Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 33 от 25.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 77 ОТ 19 АПРИЛ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 207 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. (ДВ, БР. 60 ОТ 2014 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 77 ОТ 19 АПРИЛ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 207 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. (ДВ, БР. 60 ОТ 2014 Г.)

В сила от 25.04.2017 г.

Обн. ДВ. бр.33 от 25 Април 2017г., изм. ДВ. бр.85 от 29 Октомври 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2, ал. 1, в основния текст думите "защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред" се заменят с "превенция, противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, защита на националната сигурност, защита на правата и свободите на гражданите, граничния контрол, регулиране на миграционните процеси".

§ 2. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. Основни структури на МВР са:

1. главните дирекции;

2. областните дирекции;

3. Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ);

4. дирекция "Вътрешна сигурност" (ДВС);

5. дирекция "Миграция" (ДМ);

6. дирекция "Международно оперативно сътрудничество" (ДМОС);

7. дирекциите от общата и специализираната администрация;

8. Академията на МВР (АМВР);

9. Медицинският институт (МИ) на МВР;

10. научноизследователските и научно-приложните институти."

§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) В ГДГП се създават дирекция "Граничен контрол" и дирекция "Противодействие на престъпността през държавната граница".

(3) В дирекции "Граничен контрол" и "Противодействие на престъпността през държавната граница" може да се създават отдели, сектори и други звена от по-нисък ранг в зависимост от функциите и дейността им."

2. Досегашните ал. 2 - 12 стават съответно ал. 4 - 14.

§ 4. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) В ГДПБЗН се създават дирекция "Оперативни дейности" и дирекция "Държавен контрол и превантивна дейност", в които може да се създават отдели, сектори и други звена от по-нисък ранг в зависимост от функциите и дейността им."

2. Досегашните ал. 2 - 8 стават съответно ал. 3 - 9.

§ 5. Създава се чл. 10а:

"Чл. 10а. (1) Министърът на вътрешните работи при изпълнение на контролните си функции се подпомага от дирекция "Инспекторат", която осъществява административен контрол върху дейността на служителите от МВР.

(2) Дирекция "Инспекторат" е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи.

(3) В дирекция "Инспекторат" могат да се създават отдели и сектори."

§ 6. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) Дирекциите от специализираната администрация на МВР са:

1. дирекция "Български документи за самоличност" (ДБДС);

2. дирекция "Национална система 112" (ДНС 112);

3. дирекция "Анализ и политики" (ДАП);

4. дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" (ДЕСМС);

5. дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС);

6. дирекция "Информация и архив" (ДИА);

7. дирекция "Комуникационни и информационни системи" (ДКИС);

8. дирекция "Международни проекти" (ДМП).

(2) Дирекциите от общата администрация на МВР са:

1. дирекция "Координация и административно обслужване" (ДКАО);

2. дирекция "Обществени поръчки" (ДОП);

3. дирекция "Отбранително-мобилизационна подготовка" (ДОМП);

4. дирекция "Планиране и управление на бюджета" (ДПУБ);

5. дирекция "Правно-нормативна дейност" (ДПНД);

6. дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" (ДПВО);

7. дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД);

8. дирекция "Човешки ресурси" (ДЧР).

(3) Звената и длъжностите с функции по ал. 1 и 2 в структурите на МВР се причисляват съответно към специализираната и общата администрация.

(4) Към специализираната администрация за нуждите на статистиката се причисляват и главните дирекции, областните дирекции, СОБТ, ДВС, ДМ, ДМОС, АМВР, научноизследователските и научно-приложните институти с изключение на техните звена и длъжности по ал. 3."

§ 7. Създава се чл. 11а:

"Чл. 11а. Щатната численост на дирекция от специализираната и общата администрация е не по-малка от 11 щатни бройки, а на отдел и сектор е не по-малка от 6 щатни бройки. Числеността на отдел и сектор с функции на специализираната и/или общата администрация в другите структури на МВР е не по-малка от 6 щатни бройки."

§ 8. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) В зависимост от функциите и дейностите им в дирекциите по чл. 3, т. 4 - 6 и в дирекциите от специализираната администрация могат да се създават териториални звена, отдели и сектори, а в дирекциите от общата администрация могат да се създават отдели и сектори."

2. В ал. 7 думата "създават" се заменя със "създава", а думите "звено "Държавен здравен контрол" и звено "Централно патентно бюро" и запетаята пред тях се заличават.

§ 9. В чл. 13, ал. 1 след думите "професионалното обучение" се добавя "могат да".

§ 10. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 2 думите "и криминология" се заличават и абревиатурата "НИКК" се заменя с "НИК".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В научноизследователските и научно-приложните институти може да се изграждат отдели и сектори, а в Медицинския институт на МВР - и лаборатории."

§ 11. Член 15а се отменя.

§ 12. Член 15б се отменя.

§ 13. В чл. 16, ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. заявяват изграждането и развитието на автоматизираните информационни фондове по ред, определен от министъра на вътрешните работи, управляват и организират ползването на автоматизираните и неавтоматизираните информационни фондове съобразно функционалната компетентност на главните дирекции;".

§ 14. В чл. 17 се създава ал. 4:

"(4) Директорите на РДПБЗН представляват юридическото лице."

§ 15. В чл. 18, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 5 се изменя така:

"5. заявяват изграждането и развитието на автоматизираните информационни фондове по ред, определен от министъра на вътрешните работи, управляват и организират ползването на автоматизираните и неавтоматизираните информационни фондове съобразно функционалната компетентност на областните дирекции;".

2. В т. 10 след думите "областните дирекции" се поставя запетая и се добавя "и отговарят за планирането и поддържането на военновременната система за управление на структурите на МВР на територията на областта".

§ 16. В чл. 19 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 6 се изменя така:

"6. заявява изграждането и развитието на автоматизираните информационни фондове по ред, определен от министъра на вътрешните работи, управлява и организира ползването на автоматизираните и неавтоматизираните информационни фондове съобразно функционалната компетентност на СОБТ;".

2. В ал. 3 думите "заместник-командир, който изпълнява" се заменят със "заместник-командири, които изпълняват", а местоимението "му" се заменя с "им".

§ 17. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "Дирекциите и административните дирекции" се заменят с "Дирекция "Инспекторат" и дирекциите по чл. 3, т. 4 - 7";

б) точка 3 се отменя;

в) точка 5 се изменя така:

"5. заявяват изграждането и развитието на автоматизираните информационни фондове по ред, определен от министъра на вътрешните работи, управляват и организират ползването на автоматизираните и неавтоматизираните информационни фондове съобразно функционалната компетентност на дирекциите;".

2. В ал. 2, в основния текст абревиатурата "ДСКС" се заменя с "ДКИС".

§ 18. В чл. 21, ал. 5 т. 5 се изменя така:

"5. заявява изграждането и развитието на автоматизираните информационни фондове по ред, определен от министъра на вътрешните работи, управлява и организира ползването на автоматизираните и неавтоматизираните информационни фондове съобразно функционалната компетентност на АМВР;".

§ 19. В чл. 22, ал. 3 се правят следните изменения:

1. Точка 3 се отменя.

2. Точка 4 се изменя така:

"4. заявява изграждането и развитието на автоматизираните информационни фондове по ред, определен от министъра на вътрешните работи, управлява и организира ползването на автоматизираните и неавтоматизираните информационни фондове съобразно функционалната компетентност на МИ;".

