Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 2.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 13 ОТ 2003 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, ПОКАЗАТЕЛИТЕ И МЕТОДИКАТА ЗА АКРЕДИТАЦИЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ (ДВ, БР. 80 ОТ 2003Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 13 ОТ 2003 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, ПОКАЗАТЕЛИТЕ И МЕТОДИКАТА ЗА АКРЕДИТАЦИЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ (ДВ, БР. 80 ОТ 2003Г.)

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В сила от 06.12.2003 г.

Обн. ДВ. бр.105 от 2 Декември 2003г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думите "се включват двама представители на организация/и на потребителите на здравни услуги, определени от" се заменят с думите "се включва един представител на организация на потребителите на здравни услуги, определен от".

2. В ал. 6 думите "се включват двама представители на Българския лекарски съюз и двама представители на Съюза на стоматолозите в България." се заменят с думите "се включват трима представители на Българския лекарски съюз и един представител на Съюза на стоматолозите в България."


§ 2. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя, както следва:

"(2) Минималният състав на ВЕКО при пълна акредитация и при частична акредитация по първи модул включва лекар (стоматолог), юрист, икономист, медицинска сестра (акушерка, лаборант, рехабилитатор или зъботехник)."

2. Създава се нова ал. 3 със следното съдържание:

"(3) При частична акредитация по втори и трети модул минималният състав на ВЕКО включва лекар(и) и (или) стоматоло(г)зи и по предложение на акредитационния съвет медицинска сестра (акушерка, лаборант, рехабилитатор или зъботехник)."

3. Досегашните ал. 3, 4 и 5 стават съответно ал. 4, 5 и 6.


§ 3. В чл. 25 думите "Процедурата по чл. 24" се заменят с думите "Акредитационната процедура".


§ 4. В чл. 40 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думите "чл. 13, ал. 2" се добавят думите " и ал. 3,".

2. В ал. 4 думите "контролната комисия" се заменят с "комисията".


§ 5. В преходните и заключителните разпоредби се създават § 6, 7 и 8 със следното съдържание:

"§ 6. Лечебните заведения по чл. 86 ЗЛЗ, които са били задължени, но не са подали заявление за акредитация по отменената Наредба № 1 от 2000 г., подават заявления и се акредитират по реда на тази наредба най-късно до 6 месеца от влизането й в сила.


§ 7. (В сила от 13.09.2003 г.) До назначаването на акредитационен съвет по чл. 5 акредитацията на лечебните заведения по § 3 се осъществява от акредитационния съвет, назначен по реда на отменената Наредба № 1 от 2000 г. за критериите, показателите и методиката за акредитация на лечебните заведения за болнична помощ и диагностично-консултативните центрове, който осъществява дейността си по реда на отменената наредба и приетите съгласно нея вътрешни правила.


§ 8. (В сила от 13.09.2003 г.) До назначаването на звено за административно-техническо обслужване акредитационният съвет по § 7 се подпомага от техническата служба, назначена по реда на отменената Наредба № 1 от 2000 г. за критериите, показателите и методиката за акредитация на лечебните заведения за болнична помощ и диагностично-консултативните центрове."


Заключителни разпоредби

§ 6. Наредбата влиза в сила три дни след обнародването й в "Държавен вестник" с изключение на § 7 и 8, които влизат в сила от 13.IX.2003 г.


Промени настройката на бисквитките