части на тялото и лигавицата, а след това на дрехите, предметите и пода.

(2) Откритите части на тялото, дрехите, предметите и инструментите се накисват в дезинфекционен разтвор.

(3) Ако има съмнение за попадане на заразен материал, в очите се капва разтвор 1 ‰ сребърен нитрат, в носа - 1 % разтвор на коларгол, в устата и гърлото - изплакват се със 70 % етилов спирт.

(4) При нараняване на кожата или ухапване трябва максимално да се изстиска кръвта от раната и да се постави компрес с йодна тинктура или друг подходящ дезинфектант.


Чл. 38. В случай на разпръскване на заразен материал във въздуха (аерозол) намиращите се в помещението лица се стараят да спрат дишането, излизат от помещението, като затварят плътно вратата след себе си и започват действия по обеззаразяване на себе си и помещението.


Чл. 39. Пострадалият се поставя под медицинско наблюдение или се настанява в изолатор за срока на инкубационния период на съответното заболяване и се пристъпва към профилактика със специфични препарати и антибиотици.


Чл. 40. (1) Когато се установи повишена температура или други симптоми за заболяване от ИВМЕР на лице, работещо в лабораторията, то незабавно се изолира и се уведомява ръководителят на лабораторията.

(2) Когато лице, работещо в лаборатория за ИВМЕР, се обръща за медицинска помощ по какъвто и да е повод, то е длъжно да уведоми лекаря (медицинския специалист) за спецификата на своята работа.


Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание на чл. 20 във връзка с § 11 от Закона за народното здраве.


Приложение № 1 към чл. 8, ал. 3



Дневник за дезинфекция
Вид на Дата и час Дата и час Подпис Подпис
по опаковката и материала на запечатване на предаване на лицето, предало на лицето, приело
ред   на капака за дезинфекция материала материала
  1 2 3 4 5
 
 


Приложение № 2 към чл. 9, ал. 2



Дневник за състоянието на печатите
 
Дата Печат Печат на Проверил Запечатал Запечатал Забележка
  на лабораторното шкафове и др. печатите, шкафове и др., лабораторията,  
  помещение   подпис час, подпис час, подпис  
1 2 3 4 5 6 7
 
 


Приложение № 3 към чл. 10, ал. 1



Дневник за регистрация на наличните култури и щамове
 
А) Лиофилизирани щамове
Име на щама Време Място Дата Място От къде е Съживени Брой Забе-
по   на изолиране на изолиране на лиофили- на лиофили- получен щамове налични лежка
ред       зация зация     ампули  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
 
 
Б) Щамове, съхранявани на полусолиден агар или в хладилник
 
Име Време Място От къде От къде Идентифи- Оканчателна Дата на Забе-
по на щама на изолиране на изолиране е изолиран е постъпил кация при идентифи- пресяване лежка
ред       (болен, външна щамът изпращането кация на щама    
        среда)          
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
 


Приложение № 4 към чл. 10, ал. 2



Дневник за движение на културите и заразния материал
 
    Посявки Органи на животни Заразени животни Ампули  
Дата Наименова- коли- преся- уни- оста- коли- полу- уни- оста- коли- полу- уни- оста- коли- уни- оста- Подпис
  ние на кул- чество ти или що- тък в чество чени що- тък в чество чени що- тък в чество що- тък в на лицето,
  турата, в нача- полу- же- края в нача-   же- края в нача-   же- края в нача- же- края работило
  щама или лото чени ни на ра- лото   ни на ра- лото   ни на ра- лото ни на ра- със
  пробата на ра-     бот- на ра-     бот- на ра-     бот- на ра-   бот- заразния
    ботния     ния ботния     ния ботния     ния ботния   ния материал
    ден     ден ден     ден ден     ден ден   ден  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
 
 


Приложение № 5 към чл. 11, ал. 3


Последователност при обличане и събличане на специално защитно облекло


Обличане


1. Обличане на туника и панталон

2. Обуване на гумени ботуши

3. Обличане на капишон - подпъхва се под туниката

4. Поставяне на марлена маска

5. Поставяне на очила

6. Обличане на престилка отворена - предно закопчаване

7. Обличане на престилка затворена - задно закопчаване

8. Слагане на ръкавици

9. Слагане на наръкавници (при наличие)

10. Гумирана престилка (при нужда)


Събличане


1. Измиване на ръцете с дезинфекционен разтвор

2. Отриване на гумираната престилка с дезинфекционен разтвор

3. Сваляне на гумираната престилка

4. Сваляне на наръкавниците

5. Сваляне на очилата и поставяне в спирт или дезинфекционен разтвор

6. Сваляне на маската

7. Снемане на хирургическите престилки (затворена и отворена)

8. Снемане на капишона

9. Снемане на ботушите

10. Снемане на туниката и панталона

11. Снемане на ръкавиците

12. Измиване на ръцете с топла вода и сапун


Промени настройката на бисквитките