§ 20. Член 24 се изменя така:

"Чл. 24. В МИ се изграждат филиали - болници за продължително лечение и рехабилитация, които се ръководят от управители. Управителите са пряко подчинени на директора на МИ и имат следните функции:

1. ръководят, планират, организират и отговарят за дейността на съответните звена;

2. организират изпълнението на задачите, поставени от горестоящите им органи;

3. информират и се отчитат пред директора на МИ."

§ 21. В чл. 25, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думите "и криминология" се заличават.

2. Точка 3 се отменя.

3. Точка 4 се изменя така:

"4. заявяват изграждането и развитието на автоматизираните информационни фондове по ред, определен от министъра на вътрешните работи, управляват и организират ползването на автоматизираните и неавтоматизираните информационни фондове съобразно функционалната компетентност на институтите;".

§ 22. В чл. 30 думата "долекуване" и запетаята след нея се заличават.

§ 23. В чл. 33 се правят следните изменения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) При отсъствие на ръководител на структура на МВР, който е държавен служител със статут по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР, той се замества от определено с негова заповед длъжностно лице. Длъжностното лице, определено за заместване, трябва да има статут по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР и да заема ръководна или по-висока длъжност.

(2) При отсъствие на ръководител на звено в структура на МВР, който е държавен служител със статут по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР, по-горестоящият ръководител определя със заповед длъжностно лице, което да замества отсъстващия служител. Длъжностното лице, определено за заместване, трябва да има статут по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР и да заема ръководна длъжност, а в изключителни случаи или при липса на такава длъжност в съответното звено - изпълнителска длъжност."

2. Алинея 3 се отменя.

3. В ал. 4 думите "ал. 3" се заменят с "ал. 1".

§ 24. В чл. 34 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) При отсъствие на административния секретар той се замества от длъжностно лице по чл. 142, ал. 1, т. 2 ЗМВР, заемащо ръководна длъжност, определено със заповед на министъра на вътрешните работи."

3. В ал. 4 думите "и 3" се заличават.

§ 25. В чл. 35 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "свързани с организирана престъпна дейност" и запетаята пред тях се заличават.

2. В ал. 2, т. 7 след думата "оперативното" се добавя "и полицейско".

3. В ал. 5 основният текст на т. 2 се изменя така:

"2. заявява изграждането и развитието на автоматизираните информационни фондове по ред, определен от министъра на вътрешните работи, управлява и организира ползването на автоматизираните и неавтоматизираните информационни фондове за нуждите на:".

4. В ал. 6, т. 7 думите "изготвя и" се заличават.

§ 26. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "на местни и транснационални престъпни структури" се заличават;

б) в т. 6 след думата "хора" се поставя запетая и се добавя "превеждане през границата на страната на отделни лица или групи от хора, както и подпомагане на чужденци да пребивават или да преминават в страната".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Извън случаите по ал. 1 ГДБОП осъществява дейностите по чл. 6, ал. 1, т. 1 - 3 и т. 6 - 9 ЗМВР самостоятелно и във взаимодействие с други държавни органи и по отношение на корупцията в органите на държавната власт и изпирането на пари, компютърни престъпления или престъпления, извършени във или чрез компютърни мрежи и системи."

§ 27. В чл. 45, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думите "Регламент (ЕО) № 562/2006 г. на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г. за създаване на Кодекс на Общността за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници) (ОВ, L 105, стр. 1, от 13.04.2006 г.)" се заменят с "Регламент ЕС 2016/399 на Европейския парламент и на Съвета относно Кодекс на Съюза за режима на движение на лица през границите (ОВ, L 77 от 2016 г.)".

2. В т. 5 думата "аерогарите" се заменя с "международните летища".

§ 28. Създават се чл. 45а и 45б:

"Чл. 45а. (1) Дирекция "Граничен контрол" в ГДГП:

1. осъществява методическо ръководство, помощ и контрол на организацията на граничното наблюдение на сухоземната, речната и морската държавна граница и на граничните проверки на ГКПП в съответствие с европейското и националното законодателство;

2. провежда целенасочени охранителни мероприятия за противодействие и пресичане на нелегалната миграция и контрабандната дейност през държавната граница;

3. оказва методическа помощ и осъществява контрол по отношение планирането, организирането и осъществяването на специфични охранителни, оперативни и режимни мероприятия в района на международните летища, обществените им зони, зоните с ограничен достъп и прилежащите територии за гарантиране на сигурност в гражданското въздухоплаване;

4. участва в съгласуването на проекти за изграждане на нови и реконструкция на съществуващите ГКПП;

5. осъществява методическо ръководство, помощ и контрол в териториалните звена на ГДГП по използването на технически средства и системи и на въздушния компонент в граничното наблюдение, и на техническите средства на ГКПП за откриване на източници на йонизиращи лъчения, взривни вещества, оръжия и боеприпаси, както и за проверка на МПС за укрити лица;

6. осъществява методическо ръководство, контрол и изпълнение на дейности по прилагане на споразумения за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица (реадмисия) както на двустранно, така и на ниво ЕС;

7. осъществява методическо ръководство, контрол и изпълнение на дейностите по чл. 45, ал. 2, т. 6, 7 и 8;

8. актуализира и използва информационните фондове за лица, МПС и вещи - обекти на автоматизираните информационни системи в предвидените от закона случаи, за осъществяване на граничен контрол;

9. изпълнява функциите на Национален център за борба с фалшиви и подправени документи, като събира, обработва и предоставя информация относно оригинални документи и установени фалшификации и е Национална точка за контакт на Европейската система за архивиране на изображения FADO (False and Authentic Documents Online);

10. изготвя аналитични, статистически и справочни документи.

(2) Дирекция "Граничен контрол" в ГДГП осъществява дейностите си в граничната зона, в зоните на ГКПП, в международните летища и пристанища, във вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталния шелф, българската част на река Дунав и в другите гранични реки и водоеми.


Чл. 45б. (1) Дирекция "Противодействие на престъпността през държавната граница" в ГДГП:

1. придобива информация, организира и планира оперативно-издирвателна дейност по предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на престъпления, извършени от лица и групи, осъществяващи престъпна дейност през държавната граница, в граничната зона, или възложени от прокурор, както и по оперативното осигуряване на специалните домове за временно настаняване на чужденци;

2. осъществява координация на дейността по разследване на престъпления между структурните звена на ГДГП и участва в разследване на престъпления, извършени при преминаване през държавната граница, в граничната зона, или възложени от прокурор;

3. координира, ръководи и контролира оперативно-издирвателната дейност и дейността по привличането и използването на доброволни сътрудници;

4. събира, обработва, анализира, съхранява, използва и предоставя информация за състоянието, разкриването, предотвратяването и пресичането на престъпления, изготвя справки и аналитични проекти;

5. анализира и прогнозира изменения в оперативната обстановка, разработва планове за превенция и противодействие на престъпления, извършвани при преминаване през държавната граница или в граничната зона;

6. осъществява аналитичен и информационен обмен и оперативно взаимодействие с други структури на МВР, с външни организации и с граничнополицейски служби от съседни държави и структури на Европейския съюз.

(2) Дирекция "Противодействие на престъпността през държавната граница" в ГДГП осъществява дейностите си в граничната зона, в зоните на ГКПП, в международните летища и пристанища, във вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталния шелф, българската част на река Дунав и в другите гранични реки и водоеми и в специалните домове за временно настаняване на чужденци."

§ 29. В чл. 59, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "и превантивен контрол" се заличават.

2. Точки 9 и 10 се отменят.

3. В т. 11 думите "т. 1, 3 - 5" и запетаята пред тях се заличават.

4. Създава се т. 16:

"16. оперативно сътрудничество със структурите на Европейския съюз, Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и други международни организации в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, хуманитарната помощ и гражданско-военното аварийно планиране."

§ 30. Създават се чл. 59а и 59б:

"Чл. 59а. (1) Дирекция "Държавен контрол и превантивна дейност" на ГДПБЗН осъществява:

1. превантивна дейност по чл. 62;

2. държавен противопожарен контрол;

3. разрешителна и контролна дейност на търговци, извършващи дейности по чл. 129, ал. 2, т. 1, 4 и 5 ЗМВР;

4. контролна дейност на продуктите за пожарогасене;

5. изследване на причините и на условията за възникване и разпространение на пожари и извършване на експертизи и експертни справки;

6. координиране на обучението и практическата подготовка на централните и териториалните органи на изпълнителната власт и повишаване на осведомеността и готовността на населението за защита при бедствия;

7. оценяване на съответствието на продукти за пожарогасене и дейностите по чл. 72;

8. подпомагане на дейностите по анализ, оценка и картографиране на рисковете от бедствия;

9. подпомагане на координацията на дейностите по установяване на критичните инфраструктури и на обектите им и оценката на риска за тях.

(2) Дирекция "Държавен контрол и превантивна дейност" на ГДПБЗН осъществява методическо ръководство, помощ и контрол на териториалните звена на ГДПБЗН по направление на дейност.


Чл. 59б. (1) Дирекция "Оперативни дейности" на ГДПБЗН осъществява:

1. пожарогасителна и спасителна дейност;

2. неотложни аварийно-възстановителни работи, оперативна защита при наводнения и операции по издирване и спасяване и химическа, биологическа и радиационна защита;

3. ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и при въздушна опасност на органите на изпълнителната власт и населението;

4. методическа и експертна помощ на териториалните органи на изпълнителната власт при организиране дейността на доброволните формирования;

5. превантивна дейност по чл. 62, ал. 1, т. 2, 3 и 4 и ал. 2, т. 1;

6. разрешителна и контролна дейност на търговци, извършващи дейности по чл. 129, ал. 2, т. 2 и 3 ЗМВР;

7. изследване на причините и на условията за възникване и разпространение на пожари и извършване на експертизи и експертни справки.

(2) Дирекция "Оперативни дейности" на ГДПБЗН освен дейностите по ал. 1 извършва и дейностите по чл. 29 и 47 от Закона за защита при бедствия.

(3) Дирекция "Оперативни дейности" на ГДПБЗН осъществява методическо ръководство, помощ и контрол на териториалните звена на ГДПБЗН по направление на дейност."

§ 31. Член 62 се изменя така:

"Чл. 62. (1) Превантивната дейност по чл. 17, ал. 2, т. 1 ЗМВР включва:

1. информиране на обществеността, включително чрез редакционно-издателска дейност, относно опасностите и риска от пожари, бедствия и извънредни ситуации;

2. подпомагане на обучението и практическата подготовка на централните и териториалните органи на изпълнителната власт, силите за реагиране и населението;

3. подпомагане на обучението по защита при бедствия в системата на предучилищното и училищното образование и в системата на висшето образование;

4. подпомагане на съветите за намаляване на риска от бедствия по чл. 62, ал. 3, чл. 64а, ал. 1 и чл. 65а, ал. 1 от Закона за защита при бедствия при изпълнение на функциите им;

5. подпомагане планирането на защитата при бедствия.

(2) Органите за пожарна безопасност и защита на населението оказват методическа и експертна помощ на териториалните органи на изпълнителната власт по отношение на защитата при бедствия, включваща:

1. подпомагане на щабовете по чл. 62а, ал. 2, чл. 64, ал. 1, т. 10 и чл. 65, ал. 1, т. 7 от Закона за защита при бедствия при изпълнение на функциите им;

2. подпомагане разработването на програми и проекти за намаляване на риска от бедствия."

§ 32. Член 64 се отменя.

§ 33. В чл. 65 т. 3 - 8 се изменят така:

"3. поддържане в постоянна готовност на личния състав и пожарната техника за осъществяване на дейността;

4. незабавно изпращане на сили и средства при съобщение за пожар;

5. анализ и оценка на пожарната обстановка;

6. привличането на допълнителни сили и средства;

7. спасяване или евакуация на хора;

8. ограничаване и ликвидиране на пожари."

§ 34. Член 66 се изменя така:

"Чл. 66. Спасителната дейност по чл. 17, ал. 2, т. 3 ЗМВР включва:

1. определяне на начините и средствата за извършване на дейността;

2. поддържане в постоянна готовност на личния състав и спасителната техника за осъществяване на дейността;

3. незабавно изпращане на сили и средства при съобщения за бедствия и извънредни ситуации;

4. анализ и оценка на произшествието;

5. привличане на допълнителни сили и средства;

6. спасяване или евакуация на хора;

7. оказване на долекарска помощ на пострадалите;

8. организиране транспортирането на пострадалите до лечебните заведения;

9. ограничаване и ликвидиране на произшествието."

§ 35. Член 69 се изменя така:

"Чл. 69. (1) Неотложните аварийно-възстановителни работи и оперативната защита при наводнения по чл. 17, ал. 2, т. 6 ЗМВР включват дейности за ограничаване на въздействието и подпомагане възстановяването на обекти на техническата инфраструктура при бедствия и извънредни ситуации.

(2) Операциите по издирване и спасяване включват разузнаване, оказване на помощ и евакуация на хора, изложени на опасност, при:

1. разрушаване на строежи или на части от тях, движения на маси (срутища, свлачища, кално-каменни порои, изкопни работи и др.);

2. инциденти в повърхностни води с изключение на случаите по чл. 126, т. 3 ЗМВР.

(3) Химическата, биологическата и радиационната защита по чл. 17, ал. 2, т. 6 ЗМВР включва дейности за подпомагане ограничаването на последствията при бедствия и инциденти с опасни химични вещества и смеси, опасни биологични агенти или радиоактивни вещества и материали."

§ 36. В чл. 70 се създава ал. 3:

"(3) Органите на ГДПБЗН осъществяват ранно предупреждение на населението съгласно сключени споразумения с юридически лица и еднолични търговци - оператори на радио- и телевизионни програми, предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги."

§ 37. Член 71 се изменя така:

"Чл. 71. Органите за пожарна безопасност и защита на населението оказват методическа и експертна помощ на териториалните органи на изпълнителната власт при организиране дейността на доброволните формирования чрез участие в подбора, обучението и осъществяването на дейността на доброволците."

§ 38. В чл. 72 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точки 2 и 3 се отменят.

2. В т. 4 думата "научно-техническа" се заличава.

3. В т. 5 след думата "дейност" се добавя "и поддържане на актуална информация за стандарти".

§ 39. Наименованието на раздел II от глава трета се изменя така:

"Раздел II

Дирекция "Вътрешна сигурност", дирекция "Миграция", дирекция "Международно оперативно сътрудничество", дирекция "Инспекторат" и дирекции от общата и специализираната администрация".

§ 40. В чл. 75 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) точки 3 и 4 се изменят така:

"3. събират, обработват, анализират, съхраняват и използват информация за извършване на оперативно-издирвателна и аналитична дейност и на дейност по предотвратяване, пресичане, разкриване и разследване на престъпления, извършени от служители на МВР;

4. използват информационните фондове на МВР за нуждите на дейностите по чл. 43а, ал. 1 ЗМВР по ред, определен от министъра на вътрешните работи;"

б) създават се т. 5 - 8:

"5. планират, организират и провеждат тестове по чл. 152а ЗМВР за установяване изпълнението на служебните задължения от държавните служители, които имат за цел предотвратяване и/или откриване на корупционни действия и намерения или неправомерно поведение;

6. извършват проучване за надеждност, издават, отказват, прекратяват или отнемат разрешения за достъп до класифицирана информация и осъществяват контрол за надеждност на лицата, получили достъп до класифицирана информация по реда на раздел VI от глава шеста на Правилника за прилагане на Закона за класифицираната информация, съобразно определената им компетентност в Закона за защита на класифицираната информация;

7. оказват методическа помощ на органите на МВР, извършващи проучване за надеждност по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация, и при необходимост - разработват вътрешноведомствени документи в тази област;

8. извършват проучване на физически и юридически лица, които кандидатстват за сключване или които изпълняват договор, свързан с достъп до обекти на МВР."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Тестовете по ал. 2, т. 5 представляват симулации на реално съществуващи ситуации, свързани с изпълнението на служебната дейност на служителите - обект на проучване, които те имат задължения да разрешат според своите правомощия и служебни задължения. Тези тестове се провеждат без предварително уведомяване на структурите, чиито служители се проверяват."

§ 41. В чл. 76, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 8:

"8. осъществява производството по предоставяне или отказ на статут на лице без гражданство в Република България, както и по отнемане на такъв статут;".

2. Досегашните т. 8 - 14 стават съответно т. 9 - 15.

§ 42. В чл. 77, ал. 1 думите "принудително отвеждане до границата на Република България" се заменят с "връщане".

§ 43. В чл. 83, т. 3 абревиатурата "МВР" се заменя с "Министерството на външните работи".

§ 44. В чл. 84, ал. 7 думите "сключени споразумения" се заменят с "подписани протоколи за сътрудничество".

§ 45. Член 84а се изменя така:

"Чл. 84а. (1) Дирекция "Обществени поръчки" е структура на МВР, отговорна за управление на цикъла на обществените поръчки с възложител министъра на вътрешните работи или определено от него длъжностно лице.

(2) За изпълнение на дейността по ал. 1 дирекция "Обществени поръчки":

1. планира, организира и провежда процедури за възлагане на обществени поръчки с възложител министъра на вътрешните работи или определено от него длъжностно лице и изготвя график за тяхното провеждане през съответната година;

2. планира, организира и провежда обществени поръчки с източник на финансиране - европейски фондове или двустранни програми, за които бенефициент е МВР или структура на МВР, която не е юридическо лице;

3. разработва документациите по процедурите за възлагане на обществени поръчки, изготвя проекти на договори за възлагане на обществени поръчки, организира сключването им и осъществява наблюдение и контрол върху изпълнението им съвместно с отговорната структура, за чиито нужди е сключен договорът;

4. провежда процедурите за възлагане на обществени поръчки в съответствие с нормативните изисквания и приложимите правила за обществените поръчки на Европейския съюз и националното законодателство, като носи отговорност за законосъобразното им провеждане;

5. води регистър за проведените процедури за възлагане на обществени поръчки през съответната година и организира архивирането му съобразно действащите вътрешни правила;

6. отговаря за поддържането на профила на купувача;

7. изготвя становища по проекти на актове във връзка с прилагането на Закона за обществените поръчки и подзаконовите актове;

8. подготвя и изпраща за публикуване в нормативно установените срокове необходимата информация при възлагането на обществени поръчки до Агенцията по обществени поръчки и до "Официалния вестник" на Европейския съюз;

9. отговаря за съставянето на досиетата на обществените поръчки и съхранява документацията по проведените процедури за възлагане на обществени поръчки;

10. отговаря за разработването, изменението и допълнението на вътрешните правила на МВР по Закона за обществените поръчки и подзаконовите нормативни актове по прилагането му;

11. въз основа на упълномощаване осъществява процесуалното представителство пред съдилища и други юрисдикции по дела, свързани с възлагане на обществени поръчки и изпълнение на договорите за възлагането им, по които страна е МВР или министърът на вътрешните работи;

12. осъществява методическо ръководство, помощ и контрол в структурите на МВР по направление на дейността си;

13. организира провеждането на въвеждащо и поддържащо обучение на служителите, ангажирани с управлението на цикъла на обществените поръчки.

(3) Дирекция "Обществени поръчки" провежда обществени поръчки по реда, определен със Закона за обществените поръчки, Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, приет с Постановление № 73 на Министерския съвет от 2016 г. (обн., ДВ, бр. 28 от 2016 г.), и вътрешните правила по чл. 244 от Закона за обществените поръчки."

§ 46. В чл. 85а се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "министъра на вътрешните работи при" се добавя "провеждане на политики във връзка с".

2. Точки 9 - 11 се отменят.

3. В т. 12 думите "по т. 8 - 10" се заменят с "и на подзаконовите актове при изпълнение на функциите си в областта на възлагането на обществените поръчки".

4. В т. 13 след думата "организира" се добавя "и отговаря за".

5. В т. 16 след думите "на МВР" се добавя "и разпореждането с тях".

6. В т. 18 след думата "организира" се добавя "и отговаря за".

7. Точка 20 се изменя така:

"20. организира, ръководи и контролира ветеринарномедицинската дейност в МВР, безопасността и качеството на храните в МВР;".

8. Точка 21 се изменя така:

"21. организира и осъществява дейност по чл. 24, ал. 3 и чл. 45а, ал. 1 от Закона за патентите и регистрацията на полезните модели;".

9. Точка 22 се изменя така:

"22. звено "Ведомствена служба по трудова медицина" в ДУССД организира и осъществява дейност в МВР съгласно Закона за здравословните и безопасни условия на труд и актовете по прилагането му;".

§ 47. В чл. 85б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 4 накрая се добавя "и за Системата за ранно откриване и отстраняване съгласно Регламент (ЕС, Евратом) 2015/1929 на Европейския парламент и на Съвета от 28 октомври 2015 г. за изменение на Регламент (ЕС, Евратом) № 966/2012 относно финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съюза (OB, L 286 от 30.10.2016 г.)";

б) в т. 12 накрая се добавя "и на Наредбата за администриране на нередности по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ДВ, бр. 57 от 2016 г.)".

2. В ал. 3 думата "органите" се заменя със "служителите".

§ 48. Член 86 се изменя така:

"Чл. 86. (1) Дирекция "Информация и архив":

1. организира и води централизирания оперативен отчет на МВР, като:

а) осъществява дейности по регистрацията, промените, движението, архивирането, съхранението и използването на делата на оперативен отчет;

б) осъществява справочна, уведомителна и сигнална дейност по делата на оперативен отчет, включително като изготвя необходимите образци на документи, свързани с дейността по оперативния отчет;

в) изготвя аналитични и статистически документи по оперативния отчет;

г) осъществява координацията и предоставя данни от оперативния отчет на други държавни органи и на органите на съдебната власт за нуждите на конкретно наказателно дело;

д) оказва методическа помощ и контрол на звената за оперативно-статистически отчет;

2. съхранява постоянно документи, създадени в резултат на оперативно-издирвателната дейност на структурите в МВР, и ги предоставя за използване в структурите на МВР, органите на съдебната власт и в други държавни органи;

3. осъществява дейности на архив по смисъла на Закона за Националния архивен фонд при спазване на изискванията на Закона за защита на класифицираната информация, като:

а) приема, регистрира, обработва и съхранява документи, изготвени от структурите на МВР, като създава фондове за временно и постоянно запазване;

б) предоставя информация и архивни документи на структурите на МВР, на държавни органи, юридически лица и на граждани от служебните фондове на МВР;

4. събира, проучва, съхранява, опазва, документира и представя културни ценности, документи и образци, свързани с историята на МВР, с познавателна и образователна цел, като води на отчет и контролира музейните колекции в структурите на МВР, и:

а) организира постоянни и временни експозиции, участва във временни експозиции на движими културни ценности;

б) осъществява образователни програми и участва в проекти, свързани с историята на МВР;

5. осъществява методическо ръководство, помощ и контрол на структурите в МВР по направление на дейността си.

(2) Дейностите по ал. 1 се осъществяват при условия и по ред, определени с актове на министъра на вътрешните работи.

(3) Министърът на вътрешните работи управлява архивния фонд на МВР чрез ДИА при спазване на изискванията на Закона за Националния архивен фонд и на Закона за защита на класифицираната информация.

(4) Дейностите по ал. 1, т. 1 и 2 се ръководят от главния секретар на МВР."

§ 49. В чл. 87 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точки 2 - 19 се изменят така:

"2. оказва съдействие при изграждането на автоматизираните информационни фондове, поддържа и развива в техническо отношение автоматизираните информационни системи на МВР;

3. оказва съдействие на структурите на МВР при проектиране, изграждане, поддържане и развитие на системи за видеонаблюдение и сигурност;

4. проектира и разработва автоматизирани информационни системи в МВР; адаптира програмното осигуряване на разработените в ДКИС автоматизирани информационни системи към измененията в нормативната база и разширява функционалните им възможности;

5. оказва съдействие при интегрирането на АИС в комуникационната и информационната среда на МВР, разработвани от външен изпълнител;

6. проектира, изгражда и развива общия информационен модел за автоматизирано съхранение на информация и обща система от класификатори за автоматизираните информационни системи на МВР; проучва и предлага за прилагане нови програмни и технически средства за автоматизираните информационни системи на МВР;

7. формулира, реализира, развива и съгласува политиките, приоритетите, плановете, програмите и проектите на МВР, свързани с комуникационни и информационни системи; реализира политиките и определя насоките за развитие и усъвършенстване на комуникационните и информационните системи на МВР;

8. управлява и изпълнява проекти, финансирани от бюджета, от структурните фондове или програми на ЕС, от двустранни и други международни споразумения;

9. изготвя и/или съгласува изискванията за доставка на програмни и технически средства за комуникационните и информационните системи на МВР;

10. организира взаимодействието и осъществява техническата съвместимост с комуникационни и автоматизирани информационни системи на други държавни органи и държави; осигурява специализирани комуникации за държавни органи;

11. проектира, разработва, развива и съгласува в техническо отношение програмни средства за информационен обмен с международни и национални институции;

12. проектира, разработва, изгражда, поддържа и съгласува в техническо отношение комуникационната и информационната среда, както и програмните средства за националните системи и националните компоненти на международни информационни системи, подпомагащи противодействието на престъпността, опазването на обществения ред и сигурността, контрола по спазване на правилата за движение по пътищата и безопасността на движението и др., в правомощията на МВР;

13. проучва, изгражда, поддържа и развива в техническо и функционално отношение Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) на органите на изпълнителната власт и съставните части на Единната спасителна система на населението при бедствия и извънредни ситуации; поддържа актуална база данни за длъжностните лица, включени в групите за оповестяване;

14. организира и участва в тренировки по използване на комуникационни и информационни системи за установяване състоянието и готовността на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване;

15. организира и осъществява криптографската защита на комуникационните системи, необходими за държавното ръководство и за други държавни органи; планира, организира и прилага дейности по информационна сигурност на комуникационните и информационните системи в МВР; подпомага и координира процеса по акредитиране на АИС и мрежи в организационните единици в МВР;

16. осигурява достъп до интернет и услуги в интернет за структурите на МВР; изгражда и поддържа в техническо и програмно отношение електронните портали на МВР в корпоративната мрежа и в интернет;

17. участва при планиране, изграждане и развитие в техническо отношение на системите, свързани с работата на Единния европейски номер за спешни повиквания 112;

18. планира и разпределя радиочестотния ресурс на МВР и участва в актуализирането на националния радиочестотен план; координира и съгласува използването на честоти и честотни ленти на национално ниво; създава и поддържа ведомствения номерационен план, участва в създаването и разпределението на националния номерационен план;

19. организира и координира взаимодействието с предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, за осигуряване на комуникационни и информационни услуги за МВР;".

2. Създават се т. 20 - 22:

"20. планира, разработва, изгражда и поддържа комуникационно-информационната система на МВР за управление във военно време, както и интегрирането ѝ с други системи на държавните органи и институции;

21. осигурява функционирането и развитието на системата за мониторинг - Център за аерокосмически наблюдения (ЦАН), за предоставяне на получената и обработената информация на структурите на МВР и обмен с други държавни органи и институции; развива геопортала на ЦАН с нови функционални възможности; прилага и услуги съгласно европейски програми;

22. изпълнява дейности, произтичащи от отговорностите на МВР съгласно Закона за електронното управление, Закона за електронната идентификация и Закона за електронния документ и електронния подпис, и взаимодейства с Държавна агенция "Електронно управление"."

§ 50. В чл. 88, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думата "координира" се поставя запетая и се добавя "осигурява и участва в".

2. Създава се нова т. 2:

"2. предлага предприемането на мерки на национално ниво и участва в изработването на проекти на нормативни актове, необходими за въвеждането, изпълнението и прилагането на актове на Европейския съюз в областите от компетентност на МВР, в т.ч. и във връзка с наказателни процедури, образувани от Европейската комисия, и нотифицира такива актове;".

3. Досегашната т. 2 става т. 3 и в нея след думите "Европейския съюз" се добавя "и участието на министъра на вътрешните работи в заседанията на Съвета на Европейския съюз "Правосъдие и вътрешни работи".

4. Досегашната т. 3 става т. 4 и в нея след абревиатурата "МВР" се добавя "и подпомага министъра на вътрешните работи при разработването и провеждането на международните политики в областите от компетентност на МВР".

5. Досегашните т. 4 - 8 стават съответно т. 5 - 9.

§ 51. В чл. 89 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "специализирана" се заличава.

2. В ал. 2:

а) точки 1 - 3 се изменят така:

"1. подпомага дейността на ръководството на МВР за управление на структурите на министерството във военно време и при кризи, бедствия и извънредни ситуации;

2. разработва и поддържа план на МВР за привеждане в готовност за работа във военно време, план на МВР за мобилизация, военновременен план на МВР, план на МВР за управление при кризи и извънредни ситуации и план за защита при бедствия за изпълнение на задачите, произтичащи от Националния план за защита при бедствия;

3. подпомага основните структури на МВР при разработване на плановете за работа във военно време и за действия при кризи и извънредни ситуации;"

б) в т. 9 след думите "военно време и при" се добавя "кризи и";

в) в т. 10 думите "военновременния проектобюджет на МВР" се заменят с "бюджета на МВР за военно време";

г) точка 11 се изменя така:

"11. организира дейността на структурите на МВР във връзка с изготвяне на искания до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за предоставяне на финансови средства за възстановяване на извършени непредвидени разходи и за извършване на неотложни възстановителни работи за трайно възстановяване на имоти;"

д) в т. 12 думите "бедствия и други" се заменят с "кризи и";

е) в т. 13 след думите "действие при" се добавя "кризи и".

§ 52. В чл. 90 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 8 се изменя така:

"8. подпомага министъра на вътрешните работи или определено от него длъжностно лице като възложител на обществени поръчки - по отношение на финансовите параметри на обществената поръчка;".

2. В т. 10 пред думите "одобрява плащанията" се добавя "управлява лимити и".

3. Точка 20 се изменя така:

"20. осъществява финансово-счетоводното обслужване на структури и звена, които не са част от структура на второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на вътрешните работи;".

§ 53. В чл. 91 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 5:

а) в буква "а" след думата "ресурси" се поставя запетая и се добавя "освен актовете за налагане на дисциплинарни наказания по чл. 197, ал. 1, т. 6 ЗМВР";

б) буква "е" се отменя.

2. В т. 9 след думата "законодателната" се добавя "и оперативната".

3. В т. 10 думите "и на администратор на лични данни по ЗМВР и по Закона за защита на личните данни" се заличават.

4. В т. 16 думите "събира и обобщава" се заменят със "събира, обобщава и анализира".

§ 54. Член 93 се изменя така:

"Чл. 93. (1) Дирекция "Инспекторат" осъществява административен контрол върху дейността на служителите от МВР.

(2) Организацията на дейността, условията и редът за осъществяване на правомощията на дирекция "Инспекторат" се определят от министъра на вътрешните работи.

(3) За изпълнение на дейността по ал. 1 дирекция "Инспекторат":

1. осъществява контрол за спазването на нормативните актове и на актовете на министъра на вътрешните работи, на заместник-министрите, на главния секретар, на административния секретар и на ръководителите на структурите на МВР;

2. оказва методическа помощ по организацията, стила и методите на работа на ръководния състав на структурите на МВР;

3. при извършване на проверки анализира причините и условията за констатираните нарушения, предлага мерки за отстраняването им и за налагане на наказания;

4. осъществява контрол и оказва методическа помощ на структурите на МВР в дейността им по противодействие и разкриване на нарушения на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР и на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация и по изясняване на сигнали за конфликт на интереси;

5. по разпореждане на министъра на вътрешните работи извършва проверки на постъпили в МВР сигнали по смисъла на Административнопроцесуалния кодекс;

6. участва при провеждане на тестовете по чл. 152а ЗМВР за установяване изпълнението на служебните задължения от държавните служители;

7. координира, осъществява контрол и оказва методическа помощ на структурите на МВР в дейността по чл. 160а ЗМВР, извършва проверка по документи за достоверността на декларираните факти в декларациите за имуществото и доходите на ръководни служители, определени със заповедта по чл. 160а, ал. 2 ЗМВР.

(4) При осъществяване на правомощията си служителите от дирекция "Инспекторат" имат право да изискват документи, данни, сведения, справки и други носители на информация от проверяваните лица, които са необходими за извършване на проверките. Служителите в МВР са длъжни да оказват пълно съдействие на инспекторите при осъществяване на правомощията им.

(5) Дирекция "Инспекторат" извършва проверките си въз основа на писмена заповед на министъра на вътрешните работи."

§ 55. Член 96 се изменя така:

"Чл. 96. (1) Дирекция "Човешки ресурси":

1. подпомага министъра на вътрешните работи при формирането, провеждането и контрола по изпълнението на политиката по управление на човешките ресурси;

2. организира, координира и контролира подбора и кариерното развитие на служителите на МВР;

3. анализира функционалните задължения, организационните структури и щатове, координира и контролира разработването им; изготвя щатовете на структурите в МВР и може да предлага изготвяне на нови щатове и промени на щатове;

4. планира, организира, контролира и отчита професионалната подготовка на служителите;

5. подпомага министъра на вътрешните работи при упражняване на правомощията му на дисциплинарно наказващ орган;

6. осъществява методическа помощ и контрол по прилагането на дисциплинарната практика в структурите на МВР и по дисциплинарните производства при тежки дисциплинарни нарушения, извършени от държавни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 ЗМВР;

7. обработва информацията за служителите на МВР, свързана с възникване, преминаване и прекратяване на служебни и трудови правоотношения, както и за състоянието на дисциплината и дисциплинарната практика в структурите на МВР, като поддържа картотеки и използва автоматизирана информационна система;

8. издава и води на отчет служебните карти на служителите на МВР;

9. води и съхранява личните кадрови дела на служителите на ръководни длъжности началник на сектор и по-високи и приравнените на тях от всички структури на МВР, както и на служителите от структурите на МВР, в които няма звена "Човешки ресурси";

10. изготвя проекти на актове, издавани от министъра на вътрешните работи, за възникване, изменение и прекратяване на служебните правоотношения;

11. изготвя Класификатор на длъжностите в МВР за служителите по чл. 142, ал. 1, т. 1 и 3 и ал. 3 ЗМВР и предложения за изменение и допълнение на Класификатора на длъжностите в администрацията;

12. координира и методически ръководи дейността по разработване на длъжностните характеристики на служителите по чл. 142, ал. 1, т. 1 и 3 и ал. 3 ЗМВР;

13. изготвя становища и проекти на решения на министъра на вътрешните работи по жалби:

а) против недопускане до участие и класиране в конкурси за държавни служители;

б) с които по административен ред пред министъра на вътрешните работи се оспорват индивидуални административни актове за възникване, изменение и прекратяване на служебните правоотношения, както и за налагане на дисциплинарни наказания и временно отстраняване от длъжност на държавните служители;

14. изготвя проекти на актове, издавани от министъра, от заместник-министрите и от главния секретар за награждаване на служителите на МВР;

15. участва в изготвянето и дава становища по проекти на нормативни, вътрешноведомствени и други актове по направление на дейността си;

16. осъществява методическо ръководство, помощ и контрол на структурите на МВР по направление на дейността си.

(2) Дирекция "Човешки ресурси" анализира числеността на дирекциите от общата и специализираната администрация, както и на структурните звена и длъжности с функции на специализирана и обща администрация в другите структури на МВР чрез прилагане на методика, утвърдена от министъра на вътрешните работи, и предлага мерки за оптимизирането им.

(3) Организацията на дейността по ал. 2 и редът за осъществяването ѝ се определят с акт на министъра на вътрешните работи."

§ 56. В чл. 96а се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думата "документи" се добавя "на МВР".

2. В т. 2 след думите "взаимодействието на" се добавя "ръководството на".

3. В т. 4 след думата "административния" се добавя "секретар на МВР".

4. В т. 5 думите "както и на структурите по чл. 15а, ал. 2" се заменят с "на дирекция "Анализ и политики", на структури, пряко подчинени на министъра на вътрешните работи, и на дирекции от общата администрация".

5. В т. 10 след думите "общи изисквания" се добавя "за организационните единици в МВР".

6. Създава се нова т. 11:

"11. подпомага административния секретар на МВР при изпълнение на правомощията му по чл. 34б, ал. 1 и 2 ЗМВР;".

7. Досегашната т. 11 става т. 12.

§ 57. Член 96б се изменя така:

"Чл. 96б. Дирекция "Анализ и политики":

1. подпомага министъра на вътрешните работи и отговаря за разработването, провеждането, координирането и контрола по изпълнение на политиките на МВР;

2. разработва, координира и отчита стратегии, програми, планове и мерки на министерството, както и други национални стратегически документи за осъществяване на политиките на МВР;

3. подпомага дейността на ръководството на МВР при разработване и планиране на стратегическите приоритети, цели и задачи;

4. разработва и отчита изпълнението на приоритетите и дейностите на МВР, включени в Програмата на правителството;

5. разработва ежегодните цели за дейността на МВР по чл. 33а от Закона за администрацията, осъществява мониторинг и координация и изготвя отчет за тяхното изпълнение;

6. събира, обработва, систематизира и анализира обща и специализирана информация, придобита от структурите на МВР, за подпомагане на ръководството на МВР при осъществяване на политиките, както и за външни потребители;

7. осъществява обмен на информация и взаимодейства с други държавни органи, органи на местното самоуправление и с неправителствени организации по формиране и реализиране на политики;

8. изготвя стратегически анализи;

9. изготвя периодични оценки за състоянието на средата за сигурност и предлага мерки за овладяване и противодействие на заплахите;

10. изготвя периодични отчети и годишен доклад за дейността на МВР;

11. координира и подпомага статистическата дейност в структурите на МВР;

12. изготвя статистика за състоянието на престъпността в страната - за вътрешни и външни потребители;

13. поддържа в готовност за използване Ситуационния център на МВР и организира дейността му;

14. осъществява методическо ръководство и помощ на структурите на МВР по направление на дейността си."

§ 58. В чл. 97 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) За изпълнение на дейностите по ал. 1 Академията на МВР:

1. организира и провежда обучение за придобиване на образователно-квалификационни степени и на образователна и научна степен на висшето образование;

2. организира и провежда професионалното обучение на държавните служители в МВР;

3. организира и провежда обучението на инструктори по физическа подготовка, полицейска лична защита и стрелкова подготовка - за нуждите на структурите на МВР;

4. организира и провежда спортната дейност на служителите на МВР;

5. извършва теоретични и приложни научни изследвания;

6. осъществява международно сътрудничество в областта на полицейското обучение и образование и обучението на органите по пожарна безопасност и спасяване;

7. развива редакционно-издателска, спортна, културна и други дейности в съответствие със спецификата на дейността си;

8. реализира самостоятелно и в сътрудничество с университети и научни институти в страната и в чужбина проекти в областта на висшето образование и научните изследвания;

9. провежда изследвания на физическата годност на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР."

2. В ал. 3 след думите "т. 3" се добавя "и 4 от".

§ 59. В чл. 98 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 10 думите "на МВР" се заменят с "по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 ЗМВР";

б) в т. 11:

аа) в буква "а" думите "по служебно или трудово правоотношение" се заменят със "за длъжности по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 ЗМВР";

бб) буква "г" се отменя.

2. В ал. 3:

а) точка 2 се изменя така:

"2. служителите по чл. 142, ал. 1 и 3 ЗМВР, които при прекратяване на служебното или трудовото им правоотношение са придобили право на пенсия и са работили повече от 10 години в МВР, с изключение на служителите, чието правоотношение е прекратено поради дисциплинарно уволнение или поради осъждане за умишлено престъпление от общ характер;"

б) точка 3 се отменя;

в) в т. 5 думите "по т. 1 - 3" се заменят с "по т. 1 и 2".

§ 60. Член 100 се изменя така:

"Чл. 100. Научноизследователският институт по криминалистика (НИК) на МВР:

1. изготвя експертизи по реда на Наказателно-процесуалния кодекс;

2. изготвя експертни справки за нуждите на оперативно-издирвателната дейност и международното оперативно полицейско сътрудничество;

3. участва в действия по разкриване и разследване на престъпления;

4. създава, поддържа и използва бази от данни и осъществява обмен на информация с партньорските служби;

5. взаимодейства със структури на МВР за ефективно осъществяване на дейностите по предотвратяване, пресичане, разкриване и разследване на престъпления;

6. осъществява информационна, научноизследователска и научно-приложна дейност в областта на криминалистиката;

7. участва в провежданото от АМВР обучение на курсанти, стажанти и служители на МВР, организира курсове за професионално обучение по направлението си на дейност;

8. осъществява организационно-методическо ръководство, помощ, контрол и оценка на качеството на извършваните по т. 1 - 4 дейности в структурите на МВР."

§ 61. Член 101 се изменя така:

"Чл. 101. Институтът по психология в МВР:

1. изготвя личностен и поведенчески анализ на оперативно интересни лица и провежда криминално-психологични изследвания за подпомагане на органите на досъдебното производство и на органите на МВР, извършващи оперативно-издирвателна дейност;

2. изготвя психологични и съдебно-психологични експертизи;

3. осъществява медиация и психологични интервенции при управление на кризисни ситуации, застрашаващи националната сигурност, обществения ред, сигурността и живота на гражданите;

4. извършва психологична профилактика, индивидуално и семейно консултиране;

5. извършва дейности по управление на стреса след критични инциденти;

6. осъществява специализирана психологична подготовка;

7. извършва организационна диагностика и консултиране и емпирични психологични изследвания;

8. провежда индивидуални психодиагностични изследвания;

9. създава, адаптира и въвежда нови методики, критерии и стандарти за индивидуална и организационна психодиагностика;

10. поддържа сътрудничество с научни институти и висши училища, взаимодейства с други структури извън системата на МВР по ред, определен от министъра на вътрешните работи."

§ 62. В чл. 103 ал. 1 се изменя така:

"(1) Звеното за материални проверки извършва материални проверки на дейността на материалноотговорните лица в МВР по отношение на събирането, съхраняването, разходването и отчитането на поверените им активи. Контролните органи на звеното осъществяват дейността си съгласно глава трета от Закона за държавната финансова инспекция."

§ 63. В чл. 105, ал. 2 се правят следните допълнения:

1. В т. 1 след думите "ал. 1" се добавя "и 11 от".

2. Създава се т. 8:

"8. за длъжности за държавни служители, участващи в мисии на международни организации."

§ 64. В чл. 106 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "може да" се заличават.

2. В ал. 2:

а) думите "при промени във функционалните задължения" се заменят с "при значително увеличаване на функционалните им задължения";

б) създава се изречение второ: "Не се допуска използване на резерва, когато в съответната структура има незаети щатни бройки."

§ 65. Създава се чл. 106а:

"Чл. 106а. (1) Министърът на вътрешните работи може да се подпомага от комисия, която разглежда въпроси, свързани с щатното и кадровото обезпечаване на структурите по чл. 37 ЗМВР, и предлага решения на министъра на вътрешните работи.

(2) Съставът на комисията по ал. 1 се определя със заповед на министъра на вътрешните работи."

§ 66. Член 107 се изменя така:

"Чл. 107. (1) Работното време на държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 2 ЗМВР при 5-дневна работна седмица е 8 часа дневно и 40 часа седмично, от 8,30 до 17,30 ч. с обедна почивка от 12,00 до 13,00 ч. В структури и структурни звена, в които организацията на работа налага, със заповед на министъра на вътрешните работи може да се установява работното време с различен начален и краен час, с обедна почивка, не по-малка от 30 минути.

(2) В структури, структурни звена или за длъжности, за които организацията на работа позволява, може да се въвежда работно време с променливи граници от 7,30 до 18,30 ч., със задължително присъствие в периода от 10,00 до 16,00 ч. и с обедна почивка 30 минути между 12,00 и 14,00 ч. при задължително отработване на 8-часовия работен ден. Редът за въвеждане на работно време с променливи граници се определя от министъра на вътрешните работи.

(3) Работното време по ал. 2 се отчита чрез електронна система за контрол на достъпа в сградите на министерството или по друг подходящ начин.

(4) Когато характерът на дейността налага, работното време се организира на смени. За служителите, работещи на смени, се установява сумирано изчисляване на работното време с отчетен период, определен съгласно чл. 49, ал. 2 от Закона за държавния служител.

(5) За държавните служители, извън работещите на смени, се установява ненормиран работен ден."

§ 67. Създава се чл. 109:

"Чл. 109. (1) Приемът на граждани и на представители на организации и изслушването на техните предложения и сигнали по Административнопроцесуалния кодекс се извършват всеки работен ден в приемната на МВР или в определените приемни дни на ръководителите на основните структури или подчинените им териториални звена, като информация за приемното време се оповестява на интернет страницата на министерството или на съответната структура.

(2) Предложенията и сигналите - писмени и устни, могат да бъдат подадени лично или чрез упълномощен представител.

(3) Организацията на работа с предложенията и сигналите в МВР се определя с вътрешни правила, утвърдени от министъра на вътрешните работи."

§ 68. В допълнителната разпоредба, в § 1 се създава т. 3:

"3. "Държавна граница" е линията, която огражда сухоземната и водната територия на Република България. Вертикалната повърхност, минаваща по тази линия, определя границите на въздушното пространство и земните недра на страната."

§ 69. Приложението към чл. 108 се изменя така:

"Приложение към чл. 108


Специфични изисквания за заемане на длъжности от държавни служители по чл. 142, ал. 1, т. 2 ЗМВР съобразно осъществяваните дейности

 

по ред

Дейност

Видове служители съгласно чл. 5, ал. 1 от Закона за държавния служител (ЗДСл)

Специфични изисквания за области на висшето образование, професионални направления, специалности/квалификации

1

2

3

4

1.

Проектиране на български лични документи и изработване на печати и щемпели

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Природни науки, Математика и Информатика; Технически науки; Изкуства

Професионални направления: Химически науки, химични технологии; Информатика и компютърни науки; Изобразително изкуство

2.

Организация на техническото обслужване на наблюдателна, охранителна техника и въоръжение при охрана на държавната граница

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Технически науки; Сигурност и отбрана

Професионални направления: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Национална сигурност и военно дело

3.

Геодезическо определяне и контрол на линията на държавната граница

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Технически науки

Професионални направления: Архитектура, строителство и геодезия

Специалност: Геодезия, Фотограметрия и Картография

4.

Експлоатация и поддръжка на авиационна техника

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Технически науки

Професионални направления: Машинно инженерство; Транспорт, корабоплаване и авиация

Квалификация: инженер по електронноприборна техника; инженер по експлоатация и ремонт на въздухоплавателни средства

5.

Корабнотехническо осигуряване

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Технически науки

Професионални направления: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Транспорт, корабоплаване и авиация

6.

Изграждане, развитие и поддръжка на комуникационни и информационни системи

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Социални, стопански и правни науки; Природни науки; Математика и информатика; Технически науки

Професионални направления: Обществени комуникации и информационни науки; Математика; Информатика и компютърни науки; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника

7.

Аерокосмически наблюдения

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Социални, стопански и правни науки; Природни науки; Математика и информатика; Технически науки

Професионални направления: Обществени комуникации и информационни науки; Науки за земята; Математика; Информатика и компютърни науки; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника

8.

Експертно-криминалистическа

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Хуманитарни науки; Природни науки; Математика и информатика; Технически науки; Аграрни науки и ветеринарна медицина; Здравеопазване и спорт; Социални, стопански и правни науки; Изкуства; Сигурност и отбрана

Професионални направления: Филология; История и археология; Физически науки; Химически науки; Биологически науки; Науки за земята; Математика; Информатика и компютърни науки; Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Енергетика; Транспорт, корабоплаване и авиация; Материали и материалознание; Архитектура, строителство и геодезия; Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; Металургия; Химични технологии; Биотехнологии; Общо инженерство; Медицина; Фармация; Право; Икономика; Театрално и филмово изкуство; Национална сигурност

9.

Психологично осигуряване

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Социални, стопански и правни науки

Професионални направления: Психология

10.

Правно-нормативна

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Социални, стопански и правни науки

Професионални направления: Право

11.

Организационно-техническа, експертна и аналитична дейност по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование: Социални, стопански и правни науки; Технически науки

Професионални направления: Обществени комуникации и информационни науки; Икономика; Архитектура, строителство и геодезия; Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми

"

Допълнителни разпоредби

§ 70. Навсякъде в правилника думите "Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства" се заменят със "Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз, които не са български граждани, и членовете на техните семейства".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 71. (Отм. - ДВ, бр. 85 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.)

§ 72. В Постановление № 235 на Министерския съвет от 2014 г. за определяне на условията за изплащане и размерите на допълнителното възнаграждение за работа при специфични условия на държавните служители в Министерството на вътрешните работи (обн., ДВ, бр. 66 от 2014 г.; доп., бр. 57 от 2015 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1 след думите "т. 1" се добавя "и 3", а думите "и по § 86 от Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи (ДВ, бр. 14 от 2015 г.)" се заличават.

2. Създава се чл. 5:

"Чл. 5. (1) Изплащането на допълнителното възнаграждение за работа при специфични условия се извършва след издаване на заповед от:

1. министъра на вътрешните работи - за ръководителите на структури по чл. 37 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) и за ръководителите на структури и звена по чл. 37, ал. 4 ЗМВР;

2. ръководителя на структура по чл. 37 ЗМВР, от директорите на регионалните дирекции "Гранична полиция" и "Пожарна безопасност и защита на населението" и от ръководителите на структури и звена по чл. 37, ал. 4 ЗМВР - за подчинените им служители.

(2) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 се изплаща в месеца, следващ месеца на полагане на труда."

3. В приложението към чл. 1, в раздел I "Йонизиращи лъчения", в т. 2 думите "и в "Държавен здравен контрол" към ДУССД" се заличават.

§ 73. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 273 ОТ 25 ОКТОМВРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 207 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 85 ОТ 2019 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2020 Г.)


§ 6. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2020 г., с изключение на § 4, който влиза в сила от деня на обнародването на постановлението в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките