Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 31 от 18.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2014 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ИЗГОТВЯНЕ И СПАЗВАНЕ НА СЕДМИЧНИТЕ УЧЕБНИ РАЗПИСАНИЯ (ДВ, БР. 54 ОТ 2014 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2014 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ИЗГОТВЯНЕ И СПАЗВАНЕ НА СЕДМИЧНИТЕ УЧЕБНИ РАЗПИСАНИЯ (ДВ, БР. 54 ОТ 2014 Г.)

В сила от учебната 2017 - 2018 г.
Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.31 от 18 Април 2017г.

§ 1. В чл. 1 след думата "задължителните" се добавя "и избираемите".

§ 2. В чл. 3, ал. 3 и 4 се изменят така:

"(3) В рамките на учебния ден се осигурява минимум един час за учебните предмети "Изобразително изкуство", "Музика", "Бит и технологии", "Технологии и предприемачество" или "Физическо възпитание и спорт" за учениците в основната степен на образование. В случай че учениците се обучават по учебен план, който не предвижда изучаването на някой от посочените учебни предмети, останалите учебни предмети се разпределят в максимално повече учебни дни.

(4) В рамките на учебния ден не се допуска изучаването на повече от:

1. два от учебните предмети, посочени в чл. 3, ал. 2, т. 3 и/или 4 от Наредба № 5 от 2015 г. за общообразователната подготовка (ДВ, бр. 95 от 2015 г.) за основната степен на образование;

2. три от учебните предмети, посочени в чл. 3, ал. 2, т. 3 и/или 4 от Наредба № 5 от 2015 г. за общообразователната подготовка за средната степен на образование."

§ 3. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. (1) Задължителните и избираемите учебни часове за всеки от дните, включени в седмичното учебно разписание, не може да са повече от:

1. пет учебни часа за учениците от I до IV клас;

2. шест учебни часа за учениците от V и VI клас;

3. седем учебни часа в един ден от седмицата за учениците от VII клас;

4. седем учебни часа в два дни от седмицата за учениците от VIII до XII клас.

(2) Изискванията по ал. 1, т. 4 се отнасят за гимназиалния етап за всички видове училища с изключение на училищата, в които обучението се осъществява по учебни планове, утвърдени на основание чл. 13 от Наредба № 4 от 2015 г. за учебния план (ДВ, бр. 94 от 2015 г.)."

§ 4. В чл. 5 накрая се добавя "освен в случаите по чл. 9, ал. 6 от Наредба № 10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование (ДВ, бр. 73 от 2016 г.)".

§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) При целодневна организация на учебния ден, когато задължителните и избираемите учебни часове се провеждат до обяд, а дейностите по самоподготовка, организиран отдих и физическа активност и заниманията по интереси се провеждат след обяд, в последните два учебни часа не се провеждат дейности по самоподготовка.

(2) При целодневна организация на учебния ден, когато задължителните и избираемите учебни часове се провеждат през целия ден и се съчетават с дейности по самоподготовка, организиран отдих и физическа активност и занимания по интереси, задължителните и избираемите учебни часове след обяд се провеждат до втория учебен час."

2. В ал. 3 след думата "средищните" се добавя "и иновативните".

§ 6. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. Часът на класа и учебният час за организиране и провеждане на спортни дейности по чл. 92, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование се включват в седмичното разписание на учебните занятия извън броя на задължителните и избираемите учебни часове."

§ 7. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Утвърденото със заповед на директора на училището разпределение на учебните часове, различно от утвърденото седмично разписание, в случаите по чл. 12 от Наредба № 10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование не се представя за оценка от регионалните здравни инспекции."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

§ 8. Допълнителната разпоредба - § 1, се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 9. Наредбата влиза в сила от началото на учебната 2017 - 2018 г.

Промени настройката на бисквитките