Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 51 от 20.VI

НАРЕДБА № 7 ОТ 23 ЮНИ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПАЗАРА В СЕКТОРА НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

 

НАРЕДБА № 7 ОТ 23 ЮНИ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПАЗАРА В СЕКТОРА НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

В сила от 28.06.2011 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.49 от 28 Юни 2011г., изм. ДВ. бр.78 от 7 Октомври 2011г., изм. ДВ. бр.51 от 20 Юни 2014г., отм. ДВ. бр.43 от 12 Юни 2015г.

Отменена с § 31, т. 6 от заключителните разпоредби на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 15 май 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми - ДВ, бр. 43 от 2015 г., в сила от 16.06.2015 г.

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за прилагане на извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците, насочени към осигуряване подкрепа на производителите на зеленчуци, които са пострадали в резултат от кризата в сектора, предизвикана от бактерията Ешерихия коли.

(2) С наредбата се създават условия за прилагане на Регламент за изпълнение на Комисията (ЕС) № 585/2011 от 17 юни 2011 г. за определяне на временни извънредни мерки за подпомагане на сектора на плодове и зеленчуци (ОВ L 160/71 от 18.06.2011) (Регламент за изпълнение на Комисията (ЕС) № 585/2011).


Чл. 2. (1) Подпомагането на пазара в сектора на зеленчуците се извършва чрез прилагане в периода от 26 май до 30 юни 2011 г. на мерките:

1. изтегляне от пазара;

2. небране на зеленчуците.

(2) Мерките по ал. 1 се прилагат по отношение на следните зеленчуци (наричани по-нататък "зеленчуците"):

1. домати, включени в код по КН 0702 00 00;

2. марули, включени в кодове по КН 0705 11 00 и 0705 19 00, и къдраволистна и широколистна ендивия, включена в код по КН 0705 29 00;

3. краставици, включени в код по КН 0707 00 05;

4. сладки пиперки, включени в код по КН 0709 60 10;

5. тиквички, включени в код по КН 0709 90 70.


Чл. 3. (1) (Отм. с Решение № 14576 от 06.11.2013 г. на ВАС - ДВ, бр. 51 от 2014 г.)

(2) По мярката "изтегляне от пазара" се подпомагат регистрирани производители на зеленчуци, които през 2011 г. са предлагали съответните продукти на пазара.


Раздел II.
Заявяване на намерение за участие в мерките

Чл. 4. (1) Производителите на зеленчуци заявяват намерението си да участват в мерките по чл. 2, ал. 1 в периода от 20 до 30 юни 2011 г. чрез подаване в общинските служби по земеделие на заявление за намерение за участие, по образец, одобрен от министъра на земеделието и храните. Заявленията за намерение за участие се подават в общинската служба по местожителството или седалището на заявителя или в общинската служба, на чиято територия се намират площите, на които са отгледани зеленчуците.

(2) В заявленията за намерение за участие заявителите посочват:

1. мярката или мерките по чл. 2, ал. 1, които имат намерение да прилагат;

2. зеленчуците, за които имат намерение да прилагат мярката или мерките по т. 1;

3. идентификация и размер на площите, на които са произведени всеки един от видовете зеленчуци по т. 2; площите се идентифицират чрез посочване на номерата на блоковете на земеделските стопанства в Системата за идентификация на земеделските парцели, а когато заявителите не могат да ги посочат - чрез посочване на номерата на недвижимите имоти по Картата на възстановената собственост;

4. количествата на всеки един от зеленчуците по т. 2, за които имат намерение да приложат всяка от мерките по т. 1;

5. датата, на която имат намерение да приложат всяка от мерките по т. 1, освен когато изтеглянето от пазара е извършено преди подаване на заявлението за намерение за участие, но не по-рано от 26 май 2011 г.

(3) Към заявленията за намерение за участие се прилага копие от регистрационната карта на земеделския производител по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, заверена за 2011 г.

(4) Заявените количества зеленчуци по ал. 2, т. 4 трябва да съответстват на заявените площи по ал. 2, т. 3 и нормално получаваните от тях добиви. Когато бъде установено несъответствие, заявлението се редуцира в съответствие със средните добиви за зеленчуците по чл. 2, ал. 2, както са посочени в приложение № 1.

(5) Производителите на зеленчуци могат да подадат повече от едно заявление за намерение за участие, както и да посочат в заявлението повече от един вид зеленчук и/или повече от една мярка по чл. 2, ал. 1, но за едно и също количество зеленчуци подават само по едно заявление.


Чл. 5. (1) Министърът на земеделието и храните одобрява Указанията за попълване на заявление за намерение за участие в схема за подпомагане на производители на зеленчуци и Указания до общинските служби по земеделие и областните служби "Земеделие" за приемане и обработка на заявления за заявяване на намерение за участие в схема за подпомагане на производители на зеленчуци.

(2) Министерството на земеделието и храните може да приложи коефициент на редукция по отношение на заявените за подпомагане количества и площи при тяхното нотифициране пред Европейската комисия.


Раздел III.
Ред за прилагане на мерките за подпомагане на пазара

Чл. 6. (1) Производителите на зеленчуци трябва да приложат заявените по реда на чл. 4 мерки в срок до 30 юни 2011 г., освен когато са извършили оттегляне на продукцията от пазара преди подаване на заявлението за намерение, но не по-рано от 26 май.

(2) Когато производителите на зеленчуци не могат или вече не желаят да приложат заявените мерки, незабавно уведомяват писмено общинската служба, в която са подали заявление за намерение за участие по чл. 4, ал. 1, за невъзможността или отказа си от прилагане на заявените мерки.


Чл. 7. (1) Мярката "изтегляне от пазара" се прилага по отношение на зеленчуци, годни за предлагане на пазара, по един от следните начини:

1. унищожаване на зеленчуците по начин, който ги прави негодни за предлагане на пазара;

2. безвъзмездно предоставяне на зеленчуците на благотворителни организации, училища, детски градини, лечебни заведения или места за лишаване от свобода;

3. използване на зеленчуците за храна на животни.

(2) Мярката "изтегляне от пазара" на зеленчуци може да бъде приложена преди подаване на заявление за намерение за участие за количества, изтеглени от пазара в периода 26 май - 19 юни 2011 г., или да бъде приложена след неговото подаване за количества, които ще бъдат изтеглени от пазара след 19 юни 2011 г.

(3) Когато мярката "изтегляне от пазара" на зеленчуци бъде приложена след подаване на заявление по чл. 4, за да получи подпомагане, заявителят извършва действията по ал. 1 в присъствието на контролен орган - представител на общинската служба по земеделие. Контролният орган съставя контролен лист за извършеното действие.


Чл. 8. (1) Мярката "небране на зеленчуците" се прилага към насаждения на полето, които са в период на плододаване и са достигнали зрелост, само след подаване на заявлението за намерение за участие. Мярката може да се приложи и когато част от продукцията е прибрана.

(2) Мярката "небране на зеленчуците" се прилага чрез унищожаване на насажденията на полето по начин, който прави зеленчуците негодни за предлагане на пазара.

(3) Мярката "небране на зеленчуците" не се прилага по отношение на насаждения, отглеждани на закрито (в оранжерии, парници и др.).

(4) За да получи подпомагане, заявителят по тази мярка извършва действията по ал. 2 в присъствието на контролен орган - представител на общинската служба по земеделие. Контролният орган съставя контролен лист за извършеното действие.


Раздел IV.
Ред за подаване на заявки за плащане и за упражняване на контрол

Чл. 9. (1) За получаване на подпомагане по схемата производителите на зеленчуци подават заявка за плащане по образец съгласно приложение № 2.

(2) Заявката за плащане се подава след прилагане на мерките по чл. 2, ал. 1 в срок до 11 юли 2011 г. в областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане", в чиято териториална компетентност попада адресът на регистрация на производителя на зеленчуци.

(3) Заявката по ал. 1 съдържа:

1. лични данни за заявителя - физическо лице, или регистрационни данни на юридическото лице, както и лични данни на законния представител на юридическото лице;

2. идентификация на площите, от които е добита изтеглената от пазара продукция и дали е добита чрез отглеждане на полето или чрез отглеждане на закрито;

3. идентификация на площите, на които е приложена мярката "небране на зеленчуците";

4. вида и количествата зеленчуци, които са изтеглени от пазара или унищожени при небране на зеленчуците;

5. датата, на която е приложена мярката или са приложени мерките по чл. 2, ал. 1;

6. мястото, на което е приложена мярката или са приложени мерките по чл. 2, ал. 1, т. 1;

7. контролния орган, който е присъствал при прилагане на мярката, освен когато е приложена преди подаване на заявление за намерение за участие;

8. предназначението на оттеглените продукти съгласно чл. 7, ал. 1;

9. декларация, че заявителят не е получил двойно европейско или национално финансиране или компенсация по застрахователна полица по отношение на мерките, за които кандидатства за подпомагане, и че е запознат с условията по мерките, за които кандидатства за подпомагане;

10. номер на банковата сметка на производителя на зеленчуци, по която да бъде изплатена помощта.

(4) Към заявката по ал. 1 се прилагат:

1. копие от документ за самоличност на производителя - физическо лице;

2. копие от регистрация ЕИК по БУЛСТАТ за производителите, вписани в търговския регистър, или удостоверение за актуално състояние в оригинал или заверено копие за производителите - юридически лица, които не са вписани в търговския регистър;

3. копие на нотариално заверено пълномощно от заявителя за лицето, упълномощено да подаде документите;

4. копие от регистрационната карта на земеделския производител по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители;

5. фактури и/или други търговски документи, доказващи изискването по чл. 3, ал. 2;

6. всички документи, които доказват прилагането на мерките по реда на раздел ІІІ;

7. когато мярката "изтегляне от пазара" на зеленчуци е приложена преди подаване на заявление за намерение за участие и когато при прилагане на мярката "небране на зеленчуците" част от продукцията е прибрана - опис на извършените продажби на зеленчуци по чл. 2, ал. 2, които са произведени на площите по ал. 3, т. 2 или т. 3, с посочване на номерата на фактурите или на търговските документи.

(5) Когато установи нередовност на подадените документи или непълнота в заявените данни, Държавен фонд "Земеделие" уведомява заявителя с уведомителното писмо, което се изпраща по пощата с обратна разписка. Изпълнителят в срок до 10 работни дни от деня на получаване на уведомителното писмо може да отстрани констатираните нередности и/или непълноти, включително чрез предоставяне на допълнителни и/или нови документи.


Чл. 10. (1) Проверката по чл. 7, ал. 3 се извършва на два етапа. На първия етап контролният орган:

1. проверява идентификацията на производителя на зеленчуци и дали е регистриран съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1;

2. проверява състоянието на зеленчуците, подготвени за изтегляне от пазара;

3. измерва количеството на изтегляните от пазара зеленчуци.

(2) На втория етап от проверката контролният орган проверява:

1. унищожаването на продуктите или предоставянето им за храна на животни;

2. изпращането на продуктите на организации по чл. 7, ал. 1, т. 2 или получаването им от тези организации.

(3) Когато контролният орган установи, че част от продуктите не отговарят на минималните изисквания за предлагане на пазара, определя в проценти тази част от продуктите.

(4) Заявителят няма право да получи подпомагане за тази част от продуктите, за която проверката на контролния орган по ал. 1 и 2 е установила, че:

1. не отговарят на минималните изисквания за предлагане на пазара;

2. е изтеглено от пазара по-малко количество от заявеното.


Чл. 11. (1) Проверката по чл. 8, ал. 4 се извършва на два етапа. На първия етап контролният орган:

1. проверява идентификацията на производителя на зеленчуци и дали е регистриран съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1;

2. проверява състоянието на площите, за които ще се приложи небране на зеленчуците и дали са в период на плододаване;

3. измерва площите по т. 2;

4. определя процента на прибраната вече продукция от площите по т. 2.

(2) На втория етап от проверката контролният орган проверява унищожаването на зеленчуците на полето.


Раздел V.
Определяне и изплащане на обезщетенията

Чл. 12. (1) Размерът на обезщетенията се определя въз основа на количествата зеленчуци и площите, за които реално са приложени мерките по чл. 2, ал. 1, в съответствие с Приложение І, част Б и чл. 4, § 5, ал. 4 от Регламент за изпълнение на Комисията (ЕС) № 585/2011 от 17 юни 2011 г. за определяне на временни извънредни мерки за подпомагане на сектора на плодове и зеленчуци (ОВ L 160/71 от 18.06.2011) (Регламент за изпълнение на Комисията (ЕС) № 585/2011) и след определяне от Комисията на коефициент на разпределение по чл. 7, § 3 от същия регламент.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 78 от 2011 г.) При определяне на размера на обезщетенията за изтегляне от пазара, извършено преди подаване на заявление за намерение за участие, се вземат предвид площите, от които е добита продукцията, средните добиви за съответните зеленчуци съгласно приложение № 1 и количествата реализирани на пазара продукти от тези площи. Когато реалните добиви на стопанството за съответните зеленчуци надвишават средните добиви по приложение № 1 и това бъде доказано със счетоводни документи, размерът на обезщетението се определя според реалните добиви. Когато реалните добиви надвишават с повече от 30 % средните добиви по приложение № 1, техният размер се редуцира до 130 % от средните добиви по приложение № 1.


Чл. 13. Разплащателната агенция изплаща обезщетенията, определени по реда на чл. 12, на производителите на зеленчуци, подали заявки за плащане по чл. 9 в срок до 15 октомври 2011 г.


Допълнителни разпоредби

§ 1. С тази наредба се въвеждат изискванията на Регламент за изпълнение на Комисията (ЕС) № 585/2011.


§ 2. По смисъла на тази наредба:

1. "Производители на зеленчуци" са физически или юридически лица, които произвеждат един или повече от зеленчуците по чл. 2, ал. 2 най-малко върху 1 декар земеделска площ.

2. "Унищожаване" е всяко действие, което прави зеленчуците негодни за предлагане на пазара.


Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 39 от Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.


§ 4. Наредбата влиза в сила от датата на обнародване в "Държавен вестник".


Преходни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПАЗАРА В СЕКТОРА НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 78 ОТ 2011 Г.)


§ 2. Производителите на зеленчуци могат да представят в Централното управление на Държавен фонд "Земеделие" счетоводни документи по чл. 12, ал. 2, доказващи реални добиви на стопанството, надвишаващи средните добиви по приложение № 1, в срок до 6 октомври 2011 г.


Приложение № 1 към чл. 4, ал. 4



Средни добиви от зеленчуците по чл. 2, ал. 2
Зеленчуци Средни добиви
Краставици 8 тона/дка
Домати 10 тона/дка
Сладки пиперки 2,5 тона/дка
Тиквички 5 тона/дка
Салати 2,5 тона/дка


Приложение № 2 към чл. 9, ал. 1



Промени настройката на бисквитките