Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 50 от 23.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 114 ОТ 15 ЮНИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАЦИОНЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕГЛЕД НА ПРОЕКТНАТА ГОТОВНОСТ И ПРИОРИТИЗИРАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ В СЕКТОР "ТРАН

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 114 ОТ 15 ЮНИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАЦИОНЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕГЛЕД НА ПРОЕКТНАТА ГОТОВНОСТ И ПРИОРИТИЗИРАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ В СЕКТОР "ТРАНСПОРТ" ПО РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 1316/2013 Г. НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МЕХАНИЗЪМ ЗА СВЪРЗВАНЕ НА ЕВРОПА (ДВ, БР. 33 ОТ 2014 Г.)

В сила от 23.06.2017 г.

Обн. ДВ. бр.50 от 23 Юни 2017г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 4 т. 1 се изменя така:

"1. преглед на подготовката на проектите на шестмесечна база; прегледът се осъществява въз основа на информация, подготвена съвместно от дирекция "Координация на програми и проекти" на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и от конкретния бенефициент, който е възложител на проекта;".

§ 2. В чл. 6, ал. 1 думите "Управляващия орган на програмата" се заменят с "дирекция "Координация на програми и проекти" на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията".

§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в чийто ресор са проектите по Регламента за създаване на Механизъм за свързване на Европа" се заменят с "министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията или упълномощено от него длъжностно лице".

2. В ал. 3:

а) точка 2 се изменя така:

"2. директорът на дирекция "Координация на програми и проекти" на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, директорът на дирекция "Централно координационно звено" в администрацията на Министерския съвет, директорът на дирекция "Национален фонд" на Министерството на финансите, директорът на дирекция "Национална транспортна политика" на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура", председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", генералният директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав", генералният директор на Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение", изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация";"

б) създава се т. 3:

"3. при необходимост - представители на други ведомства, които имат отношение по изпълнение на проектите по Механизма за свързване на Европа, които министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията може да включи в работната група."

3. В ал. 4 думите "дирекцията, отговорна за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" се заменят с "дирекция "Координация на програми и проекти".

§ 4. В чл. 8, т. 1 думите "най-малко четири пъти годишно" се заменят с "най-малко два пъти годишно".

§ 5. В чл. 9 думите "дирекцията, отговорна за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" се заменят с "дирекция "Координация на програми и проекти".

§ 6. Създава се чл. 10:

"Чл. 10. (1) Функциите на страната членка по чл. 22, параграф 2 от Регламент (EC) № 1316/2013 г. за техническо наблюдение и финансов контрол на действията на всеки бенефициент по отношение на проект или част от проект в сектор "Транспорт" се изпълняват от ресорния министър, отговорен за съответния бенефициент.

(2) Функциите по техническо наблюдение и финансов контрол включват преглед и валидиране/потвърждаване/сертификация от името на държавата членка за верността, надеждността и пълнотата на данните на подаваните към Изпълнителна агенция "Иновации и мрежи" доклади за състояние на действието и искания за междинни плащания, както и на финалните технически и финансови доклади и исканията за окончателно плащане по съответните проекти на бенефициентите. Техническото наблюдение и финансовият контрол се осъществяват чрез осъществяване на проверки на място за установяване на реалното физическо и/или документално изпълнение на проектите, провеждане на периодични срещи с бенефициентите за отчитане на напредъка и проверки на отчетни и разходооправдателни документи. Освен постигнатия технически напредък и финансовата отчетност контролът от страната членка включва и проверки за спазване на изискванията за опазване на околната среда, законодателството в областта на обществените поръчки и изискванията за осигуряване на публичност за финансирането от ЕС. В ресора на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията водеща при изпълнението на функциите по техническо наблюдение и финансов контрол за Механизма за свързване на Европа е дирекция "Координация на програми и проекти".

(3) Финансирането на изпълнението на проектите по Кохезионния пакет на Механизма за свързване на Европа, сектор "Транспорт", се осигурява чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по механизма от Изпълнителна агенция "Иновации и мрежи" към Европейската комисия и осигуряване на съфинансиране от държавния бюджет на държавата членка. Осигуряването на националното съфинансиране за проектите по Кохезионния пакет на Механизма за свързване на Европа, сектор "Транспорт", е в съответствие с поетите ангажименти на държавата по подписаното Споразумение за партньорство на Република България, очертаващо помощта от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 - 2020 г. Разчетите за средствата, получавани по тези проекти от Изпълнителна агенция "Иновации и мрежи", както и разходите на бенефициентите, разпределени по източници на финансиране (европейски средства и национално съфинансиране), ще бъдат включени в бюджетната прогноза и в проектобюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за съответния период в съответствие с указанията на министъра на финансите за изготвяне на необходимата информация от първостепенните разпоредители с бюджет на отделните етапи от бюджетната процедура за съответната година.

(4) За проектите, финансирани по "Общия пакет" на Механизма за свързване на Европа, сектор "Транспорт", съфинансирането се осигурява от съответния бенефициент.

(5) Координационните дейности с Европейската комисия във връзка с изпълнението на задълженията на Република България по чл. 22, параграф 2 от Регламент (EC) № 1316/2013 г. за сектор "Транспорт" се осъществяват от дирекция "Координация на програми и проекти" на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията под ръководството на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията."

Заключителни разпоредби

§ 7. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките