Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 11.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 67 ОТ 4 МАЙ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ТАРИФА № 4 ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ В СИСТЕМАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ПО ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 53 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (Д

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 67 ОТ 4 МАЙ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ТАРИФА № 4 ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ В СИСТЕМАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ПО ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 53 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ДВ, БР. 27 ОТ 1998 Г.)

В сила от 11.05.2018 г.

Обн. ДВ. бр.39 от 11 Май 2018г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 10б се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "чл. 33к, ал. 3" се заличават.

2. В ал. 3 думите "33к" се заличават.

3. Създават се нови ал. 4 - 6:

"(4) При предоставяне право на продължително пребиваване на чужденец в Република България на основание чл. 24м от Закона за чужденците в Република България се събира такса 7 лв.

(5) При предоставяне право на продължително пребиваване на чужденец в Република България на основание чл. 33к, ал. 3 от Закона за чужденците в Република България със срок до 4 години се събира такса 150 лв.

(6) При предоставяне право на продължително пребиваване на чужденец в Република България на основание чл. 33к от Закона за чужденците в Република България със срок до 4 години се събира такса 110 лв."

4. Досегашната ал. 4 става ал. 7 и в нея думите "ал. 1 - 3" се заменят с "ал. 1 - 6".

§ 2. В чл. 12 се създава ал. 5:

"(5) За разрешаване право на постоянно пребиваване на чужденец в Република България на основание чл. 25г от Закона за чужденците в Република България се събира такса 7 лв."

§ 3. В чл. 21 се създава ал. 7:

"(7) За издаване на контролен талон "Водач на моторно превозно средство без наказания" към свидетелството за управление на моторно превозно средство се събира такса 4 лв."

§ 4. Член 23 се отменя.

§ 5. Член 25 се изменя така:

"Чл. 25. (1) За първоначална регистрация на пътно превозно средство, за промяна в регистрацията на пътно превозно средство със смяна на табели с регистрационен номер и за възстановяване регистрацията на пътно превозно средство с прекратена регистрация се събира такса, както следва:

1. за автомобили - 35 лв.;

2. за ремаркета и полуремаркета - 30 лв.;

3. за мотопеди, мотоциклети, три- и четириколесни моторни превозни средства - 28 лв.

(2) За издаване на транзитни или временни табели с регистрационен номер се събира такса, както следва:

1. за автомобили - 25 лв.;

2. за ремаркета и полуремаркета - 20 лв.;

3. за мотопеди, мотоциклети, три- и четириколесни моторни превозни средства - 15 лв.

(3) За промяна в регистрацията на пътно превозно средство без смяна на табели с регистрационен номер се събира такса 20 лв.

(4) За издаване на разрешение за временно движение без смяна на табели с регистрационен номер се събира такса 10 лв.

(5) За издаване на трета табела за багажници за превоз на товари, закриващи задната табела с регистрационен номер, се събира такса 10 лв.

(6) За спиране от движение на пътно превозно средство по желание на собственика и за прекратяване регистрацията на пътно превозно средство по желание на собственика се събира такса 5 лв.

(7) За пускане в движение на временно спряно от движение пътно превозно средство се събира такса, както следва:

1. пускане в движение без извършване на преглед за техническа изправност - 5 лв.;

2. пускане в движение с извършване на преглед за техническа изправност - 10 лв.

(8) За извършване на идентификация на пътно превозно средство по постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или по адреса на регистрация - за стопанските субекти, извън пункта за регистрация на съответното звено "Пътна полиция" при областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) освен таксите по ал. 1, 3 или 4 се събира такса 9 лв. за всяко превозно средство.

(9) За извършване на идентификация на пътно превозно средство на територия, обслужвана от съответното звено "Пътна полиция" при ОДМВР, различна от постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или от адреса на регистрация - за стопанските субекти, освен таксите по ал. 1, 3 или 4 се събира такса 40 лв. за всяко превозно средство.

(10) За извършване на монтаж на табели с регистрационен номер извън пункта за регистрация на съответното звено "Пътна полиция" при ОДМВР освен таксите по ал. 1, 3 или 4 се събира такса 5 лв. на брой монтирана регистрационна табела.

(11) За извършване на монтаж на табели с регистрационен номер извън пункта за регистрация на територия, различна от региона на постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или от адреса на регистрация - за стопанските субекти, освен таксите по ал. 1, 3 или 4 се събира такса 40 лв. на брой ППС.

(12) За възстановяване на идентификационен номер на пътно превозно средство се събира такса 80 лв."

§ 6. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. За издаване на дубликат на свидетелство за регистрация на моторно превозно средство и за право на ползване на табели с регистрационен номер се събират следните такси:

1. за издаване на дубликат на свидетелство за регистрация на пътно превозно средство (част 1 или част 2) - 12 лв.;

2. за право на ползване на табели с регистрационен номер на пътно превозно средство от търговци по смисъла на Търговския закон, извършващи внос и продажба на превозни средства (временни табели с регистрационен номер) - 650 лв.;

3. за право на ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри в поредния номер - 1500 лв.;

4. за право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от цифри: "аа-вв"; "ав-ва"; "ав-ав", където "а" и "в" са различни числа от "0" до "9", и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание - 300 лв.;

5. за право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри по желание - 7000 лв."

§ 7. Член 27 се отменя.

§ 8. В чл. 28 ал. 1 се изменя така:

"(1) За издаване на удостоверение се събират следните такси:

1. с данни на водач на моторно превозно средство - 5 лв.;

2. с данни за пътни превозни средства - 5 лв. за всяко пътно превозно средство."

§ 9. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. Освобождават се от такси по чл. 25 пътните превозни средства на Министерството на вътрешните работи, както и от такси по чл. 25, ал. 1 пътни превозни средства на дипломатически и консулски представителства в Република България при наличие на взаимност."

§ 10. В чл. 30, ал. 1 т. 1 се отменя.

§ 11. В чл. 31 се правят следните изменения:

1. Основният текст на ал. 1 се изменя така:

"(1) За извършване на проверка по внесени искания от заинтересовани лица за издаване на сертификати, протоколи, разрешителни и становища за съответствие с изискванията на правилата и нормите за пожарна безопасност на обекти, инсталации и съоръжения и на становища за съответствие с изискванията на правилата и нормите за пожарна безопасност във връзка с въвеждането в експлоатация на строежи и за издаване на административен акт се събират следните такси:".

2. Основният текст на ал. 2 се изменя така:

"(2) За извършване на проверка по внесени искания от заинтересовани лица за издаване на становища за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност на инвестиционните проекти по реда на Закона за устройство на територията и Закона за Министерството на вътрешните работи и за издаване на административен акт се събират следните такси:".

3. Алинея 8 се изменя така:

"(8) За извършване на проверка по внесено искане от заинтересовано лице за издаване на становище за допустимост на строителен продукт и за издаване на административен акт се събират следните такси:

1. за разглеждане на представените документи - 176 лв.;

2. за издаване на административен акт - 124 лв."

4. Алинея 9 се отменя.

§ 12. Член 31б се изменя така:

"Чл. 31б. (1) За извършване на проверка по внесено искане от заинтересовано лице за издаване на протокол за класификация на строителен продукт и за издаване на административен акт се събират следните такси:

1. за протокол за класификация по устойчивост на огън на строителен продукт:

а) за разглеждане на представените документи - 193 лв.;

б) за издаване на протокол - 87 лв.;

2. за протокол за класификация по реакция на огън на строителен продукт:

а) за разглеждане на представените документи - 98 лв.;

б) за издаване на протокол - 85 лв.

(2) За издаване на дубликат на протокол по ал. 1 се събира такса 5 лв."

§ 13. Член 31в се изменя така:

"Чл. 31в. (1) За извършване на проверка по внесено искане от заинтересовано лице за издаване на документ за правоспособност (сертификат) за осъществяване на дейности, свързани с монтаж, сервизно обслужване, поддръжка, ремонт или извеждане от експлоатация на стационарно противопожарно оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, и за издаване на административен акт се събират следните такси:

1. за физически лица - 53 лв.;

2. за юридически лица:

а) за разглеждане на представените документи - 117 лв.;

б) за издаване на административен акт - 33 лв.

(2) За издаване на дубликат на документ за правоспособност (сертификат) по ал. 1 се събира такса 5 лв."

§ 14. Член 31г се изменя така:

"Чл. 31г. (1) За оценяване на съответствието на продукт за пожарогасене се събират следните такси:

1. за разглеждане на представените документи - 241 лв.;

2. за издаване на административен акт - 131 лв.

(2) За издаване на дубликат на административен акт по ал. 1, т. 2 се събира такса 5 лв."

§ 15. Създава се чл. 31ж:

"Чл. 31ж. (1) За изготвяне на експертна оценка за съгласуване на проекти на сигнално-охранителни и известителни системи в случаите, предвидени в нормативен акт, се събират следните такси:

1. за контролни устройства до 60 зони - 213 лв.;

2. за контролни устройства от 61 до 150 зони - 392 лв.;

3. за контролни устройства от 151 до 350 зони - 482 лв.;

4. за контролни устройства над 350 зони - 572 лв.

(2) За изготвяне на експертна оценка по ал. 1 при извършване на частична реконструкция и преустройство се събира такса в размер 50 на сто от таксата, определена по реда на ал. 1.

(3) При повторно искане за изготвяне на експертна оценка по ал. 1 след отстраняването на забележките, дадени при първоначалната експертна оценка, се събира такса в размер 50 на сто от таксата, определена по реда на ал. 1, а при всяко искане след повторното за изготвяне на експертна оценка по ал. 1 се събира такса в размер 25 на сто от таксата, определена по реда на ал. 1."

§ 16. В чл. 45а, ал. 1 след думите "или на Конфедерация Швейцария" се добавя "и на член на семейството на гражданин на Европейския съюз, който не е гражданин на Европейския съюз - за издаване на временно удостоверение".

§ 17. Създава се нов чл. 46в:

"Чл. 46в. (1) За издаване на "Карта за пребиваване на член на семейството на гражданин на Съюза" на чужденец, получил право на пребиваване на основание чл. 24м или 25г от Закона за чужденците в Република България, се събира такса 18 лв., като услугата се извършва в срок до 30 дни.

(2) За бързо издаване на документа по ал. 1 съответната такса се заплаща с увеличение два пъти, когато по искане на лицето услугата се извършва в срок до 3 работни дни."

Заключителни разпоредби

§ 18. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките