Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 28.I

ЗАКОН ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА ВТОРИЯ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ВЗАИМОПОМОЩ ПО НАКАЗАТЕЛНОПРАВНИ ВЪПРОСИ

 

ЗАКОН ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА ВТОРИЯ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ВЗАИМОПОМОЩ ПО НАКАЗАТЕЛНОПРАВНИ ВЪПРОСИ

Обн. ДВ. бр.16 от 27 Февруари 2004г., доп. ДВ. бр.8 от 28 Януари 2022г.

Член единствен. Ратифицира Втория допълнителен протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, подписан от Република България на 8 ноември 2001 г. в Страсбург, със следните декларации и резерва:

(Доп. - ДВ, бр. 8 от 2022 г.) Декларация по чл. 15, ал. 6 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, така както е формулирана в чл. 4 от Втория допълнителен протокол:

"В съответствие с чл. 15, ал. 6 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, така както е формулирана в чл. 4 от Втория допълнителен протокол, Република България определя съдилищата, постановили присъдите, за компетентни органи, до които могат да се изпращат молби за преписи от присъди и последващи мерки по чл. 4 от Допълнителния протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, като този ред не се прилага по отношение на Европейската прокуратура."

(Доп. - ДВ, бр. 8 от 2022 г.) Декларация по чл. 15, ал. 8, буква "b" от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, така както е формулирана в чл. 4 от Втория допълнителен протокол:

"В съответствие с чл. 15, ал. 8, буква "b" от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, така както е формулирана в чл. 4 от Втория допълнителен протокол, Република България декларира, че обуславя изпълнението на всички молби за правна помощ от спазването на изискването по буква "b" от ал. 8 на чл. 15. За молбите за правна помощ за досъдебно производство Централен орган по буква "b" е Върховната касационна прокуратура, а за останалите молби за правна помощ по буква "b" Централен орган е Министерството на правосъдието, като този ред не се прилага по отношение на Европейската прокуратура."

Декларация по чл. 15, ал. 9 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, така както е формулирана в чл. 4 от Втория допълнителен протокол:

"В съответствие с чл. 15, ал. 9 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, така както е формулирана в чл. 4 от Втория допълнителен протокол, Република България декларира, че ще приема и изпълнява молби за правна помощ и всички други съобщения по чл. 15, ал. 9, получени по факс и електронна поща, под условие, че при поискване молещата страна ще удостовери тяхната автентичност."

Декларация по чл. 11, ал. 4:

"В съответствие с чл. 11, ал. 4 от Втория допълнителен протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси Република България декларира, че ще спазва условията, поставени от страната, предоставяща информация без поискване, само ако тази страна предварително е уведомила за естеството на информацията, която тя ще изпрати, и е получила съгласието на българската страна за нейното изпращане."

Декларация по чл. 13, ал. 7:

"В съответствие с чл. 13, ал. 7 от Втория допълнителен протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси Република България декларира, че ще изисква съгласието на засегнатото лице по чл. 13, ал. 3, преди да е постигнато споразумението между компетентните органи по ал. 1 на същия член."

Декларация по чл. 17, ал. 4 във връзка с ал. 1 и ал. 2:

"В съответствие с чл. 17, ал. 4 във връзка с ал. 1 и ал. 2 от Втория допълнителен протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси Република България определя Върховната касационна прокуратура за компетентен орган, на който да се изпращат молбите за правна помощ по чл. 17, ал. 1 и който при спешни случаи в хода на наблюдението да бъде уведомяван незабавно за пресичането на границата по чл. 17, ал. 2. Служителите, посочени в ал. 1 и ал. 2 на същия член, които ще извършват трансграничното наблюдение, ще са следователи от Националната следствена служба, а съдействие ще им се оказва от Министерството на вътрешните работи."

Декларация по чл. 18, ал. 4 във връзка с ал. 2 и ал. 3:

"В съответствие с чл. 18, ал. 4 във връзка с ал. 2 и ал. 3 от Втория допълнителен протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси Република България определя Върховната касационна прокуратура за компетентен орган, с правомощия да ръководи, контролира и взема решения по отношение на извършването на контролирани доставки."

Декларация по чл. 19, ал. 4 във връзка с ал. 2:

"В съответствие с чл. 19, ал. 4 във връзка с ал. 2 от Втория допълнителен протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси Република България определя Върховната касационна прокуратура за компетентен орган да взема решения по молбата за разследване под прикритие."

Декларация по чл. 26, ал. 5:

"В съответствие с чл. 26, ал. 5 от Втория допълнителен протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси Република България декларира, че при производства, при които би отказала или ограничила предаването или използването на лични данни в съответствие с текстове на конвенцията или на някой от протоколите към нея, личните данни, предадени на друга договаряща страна, ще бъдат използвани от последната за целите, посочени в чл. 26, ал. 1, само с предварително съгласие на българската страна."

Декларация по чл. 33, ал. 1:

"В съответствие с чл. 33, ал. 1 от Втория допълнителен протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси Република България декларира, че няма да прилага към разпоредбите на този протокол своята декларация по чл. 15, ал. 6 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси от 20 април 1959 г.

Декларацията на Република България по чл. 24 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси от 20 април 1959 г. се видоизменя, както следва:

"Република България заявява, че определя като съдебни власти по смисъла на конвенцията съдилищата, прокуратурата, следствените органи и Министерството на правосъдието."

Резерва по чл. 33, ал. 2 във връзка с чл. 16:

"В съответствие с чл. 33, ал. 2 и във връзка с чл. 16 от Втория допълнителен протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси Република България заявява, че не приема да се изпращат на обвиняем и подсъдим процесуални документи и съдебни решения пряко по пощата."

(Нова - ДВ, бр. 8 от 2022 г.) Резерва по чл. 33, ал. 2 във връзка с чл. 20:

"В съответствие с чл. 33, ал. 2 и във връзка с чл. 20 от Втория допълнителен протокол към Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси Република България заявява, че когато съвместен екип за разследване е предназначен да действа на територията на Република България, Европейската прокуратура може да действа в качеството на "компетентен орган" в съответствие с чл. 20 от посочения протокол само при споразумение със съдебните власти на Република България и в съответствие с Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета и приложимото национално право."

------------------------

Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 18 февруари 2004 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките