Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 108 от 12.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2000 Г. ЗА ЛИЦЕНЗИИТЕ И РАЗРЕШЕНИЯТА, ИЗДАВАНИ ОТ БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА (ОБН., ДВ, БР. 14 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 76 ОТ 2002 Г. И БР. 19 ОТ 2003 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2000 Г. ЗА ЛИЦЕНЗИИТЕ И РАЗРЕШЕНИЯТА, ИЗДАВАНИ ОТ БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА (ОБН., ДВ, БР. 14 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 76 ОТ 2002 Г. И БР. 19 ОТ 2003 Г.)

ИЗДАДЕНА ОТ БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА

Обн. ДВ. бр.108 от 12 Декември 2003г.

§ 1. В глава трета се създава нов раздел I с чл. 22а:

"Раздел I

Общи положения

Чл. 22а. (1) Централната банка издава разрешение по чл.19 или чл. 19б от Закона за банките, когато:

1. установи, че по отношение на заявителя са изпълнени изискванията за издаване на съответното разрешение, предвидени в тази глава и чл. 41, и

2. прецени, че не са налице основанията за отказ за издаване на разрешението.

(2) По искане на заявителя за получаване на разрешение централната банка може да го освободи от представяне на отделни документи, предвидени в тази глава, ако:

1. не е изминала една година от представянето на тези документи във връзка с издаването на разрешение на заявителя по тази глава, и

2. заявителят е представил нотариално заверена декларация, че не са настъпили промени в обстоятелствата, удостоверени от тези документи.

(3) В процедурата по разглеждане на заявление централната банка може да поиска от заявителя представянето в определен от нея срок на допълнителни сведения и документи с цел да бъдат установени всички обстоятелства, необходими за извършване на преценка налице ли са условията за издаване на разрешение или отказ.

(4) Централната банка се произнася по заявлението за издаване на разрешение в тримесечен срок от получаването му.

(5) Освен на посочените за съответните разрешения основания централната банка може да откаже издаване на разрешение и когато установи, че:

1. към заявлението не са приложени и не по-късно от 14 дни след получаването му - не са представени всички изискуеми за съответното разрешение документи, или

2. заявителят не е представил в определения срок допълнително поисканите сведения и документи по реда на ал. 3, или

3. представените от заявителя документи съдържат непълна, противоречива, невярна или недостоверна информация, или

4. банката заявител е в нарушение на изискванията по глави четвърта и седма от Закона за банките или на наредбите, издадени във връзка с прилагането на тези изисквания.

(6) Алинея 5, т. 4 не се прилага спрямо разрешенията по раздел IV."


§ 2. Досегашният раздел I на глава трета става раздел Iа.


§ 3. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) При издаване на разрешение централната банка проверява дали източниците и размерът на притежаваното от заявителя имущество или развиваната от него дейност (делова активност) по своя мащаб и финансови резултати съответстват на заявеното за придобиване акционерно участие в банката и не създават съмнение относно надеждността и годността му при необходимост да окаже капиталова подкрепа на банката."

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Централната банка отказва издаване на разрешение, ако установи, че са налице основанията по чл. 16, ал. 1, т. 6 и 7 от Закона за банките. Централната банка отказва издаването на разрешение и когато прецени, че:

1. съществува опасност банката да бъде засегната от небанковата дейност на заявителя;

2. наличието на тесни връзки на заявителя с други лица може да възпрепятства упражняването на банков надзор;

3. е налице съмнение за пране на пари;

4. представената от заявителя информация не осигурява достатъчна яснота за това, кои лица упражняват пряк или косвен контрол върху заявителя, или за тяхното финансово състояние и характера на деловата им дейност;

5. заявителят или лицата, които упражняват пряк или косвен контрол върху него, не са доказали своята надеждност и финансова стабилност;

6. представената информация за сделките, чрез които ще бъде придобито акционерното участие на заявителя в банката или чрез които е установен пряк или косвен контрол върху заявителя, поражда съмнение за привидност на тези сделки."


§ 4. В чл. 26, ал. 4, т. 3 буква "г" се отменя.


§ 5. В чл. 27 ал. 1 се отменя.


§ 6. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 2 изразът "по ал. 1" се заличава.


§ 7. В чл. 34 ал. 1 се отменя.


§ 8. В чл. 35 ал. 2 се отменя.


§ 9. В чл. 36 ал. 3 се отменя.


§ 10. В чл. 37 ал. 2 се отменя.


§ 11. В чл. 38 ал. 2 се отменя.


§ 12. В чл. 39 ал. 2 се отменя.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 13. Тази наредба е приета с решение на Управителния съвет на БНБ № 112 от 4 декември 2003 г. и влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 14. Тази наредба се прилага и спрямо заварените производства по издаване на разрешение, като срокът по чл. 22а, ал. 4 започва да тече от влизането й в сила.


§ 15. Наредбата се издава на основание § 19 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за банките.


Промени настройката на бисквитките