Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 27.I

НАРЕДБА № 3 ОТ 17 ЮЛИ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБУЧЕНИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ КЪМ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

 

НАРЕДБА № 3 ОТ 17 ЮЛИ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБУЧЕНИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ КЪМ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

Издадена от министъра на външните работи

Обн. ДВ. бр.70 от 8 Август 2008г., изм. ДВ. бр.5 от 19 Януари 2010г., изм. и доп. ДВ. бр.18 от 2 Март 2021г., изм. ДВ. бр.9 от 27 Януари 2023г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Тази наредба определя условията и реда за организиране и провеждане от Дипломатическия институт към министъра на външните работи, наричан по-нататък "Института", на обучение за повишаване на професионалната квалификация на служителите на Министерството на външните работи и на служителите в други бюджетни организации, включително курсове по чуждоезиково обучение.

(2) Наредбата определя и условията и реда, при които Институтът подготвя, осигурява и провежда курсове по дипломатическо обучение за служители на чуждестранни дипломатически служби и чуждестранни държавни администрации.


Чл. 1а. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) Директорът на Института одобрява със своя заповед отделно ръководство за провеждане на обучението или курса, в което се определят:

1. изисквания към кандидатите, които желаят да участват в обучението или курса;

2. правила и начин на провеждане и завършване на обучението или курса;

3. обхват и съдържание на програмата;

4. лекторски състав.

(2) Ръководството по ал. 1 се одобрява преди началото на съответното обучение.

(3) Директорът на Института утвърждава списък с участниците за всяко обучение или курс.

(4) Сертификати получават участниците във всеки курс в съответствие с правилата на курса, описани в неговото ръководство, одобрено от директора на Института.

(5) Директорът на Института определя размер на такса за обучението или курса за служителите на други бюджетни организации, които ще вземат участие в него.

Глава втора.
ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

Раздел I.
Курсове и обучения (Загл. изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Раздел I.
Курсове и обучение

Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Институтът организира и провежда обучения за повишаване на професионалната квалификация на служителите на Министерството на външните работи при годишна програма, която включва:

1. основен дипломатически курс;

2. курс по консулска дипломация;

2. предмандатна подготовка;

3. курс по управленски умения в дипломатическата служба;

4. тематични курсове;

5. други курсове и обучения по одобрен от министъра на външните работи ежегоден план.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

(3) (Доп. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Институтът издава сертификати на обучаващите се за успешно завършените курсове и обучения в съответствие с ръководството на курса или обучението, одобрено от директора на Института.


Раздел II.
Основен дипломатически курс

Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Институтът организира и провежда основен дипломатически курс за служителите в дипломатическата служба.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 5 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Общата продължителност на курса е до четири седмици с хорариум до 160 часа.

(3) Курсът се провежда един път в годината с откъсване от работа.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 5 от 2010 г.) Продължителността на курса, хорариумът, основните модули в курса, учебната програма и стандарти и броят на участниците се определят за всеки курс от директора на института.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) Институтът изпраща в началото на годината до звеното за управление на човешките ресурси на Министерството на външните работи съобщение за провеждане на курса, като посочва и съответния период на провеждане в присъствена и/или дистанционна форма, както и срок за подаване на молби за участие.

(2) Съобщението по ал. 1 се публикува на вътрешната електронна страница на Министерството на външните работи.


Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) В срока по чл. 4, ал. 1 служители, отговарящи на условието по чл. 3, подават молба за участие до директора на звеното за управление на човешките ресурси на Министерството на външните работи с копие до директора на Института, в която посочват:

1. трите имена и длъжността;

2. дирекцията, в която работи служителят;

3. телефон за връзка и електронен адрес.

(2) Молбата по ал. 1 се съпровожда от становище на директора на дирекцията, в която работи служителят.

(3) Молба, която не отговаря на изискванията по ал. 1 и 2, не се разглежда.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) В 7-дневен срок от изтичане на срока по чл. 4, ал. 1 директорът на звеното за управление на човешките ресурси представя списък на директора на Института с лицата, одобрени за участие в курса.


Чл. 7. Директорът на Института утвърждава списък на лицата за участие в основния дипломатически курс.


Чл. 8. (Отм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Чл. 9. (Отм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Раздел III.
Курс по консулска дипломация (Загл. изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Раздел III.
Основен дипломатически курс за служители от общата администрация

Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) Два пъти годишно съобразно годишната ротация за заминаване на задграничен мандат Институтът организира и провежда курс по "Консулска дипломация" под две форми: общ курс по консулска дипломация и специализиран курс по консулска дипломация.

(2) Общият курс по консулска дипломация има за цел да предостави на участниците обща подготовка в сферата на консулската дипломация.

(3) Специализираният курс по консулска дипломация има характер на специфична подготовка за служителите, определени за изпълнение на функции завеждащ консулска служба, консулско длъжностно лице и технически сътрудник в консулска служба, и представлява част от предмандатната им подготовка.

(4) Основните модули в курса, учебната програма, формите на обучение и броят на участниците се определят за всеки курс от директора на Института.

Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Институтът изпраща до всички дирекции на Министерството на външните работи съобщение за провеждането на курс по консулска дипломация, като определя срок, в който следва да бъдат подадени молбите за участие.

Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) В срока по чл. 11 служителите на Министерството на външните работи подават молба за участие до директора на звеното за управление на човешките ресурси с копие до директора на Института, в която се посочват:

1. трите имена и длъжност;

2. дирекцията, в която работи служителят;

3. телефон за връзка и електронен адрес.

(2) Молбата по ал. 1 се съпровожда от становище на директора на дирекцията, в която работи служителят.

(3) Молба, която не отговаря на изискванията по ал. 1 и 2, не се разглежда.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) Директорът на звеното за управление на човешките ресурси изпраща на директора на Института списък на одобрените за участие в курса служители.


Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Директорът на Института утвърждава списък на участниците в курса по консулска дипломация.


Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) Обучителната програма, лекторският състав и практическите упражнения се изготвят съвместно с експерт, определен от директора на дирекция "Консулски отношения" на МВнР.

(2) Преди одобряване на ръководството на курса директорът на Института го съгласува с директора на дирекция "Консулски отношения".


Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) Курсът завършва с изпит пред комисия, назначена от директора на Института, чиито членове са: директорът на Института, директорът на дирекция "Консулски отношения" на МВнР и други експерти от Дипломатическия институт и/или Министерството на външните работи.

(2) Курсът завършва с изпит по правила, описани в ръководство за провеждане на курса, утвърдено от директора на Института.

Раздел IV.
Предмандатна подготовка (Загл. изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Раздел IV.
Специализиран дипломатически курс за дипломатически служители

Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) Курсът по предмандатна подготовка е част от задължителната подготовка на служителите на Министерството на външните работи, определени за заемане на длъжности в задгранични представителства, преди началото на дългосрочната им командировка, и се включва в плана по чл. 30 от Наредба № 1 от 14.10.2013 г. за кариерното развитие на дипломатическите служители и ротацията на служителите в дипломатическата служба, който се утвърждава от постоянния секретар.

(2) Курсът по предмандатна подготовка се провежда в отделни краткосрочни тематични модули, сред които обща предмандатна подготовка, подготовка по чужди езици, а в случаите по чл. 10, ал. 3 и специализираният курс по консулска дипломация.

(3) Основните модули в курса, учебната програма, формата на обучение и броят на участниците се определят от директора на Института.

(4) Преди одобряване на ръководството на курса по предмандатна подготовка директорът на Института го съгласува с постоянния секретар.


Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) Институтът изпраща в началото на годината до звеното за управление на човешките ресурси съобщение за провеждане на курса, като посочва и информация за отделните модули и период на тяхното провеждане присъствено или дистанционно.

(2) В съобщението по ал. 1 се определя и срок, в който следва да бъдат подадени молбите за участие.

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) В срока по чл. 17, ал. 2 служители, отговарящи на изискванията по чл. 16, подават молба за участие в курса до директора на звеното за управление на човешките ресурси с копие до директора на Института, в която се посочват:

1. трите имена и длъжността;

2. дирекцията, в която работи служителят, длъжност/функция, която е определен да заеме по време на задграничния мандат и задграничното представителство;

3. телефон за връзка и електронен адрес.

(2) Молбата по ал. 1 се съпровожда от становище на директора на дирекцията, в която работи служителят.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) Директорът на звеното за управление на човешките ресурси представя на директора на Института списък на служителите, одобрени за участие в курса.


Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Директорът на Института утвърждава списък на участниците в курса.


Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Дипломатическият институт организира семинар за новоназначените ръководители на дипломатическите и консулски представителства по програма, утвърдена от постоянния секретар.


Раздел V.
Курс по управленски умения в дипломатическата служба (Загл. изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Раздел V.
Курс по консулска дипломация

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) Курсът по управленски умения в дипломатическата служба е предназначен за служители в дипломатическата служба, заели за първи път ръководна длъжност след назначаване или преназначаване в Централното управление на Министерството на външните работи през последната календарна година. Курсът се провежда в отделни краткосрочни тематични модули, свързани с придобиване, развиване и задълбочаване на специализирани знания и умения, необходими за изпълнение на служебните им задължения в качеството на ръководители.

(2) Основните модули в курса, учебната програма, формата на обучение и броят на участниците се определят от директора на Института.

(3) Преди одобряване на ръководството на курса по управленски умения в дипломатическата служба директорът на Института го съгласува с постоянния секретар.


Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) Институтът изпраща в началото на годината до звеното за управление на човешките ресурси на МВнР съобщение за провеждане на курса, като посочва и информация за отделните модули и период на тяхното провеждане присъствено или дистанционно.

(2) В съобщението по ал. 1 се определя и срок, в който следва да бъдат подадени молбите за участие.


Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) В срока по чл. 22, ал. 2 служители, отговарящи на изискванията по чл. 21, ал. 1, подават молба за участие в курса до директора на звеното за управление на човешките ресурси с копие до директора на Института, в която се посочват:

1. трите имена и длъжността;

2. дирекцията, в която работи служителят, и длъжността, която заема;

3. телефон за връзка и електронен адрес.

(2) Молба, която не отговаря на изискванията по ал. 1, не се разглежда.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) Директорът на звеното за управление на човешките ресурси на МВнР представя на директора на Института списък на служителите, одобрени за участие в курса.


Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Директорът на Института утвърждава списък на участниците в курса.

Раздел V "а".
Тематични курсове (Нов - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Чл. 24а. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) Дипломатическият институт организира и провежда тематични курсове, касаещи области на външната политика. Курсовете са насочени към държавните служители в дипломатическата служба.

(2) Тематиката, учебната програма, формата на обучение и броят на участниците се определят от директора на Института.


Чл. 24б. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) Институтът изпраща в началото на годината до звеното за управление на човешките ресурси съобщение за провеждане на курсовете, като посочва период на провеждане присъствено или дистанционно.

(2) В съобщението по ал. 1 се определя и срок, в който следва да бъдат подадени молбите за участие.

Чл. 24в. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) (1) В срока по чл. 24б, ал. 2 служители, отговарящи на изискванията, подават молба за участие в курса до директора на Института, в която се посочват:

1. трите имена и длъжността;

2. дирекцията, в която работи служителят, и заеманата от него длъжност;

3. телефон за връзка и електронен адрес.

(2) Молба, която не отговаря на изискванията по ал. 1, не се разглежда.

Чл. 24г. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Директорът на Института утвърждава списък на участниците в курса.

Глава трета.
ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИ В ДРУГИ БЮДЖЕТНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Раздел I.
Курсове за служители на други бюджетни организации

Чл. 25. (1) Институтът провежда специализирано дипломатическо обучение за повишаване професионалната квалификация и на служители в други бюджетни организации.

(2) Директорът на Института определя такси за участие в курсовете по тази глава.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) В годишната програма на Института се включват обучения за повишаване на професионалната квалификация на служители в други бюджетни организации.

(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Служители на бюджетни организации могат да участват в курсовете по глава втора, раздел трети, четвърти и пети, буква "а", за които заплащат такса за участие. За целта институтът изпраща информацията по чл. 11, 17, 24б и до звената, отговарящи за човешките ресурси в други бюджетни организации.

(5) Институтът издава сертификати на обучаващите се за успешно завършените курсове.


Раздел II.
Курс по военна дипломация (Отм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Раздел II.
Курс по военна дипломация

Чл. 26. (Отм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Чл. 27. (Отм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Чл. 28. (Отм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Раздел III.
Курсове по дипломация за служители на държавната администрация

Чл. 29. (1) (Доп. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Институтът провежда курсове за представители на държавната администрация за повишаване на тяхната външнополитическа компетентност въз основа на подадена до Дипломатическия институт заявка от съответната бюджетна организация или нейно структурно звено.

(2) Учебната програма и форми на обучение, броят на участниците, а при необходимост и допълнителни изисквания за участие се определят за всеки курс от директора на Института.


Чл. 30. Институтът изпраща съобщение за предстоящо провеждане на курс по чл. 29 до ръководители на държавни ведомства.


Чл. 31. Директорът на Института утвърждава списъка на участниците в курса.


Глава четвърта.
ЧУЖДОЕЗИКОВО ОБУЧЕНИЕ

Чл. 32. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Институтът ежегодно провежда курсове по чуждоезиково обучение за служителите на Министерството на външните работи самостоятелно или съвместно с български и чуждестранни езикови школи в съответствие с Европейската езикова рамка и международни системи за проверка на чуждоезикови знания.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Учебната година започва през октомври и приключва през юни следващата година, разделена на два учебни семестъра.

(3) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Освен чуждоезикови курсове по ал. 1 Дипломатическият институт организира и провежда чуждоезиково обучение на служителите от дипломатическата служба като част от предмандатната подготовка по чл. 16.


Чл. 33. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Два пъти в годината - през септември и февруари, Институтът изпраща до всички дирекции на Министерството на външните работи информация относно предстоящите чуждоезикови обучения, като определя и срок за подаване на молби за участие в обученията.

(2) Информацията се публикува на вътрешната електронна страница на Министерството на външните работи.


Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) В срока, определен от Института в съобщението по чл. 33, ал. 1, служителите, желаещи да посещават езиков курс, подават молба, със съгласие на директора на дирекцията, в която работят, до директора на звеното за управление на човешките ресурси с копие до директора на Института, в която посочват:

1. трите имена и длъжността си;

2. дирекцията, в която работят;

3. телефон за връзка и електронен адрес;

4. езиковия курс, в който желаят да участват;

5. ниво на владеене на езика.


Чл. 35. Участниците в езиковите курсове сключват договор с Института, с който поемат задължение да посещават редовно учебните занятия и да се явяват на изпити за съответното езиково ниво.


Чл. 36. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Не се допуска участие в повече от един чуждоезиков курс едновременно, както и паралелното посещение на чуждоезиков курс с повече от един от курсовете по глава втора с откъсване от работа.


Чл. 37. (Доп. - ДВ, бр. 18 от 2021 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г., в сила от 01.01.2023 г.) Чуждоезиковото обучение се осъществява по разработени от Института самостоятелно или съвместно със съответната езикова школа учебни стандарти и планове, както и в съответствие с правила за провеждане на чуждоезикови курсове, утвърдени от директора на Института, които предварително са съгласувани с звеното за управление на човешките ресурси и постоянния секретар.


Чл. 38. (Доп. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) След приключване на обучението Институтът самостоятелно или съвместно със съответната езикова школа провежда изпит за завършване на съответното ниво и на базата на показаните резултати издава на всеки успешно приключил обучението курсист сертификат.


Глава пета.
ПОДГОТОВКА, ОСИГУРЯВАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СЛУЖБИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ДЪРЖАВНИ АДМИНИСТРАЦИИ

Чл. 39. (1) (Доп. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Институтът подготвя, организира и провежда дипломатическо обучение за служители на чуждестранни дипломатически служби и чуждестранни държавни администрации въз основа на подадена заявка, като Институтът може да организира обучението самостоятелно или съвместно с друга чуждестранна или международна организация или институция, осъществяваща обучения за повишаване на професионалната квалификация.

(2) Обучението по ал. 1 се провежда след съгласуване на изискванията за участие, условията и сроковете за кандидатстване с министерствата на външните работи на съответните държави.


Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.) Институтът организира и провежда курсове за служители на чуждестранни дипломатически служби, акредитирани в Република България, за запознаване с българската външна политика, публична дипломация, икономика и туризъм, самостоятелно или съвместно с други обучителни институции.


Чл. 41. (Отм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

Чл. 42. Институтът издава сертификати на завършилите обученията по чл. 39 и курсовете по чл. 40.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Отм. - ДВ, бр. 18 от 2021 г.)

§ 2. На основание чл. 81, ал. 4 от Закона за дипломатическата служба служителите на Дипломатическия институт могат да участват в курсовете по тази наредба по преценка на директора на Института.


Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 82, т. 2 и 3 от Закона за дипломатическата служба.


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ

(ОБН. - ДВ, БР. 9 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2023 Г.)


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 4. Навсякъде в Наредба № 3 от 2008 г. за условията и реда за организиране и провеждане на обучения от Дипломатическия институт към министъра на външните работи (обн., ДВ, бр. 70 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 5 от 2010 г. и бр. 18 от 2021 г.) думите "дирекция "Човешки ресурси" се заменят със "звеното за управление на човешките ресурси".

§ 5. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2023 г.


Промени настройката на бисквитките