Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 31.XII

РАЗПОРЕЖДАНЕ № 224 НА БЮРОТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 23 ОКТОМВРИ 1973 Г. ЗА МАТЕРИАЛНИ СТИМУЛИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ АСПИРАНТИ

 

РАЗПОРЕЖДАНЕ № 224 НА БЮРОТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 23 ОКТОМВРИ 1973 Г. ЗА МАТЕРИАЛНИ СТИМУЛИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ АСПИРАНТИ

Обн. ДВ. бр.89 от 9 Ноември 1973г., изм. ДВ. бр.17 от 1 Март 1974г., изм. ДВ. бр.102 от 31 Декември 1974г., изм. ДВ. бр.67 от 26 Август 1977г., изм. ДВ. бр.73 от 17 Септември 1982г.

БЮРОТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ


РАЗПОРЕДИ:


1. Месечната стипендия на редовните аспиранти, които се обучават у нас и в чужбина, се определя, както следва: в НРБ - 105 лева; в СССР - 120 рубли; в ГДР - 500 марки; в ЧССР - 1300 крони; в ПНР - 2400 злоти; в СРР - 1150 леи; в УНР - 1800 форинта.

Стипендиите на аспирантите са за сметка на научните организации, в които те са зачислени, и се изплащат от тях, а на аспирантите в чужбина - за сметка на Комитета за наука, технически прогрес и висше образование.

2. На редовните аспиранти, които се обучават у нас и в чужбина, при положителна атестация се изплаща през време на редовния курс на обучението допълнително годишно по 100 лева в НРБ, 120 рубли в СССР, 500 марки в ГДР, 1300 крони в ЧССР, 2400 злоти в ПНР, 1150 леи в СРР и 1800 форинта в УНР за закупуване на научна литература, пособия и други материали.

(Ал. 2 отм. - ДВ, бр. 17 от 1974 г.)

Разпоредбите на т. 1 и т. 2 влизат в сила от 1. I. 1974 г.

3. На семействата на редовните аспиранти в чужбина се изплаща издръжка от Комитета за наука, технически прогрес и висше образование, а на зачислените на стипендия задочни аспиранти в чужбина - от предприятията, организациите и др., където те са на работа. Издръжката се изплаща в размери, установени с 349-то постановление на Министерския съвет от 17. IX. 1956 г.

В случаите, когато аспирантът преди това не е бил на работа, семейството му получава издръжка в минималния размер, предвиден в постановлението.

Задочните аспиранти, които след втората година на подготовката си са зачислени на стипендия до 6 месеца, за да завършат и оформят дисертацията си, се считат в неплатен отпуск, който се признава за трудов стаж.

4. Редовните аспиранти, които се командироват съобразно индивидуалния им аспирантски план за събиране на материали по дисертациите или за консултации, получават пътни, дневни и квартирни пари съобразно разпоредбите за командировките на работниците и служителите.

Средствата за командировките на редовните аспиранти, обучаващи се в страната, се утвърждават ежегодно от ръководителите на научните организации, в които те са зачислени, и се заплащат от тях, а на аспирантите в чужбина - от Комитета за наука, технически прогрес и висше образование.

По време на командировката в чужбина задочните аспиранти, както й лицата, на които Висшата атестационна комисия е разрешила да защитят дисертациите си в чужбина, закупуват валута в определен размер по валутния план на Комитета за наука, технически прогрес и висше образование.

За консултации, полагане на изпити от кандидатския минимум, защита на дисертацията и др. на задочните аспиранти в чужбина се изплащат един път всяка година пътни разноски за отиване и връщане до страната, в която са зачислени на аспирантура, за сметка на организацията, предприятието, учреждението и др., в които работят задочните аспиранти.

5. Средствата за финансиране на експерименталната работа на редовните аспиранти са за сметка на научната организация, в която те се обучават. Когато аспирантите се подготвят за нуждите на други научни или стопански организации, тези средства могат по договореност да бъдат за сметка на организацията - заявител на аспирантурата.

Средствата за провеждане на курсове, семинари, школи и други форми на учебна работа, свързани с подготовката на аспирантите, са за сметка на научната организация, в която те се обучават.

6. Ръководителите на предприятията, учрежденията, научните или стопанските организации са длъжни:

да освобождават в срок от два месеца зачислените на редовна аспирантура свои служители;

да улесняват служителите си, зачислени в задочна аспирантура, както и тези служители, които подготвят дисертационни трудове самостоятелно, като им предоставят необходимото оборудване, материали за изследване и др., свързани с темата на дисертацията.

7. Редовните аспиранти ползуват всяка учебна годена по 30 календарни дни платен домашен отпуск.

Лицата, които подготвят кандидатски дисертации самостоятелно, могат да ползуват еднократно платен служебен (творчески) отпуск до 6 месеца, а тези, които подготвят докторски дисертации - до 1 година, след като научният (факултетният) съвет е взел решение за зачисляването им за дисертанти, съответно за докторанти.

8. Аспиранти, работещи в сферата на йонизиращи лъчения, се ползуват от правата, които се дават на работници и служители съгласно 147-мо постановление на Министерския съвет от 24. VII. 1958 г.

9. Аспирантите запазват квартирите си в постоянното си местожителство през време на аспирантурата.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 73 от 1982 г.) Редовните аспиранти се настаняват в квартири от жилищния фонд за студенти независимо от ведомственото подчинение на научните организации, в които се обучават, и се ползуват с правата на студентите при пътуване по железопътния и градски транспорт.

10. Времето, прекарано в редовна аспирантура, се признава за стаж по специалността съгласно Кодекса на труда и Закона за пенсиите.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 73 от 1982 г., прилага се за лицата, които ще бъдат зачислени в аспирантура от 1982/1983 учебна година) Срокът на редовната аспирантура в страната и в чужбина за жени аспирантки - български гражданки, се прекъсва по тяхно искане поради бременност, раждане и отглеждане на дете за време съгласно чл. 3б от Указа за насърчаване на раждаемостта.

(Ал. 3 нова - ДВ, бр. 102 от 1974 г., отм., нова – ДВ, бр. 73 от 1982 г.) Срокът на редовната аспирантура в страната и в чужбина се прекъсва от 3 месеца до 1 година при тежко и продължително боледуване. През това време аспирантите получават помощ в размер на установената минимална работна заплата в страната. Помощта за аспирантите в страната се изплаща от научните организации, в които се обучават, от средствата, предвидени за изплащане на стипендии, а за аспирантите в чужбина - в левове от Министерството на народната просвета.

(Ал. 4 нова - ДВ, бр. 102 от 1974 г., отм., нова – ДВ, бр. 73 от 1982 г.) Прекъсването на аспирантурата в страната става със заповед на ръководителя на научната организация, в която се обучават аспирантите, а за чужбина - със заповед на министъра на народната просвета, въз основа на медицинско удостоверение, издадено от органите на здравеопазването.

(Ал. 5 нова - ДВ, бр. 102 от 1974 г., отм., нова – ДВ, бр. 73 от 1982 г.) Срокът на аспирантурата в страната може да се удължи с до 6 месеца при условията, определени с Наредбата за аспирантурата. Срокът на аспирантурата в чужбина не може да се удължава.

(Ал. 6 нова - ДВ, бр. 67 от 1977 г., отм. – ДВ, бр. 73 от 1982 г.)

11. Редовните аспиранти, които са отстранени от аспирантура или са напуснали самоволно, се изпращат на работа по разпределение като млади специалисти, ако не са прекарали задължителния тригодишен срок. Те връщат стипендиите и другите разходи, свързани с обучението им, на организацията, от която са ги получили.

12. За провеждане на конкурсни изпити за аспиранти и на изпити от кандидатския минимум на всеки член от комисията се признава по един лекционен час за двама изпитани.

13. На научните ръководители се признават по 20 лекционни часа годишно за всеки ръководен от тях аспирант, но не повече от четирима.

(Ал. 2 нова - ДВ, бр. 67 от 1977 г., отм. - ДВ, бр. 73 от 1982 г.)

14. Това разпореждане отменя:

Разпореждане № 48 от 10. II. 1968 г. за размера на стипендиите на редовните аспиранти;

Правилника за научните степени, одобрен с 887-мо разпореждане на Министерския съвет от 17. XII. 1963 г. (Д. в., бр. 1 от 4. I. 1964 г.).


Промени настройката на бисквитките