Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 110 от 19.XII

НАРЕДБА № 12 ОТ 10 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА АКТИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ, ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗЛИКАТА ДО МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ И ЗА ФОРМИРАНЕ

 

НАРЕДБА № 12 ОТ 10 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА АКТИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ, ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗЛИКАТА ДО МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ И ЗА ФОРМИРАНЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА РЕЗЕРВИТЕ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ

В сила от 01.01.2004 г.
Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.110 от 19 Декември 2003г., попр. ДВ. бр.1 от 6 Януари 2004г., изм. ДВ. бр.17 от 2 Март 2004г., изм. ДВ. бр.29 от 5 Април 2005г., изм. ДВ. бр.57 от 13 Юли 2007г., изм. и доп. ДВ. бр.50 от 15 Юни 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.52 от 22 Юни 2021г., изм. ДВ. бр.64 от 9 Август 2022г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Наредбата урежда начина и реда за:

1. определяне на минималната доходност при управление на активите на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване;

2. покриване на разликата до минималната доходност;

3. формиране и използване на резервите за гарантиране на минималната доходност на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване и на пенсионноосигурително дружество;

4. (нова - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г.) освобождаване на средства от резерва на пенсионноосигурително дружество.


Глава втора.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА АКТИВИТЕ НА ФОНД ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ

Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г.) За целите на определяне на минималната доходност за всеки вид фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване по реда на чл. 193, ал. 2 и 3 от Кодекса за социално осигуряване средната постигната доходност се определя като средна претеглена доходност.

(2) За целите на наредбата средната претеглена доходност се определя съгласно т. 1 от приложение № 1 на база на:

1. относителния дял на стойността на нетните активи на всеки фонд в общата сума от нетните активи на фондовете от съответния вид, участващи при определянето на средната доходност, към последния работен ден на отчетното тримесечие, и

2. доходността в процент на годишна база, постигната от съответния фонд за последния 24-месечен период.

(3) В случаите, когато относителният дял по ал. 2, т. 1 на фонд надвишава 20 на сто от общата сума на нетните активи на фондовете от съответния вид, при определянето на средната претеглена доходност относителният дял на този фонд се ограничава до 20 на сто. Остатъкът, получен в резултат на ограничаването на относителния дял до 20 на сто, се разпределя пропорционално между останалите фондове, които имат относителен дял, по-малък от 20 на сто.

(4) Процедурата по ал. 3 се повтаря, докато относителният дял на всеки от фондовете след разпределяне на остатъка достигне ниво, ненадвишаващо 20 на сто от общата сума на нетните активи.

(5) Доходността по ал. 2, т. 2 се определя съгласно т. 2 и 3 от приложение № 1.


Глава трета.
ФОРМИРАНЕ НА РЕЗЕРВИ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ

Раздел I.
Резерв на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване

Чл. 3. Във всеки фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване се формира резерв за гарантиране на минималната доходност.


Чл. 4. (1) Средствата на резерва, формиран при условията на чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване, представляват част от нетните активи на съответния фонд.

(2) Средствата в резерва се записват и натрупват в отделна партида, която се води в левове и в дялове.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г.) Заделянето на средства в резерва се извършва от пенсионноосигурителното дружество в първия работен ден, следващ деня на обявяване на минималната доходност от Комисията за финансов надзор.


Чл. 5. (1) При заделянето на средства в резерва се увеличава броят на дяловете в партидата на резерва и се намалява стойността на един дял.

(2) Размерът на средствата в левове, които се заделят в резерва, се определя към последния работен ден на 24-месечния период съгласно т. 1, 2 и 3 от приложение № 2.

(3) Броят на дяловете, които се записват в партидата на резерва, се определя, като размерът на средствата в левове, изчислен по реда на ал. 2, се раздели на стойността на един дял, при която се достига по-голямата от двете стойности по чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване (приложение № 2, т. 4).

(4) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Когато с определения по реда на ал. 2 размер стойността на резерва надвиши ограничението от 1 % от нетните активи на фонда към края на работния ден, предхождащ деня на заделяне на резерва, в резерва се заделя само частта, с която се достига ограничението.

(5) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2004 г.) В случаите по ал. 4 броят на дяловете, които се записват в партидата на резерва, се определя като отношение на размера на заделените средства, с които се достига ограничението от 1 %, и разликата между:

1. стойността на един дял за последния работен ден от 24-месечния период и

2. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) отношението на размера на заделените средства, с които се достига ограничението от 1 %, и броя на дяловете към края на работния ден, предхождащ последния работен ден от 24-месечния период.

(6) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 17 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Намалената стойност на един дял по ал. 1 се определя като отношение на стойността на нетните активи на фонда към края на работния ден, предхождащ деня на заделяне на резерва и броя дялове във фонда след заделянето на резерва и е валидна за деня на заделяне на резерва.


Чл. 6. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Пенсионноосигурителните дружества представят в Комисията за финансов надзор справка за формиране на резерв за гарантиране на минималната доходност за всеки управляван от тях фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване по образец съгласно приложение № 3. Справката се представя до края на работния ден, в който е извършено заделянето на средства в резерва.


Раздел II.
Резерв на пенсионноосигурително дружество (В сила от 19.12.2003 г.)

Чл. 7. (1) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2021 г.) Всяко пенсионноосигурително дружество, управляващо фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, създава със собствени средства резерв по чл. 193, ал. 8 от Кодекса за социално осигуряване към края на месеца, през който е постъпила първата вноска във фонда. Размерът на резерва при създаването му се определя въз основа на стойността на нетните активи на фонда към края на последния работен ден на месеца, през който е постъпила първата вноска.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., предишен текст на чл. 7, доп. - ДВ, бр. 52 от 2021 г.) Размерът на резерва по чл. 193, ал. 8 от Кодекса за социално осигуряване се определя и поддържа в процент от стойността на нетните активи на съответния фонд към края на последния работен ден на всеки месец, намалени със средствата в партидата на резерва за гарантиране на минималната доходност на фонда.


Чл. 7а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2021 г.) (1) Когато стойността на активите, с които е покрит резервът на пенсионноосигурителното дружество, е по-ниска от 1,5 на сто от нетните активи на съответния фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, намалени със средствата на резерва по чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване, след преизчисляване на размера на своя резерв към предходния работен ден пенсионноосигурителното дружество може да вземе решение за допълването му със собствени средства. В решението се посочва конкретният размер на средствата, с които се допълват активите, покриващи резерва.

(2) Допълването се извършва към деня, за който се отнася преизчисляването по ал. 1.

Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2021 г.) (1) Пенсионноосигурителното дружество отчита резерва за съответния фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване чрез отделна счетоводна сметка.

(2) Активите, с които е покрит резервът, се отчитат чрез отделни счетоводни сметки или чрез отделни подсметки към съответната счетоводна сметка.

Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Пенсионноосигурителните дружества представят в Комисията за финансов надзор справка за формиране на резерв за гарантиране на минималната доходност от собствени средства и приложения към нея по образец съгласно приложения № 4 - 8 до 20-о число на месеца, следващ отчетния месец.


Глава четвърта.
ПОКРИВАНЕ НА РАЗЛИКАТА ДО МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА РЕЗЕРВИТЕ

Чл. 10. (1) Размерът на средствата, необходим за покриване на разликата до минималната доходност на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, се определя като произведение от:

1. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) броя на дяловете във фонда към края на работния ден, предхождащ последния работен ден на 24-месечния период, и

2. разликата между стойността на един дял, при която се достига минималното равнище на доходността и стойността на един дял за последния работен ден на 24-месечния период.

(2) Стойността на един дял, при която се достига минималното равнище на доходност, представлява произведението от стойността на един дял за последния работен ден на 24-месечния период и коефициент, определен съгласно т. 5 от приложение № 2.


Чл. 11. (1) Покриването на разликата до минималната доходност със средства от резерва във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване се извършва чрез намаляване на броя на дяловете от резерва на фонда и увеличаване на стойността на един дял.

(2) Броят на дяловете, с които се намалява партидата на резерва, се определя като отношение на размера на средствата за покриване на недостига до минималната доходност към стойността на един дял по чл. 10, ал. 2.


Чл. 12. (1) Размерът на средствата, които покрива пенсионноосигурителното дружество в случая по чл. 193, ал. 9, изречение 2 от Кодекса за социално осигуряване, се определя като разлика между размера на средствата по чл. 10, ал. 1 и стойността, покрита от резерва на фонда.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г.) Покриването на разликата по ал. 1 се извършва чрез прехвърляне на средства от съответния резерв на дружеството към фонда в деня на покриване на недостига до минималната доходност.


Чл. 13. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г.) В случай че няма формиран резерв във фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване, размерът на средствата по чл. 10, ал. 1 се покрива от резерва на пенсионноосигурителното дружество, което го управлява, а когато средствата в неговия резерв не са достатъчни - и от собствени средства на дружеството.


Чл. 13а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г.) (1) Размерът на собствените средства, с които пенсионноосигурителното дружество покрива разликата до минималната доходност в случаите по чл. 193, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване, се определя като разлика между размера на средствата по чл. 10, ал. 1 и стойността, покрита от резерва на фонда и от резерва на дружеството.

(2) Покриването на разликата по ал. 1 се извършва чрез прехвърляне на средства от дружеството към фонда в деня на покриване на недостига до минималната доходност.

Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г.) Стойността на един дял на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване след покриване на разликата до минималната доходност се определя, като стойността на нетните активи на фонда, в която са включени прехвърлените от управляващото го дружество средства, се раздели на броя на дяловете на фонда, намалени с броя на дяловете по чл. 11, ал. 2.


Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Когато за покриване на разликата до минималната доходност са използвани средства от резерва по чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване, пенсионноосигурителното дружество представя в Комисията за финансов надзор справка по образец съгласно приложение № 9 до края на работния ден, в който е извършено покриването на разликата до минималната доходност.


Глава четвърта "а".
ОСВОБОЖДАВАНЕ НА СРЕДСТВА ОТ РЕЗЕРВА НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО (НОВА - ДВ, БР. 50 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 19.11.2018 Г.)

Чл. 15а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2021 г.) (1) Когато стойността на активите, с които е покрит резервът на пенсионноосигурителното дружество, надвишава 0,5 на сто от стойността на нетните активи на съответния фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, намалени със средствата на резерва по чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване, след преизчисляване на размера на своя резерв към предходния работен ден пенсионноосигурителното дружество може да вземе решение за освобождаване на средства от него. В решението се посочва конкретният размер на средствата, които се освобождават от резерва на дружеството.

(2) Освобождаването на средствата от резерва се извършва към деня, за който се отнася преизчисляването по ал. 1.

(3) Когато при преизчисляване на резерва по реда на чл. 193, ал. 8 от Кодекса за социално осигуряване стойността на активите, с които е покрит, надвишава 1,5 на сто от нетните активи на съответния фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, намалени със средствата на резерва по чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване, пенсионноосигурителното дружество освобождава превишението от своя резерв за привеждане на размера му в съответствие с това ограничение.

(4) Освобождаването на средствата от резерва по реда на ал. 3 се извършва към края на месеца, за който се отнася преизчисляването по чл. 193, ал. 8 от Кодекса за социално осигуряване.

Глава пета.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ (НОВА - ДВ, БР. 17 ОТ 2004 Г.)

Чл. 16. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2004 г.) (1) Който извърши или допусне извършване на нарушение на тази наредба, се наказва съгласно чл. 351 от Кодекса за социално осигуряване.

(2) Нарушенията на разпоредбите на наредбата се установяват с актове, съставени от длъжностни лица, упълномощени от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор".

(3) Наказателните постановления се издават от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", или от упълномощено от него длъжностно лице.

(4) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (Отм. - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)

§ 2. (Отм. - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)

§ 3. (Отм. - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)

§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г.) Наредбата се издава на основание чл. 193, ал. 13 от Кодекса за социално осигуряване и е приета с решение № 12-Н от 10.ХII.2003 г. на Комисията за финансов надзор.

§ 5. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2004 г., с изключение на разпоредбите на глава трета, раздел втори, които влизат в сила в деня на обнародването.

§ 6. Комисията за финансов надзор дава указания по прилагането на наредбата.


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 12 ОТ 2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА АКТИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ, ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗЛИКАТА ДО МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ И ЗА ФОРМИРАНЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА РЕЗЕРВИТЕ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА МИНИМАЛНАТА ДОХОДНОСТ

(ОБН. - ДВ, БР. 50 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 19.11.2018 Г.)


§ 12. Наредбата влиза в сила от 19.11.2018 г.

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА № 68 ОТ 10 ЮНИ 2021 Г. ЗА РЕЗЕРВИТЕ НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА БРУТНИЯ РАЗМЕР НА ВНОСКИТЕ В УНИВЕРСАЛНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 52 ОТ 2021 Г.)


§ 2. Параграф 1, т. 1, 5, 6 и 8 - 16 влизат в сила от 1.09.2021 г.

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 63 ОТ 8 НОЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ СЪДЪРЖАНИЕТО, ПЕРИОДИЧНОСТТА НА ИЗГОТВЯНЕ И СРОКОВЕТЕ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОТЧЕТИТЕ ЗА НАДЗОРНИ ЦЕЛИ НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА И УПРАВЛЯВАНИТЕ ОТ ТЯХ ФОНДОВЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 64 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 09.08.2022 Г.)


§ 17. (1) Пенсионноосигурителните дружества представят отчетите по чл. 186а от Кодекса за социално осигуряване и приложенията към справките по § 18 и 20 за месец юли съгласно образците, изменени с тази наредба.

(2) В случай на подадени отчети и справки по ал. 1 преди влизането в сила на тази наредба дружествата подават данните по § 1 - 9, § 18 и 20 до 20.08.2022 г.


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 21. Наредбата влиза в сила в деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 2, ал. 2 и 5


(Изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.)


1. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г.) Средната претеглена доходност за последния 24-месечен период в процент на годишна база на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване от съответния вид се изчислява по формулата:

където:

Ra е средната претеглена доходност за последния 24-месечен период в процент на годишна база на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване от съответния вид;

Rgodi - постигнатата доходност на i-тия фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване от съответния вид за последния 24-месечен период в процент на годишна база;

wi - относителният дял на i-тия фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване от съответния вид, коригиран в съответствие с чл. 2, ал. 3 и 4;

n - броят на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване от съответния вид, участващи при определянето на минималната доходност.

2. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г.) Постигнатата доходност в процент на годишна база за последния 24-месечен период се изчислява по формулата:


където:

Rgod е постигнатата доходност на съответния фонд за последния 24-месечен период в процент на годишна база;

R - доходността на съответния фонд в процент за последния 24-месечен период.

3. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Доходността на съответния фонд в процент за последния 24-месечен период се изчислява по формулата:


където:

R е доходността на съответния фонд в процент за последния 24-месечен период;

Ub - стойността на един дял на съответния фонд за последния работен ден на последния 24-месечен период;

Ua - стойността на един дял на съответния фонд за последния работен ден на месеца, предхождащ 24-месечния период.


Приложение № 2 към чл. 5, ал. 2 и 3 и чл. 10, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г.)


1. Стойността на един дял, при която се достига по-голямата от двете стойности съгласно чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване, се изчислява по следната формула:



където:

Umax е стойността на един дял, при която се достига по-голямата от двете стойности съгласно чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване;

Ub - стойността на един дял на съответния фонд за последния работен ден от 24-месечния период;

f - коефициентът, с който се определя стойността на един дял, при която се достига по-голямата от двете стойности съгласно чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване.

2. Коефициентът, с който се определя стойността на един дял, при която се достига по-голямата от двете стойности съгласно чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване:



където:

f е коефициентът, с който се определя стойността на един дял, при която се достига по-голямата от двете стойности съгласно чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване;

Ra - средната претеглена доходност на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване от съответния вид в процент на годишна база за последния 24-месечен период;

Rgod - постигнатата доходност на съответния фонд в процент на годишна база за последния 24-месечен период.

3. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Размерът на средствата в левове, които се заделят в резерва за гарантиране на минималната доходност от фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, се изчислява по следната формула:


където:

ResBGN е размерът на средствата в левове, които се заделят в резерва за гарантиране на минималната доходност от съответния фонд;

Umax - стойността на един дял, при която се достига по-голямата от двете стойности съгласно чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване;

Ub - стойността на един дял на съответния фонд за последния работен ден на последния 24-месечен период;

s - броят дялове в съответния фонд към края на работния ден, предхождащ последния работен ден от 24-месечния период.

4. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г.) Броят дялове, с който се увеличават дяловете в партидата на резерва на съответния фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, се изчислява по следната формула:


където:

ResU е броят дялове, с който се увеличават дяловете в партидата на резерва на съответния фонд;

ResBGN - размерът на средствата, които се заделят в резерва за гарантиране на минималната доходност на съответния фонд;

Umax - стойността на един дял, при която се достига по-голямата от двете стойности съгласно чл. 193, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване.

5. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2018 г., в сила от 19.11.2018 г.) Коефициентът за определяне на стойността на един дял, при която се достига минималната доходност във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, се изчислява по формулата:



където:

g е коефициентът за определяне на стойността на един дял, при която се достига минималната доходност;

Rmin - минималната доходност на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване от съответния вид в процент за последния 24-месечен период, обявена от Комисията за финансов надзор;

Rgod - постигнатата доходност на съответния фонд за последния 24-месечен период в процент на годишна база.


Приложение № 3 към чл. 6


(Попр. - ДВ, бр. 1 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г., Предишно Приложение № 3 към § 1 и 3 отм., ново - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)




Приложение № 4 към чл. 9


(Ново - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)




Приложение № 5 към чл. 9


(Ново - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2022 г., в сила от 09.08.2022 г.)




Приложение № 6 към чл. 9


(Ново - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2022 г., в сила от 09.08.2022 г.)



Приложение № 7 към чл. 9


(Ново - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)




Приложение № 8 към чл. 9


(Ново - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)




Приложение № 9 към чл. 15


(Ново - ДВ, бр. 52 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)




Промени настройката на бисквитките