Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 75 от 20.IX

ИНСТРУКЦИЯ № РД-595 ОТ 27 АПРИЛ 2009 Г. ЗА РЕДА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ЗА НЕГОВОТО ОТЧИТАНЕ И ЗА КОМПЕНСИРАНЕТО НА РАБОТАТА НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" ИЗВЪН РЕДОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ

 

ИНСТРУКЦИЯ № РД-595 ОТ 27 АПРИЛ 2009 Г. ЗА РЕДА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ЗА НЕГОВОТО ОТЧИТАНЕ И ЗА КОМПЕНСИРАНЕТО НА РАБОТАТА НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" ИЗВЪН РЕДОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ

В сила от 15.05.2009 г.
Издадена от Държавната агенция "Национална сигурност"

Обн. ДВ. бр.36 от 15 Май 2009г., изм. и доп. ДВ. бр.81 от 23 Октомври 2012г., отм. ДВ. бр.75 от 20 Септември 2022г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Инструкция № I-2 от 9 септември 2022 г. за реда за разпределянето на работното време, за неговото отчитане и за компенсирането на работата на държавните служители в Държавна агенция "Национална сигурност" извън редовното работно време - ДВ, бр. 75 от 20 септември 2022 г., в сила от 20.09.2022 г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се определя редът за разпределяне на работното време, за неговото отчитане и за компенсирането на работата на държавните служители в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извън редовното работно време.


Раздел II.
Разпределяне на работното време

Чл. 2. (1) Нормалната продължителност на работното време на държавните служители в ДАНС е 8 часа дневно и 40 часа седмично при 5-дневна работна седмица.

(2) Работното време в ДАНС е от 08,30 до 17,30 ч. с един час обедна почивка за времето от 12,00 до 13,00 ч.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) Директорите на дирекциите по чл. 12, ал. 1, чл. 13, ал. 1 и 5 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ЗДАНС) и началниците на самостоятелни териториални отдели могат по изключение да определят и друг начален час на работния ден или друг начален час на обедната почивка за отделни структурни звена, работни екипи или работни места, когато характерът на работата изисква това, като се спазват общите правила за продължителността на работното време на служителите в ДАНС.


Чл. 3. (1) За държавните служители, които изпълняват служебните си задължения при вредни, опасни или специфични условия на труд, се установява намалено работно време.

(2) Дейностите по ал. 1 се определят със заповед на председателя на ДАНС в съответствие с Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява намалено работно време, приета с Постановление № 267 на Министерския съвет от 2005 г. (обн., ДВ, бр. 103 от 2005 г.; изм., бр. 68 от 2006 г. и бр. 10 от 2009 г.).

(3) Право на намалено работно време имат държавните служители, които работят при условията, посочени в ал. 1, не по-малко от половината от законоустановеното работно време.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) Държавните служители, които имат право на намалено работно време, се определят със заповед на председателя на ДАНС по предложение на директорите на дирекции и началниците на самостоятелни териториални отдели по чл. 2, ал. 3. Предложенията се изготвят след предварителни консултации със службата (звеното) по трудова медицина, с която ДАНС има установено взаимодействие, и с комитета по условия на труд и в съответствие с оценката на риска.


Чл. 4. (1) За държавните служители в структурните звена, в които характерът на работата изисква да се работи непрекъснато, включително в почивни и празнични дни, се разработва месечен график за работа на 8-, 12- или 24-часови смени. В тези случаи им се осигурява 48 часа непрекъсната седмична почивка, като при възможност единият от почивните дни е събота или неделя.

(2) Месечните графици по ал. 1 се изготвят от непосредствения началник на съответното структурно звено и се утвърждават от най-близкия в йерархията пряк началник.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) За служителите по ал. 1 се осигурява време за хранене през работното време и при необходимост време за почивка.

(4) Председателят на ДАНС издава указания за изготвянето на месечните графици, осигуряването на време за хранене и време за почивка.


Чл. 5. За държавните служители, с изключение на работещите при намалено работно време и на смени, се установява ненормиран работен ден. При необходимост те са длъжни да изпълняват служебните си задължения и след изтичане на редовното работно време.


Раздел III.
Отчитане на работното време

Чл. 6. (1) Работното време на държавните служители се изчислява в работни дни - подневно.

(2) Работното време на държавните служители, работещи на смени, се изчислява сумирано за тримесечен период.

(3) Максималната продължителност на работната смяна при сумирано изчисляване на работното време е до 12 часа, а за служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време.

(4) За държавните служители по изключение могат да се установяват 24-часови работни смени, когато численият състав или местоживеенето на служителите не позволява организирането на работата на 8-часови и 12-часови смени или организацията на дейността и спецификата на работата го изискват.


Чл. 7. (Доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) Председателят на ДАНС по предложение на директорите на дирекции и началниците на самостоятелни териториални отдели по чл. 2, ал. 3, съгласувано със заместник-председателите на ДАНС, определя със заповед структурните звена и дейностите, в които ще се работи на смени, и продължителността на работните смени за отделните структурни звена и дейности.


Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) Положеният извънреден труд в почивни и празнични дни от държавните служители, работещи при ненормиран работен ден, и от работещите на смени - извън установената за тримесечния период норма за нормалната продължителност на работното време, се документира в специална книга за отчитане на извънредния труд. За всяко основно структурно звено по чл. 11, ал. 1 ЗДАНС книгата се води и съхранява от негов служител, определен със заповед на председателя на ДАНС, по предложение на ръководителя на съответното структурно звено.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) Положеният извънреден труд се отчита почасово с протокол. Протоколът се съставя в три екземпляра от непосредствения началник на държавните служители по ал. 1 и се утвърждава от горестоящ пряк началник на длъжност не по-ниска от директор на дирекция, директор на териториална дирекция или началник на самостоятелен териториален отдел. За положен извънреден труд от държавни служители, работещи при ненормиран работен ден, протокол се съставя при наличието на издадена заповед по реда на чл. 10, ал. 2. За положен извънреден труд от държавните служители, работещи на смени, протокол се съставя в 14-дневен срок след изтичане на съответния тримесечен период.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) Единият от екземплярите на протокола се изпраща на служителя по ал. 1 за вписване в книгата, вторият екземпляр на дирекция специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" - ДАНС, а третият - на специализирана административна дирекция "Финансово-стопанска и управление на собствеността" (САДФСУС) - ДАНС, за изплащане на възнаграждение за извънреден труд.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) Специалната книга за отчитане на извънредния труд по ал. 1 се осигурява от дирекция "САДФСУС".


Раздел IV.
Компенсиране на работата на държавните служители извън редовното работно време

Чл. 9. (1) Работата на държавните служители по чл. 5 извън редовното работно време се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск за работата в работни дни - в размер до 12 работни дни, и с възнаграждение за извънреден труд за работата в почивни и празнични дни - с 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение.

(2) Работата извън редовното работно време на държавните служители по чл. 4, ал. 1 се компенсира със:

1. възнаграждение за извънреден труд за отработени до 50 часа на тримесечен период - с 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение;

2. допълнителен платен годишен отпуск до 12 работни дни - за отработеното време над 50 часа.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) Размерът на допълнителния платен годишен отпуск по ал. 1 и ал. 2, т. 2 се определя със заповедта на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" по чл. 3, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ППЗДАНС) (обн., ДВ, бр. 17 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 7 и 101 от 2009 г.).


Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) Служебни задължения се изпълняват в почивни и празнични дни от държавните служители, работещи при ненормиран работен ден, а от работещите на смени - извън установената за тримесечния период норма за нормалната продължителност на работното време, по изключение и извън случаите по чл. 82, ал. 8 ЗДАНС и чл. 3, ал. 1 ППЗДАНС.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) За изпълнението на служебните задължения в почивни и празнични дни от държавните служители, работещи при ненормиран работен ден се издава писмена заповед от председателя на ДАНС по негово решение или по предложение на заместник-председател на ДАНС. В заповедта се указва и изплащане на възнаграждение за извънреден труд въз основа на протокола по чл. 8, ал. 2 при спазване на нормативните изисквания.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) Когато изпълнението на служебните задължения по ал. 2 е разпоредено устно от председателя на ДАНС, той издава писмена заповед в първия работен ден след деня, в който е положен извънредният труд.

(4) (Нова - ДВ, бр. 81 от 2012 г.) За положения извънреден труд от държавните служители, работещи на смени, след утвърждаване на протокола по чл. 8, ал. 2 се издава писмена заповед от председателя на ДАНС по предложение на ръководителя на съответното структурно звено на ДАНС за изплащане на възнаграждение за извънреден труд въз основа на протокола по чл. 8, ал. 2 при спазване на нормативните изисквания.


Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 82, ал. 9 ЗДАНС.


§ 2. Инструкцията влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките