Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 2.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 27 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 27 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

В сила от 02.03.2018 г.

Обн. ДВ. бр.19 от 2 Март 2018г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В Постановление № 328 на Министерския съвет от 2015 г. за определяне на средствата от държавния бюджет за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда (обн., ДВ, бр. 94 от 2015 г.; изм. и доп., бр. 7 от 2017 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 1, ал. 2 думите "30 септември" се заменят с "31 октомври".

2. Приложение № 2 към чл. 2 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 2

Методика за определяне на коефициента на висше училище по професионално направление

1. Определяне на коефициента на висше училище по професионално направление:

1.1. Коефициентът на всяко висше училище (i) за всяко професионално направление (j) Kij се изчислява по следната формула:


Kij = Ка x Кни x Kрпт x К1м x Кпнобн x Кпнппу x Кпннп x Копнрцв,


където:

Ка е коефициентът за акредитационна оценка и се определя съгласно т. 2;

Кни - коефициентът за научни изследвания и се определя съгласно т. 3;

Kрпт - коефициентът за реализация на пазара на труда и се определя съгласно т. 4;

К1м - коефициентът за първо място и се определя съгласно т. 5;

Кпнобн - коефициентът за професионални направления с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда и се определя съгласно т. 6;

Кпнппу - коефициентът за професионално направление, което не е определено като приоритетно и в него се обучават повече от половината от общия средно приравнен брой учащи във висшето училище, и се определя съгласно т. 7;

Кпннп - коефициентът за професионални направления с намаляващ прием и се определя съгласно т. 8;

Копнрцв - коефициентът за обучение в професионални направления в райони с целенасочено въздействие и се определя съгласно т. 9.

1.2. Полученият коефициент (Kij) по формулата по т. 1.1 се закръглява до два знака след десетичната запетая.

1.3. При стойности на получения коефициент по формулата по т. 1.1 под 0,70 коефициентът се приравнява на 0,70.

1.4. В случаите, в които коефициентът на висше училище за дадено професионално направление, получен по формулата по т. 1.1, е над 1,00 и надвишава коефициента на висшето училище, класирано по същото професионално направление едно място по-напред, коефициентът се приравнява на този на висшето училище, класирано едно място по-напред, или на единица (1,00) в зависимост от това, коя от двете стойности е по-висока.

2. Определяне на коефициент за акредитационна оценка:

2.1. Коефициентът за акредитационна оценка (Ка) се изчислява по следната формула:


Ка = 1 + (ОПА - 8,3) 8 0,07,


където ОПА е оценката от програмната акредитация за съответното висше училище по съответното професионално направление съгласно стойността по този индикатор в Рейтинговата система на висшите училища в Република България към 31 октомври на годината, предхождаща годината, за която се определят средствата.

2.2. В случаите, в които висшето училище няма оценка от програмна акредитация по съответното професионално направление и осъществява обучение въз основа на положително оценен проект, коефициентът за акредитационна оценка се определя в размер на единица (1,00).

3. Определяне на коефициент за научни изследвания:

3.1. Коефициентът за научни изследвания (Кни) се изчислява по следната формула:


Кни = 1 - (53 - КОНИ)/238,


където КОНИ е комплексната оценка за научни изследвания, формирана от индикаторите за научни изследвания и техните тежести по приложение № 1 и стойностите на индикаторите, определени по методологията на Рейтинговата система на висшите училища в Република България към 31 октомври на годината, предхождаща годината, за която се определят средствата.

3.2. При стойности на КОНИ, по-големи от 80, за целите на определянето на коефициента за научни изследвания се използва КОНИ, равна на 80.

3.3. За професионалните направления "Религия и теология", "Теория на изкуствата", "Изобразителни изкуства", "Музикално и танцово изкуство", "Театрално и филмово изкуство", "Спорт", "Педагогика на обучението по...", "Национална сигурност" и "Военно дело" коефициентът за научни изследвания се определя в размер на единица (1,00).

3.4. За професионалните направления от областите на висше образование "Социални, стопански и правни науки" и "Хуманитарни науки", както и за професионалните направления "Теория и управление на образованието", "Обществено здраве" и "Здравни грижи" коефициентът за научни изследвания (Кни) се изчислява по следната формула:


Кни = 1 - (46 - КОНИ)/238.


4. Определяне на коефициент за реализация на пазара на труда:

4.1. Коефициентът за реализация на пазара на труда (Kрпт) се определя в зависимост от стойностите по индикатори "Безработица сред завършилите" и "Приложение на придобитото висше образование" по следната матрица:


Приложение на придобито висше образование

(в проценти)

"Безработица сред

завършилите"

(в проценти)

Над 65

От 45 до 65

От 30 до 45

Под 30

под 2,00

1,10

1,05

1,02

0,99

от 2,00 до 4,00

1,05

1,02

0,98

0,95

от 4,00 до 6,00

1,00

0,98

0,96

0,94

над 6,00

0,96

0,92

0,91

0,90


4.2. За професионални направления във висши училища, за които няма информация по двата показателя поради липса на завършили студенти и съответно на данни за реализация на пазара на труда, коефициентът за реализация на пазара на труда се определя в размер на единица (1,00).

5. Определяне на коефициент за първо място:

5.1. Коефициентът за първо място (К1м) се определя за:

5.1.1. висше училище, което е получило най-висока комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда съгласно чл. 1 по професионалното направление или е единственото, което осъществява обучение по това професионално направление;

5.1.2. висшите училища, получили комплексна оценка съгласно чл. 1, която е по-ниска с две (2,00) или с по-малко точки от оценката на висшето училище, получило най-високата оценка по професионалното направление.

5.2. Не се определя коефициентът за първо място в случаите, в които три или повече висши училища по професионалното направление са получили най-високи оценки съгласно чл. 1, разликата между които е две (2,00) или по-малко точки, и тези висши училища обучават над 75 на сто от студентите по това професионално направление.

5.3. Коефициентът за първо място е в размер на произведението на коефициентите К1ма и К1мб (К1м = К1ма x К1мб), които се определят, както следва:

5.3.1. К1ма = 1,10 за висшите училища, определени на първо място съгласно т. 5.1;

5.3.2. К1ма = 1,21 за висшите училища, които са определени на първо място съгласно т. 5.1 по професионални направления от области на висше образование "Педагогически науки", "Природни науки, математика и информатика", "Технически науки", "Аграрни науки и ветеринарна медицина" и "Изкуства" и имат стойност по индикатор "Безработица сред завършилите" под 2,00 (процента) и по индикатор "Приложение на придобитото висше образование" над 65,00 (процента);

5.3.3. К1ма = 1,00 за всички останали случаи;

5.3.4. К1мб = 1,08 за висшите училища, определени на първо място съгласно т. 5.1 и получили комплексна оценка съгласно чл. 1, която е с повече от четиринадесет (14) точки по-висока от оценката на висшето училище, класирано на второ място по професионалното направление;

5.3.5. К1мб = 1,05 за висшите училища, определени на първо място съгласно т. 5.1 и получили комплексна оценка съгласно чл. 1, която е с повече от седем (7) точки по-висока от оценката на висшето училище, класирано на второ място по професионалното направление;

5.3.6. К1ма = 1,00 за всички останали случаи.

6. Коефициентът за професионални направления с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда (Кпнобн) се определя, както следва:

6.1. За професионални направления от области на висше образование "Социални, стопански и правни науки", "Здравеопазване и спорт" и "Сигурност и отбрана" в размер 1,00.

6.2. За професионални направления от области на висше образование "Хуманитарни науки", "Педагогически науки", "Природни науки, математика и информатика", "Технически науки", "Аграрни науки и ветеринарна медицина" и "Изкуства":

6.2.1. за висшите училища, определени на първо място съгласно т. 5.1 - 1,05;

6.2.2. за висшите училища, определени на второ и на следващо място съгласно т. 5.1 - 1,025.

7. Коефициентът за професионално направление, което не е определено като приоритетно и в което се обучават повече от половината от общия средно приравнен брой учащи във висшето училище (Кпнппу), се определя, както следва:

7.1. Ако по професионалното направление се обучават над 50 на сто от средно приравнения брой учащи във висшето училище - в размер 1,05.

7.2. Ако по професионалното направление се обучават над 70 на сто от средно приравнения брой учащи във висшето училище - в размер 1,15.

8. Определяне на коефициент за професионално направление с намаляващ прием (Кпннп):

8.1. Коефициентът за професионално направление с намаляващ прием се определя за приоритетни професионални направления, в които се наблюдава намаление на средно приравнения брой учащи се за период от последните 5 години, и се изчислява по следната формула:


 

 

1+

(0,924 - (СПБУ (t-1)/ СПБУ (t-5)))

Кпннп

=

 

_______________________________,

 

 

 

5


където:

СПБУ е средно приравненият брой учащи се в съответното професионално направление и

t е времевият индекс за настоящата година.

8.2. В случай че намалението на средно приравнения брой учащи се в съответното професионално направление за периода е по-малко от 7,6 на сто, то коефициентът за професионално направление с намаляващ прием е в размер единица (1,00).

9. Коефициентът за обучение в професионални направления в райони с целенасочено въздействие (Коппнвцв) се определя за професионалните направления, в които обучението се провежда в областите Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, и е в размер 1,12."

§ 2. В Постановление № 64 на Министерския съвет от 2016 г. за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и за приемане на Списък на приоритетните професионални направления и на Списък на защитените специалности (обн., ДВ, бр. 26 от 2016 г.; изм. и доп., бр. 69 от 2016 г. и бр. 24 и 66 от 2017 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 4, ал. 2 думите "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника" се заменят с "Педагогика на обучението по...", "Религия и теология", "Физически науки", "Химически науки", "Енергетика", "Материали и материалознание" и "Химически технологии".

2. В чл. 5 се създава ал. 4:

"(4) Когато по неприоритетни професионални направления максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти и докторанти, определен по чл. 4, ал. 1, е под 15, не се предлага за утвърждаване брой на приемани за обучение студенти и докторанти по тези професионални направления."

3. В чл. 6 се създава ал. 4:

"(4) Министърът на образованието и науката може да предлага на Министерския съвет за утвърждаване и по-голям брой на приемани за обучение студенти и докторанти от определения по реда на чл. 5 за висшите училища, които обучават по професионално направление "Туризъм" и се намират в административни области, за които добавената стойност по факторни разходи от сектор "Туризъм" е средно над 4 на сто за последните три години по данни на Националния статистически институт. "

4. В приложение № 1 към чл. 4, ал. 1:

а) точка 1.3 се изменя така:

"1.3. За професионални направления от области на висшето образование "Педагогически науки" (с изключение на професионално направление "Педагогика на обучението по..."), "Хуманитарни науки" (с изключение на професионално направление "Религия и теология"), "Природни науки, математика и информатика" (с изключение на професионални направления "Физически науки", "Химически науки" и "Математика"), "Технически науки" (с изключение на професионални направления "Енергетика", "Материали и материалознание" и "Химически технологии"), "Аграрни науки и ветеринарна медицина" и "Изкуства":


Оценка от програмната акредитация

Равна на или по-ниска от 6,50

6,51 - 8,00

8,01 - 9,00

9,01 - 10,00

Оценка за научна дейност

ниска - под 50

средна -

от 50 до 60

висока -

над 60

ниска -

под 50

средна -

от 50 до 60

висока -

над 60

ниска -

под 50

средна -

от 50 до 60

висока -

над 60

ниска -

под 50

средна -

от 50 до 60

висока -

над 60

Оценка за реализация

1

1,000

1,150

1,300

1,150

1,300

1,450

1,300

1,450

1,600

1,450

1,600

1,750

2

0,900

1,000

1,150

1,000

1,150

1,300

1,150

1,300

1,450

1,300

1,450

1,600

3

0,800

0,900

1,000

0,900

1,000

1,150

1,000

1,150

1,300

1,150

1,300

1,450

4

0,700

0,800

0,900

0,800

0,900

1,000

0,900

1,000

1,150

1,000

1,150

1,300

5

0,600

0,700

0,800

0,700

0,800

0,900

0,800

0,900

1,000

0,900

1,000

1,150


"

б) в т. 3.2 думите "Педагогика на обучението по ..." и запетаята след тях се заличават;

в) точка 4.1.2 се изменя така:

"4.1.2. За професионални направления от области на висшето образование "Педагогически науки" (с изключение на професионално направление "Педагогика на обучението по..."), "Хуманитарни науки" (с изключение на професионално направление "Религия и теология"), "Природни науки, математика и информатика" (с изключение на професионални направления "Физически науки", "Химически науки" и "Математика"), "Технически науки" (с изключение на професионални направления "Енергетика", "Материали и материалознание" и "Химически технологии"), "Аграрни науки и ветеринарна медицина" и "Изкуства":


"Приложение на придобитото висше

образование и реализация по

призвание" (процент )

"Безработица сред

завършилите" (процент)

над 65,00

от 45,01

до 65,00

от 30,01

до 45,00

равно на или по-малко

от 30,00

под 2,00

1

2

2

3

от 2,00 до 3,99

2

2

3

3

от 4,00 до 5,99

3

3

3

4

равна на или по-голяма от 6,00

4

5

5

5


"

§ 3. В Постановление № 103 на Министерския съвет от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина (обн., ДВ, бр. 48 от 1993 г.; попр., бр. 52 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 54 от 1995 г., бр. 20 от 1996 г., бр. 38 и 73 от 1999 г., бр. 101 от 2002 г., бр. 89 от 2004 г., бр. 79 от 2009 г., бр. 62 от 2013 г. и бр. 28 от 2016 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 4:

а) в ал. 1 числото "1000" се заменя с "2000";

б) в ал. 3:

аа) в основния текст числото "15" се заменя с "30";

бб) в т. 2, буква "а" след думите "Болградската гимназия "Г. С. Раковски" - гр. Болград" се добавя "31-во Общообразователно училище - гр. Одеса" и се поставя запетая.

2. В чл. 5:

а) в ал. 1 числото "20" се заменя с "40";

б) в ал. 3 числото "120" се заменя с "240".

3. В чл. 8, ал. 1 числото "30" се заменя с "50".

§ 4. В Постановление № 90 на Министерския съвет от 2000 г. за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации (обн., ДВ, бр. 44 от 2000 г.; попр., бр. 45 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 60 от 2001 г., бр. 30, 83 и 101 от 2002 г.; Решение № 7622 на Върховния административен съд от 2003 г. - бр. 67 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 29 от 2004 г., бр. 96 от 2005 г., бр. 1 и 70 от 2006 г., бр. 15 от 2007 г., бр. 55 и 86 от 2008 г., бр. 13 и 79 от 2009 г., бр. 96 от 2011 г., бр. 62 от 2012 г., бр. 62 от 2013 г., бр. 23 от 2014 г., бр. 58 от 2015 г., бр. 59 от 2016 г. и бр. 66 от 2017 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1, ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. студенти - български граждани и граждани на държави - членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, приети във висши училища в страната, с изключение на студентите, приети по реда на чл. 9, ал. 3, т. 6, буква "б" и чл. 21, ал. 2 и 3 от Закона за висшето образование;"

б) в т. 2 след думите "български граждани" се добавя "и граждани на държави - членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство";

в) точка 5 се изменя така:

"5. студенти и докторанти - чужденци, които постоянно пребивават в Република България, приети за обучение по реда за българските граждани на места, субсидирани от държавата, във висши училища и научни организации в страната."

2. В чл. 2:

а) (В сила от началото на втория семестър на учебната 2017/2018 г.) алинея 1 се изменя така:

"(1) Средствата за стипендии по чл. 1, ал. 1, т. 1, 4 и 5 се определят по висши училища, както следва:

1. 65 на сто - пропорционално на броя на всички студенти по чл. 1, ал. 1, т. 1 и 5, и

2. 35 на сто - пропорционално на броя на студентите по чл. 1, ал. 1, т. 1, 4 и 5, обучаващи се в специалност от приоритетни професионални направления, включени в списъка по чл. 9, ал. 8 от Закона за висшето образование.";

б) в ал. 2 думите "отглеждане и възпитание на деца" се заменят с "лица".

3. В чл. 3:

а) в ал. 2 думите "отглеждане и възпитание на деца" се заменят с "лица";

б) в ал. 3, т. 1 думите "отглеждане и възпитание на деца" се заменят с "лица";

в) алинея 12 се отменя.

4. (В сила от началото на втория семестър на учебната 2017/2018 г.) В чл. 4:

а) в ал. 2 след думата "стипендия" се добавя "със средствата по чл. 2, ал. 1, буква "а";

б) в ал. 3 думите "чл. 2, ал. 1" се заменят с "чл. 2, ал. 1, буква "а";

в) в ал. 4 думите "чл. 2, ал. 1" се заменят с "чл. 2, ал. 1, буква "а";

г) създават се нови ал. 5 и 6:

"(5) Със средствата по чл. 2, ал. 1, буква "б" се предоставят стипендии на студентите, обучаващи се в специалност от приоритетните професионални направления.

(6) Стипендиите по ал. 5 се предоставят само по показателя "среден семестриален успех".";

д) досегашната ал. 5 става ал. 7 и в нея се създава изречение второ:

"Стипендиите по ал. 5 могат да се получават независимо дали студентът получава друга стипендия по реда на това постановление.";

е) досегашните ал. 6 - 9 стават съответно ал. 8 - 11;

ж) създава се ал. 12:

"(12) Размерът на стипендията по ал. 5 не може да бъде по-нисък от размера на стипендията, предоставяна по критериите по ал. 2."

5. (В сила от 01.01.2018 г.) В чл. 7, ал. 1 числото "450" се заменя с "500".

6. (В сила от 01.01.2018 г.) В чл. 8, ал. 1, т. 2 числото "450" се заменя с "500".

7. (В сила от началото на втория семестър на учебната 2017/2018 година) В чл. 10а, ал. 3, в изречение второ думите "чл. 4, ал. 9" се заменят с "чл. 4, ал. 11".

8. В § 6а ал. 1 от допълнителните разпоредби се изменя така:

"(1) Стипендиите, които се предоставят на учащите се, приети за обучение в Тараклийския държавен университет по чл. 4 от Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Молдова за подпомагане на Тараклийския държавен университет - Република Молдова, са в размери, както следва:

1. 75 лв. месечно - за студентите през първата година на обучение;

2. 90 лв. месечно - за студентите след първата година на обучение;

3. 105 лв. месечно - за 10 студенти, показали най-висок успех през предходната година на обучение, при условие че не получават стипендията по т. 2;

4. 135 лв. месечно - за не повече от 10 студенти през последната година на обучение, показали особени постижения в учебната и научноизследователската работа през предходните години, при условие че не получават стипендията по т. 2 или 3;

5. 225 лв. месечно - за не повече от петима докторанти."

9. В § 6в от допълнителните разпоредби числото "135" се заменя с "250".

10. (В сила от 01.01.2018 г.) В § 8 от преходните и заключителните разпоредби числото "450" се заменя с "500".

Заключителни разпоредби

§ 5. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на:

1. Параграф 4, т. 2, буква "а", т. 4 и 7, които влизат в сила от началото на втория семестър на учебната 2017/2018 година.

2. Параграф 4, т. 5, 6 и 10, които влизат в сила от 1 януари 2018 г.


Промени настройката на бисквитките