Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 15.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 26 ОТ 2009 Г. ЗА ФИНАНСОВИТЕ ИНСТИТУЦИИ (ДВ, БР. 36 ОТ 2009 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 26 ОТ 2009 Г. ЗА ФИНАНСОВИТЕ ИНСТИТУЦИИ (ДВ, БР. 36 ОТ 2009 Г.)

Издадена от Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.68 от 15 Август 2014г.

§ 1. В чл. 2, ал. 3 думите "т. 6, 7 и 12" се заменят с "т. 6 и 7".


§ 2. В чл. 4 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение второ: "При изчисляване на собствените средства се прилага чл. 13, ал. 3 ЗКИ."

2. Създава се ал. 6:

"(6) Собствен капитал е сумата на регистрирания и внесен капитал, резервите на дружеството, формирани съгласно чл. 246 от Търговския закон, неразпределената печалба за минали години и текущата печалба към съответния отчетен период, като сумата се намалява със загубата от предходни години и с текущата загуба към съответния отчетен период. При наличие на обратно изкупени акции/дялове собственият капитал на дружеството се намалява с размера на изкупените акции/дялове."


§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4:

а) в основния текст думите "или косвено" и "както и за действителните собственици на заявителя" се заличават;

б) точка 3 се изменя така:

"3. декларация за произхода на средствата, с които са направени вноските в капитала, съответно са придобити акциите или дяловете в капитала, както и документи, доказващи този произход (например годишна данъчна декларация; служебна бележка за трудови доходи; копие от нотариален акт или договор за продажба на актив и др.);"

в) създават се т. 4 - 7:

"4. документи относно разполагаемите парични средства на лицето, актуални към датата на извършване на вноската (например справка от банка за наличие на парични средства по сметки; платежен документ за получени средства от продажба на актив и др.);

5. декларация относно вида и размера на получените заеми на лицето с актуални данни към датата на извършване на вноската;

6. платежни документи, удостоверяващи заплащането на притежаваните акции/дялове от капитала;

7. други документи по преценка на заявителя или БНБ, от които е видно, че вноските в капитала са направени със собствени средства и произходът на средствата е ясен и законен."

2. В ал. 5:

а) в основния текст думите "или косвено" се заличават;

б) в т. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "както и за отчетната година, предхождаща тази, в която е извършена вноската или е осъществено придобиването";

в) в т. 5 след думата "дяловете" се добавя "или направени вноските";

г) създават се т. 8 и 9:

"8. документи, удостоверяващи разполагаемите парични средства на лицето към датата на извършване на вноската в капитала на заявителя;

9. други документи по преценка на заявителя или БНБ, от които е видно, че вноските в капитала са направени със собствени средства и произходът на средствата е ясен и законен."

3. Създава се нова ал. 7:

"(7) За всяко физическо лице, което косвено притежава квалифицирано дялово участие в капитала на заявителя, и за действителните собственици на заявителя към заявлението се представят данните и документите по ал. 4, т. 1 и 2 и декларация за произхода на средствата. За всяко юридическо лице, което притежава косвено квалифицирано дялово участие в капитала на заявителя, към заявлението се представят данните и документите по ал. 5, т. 1 - 4, 6 и 7 и декларация за произхода на средствата."

4. Досегашните ал. 7 и 8 стават съответно ал. 8 и 9.


§ 4. В чл. 10, ал. 2 след думата "представляващите" се добавя съюзът "и", след думата "притежаващи" се добавя "пряко", а думите "и за действителните собственици" и "само" се заличават.


§ 5. В чл. 13 ал. 2 се изменя така:

"(2) Съотношението по ал. 1 се изчислява на база нетни приходи от съществена дейност спрямо приходи от общия обем дейност или балансовата стойност на актива, съответстващ на съществената дейност, спрямо общата сума на активите. При изчисляване на съотношението не се отчитат инвестициите, свързани с участия в дружества, различни от кредитни и финансови институции."


§ 6. В § 20, ал. 1, т. 4 на преходните и заключителните разпоредби думите "ал. 4" се заменят с "ал. 7".


Заключителни разпоредби

§ 7. Тази наредба се издава на основание чл. 3а, ал. 1, ал. 2, т. 3, ал. 4 и 7 във връзка с § 13 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за кредитните институции и е приета с Решение № 96 от 31.07.2014 г. на Управителния съвет на Българската народна банка.


Промени настройката на бисквитките