Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 108 от 12.XII

НАРЕДБА № 8 ОТ 12 НОЕМВРИ 2003 Г. ЗА ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 24 ОТ 2013 Г.)

 

НАРЕДБА № 8 ОТ 12 НОЕМВРИ 2003 Г. ЗА ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 24 ОТ 2013 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.108 от 12 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.85 от 28 Септември 2004г., изм. ДВ. бр.95 от 24 Ноември 2006г., изм. и доп. ДВ. бр.24 от 12 Март 2013г., отм. ДВ. бр.81 от 15 Септември 2020г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 8 от 3 септември 2020 г. за изискванията към дейността на централните депозитари на ценни книжа, централния регистър на ценни книжа и други лица, осъществяващи дейности, свързани със сетълмента на ценни книжа - ДВ, бр. 81 от 15 септември 2020 г., в сила от 15.09.2020 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) С тази наредба се уреждат устройството и дейността на Централния депозитар, както и надзорът върху него.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Централният депозитар поддържа националната регистрационна система за безналични финансови инструменти ("регистрационна система") и осъществява:

1. регистриране на безналични финансови инструменти и на прехвърляния на безналични финансови инструменти, както и съхранение и поддържане на данни за безналични финансови инструменти чрез откриване и водене на сметки на техните емитенти, притежатели и лица по чл. 32а, ал. 1, т. 2;

2. клиринг и сетълмент на сделки с безналични финансови инструменти, включително водене на парични сетълмент сметки и извършване на плащания във връзка със сделки с безналични финансови инструменти;

3. администриране на безналични финансови инструменти, включително водене на книга на акционерите и притежателите на други безналични финансови инструменти, разпределяне на дивиденти, лихви и други плащания;

4. регистриране на особени залози и финансови обезпечения върху безналични финансови инструменти;

5. блокиране и деблокиране на безналични финансови инструменти;

6. обездвижване на финансови инструменти;

7. опериране на система с окончателност на сетълмента за сделките с финансови инструменти по смисъла на глава пета "а" от Закона за платежните услуги и платежните системи с цел осигуряване на сетълмент на сделки с безналични финансови инструменти ("система за сетълмент");

8. предоставяне на други предвидени в неговия правилник услуги, свързани с дейността по т. 1 - 7.

(2) Централният депозитар осигурява ефективно функциониране на националната регистрационна система за безналични финансови инструменти и на оперираната от него система за сетълмент в условията на надеждност и сигурност при осъществяване на сделките и съхраняване на информацията, както и пълна прозрачност на условията по предлаганите от него услуги.


Чл. 3. (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)


Глава втора.
УСТРОЙСТВО НА ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР

Раздел I.
Общи положения

Чл. 4. (1) Централният депозитар е акционерно дружество с едностепенна система на управление.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Предметът на дейност на Централния депозитар се урежда в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) глава пета "а" от Закона за платежните услуги и платежните системи и в тази наредба.

(3) Централният депозитар не може да извършва други търговски сделки, освен ако това е необходимо за осъществяване на неговата дейност.


Чл. 5. (1) Централният депозитар издава само поименни акции, всяка от които с право на един глас.

(2) Централният депозитар не може:

1. да издава привилегировани акции;

2. да предоставя заеми или да обезпечава вземания на трети лица;

3. да издава облигации;

4. да взема кредити при условия, които са по-неблагоприятни от пазарните в страната.


Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Акционери на Централния депозитар могат да бъдат Министерството на финансите, Българската народна банка, банки, инвестиционни посредници и лица по чл. 131, ал. 1, т. 4 и 5 ЗППЦК. До 10 на сто от капитала на Централния депозитар може да се притежава от акционери извън лицата по предходното изречение.

(2) Акционер в Централния депозитар не може да притежава пряко или чрез свързани лица повече от 5 на сто от неговите акции.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Ограничението по ал. 2 не се прилага за участието на Министерството на финансите, на Българската народна банка и на лицата по чл. 131, ал. 1, т. 4 и 5 ЗППЦК.


Чл. 7. (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)


Чл. 8. (1) Централният депозитар не може да бъде прекратен по решение на общото събрание на акционерите.

(2) За Централния депозитар не се открива производство по несъстоятелност.


Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Поканата по чл. 223, ал. 4 ТЗ за свикване на общото събрание на акционерите на Централния депозитар заедно с писмените материали, свързани с дневния ред на общото събрание, се изпраща на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, наричана по-нататък "комисията", ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", наричан по-нататък "заместник-председателя", преди обявяването й в Търговския регистър или преди изпращане на поканите за свикване на общото събрание.


Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Поканата по чл. 223, ал. 4 ТЗ може да се обяви в Търговския регистър или да се изпрати, ако в 14-дневен срок заместник-председателят не открие производство за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 212, ал. 1, т. 1 ЗППЦК спрямо Централния депозитар.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)


Раздел II.
Управление

Чл. 11. (1) Централният депозитар се управлява от съвет на директорите.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Членовете на съвета на директорите на Централния депозитар трябва да:

1. имат постоянно местопребиваване в страната, когато са овластени да представляват Централния депозитар;

2. притежават квалификация и професионален опит в сферата на осъществяваните от Централния депозитар дейности по чл. 2, ал. 1, както и висше образование в областта на икономиката, правото, финансите, банковото дело или информатиката;

3. не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер;

4. не са били членове на управителен или контролен орган или неограничено отговорни съдружници в дружество, прекратено поради несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори;

5. не са обявявани в несъстоятелност или да не се намират в производство за обявяване в несъстоятелност;

6. не са свързани лица по смисъла на ЗППЦК;

7. не са лишени от право да заемат материалноотговорна длъжност.

(4) Изискванията по ал. 3 се отнасят и за физическите лица, които представляват юридически лица - членове на съвета на директорите на Централния депозитар, както и за други лица, оправомощени да управляват и представляват Централния депозитар.

(5) На заседанията на съвета на директорите на Централния депозитар могат да присъстват и представители на комисията, определени от заместник-председателя.


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Съветът на директорите:

1. приема правилник за устройството и дейността на Централния депозитар;

2. приема и изключва членове на Централния депозитар;

3. организира изготвянето на споразумението за системата за сетълмент;

4. налага санкции на членовете на Централния депозитар и участниците в системата за сетълмент при условия и по ред, предвидени в правилника на Централния депозитар;

5. упражнява други правомощия, които са му предоставени съгласно закона, тази наредба, устава и правилника на Централния депозитар;

6. приема решения и издава нареждания във връзка с упражняването на правомощията си;

7. приема общи условия, които регулират отношенията на Централния депозитар с неговите членове, които гарантират равнопоставеност на членовете;

8. приема общи условия, които регулират отношенията на Централния депозитар с емитентите, които гарантират осигуряване на равнопоставеност на емитентите.


Чл. 13. За неуредените от ЗППЦК и тази наредба случаи се прилагат разпоредбите на ТЗ.


Раздел III.
Членство в Централния депозитар. Арбитражен съд

Чл. 14. (1) Членове на Централния депозитар могат да бъдат:

1. инвестиционни посредници;

2. управляващи дружества;

3. банки;

4. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) регулирани пазари, съответно пазарни оператори, в случаите, когато са различни лица от регулирани пазари;

5. чуждестранни депозитарни и клирингови институции.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)

(3) Никой от членовете на Централния депозитар не може да ползва предимство пред останалите членове при осъществяването на дейността на Централния депозитар.

(4) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Отношенията между Централния депозитар и неговите членове се уреждат с договор, по отношение на който са приложими общите условия по чл. 12, т. 7.


Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Условията и редът за приемане на нови членове и за тяхното временно или окончателно изключване от Централния депозитар се уреждат в правилника на Централния депозитар. Централният депозитар налага санкции на членовете си, като условията и редът за налагане на санкции се уреждат в правилника на Централния депозитар.


Чл. 16. (1) Към Централния депозитар се създава арбитражен съд. Общото събрание на Централния депозитар приема правилник на арбитражния съд и избира неговия председател и заместник-председател.

(2) Арбитражният съд разглежда и решава:

1. спорове между членове на Централния депозитар;

2. спорове между Централния депозитар и неговите членове;

3. (нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) спорове между участници в системата за сетълмент;

4. (нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) спорове между Централния депозитар и участниците в системата за сетълмент, чийто оператор е Централният депозитар.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Отказът на съвета на директорите да приеме нов член може да бъде обжалван пред арбитражния съд в съответствие с неговия правилник. Ако отказът бъде отменен, кандидатът се счита приет за член от датата на решението на арбитражния съд.

(4) Членовете на Централния депозитар подписват съгласие споровете по ал. 2 да бъдат предоставени за разглеждане от арбитражния съд.

(5) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) В правилника по ал. 1 се включват правила и процедури за гарантиране на безпристрастност на членовете на арбитражния съд, избягване на конфликт и прозрачност на процедурите при разглеждане на спорове.

(6) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) В споразумението за системата за сетълмент по чл. 32а се включва клауза за решаване на споровете от арбитражния съд.


Глава трета.
ДЕЙНОСТ НА ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР

Раздел I.
Общи положения

Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Централният депозитар извършва дейността си в съответствие с изискванията на ЗППЦК, на глава пета "а" от Закона за платежните услуги и платежните системи, на тази наредба и неговия правилник.

(2) Условията и редът за извършването на услуги, подробните правила за воденето на регистри, както и условията и редът за предоставяне на информация за предлаганите услуги от Централния депозитар се уреждат в правилника на Централния депозитар.

(3) В правилника по ал. 2 се включват и:

1. правила за управление на рисковете, свързани с дейността на Централния депозитар;

2. правила за прехвърляне на финансови инструменти;

(4) Централният депозитар уведомява членовете си и участниците в системата за сетълмент, чийто оператор е, за съответните промени в правилника и ги публикува на своята интернет страница най-късно до края на следващия работен ден след получаване на одобрение от страна на заместник-председателя.


Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) При извършване на дейността си Централният депозитар осъществява връзка с членовете си, регулираните пазари на финансови инструменти, другите места за изпълнение на сделките, участниците в системата за сетълмент и платежните системи, чрез които се извършват плащания по сделките, другите системи с окончателност на сетълмента и други регистри за безналични финансови инструменти за целите на приключване на сделки с финансови инструменти посредством електронен обмен на данни. Централният депозитар може да осъществява връзка с емитентите и трети лица посредством електронен обмен на данни. За целта Централният депозитар може да открива и администрира съответни сметки.

(2) В правилника на Централния депозитар се уреждат условията и редът за осъществяване на електронния обмен на данни по ал. 1, както и други начини за обмен на данни.

(3) Централният депозитар поддържа електронна връзка със Системата за брутен сетълмент в реално време (RINGS) за предаване на нареждания за превод, свързани с осигуряването на окончателност на сетълмента по определен от Българската народна банка електронен формат.

(4) Централният депозитар поддържа база данни за всички операции, извършени чрез управляваната от него система за сетълмент.


Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) За извършването на дейността си по чл. 2, ал. 1 Централният депозитар поддържа електронна база от данни и води регистри за:

1. всеки емитент на финансови инструменти и на притежателите на финансови инструменти;

2. финансовите инструменти;

3. сметките на притежателите на финансови инструменти;

4. сметките на лицата по чл. 32а, ал. 1, т. 2 и подсметките на клиентите на лицата по чл. 32а, ал. 1, т. 2;

5. прехвърлянията на финансови инструменти и на сделките с финансови инструменти;

6. плащанията по сделки с финансови инструменти;

7. сключените репо или обратно репо сделки;

8. правата върху записани акции по чл. 112б, ал. 13 ЗППЦК.


Чл. 20. (1) (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Регистрираните в Централния депозитар финансови инструменти се считат за финансови инструменти на техните притежатели по отношение на кредиторите на Централния депозитар, на инвестиционните посредници, попечители на финансови инструменти, и всички други трети лица.


Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Централният депозитар предоставя услуги само чрез своите членове по чл. 14, ал. 1, т. 1 - 3 и чрез участниците в системата за сетълмент, освен ако не е предвидено друго в закон, тази наредба или правилника на Централния депозитар.

(2) Всеки притежател на финансови инструменти има право на достъп до регистрите на Централния депозитар чрез негов член по чл. 14, ал. 1, т. 1 - 3 или участник в системата за сетълмент само относно информацията, свързана с притежаваните от него финансови инструменти, на промените във вписаните обстоятелства и във връзка със сключени сделки с безналични финансови инструменти, по които той е страна.

(3) Лицата по чл. 32а, ал. 1, т. 2 упражняват съответно правото по ал. 2 по отношение на финансовите инструменти, които държат по обща сметка, която се води като клиентска подсметка към член на Централния депозитар, от името на лицето, за което ги държат.

(4) Централният депозитар, неговите членове или участниците в системата за сетълмент не могат да отказват предоставянето на информация и услуги по ал. 2.

(5) Редът за предоставяне на информация и услуги по ал. 1 и 2 от Централния депозитар се определя с неговия правилник.


Чл. 21а. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Отношенията между Централния депозитар и емитентите се уреждат с договор, по отношение на който са приложими общите условия по чл. 12, т. 8.


Раздел II.
Регистриране на финансови инструменти (Загл. изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)

Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) За всяка регистрирана емисия финансови инструменти, които дават еднакви права, Централният депозитар открива сметка за финансови инструменти на емитента и сметки на притежателите на финансови инструменти.

(2) Броят финансови инструменти от всяка регистрирана емисия финансови инструменти, които дават еднакви права, в сметката за финансови инструменти на емитента трябва да е равен на общия брой финансови инструменти от тази емисия финансови инструменти, които дават еднакви права, вписан в сметките на техните притежатели и на лицата по чл. 32а, ал. 1, т. 2.


Чл. 22а. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) В регистрите на Централния депозитар относно сделките с финансови инструменти се вписват най-малко данни за:

1. членовете на Централния депозитар, чрез които се извършва сключването им, или участниците в системата за сетълмент, чрез които се прехвърлят финансови инструменти;

2. страните по сделката.

(2) В регистрите на Централния депозитар относно сделките с финансови инструменти по чл. 19, т. 7 се вписват най-малко данни за:

1. страните по репо или обратно репо сделка;

2. срок на договора;

3. дата на безусловния и неотменяем ангажимент за обратно изкупуване на безналичните финансови инструменти;

4. цената на изпълнение на безусловния и неотменяем ангажимент;

5. лицата, които упражняват правата по безналичните финансови инструменти, както и условията за упражняване правото на глас.


Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Във връзка със сметката на емитента на финансови инструменти се поддържат най-малко следните данни:

1. номер на сметката;

2. данни за емитента:

а) (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) наименование, седалище, ЕИК или друг идентификационен номер (ако няма ЕИК);

б) адрес на управление на емитента;

в) име и длъжност на лицата, които представляват емитента пред Централния депозитар;

3. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) данни за регистрираните финансови инструменти:

а) ISIN/уникален код;

б) брой;

в) номинална стойност.

(2) В случай че емитентът е чуждестранно лице, изискванията за идентификация се прилагат съответно.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) За финансовите инструменти на емитента, регистрирани с различен уникален код, Централният депозитар открива отделни сметки по ал. 1.


Чл. 24. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Във връзка със сметката на притежателя на финансови инструменти се поддържат най-малко следните данни:

1. номер на сметката;

2. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) данни за притежателя на финансови инструменти:

а) име (наименование), седалище (за юридическите лица);

б) (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) ЕГН/ЛНЧ на местно физическо лице, съответно ЕИК или друг идентификационен номер (ако няма ЕИК) на местно юридическо лице;

в) адрес за кореспонденция;

3. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) данни за притежаваните финансови инструменти:

а) ISIN/уникален код;

б) брой;

в) номинална стойност;

4. данни относно плащания на дивидент;

5. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) вид на сметката - лична сметка или клиентска подсметка при лице по чл. 32а, ал. 1, т. 2.

(2) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) За сметките по чл. 32а, ал. 1, т. 2 се поддържат следните данни:

1. номер на сметката;

2. име (наименование) и седалище (за юридическите лица) на лицето, което държи по обща сметка безналични финансови инструменти за чужда сметка;

3. адрес за кореспонденция;

4. данни за финансовите инструменти по сметката:

а) ISIN/уникален код;

б) брой;

в) номинална стойност.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) В случай че притежателят на финансови инструменти е чуждестранно лице, изискванията за идентификация се прилагат съответно.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) За притежаваните от едно лице финансови инструменти с различен уникален код Централният депозитар води отделни сметки по ал. 1.

(5) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар води отделни сметки по ал. 1 за притежаваните от едно лице финансови инструменти с еднакъв уникален код, но водени като клиентски подсметки към сметките на различни членове на Централния депозитар.


Чл. 25. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар регистрира емисия финансови инструменти въз основа на данните, предоставени от емитента. За регистрацията на емисията в Централния депозитар емитентът подава заявление по образец. Към заявлението се прилагат:

1. ЕИК или друг идентификационен номер (ако няма ЕИК);

2. решение на компетентния орган на емитента за издаване на финансови инструменти;

3. данни за финансовите инструменти, включително техния брой и номинална стойност;

4. списък на притежателите на финансовите инструменти извън случаите на първично публично предлагане.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Правилникът на Централния депозитар може да предвижда прилагането на други документи, освен посочените в ал. 1, към заявлението за регистрация на финансовите инструменти, както и изискванията, на които тези документи трябва да отговарят.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Въз основа на представените документи Централният депозитар преценява доколко са спазени условията за регистрация на финансови инструменти. Ако предоставените данни и документи са непълни или нередовни или е нужна допълнителна информация или доказателства за верността на данните, Централният депозитар изпраща съобщение за констатираните непълноти и несъответствия или за изисканата допълнителна информация или документи.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар се произнася по заявлението в срок до 5 работни дни от получаването му, а когато са били поискани допълнителна информация или документи - от получаването им.

(5) Заявителят се уведомява писмено за взетото решение в тридневен срок от произнасянето на Централния депозитар.

(6) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар администрира регистрираната емисия финансови инструменти и предоставя свързаните с това услуги въз основа на договор с емитента по чл. 21а.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар регистрира налични финансови инструменти, включително издадени от чуждестранни лица с цел публичното им предлагане в страната или допускането им за търговия на регулиран пазар, при условията и по реда на чл. 25 след тяхното обездвижване съгласно правилника на Централния депозитар.


Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар може да откаже да регистрира финансовите инструменти, ако:

1. не са налице всички необходими данни (документи) или те не са подадени по надлежния ред;

2. в документите липсват определените реквизити или има неточности и противоречия в данните по т. 1;

3. съществуват нормативно установени забрани или ограничения.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) В случаите по ал. 1, т. 1 и 2 Централният депозитар може да откаже да регистрира финансовите инструменти само ако заявителят не е отстранил нередовностите в съответствие с дадените му указания в определения му достатъчен срок.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Отказът на Централния депозитар да регистрира финансовите инструменти се мотивира писмено.


Чл. 28. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Книгата на акционерите на дружества с безналични акции, както и книгата на притежателите на други безналични финансови инструменти представлява извлечение от регистъра на притежателите на финансови инструменти на Централния депозитар и регистрите по чл. 19, т. 4.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Книгата на притежателите на финансови инструменти има следното минимално съдържание:

1. името (наименованието) и адреса на притежателя на финансови инструменти;

2. броя и номиналната стойност на притежаваните финансови инструменти;

3. дела на притежаваните от лицето финансови инструменти от общия брой издадени финансови инструменти, които дават еднакви права.

(3) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) В книгата на притежателите на финансови инструменти се вписват и лицата по чл. 32а, ал. 1, т. 2.

(4) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар е длъжен да предостави книгата на притежателите на финансови инструменти на емитента по искане на лицето, което го представлява, и на облигационерите по искане на довереника, който ги представлява.


Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Регистрацията на финансови инструменти в Централния депозитар се удостоверява с акт за регистрация. По искане на притежателя на безналичните финансови инструменти Централният депозитар издава удостоверителен документ за притежаваните финансови инструменти чрез член на Централния депозитар по чл. 14, ал. 1, т. 1 - 3 и 5.

(2) Удостоверителният документ по ал. 1 съдържа най-малко следните данни:

1. наименование на документа и на неговия издател;

2. номер на документа и дата на издаване;

3. наименование на емитента на финансови инструменти, ЕИК или друг идентификационен номер и седалище;

4. ISIN код, брой и номинална стойност на притежаваните финансови инструменти към датата на издаването на удостоверителния документ;

5. име и ЕГН/ ЛНЧ, съответно ЕИК или друг идентификационен номер на притежателя на финансови инструменти;

6. подпис на упълномощеното лице на издателя на документа.


Чл. 30. (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)


Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Безналичните финансови инструменти се отписват от регистрите на Централния депозитар при тяхното обезсилване или преобразуването им в налични след издаване на акт за дерегистрация.

(2) Отписването на финансови инструменти от регистрите на Централния депозитар се извършва при условия и по ред, определени в неговия правилник.


Раздел III.
Регистрация и сетълмент на сделки с безналични финансови инструменти (Загл. изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)

Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Сделките с безналични финансови инструменти се регистрират в Централния депозитар въз основа на информация, подадена от член на Централния депозитар, участник в системата за сетълмент или друга система с окончателност на сетълмента на финансови инструменти.

(2) Сделки с безналични финансови инструменти, извършени извън регулиран пазар, се регистрират в Централния депозитар въз основа на данните, предоставени от инвестиционен посредник - член на Централния депозитар, действащ като регистрационен агент.


Чл. 32а. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) В регистрационната система финансови инструменти се вписват по сметки на:

1. лицата, притежатели на безналични финансови инструменти;

2. лицата, които държат от свое име по обща сметка безналични финансови инструменти на други две или повече лица.

(2) Сметките по ал. 1, т. 1 могат да се водят като лични или като клиентски подсметки при член на Централния депозитар.

(3) Сметките по ал. 1, т. 2 могат да бъдат само на чуждестранни банки и чуждестранни инвестиционни посредници, както и други чуждестранни посредници, които съгласно националното си законодателство могат да извършват депозитарна и/или попечителска дейност. Сметки по ал. 1, т. 2 се разкриват, в случай че такива сметки са предвидени в правилника за устройството и дейността на Централния депозитар.

(4) Сметка на лице по ал. 1, т. 2 може да се води като сметка на член на Централния депозитар или като клиентска подсметка при член на Централния депозитар.


Чл. 32б. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Издаването и разпореждането с безналични финансови инструменти има действие от регистрирането на финансовите инструменти, съответно на сделките в Централния депозитар, освен ако друго не е предвидено в закон.


Чл. 32в. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Централният депозитар в качеството си на системен оператор на система за сетълмент урежда в операционни правила организацията, управлението, функционирането и операционните процедури на системата. Правилата са част от правилника за дейността на Централния депозитар и следва да отговарят на изискванията на глава пета "а" от Закона за платежните услуги и платежните системи.

(2) Централният депозитар организира изготвянето на споразумението за системата за сетълмент, която управлява. Съдържанието на споразумението се урежда в правилника на Централния депозитар.

(3) Участници в системата за сетълмент, организирана от Централния депозитар, могат да бъдат неговите членове, доколкото това не противоречи на разпоредбите на чл. 78в от Закона за платежните услуги и платежните системи.

(4) Централният депозитар уведомява комисията за участниците в системата за сетълмент, управлявана от него, включително за непреките участници, както и за всяка промяна в тях в 7-дневен срок от подписването на споразумението за системата, съответно от настъпването на промяна.


Чл. 32г. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Правилата на системата за сетълмент на финансови инструменти съдържат и:

1. правилата за достъп и условията за участие в системата за сетълмент на финансови инструменти;

2. условията за напускане или изключване на участник от системата за сетълмент на финансови инструменти;

3. начина на подаване на нарежданията за прехвърляне в системата за сетълмент и изискванията към формата и структурата на информацията за извършване на операциите по сетълмент сметките;

4. принципите на действие на системата за сетълмент на финансови инструменти, връзките с платежната система, връзките между различни системи за окончателност на сетълмента на финансови инструменти, взаимодействие с клирингова къща, както и връзката с националната регистрационна система;

5. периода от време, в който системата за сетълмент на финансови инструменти приема нареждания;

6. момента на неотменимост на нареждане за прехвърляне, прието от системата за сетълмент;

7. начина за осигуряване на паричните средства и финансовите инструменти за приключване на сетълмента на нарежданията за прехвърляне, подадени към системата за сетълмент;

8. валутата или валутите, в които системата за сетълмент оперира;

9. потенциални финансови, операционни и технически рискове за участниците в системата, както и мерките за управление на тези рискове;

10. правилата и техническите способи за защита на информацията срещу неправомерен достъп или употреба;

11. правилата за извършване на дейност при извънредни ситуации.


Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Централният депозитар в рамките на оперираната от него система за сетълмент регистрира сделки с безналични финансови инструменти при извършване на техния сетълмент, като извършва прехвърляне на ценни книжа срещу прехвърляне на парични средства между сметките за сетълмент на участниците в нея окончателно след получаване от системата на нареждания за превод. Централният депозитар регистрира и други прехвърляния на безналични финансови инструменти, когато това е предвидено в нормативен акт или в правилника на Централния депозитар.

(2) Централният депозитар може да откаже да приеме за изпълнение нареждане за превод и за регистрация на сделка с финансови инструменти при условията по чл. 27, както и когато:

1. наличността по сметката за финансови инструменти на прехвърлителя или по паричната сетълмент сметка на приобретателя е недостатъчна за извършване на сделката в срока за извършване на сетълмент, предвиден в правилника на Централния депозитар;

2. има несъответствия в информацията, подадена от прехвърлителя и приобретателя;

3. са налице други случаи, предвидени в правилника на Централния депозитар.

(3) Централният депозитар незабавно уведомява своите членове или участниците в системата за сетълмент, чрез които е подадена информация за сделката, за отказа да приеме за изпълнение нареждането за превод и регистрация на сделката и основанието за това.


Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) За изпълнената регистрация на сделката Централният депозитар издава акт за регистрация на сделка с безналични финансови инструменти с минимално съдържание, определено в правилника на Централния депозитар.

(2) Членовете на Централния депозитар или участниците в системата за сетълмент могат да издадат на своите клиенти по тяхно искане писмено удостоверение за извършената регистрация въз основа на акта по ал. 1.

(3) При несъответствие в данните, които се съдържат в акта за регистрация на сделка с безналични финансови инструменти и писменото удостоверение, за верни се считат данните в акта за регистрация.

(4) По искане на притежателя на финансови инструменти Централният депозитар издава удостоверителен документ за притежаваните от него финансови инструменти чрез член на Централния депозитар или участник в системата за сетълмент с минимално съдържание по чл. 29, ал. 2.


Раздел IV.
Управление на сетълмент риска (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)

Чл. 35. (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)


Чл. 36. (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)


Раздел V.
Изплащане на дивиденти, лихви, главници и други плащания (Доп. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.)

Чл. 37. (Нов - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централен депозитар организира извършването на плащане на дивиденти, лихви, главници и други плащания.


Чл. 37а. (Предишен текст на чл. 37, изм. и доп. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) При получаване на уведомление от емитента по чл. 115в, ал. 2 ЗППЦК относно разпределението на парични дивиденти Централният депозитар изчислява размера на дължимия дивидент след отчисляване на дължимия данък от емитента за всеки акционер, общата сума на дължимия дивидент на попечителите за акциите по собствените им сметки за финансови инструменти и по сметките за финансови инструменти на техните клиенти, както и общата сума на дължимия дивидент на лицата по чл. 32а, ал. 1, т. 2.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) В срок 5 работни дни след изтичане на срока по чл. 115б, ал. 1 ЗППЦК емитентът има право при поискване да получи от Централния депозитар информацията по ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) При получаване на заявление за разпределение на лихви и главници съгласно сключен договор с емитент Централният депозитар изчислява размера на дължимите лихви и главница за всеки облигационер, както и общата сума на дължимите лихви и главница на попечителите за облигациите по собствените им сметки и по сметките за финансови инструменти на техните клиенти. В заявлението се посочва датата, към която се определя съставът на облигационерите, имащи право да получат плащане.

(5) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) В срок 5 работни дни след датата, към която се определя съставът на облигационерите, емитентът има право при поискване да получи от Централния депозитар информацията по ал. 3.

(6) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Емитентът посочва в уведомлението началната дата за изплащане на дивидента, съответно на лихви или главница.

(7) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар извършва и други плащания, включително и по договор с регулиран пазар за събирането на плащания на услуги, комисионни, лихви по просрочени задължения и финансови санкции.


Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., доп. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Емитентът изплаща дивидент, лихви и главница само чрез Централен депозитар въз основа на направените изчисления по реда на чл. 37а.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Емитентът превежда по сметка на Централен депозитар общия размер на дивидента, лихвите или главницата след отчисляване на дължимите данъци в срок 4 работни дни преди началната дата за изплащането им.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Паричният дивидент за акциите, които не се водят по клиентски сметки към попечител, се изплаща съгласно договора, сключен между Централен депозитар и емитента.

(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Разходите за изплащането на дивидента, лихвите или главницата са за сметка на лицето по ал. 1.


Чл. 38а. (Нов - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Централният депозитар разпределя дивидентите, лихвите и главниците по сметка на попечителите или лицата по чл. 32а, ал. 1, т. 2, а в случаите, когато финансовите инструменти, във връзка с които се извършват плащания, се водят по сметка на притежател - съгласно договора, сключен между Централен депозитар и емитента на финансови инструменти.

(2) Централният депозитар разпределя плащанията по ал. 1 по сметка на попечителите или лицата по чл. 32а, ал. 1, т. 2 в деня, посочен от емитента, след получаване на сумата, определена за разпределяне.


Чл. 39. (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., доп. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Попечителите или лицата по чл. 32а, ал. 1, т. 2 са длъжни в срок 3 работни дни от получаване на сумите по чл. 38а да преведат целия размер на дивидента, лихвите или главницата, дължими на техните клиенти, по банкова сметка за съхранение на парични средства на клиенти.

(2) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) В срок 3 работни дни след превеждането на сумите по ал. 1 попечителите изпращат на техните клиенти с обратна разписка или по друг начин, удостоверяващ получаването, писмено уведомление за извършените плащания.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Уведомлението по ал. 2 съдържа най-малко следната информация:

1. име (наименование) и адрес на клиента;

2. (изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) наименованието на емитента, ЕИК или съответния идентификационен номер и данни за финансовите инструменти, за които се извършва плащане;

3. (изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) вида и размера на плащането;

4. (изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) датата, на която попечителят е получил плащането;

5. (изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) информация за правата и задълженията на попечителя относно полученото плащане съгласно подписания договор с клиента.


Раздел VI.
Средства за осигуряване на надеждното функциониране на Централния депозитар. Професионална тайна

Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Централният депозитар прилага подходящи процедури и мерки и изгражда и поддържа подходяща вътрешна организация за осигуряване изпълнението на дейностите по чл. 2.

(2) За изпълнението на дейностите по чл. 2 Централният депозитар:

1. своевременно установява, оценява и ефективно управлява рисковете, на които е изложен;

2. своевременно установява и предотвратява възможни неблагоприятни последици за дейността си, които са резултат от конфликт на интереси между Централен депозитар и неговите акционери;

3. организира управлението на техническите операции, свързани с осъществяваната дейност, по начин, който осигурява надеждност, ефективен контрол и защита на техническото оборудване и информационните системи и предотвратяване на риска от срив в системата;

4. води надлежна счетоводна отчетност и съхранява цялата информация за извършените дейности;

5. поддържа информационна система, която отговаря на изискванията и политиката за мрежова и информационна сигурност, осигурява защита срещу неправомерен или случаен достъп, промяна или унищожаване на съхраняваните данни.

(3) Централният депозитар трябва да разполага с квалифициран персонал, материално, техническо и програмно осигуряване, необходими за сигурно и ефективно извършване на неговата дейност.

(4) Правилникът на Централния депозитар урежда организацията и функционирането на ефективен вътрешен контрол на дейността му.


Чл. 41. (1) Централният депозитар поддържа постоянен архив на всички данни, включително на погрешни и коригирани вписвания.

(2) Централният депозитар поддържа в Българската народна банка дубликат на базата данни по ал. 1 и я актуализира най-малко един път дневно.


Чл. 42. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Системата за регистриране на финансови инструменти и на сделките в Централния депозитар трябва да отговаря на следните изисквания:

1. водене в хронологичен ред на всички регистрационни вписвания;

2. присвояване на последователен регистрационен номер на вписванията;

3. съхраняване на данни за сметките на емитентите и за сметките по чл. 32а, ал. 1, т. 1 и 2;

4. възможност за своевременно възстановяване на системата в случаи на повреда на базата данни или оборудването;

5. навременно и точно обработване на нарежданията за превод на членовете на Централния депозитар и на участниците в системата за сетълмент във връзка с извършването на услугите по чл. 2, ал. 1;

6. поддържане на база данни за цялата кореспонденция и съхранение на всички нареждания, запитвания и отговори във връзка с дейността на Централния депозитар.

(2) Централният депозитар приема оперативни инструкции и процедури и поддържа система за класиране на документите, които осигуряват спазване на изискванията по ал. 1.


Чл. 43. (1) Членовете на съвета на директорите на Централния депозитар, неговите служители и всички други лица, работещи за Централния депозитар, нямат право да разгласяват, освен ако не са оправомощени за това, нито да използват за своя облага или за облага на трети лица факти и обстоятелства, засягащи наличностите и операциите по сметките за ценните книжа в Централния депозитар, които са им станали известни при изпълнение на техните служебни и професионални задължения.

(2) Лицата по ал. 1 при встъпване в длъжност или започване на дейност в Централния депозитар подписват декларация за спазване на тайната по ал. 1.

(3) Разпоредбата на ал. 1 се отнася и за случаите, в които посочените лица не са на служба или дейността им е преустановена.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Освен на комисията, съответно на заместник-председателя, за целите на контролната им дейност Централният депозитар може да дава сведения за наличността и операциите по сметките за финансови инструменти, водени от него, само:

1. със съгласието на членовете на Централния депозитар и на техните клиенти;

2. по решение на съда, издадено при условията и по реда на чл. 35, ал. 6 и 7 от Закона за пазарите на финансови инструменти;

3. по писмено искане на директора на Националната следствена служба, на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" или на главния секретар на Министерството на вътрешните работи относно дружествата с над 50 на сто държавно и/или общинско участие;

4. по искане на главния прокурор или оправомощен от него заместник при наличие на данни за организирана престъпна дейност или изпиране на пари.


Раздел VII.
Гаранционен фонд за вреди и Фонд за гарантиране на сетълмента (Загл. доп. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.)

Чл. 44. (1) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар отговаря за вреди, причинени на емитенти и притежатели на финансови инструменти в резултат на негови действия и бездействия в нарушение на закона, подзаконовите нормативни актове, правилника на Централен депозитар и други вътрешни правила, уреждащи дейността му.

(2) (Отм., предишна ал. 1, изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар не отговаря за вреди, свързани с осъществяваната от него дейност, причинени в резултат на непълна, невярна или неточна информация, предоставена от негов член, участник в системата за сетълмент или емитент на финансови инструменти.

(3) Централният депозитар не е страна по правоотношенията между членове на Централния депозитар и техни клиенти или трети лица; емитенти и техни акционери или трети лица; овластени органи и трети лица.

(4) Централният депозитар не носи отговорност за верността на данните, получени от членове на Централния депозитар, емитенти и други овластени органи и лица, както и за законосъобразността на действията на лицата по ал. 3, свързани с вписвания в регистрите на Централния депозитар.


Чл. 45. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Към Централния депозитар се създава Гаранционен фонд за обезщетяване на вреди по чл. 44, ал. 1, възникнали при осъществяване на дейността на Централния депозитар.

(2) Всеки член на Централния депозитар е длъжен да направи встъпителна парична вноска, както и да прави годишна парична вноска в размер, определен в правилника на Централния депозитар.

(3) Източници за набиране на средства за фонда са и:

1. (отм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) отчисления от приходите от дейността на дружеството съгласно условия и ред, определени в правилника на Централния депозитар;

2. заеми, дарения, чуждестранна помощ и други.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар следи за размера на средствата в Гаранционния фонд и при необходимост предприема действия за промяна за размера на отчисленията по ал. 3, т. 1 и/или и на вноската в Гаранционния фонд.


Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Изплащането на обезщетения за вреди по чл. 44, ал. 1 от Гаранционния фонд се извършва въз основа на искане на емитенти и на притежатели на финансови инструменти.

(2) Централният депозитар разглежда и се произнася по всяко искане по ал. 1 в двумесечен срок от постъпването му с мотивирано решение, с което уважава изцяло или частично искането или го отхвърля.

(3) Лице, чието искане е било изцяло или частично отхвърлено от Централен депозитар, има право да предяви иск пред съответния гражданскоправен съд.

(4) Правилникът на Централния депозитар урежда условията и реда за управление на Гаранционния фонд и за изплащане на обезщетения от него.


Чл. 45б. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Централният депозитар уведомява комисията за постъпилите искания за изплащане на обезщетения със средства на Гаранционния фонд, за взетите решения по тях, както и за случаите на изплащане на обезщетения за вреди.


Чл. 45в. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Към Централния депозитар се създава Фонд за гарантиране на сетълмента на финансовите инструменти, който се управлява и осъществява дейност при условия и по ред, определени с правилника на Централния депозитар.

(2) Източници за набиране на средства за фонда са:

1. вноски от участниците в системата за сетълмент, чийто оператор е Централният депозитар;

2. други приходи, определени с правилника на Централния депозитар.


Чл. 46. (1) (Доп. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) При установяване на данни за грешни вписвания в регистрите на Централния депозитар, както и при поискване от негов член участник в системата за сетълмент или емитент, Централният депозитар извършва незабавна проверка.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) В хода на проверката по ал. 1 Централният депозитар може да изисква от своите членове, участниците в системата за сетълмент, регулирания пазар и емитента на финансови инструменти необходимите документи и информация.

(3) В случай че при проверката се установи погрешно вписване, Централният депозитар го коригира и незабавно уведомява засегнатите лица.

(4) Централният депозитар коригира данните в своите регистри и в случаите, когато това е постановено с влязло в сила разпореждане на компетентен съдебен орган.


Глава четвърта.
НАДЗОР НА ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР

Чл. 47. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Комисията и заместник-председателят упражняват контрол върху дейността на Централния депозитар.


Чл. 48. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) (1) Централният депозитар предоставя на комисията годишен отчет не по-късно от 31 март на следващата година, както и шестмесечен отчет не по-късно от 31 август на текущата година.

(2) Централният депозитар предоставя на комисията и информация за нетните къси позиции по член 5 от Регламент (ЕС) № 236/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 14 март 2012 г. относно късите продажби и някои аспекти на суапите за кредитно неизпълнение (ОВ, L 86/1 от 24 март 2012 г.).

(3) Централният депозитар е длъжен при поискване да предостави на комисията и заместник-председателя всякакви други сведения и документи, свързани с дейността му.

(4) Отчетите, уведомленията и другата информация, която Централният депозитар предоставя на комисията или разкрива публично, не могат да съдържат неверни, подвеждащи или непълни данни. Членовете на съвета на директорите на Централния депозитар са солидарно отговорни за вредите, причинени от неверни, подвеждащи или непълни данни в отчетите, уведомленията и другата информация, предоставени на комисията или разкрити публично от Централен депозитар. Лицата по чл. 34, ал. 2 от Закона за счетоводството отговарят солидарно с лицата по изречение първо за вреди, причинени от неверни, подвеждащи или непълни данни във финансовите отчети на Централния депозитар, а регистрираният одитор - за вредите, причинени от одитираните от него финансови отчети.


Чл. 49. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Заместник-председателят извършва проверки на място.


Глава пета.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ (НОВА - ДВ, БР. 95 ОТ 2006 Г.)

Чл. 50. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2006 г.) (1) Лицата, които са извършили нарушения на наредбата, както и лицата, които са допуснали извършването на такива нарушения, се наказват съгласно чл. 221, ал. 1 ЗППЦК.

(2) Актовете за констатираните нарушения на наредбата се съставят от упълномощени от заместник-председателя длъжностни лица, а наказателните постановления се издават от заместник-председателя.

(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) "Обездвижване на налични финансови инструменти" по смисъла на наредбата е изтегляне от обращение на документите, които ги материализират, и съхранението им под контрола на Централния депозитар.


§ 1а. (Нов - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) "Други плащания" по смисъла на наредбата са:

1. цени на услуги;

2. комисионни;

3. лихви по просрочени задължения;

4. финансови санкции;

5. плащания при първично публично предлагане;

6. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) плащания, свързани с корпоративни и прехвърлителни действия с корпоративни финансови инструменти и други безналични инструменти.


§ 1б. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) "Нареждане за превод" по смисъла на тази наредба е всяко нареждане на участник в система с окончателност на сетълмента да предостави на разположение на получателя парична сума чрез записване по сметките на кредитна институция, централна банка, централен съконтрагент или агент по сетълмента или всяко друго нареждане, водещо до поемане или изпълнение на задължение за плащане съгласно правилата на системата, както и нареждане на участник да прехвърли правото на собственост или лихвата върху ценна книга или ценни книжа чрез записване в регистър или по друг начин.


§ 2. Разпоредбите на наредбата се прилагат съответно за компенсаторните инструменти, инвестиционните бонове, както и за всички други финансови инструменти, регистрирани в Централния депозитар.


§ 3. Разпоредбите на наредбата се прилагат съответно и за членовете на Централния депозитар, когато действат в качеството им на регистрационни агенти.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. Наредбата се издава на основание § 16, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби във връзка с чл. 140 и чл. 115б, ал. 6 ЗППЦК и е приета с решение № 08-Н от 12.ХI.2003 г. на Комисията за финансов надзор.


§ 5. Комисията за финансов надзор дава указания по прилагането на наредбата.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2003 Г. ЗА ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР НА ЦЕННИ КНИЖА

(ОБН. - ДВ, БР. 24 ОТ 2013 Г.)


§ 58. Централният депозитар привежда дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба в 3-месечен срок от влизането й в сила.


§ 59. Централният депозитар приема общите условия по чл. 12, т. 8 и 9, сключва договорите по чл. 14, ал. 4, съответно по чл. 21а, със заварените към влизане в сила на тази наредба членове, съответно емитенти, изготвя споразумението за системата за сетълмент и създава Фонд за гарантиране на сетълмента в срок до шест месеца от влизането на наредбата в сила.


§ 60. Наредбата е приета на основание чл. 140 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа с Решение № 139-Н от 14.02.2013 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките