Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 18.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 77 ОТ 11 МАЙ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 221 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. (ДВ, БР. 76 ОТ 2007 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 77 ОТ 11 МАЙ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 221 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. (ДВ, БР. 76 ОТ 2007 Г.)

В сила от 18.05.2018 г.

Обн. ДВ. бр.41 от 18 Май 2018г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1, ал. 2 думите "наричан по-нататък "Регламент (ЕС) № 651/2014" се заменят с "и Регламент (ЕС) 2017/1084 на Комисията от 14 юни 2017 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 651/2014 по отношение на помощите за пристанищните и летищните инфраструктури, праговете за уведомяване за помощи за култура и опазване на културното наследство и помощи за спортни и мултифункционални инфраструктури за отдих, както и относно схемите за регионална оперативна помощ за най-отдалечените региони и за изменение на Регламент (ЕС) № 702/2014 по отношение на изчисляването на допустимите разходи (ОВ, L 156/1 от 20 юни 2017 г.), наричани по-нататък "Регламент (ЕС) № 651/2014".

§ 2. В чл. 2а, ал. 1 т. 1 се изменя така:

"1. предприятие, срещу което съществува неизпълнено разпореждане за възстановяване вследствие на предходно решение на Комисията, с което помощта се обявява за неправомерна и несъвместима с вътрешния пазар;".

§ 3. В чл. 4 ал. 3 се изменя така:

"(3) Документи, удостоверяващи липсата на парични задължения към държавата или към община по чл. 13, ал. 1, т. 4 от ЗНИ и липсата/наличието на неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители, установени с влязло в сила наказателно постановление по чл. 13, ал. 1, т. 5 от ЗНИ, се предоставят по служебен път от Националната агенция за приходите, общините и Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" по искане на агенцията."

§ 4. В чл. 12, ал. 1, т. 3 думите "глава трета" се заменят с "глава пета".

§ 5. В чл. 30 ал. 2 се изменя така:

"(2) При продажба или учредяване на ограничени вещни права върху недвижими имоти на цени, по-ниски от пазарните, за насърчаване на приоритетни инвестиционни проекти:

1. в оценката по ал. 1 се записва разликата между пазарната цена и продажната цена, като последната не може да е по-ниска от данъчната оценка на имота; пазарната и данъчната оценка на имота трябва да са актуални към датата на извършване на разпоредителна сделка с имота по чл. 31;

2. определената разлика по т. 1 представлява брутният грантеквивалент на държавната помощ за изпълнение на изискванията за предоставяне на регионалната инвестиционна помощ по чл. 53 и се вписва в договора по чл. 31, ал. 1;

3. помощта се счита за прозрачна по смисъла на чл. 5, параграф 2, буква "к" от Регламент (ЕС) № 651/2014."

§ 6. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст на ал. 1 думите "§ 1, т. 1" се заменят с "§ 1, т. 7".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Извън случаите по ал. 1, т. 1 - 4 финансовата помощ не представлява държавна помощ и когато се предоставя в съответствие с други разпоредби на Европейското законодателство."

§ 7. В чл. 39, ал. 1 думите "чл. 7" се заменят с "чл. 22".

§ 8. В чл. 40, ал. 4 думите "инвеститорът или" и "проектирането и" се заличават.

§ 9. В чл. 46, ал. 1, т. 2 след думите "пътни разноски" се поставя запетая и се добавя "разходи за настаняване", а след думите "проекта за обучение" текстът докрая се заличава.

§ 10. В чл. 48, ал. 1, изречение първо думите "чл. 7" се заменят с "чл. 22".

§ 11. В чл. 52 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Министърът на икономиката или упълномощеното от него длъжностно лице по ал. 1 поддържа и съхранява цялата информация и придружаващата я документация за извършените действия по предоставеното финансово подпомагане в сроковете и за целите, предвидени в Закона за държавните помощи. Информацията за предоставените по реда на тази глава средства за финансово подпомагане се съхранява за период 10 години от датата на предоставянето на финансирането или от датата на предоставянето на последната помощ по схемата, което от двете настъпи по-късно."

2. В ал. 3, изречение първо думата "контрола" се заменя с "мониторинга".

§ 12. В чл. 54, ал. 6, изречение първо след думите "За помощи, предоставени" се добавя "на големи предприятия".

§ 13. В чл. 58 т. 1 се изменя така:

"1. бенефициери, извършили преместване към предприятието, в което предстои да се осъществи първоначалната инвестиция, за която се иска помощ, през двете години, предхождащи заявлението за помощ, като бенефициерите се ангажират да не правят това за период до две години след приключването на първоначалната инвестиция, за която се иска помощ;".

§ 14. В чл. 59, ал. 2 думите "§ 1, т. 3" се заменят с "§ 1, т. 15".

§ 15. В чл. 60, ал. 3 думите "чл. 7" се заменят с "чл. 22".

§ 16. В чл. 61 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Министърът на икономиката или упълномощено от него лице или друг орган на изпълнителната власт, предоставящ помощта, предоставя информация на министъра на финансите по Закона за държавните помощи относно помощите, представени по реда на тази глава, включително информация за статута на предприятието."

2. В ал. 4, изречение второ думата "контрола" се заменя с "мониторинга".

§ 17. В чл. 61в, ал. 3 се създава т. 5:

"5. ползвана през предходни години мярка по чл. 22д от ЗНИ за насърчаването на друг сертифициран инвестиционен проект на предприятието-заявител или друго предприятие, с което то формира група предприятия."

§ 18. В чл. 61г се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думите "сертификат за клас инвестиция по чл. 3" се добавя "или за приоритетен инвестиционен проект по чл. 63".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Средствата по ал. 1 се отпускат, както следва:

1. ежегодно през периода на прилагане на мярката, като датата на отпускане е след 31 март на текущата година, за възстановяване на реално направените за предходната година вноски по ал. 1 при спазване разпоредбите на чл. 22д, ал. 1, т. 3 - 5 и ал. 2 от ЗНИ, или

2. еднократно след края на периода на прилагане на мярката, като датата на отпускане е след 31 март на текущата година, за възстановяване на реално направените за предходните години на прилагане на мярката вноски по ал. 1 при спазване разпоредбите на чл. 22д, ал. 1, т. 3 - 5 и ал. 2 от ЗНИ."

3. В ал. 6 след думите "31 март на следващата година" се поставя тире, добавя се "в случаите по ал. 4, т. 1, или на годината на еднократно отпускане на средствата - в случаите по ал. 4, т. 2" и се поставя запетая.

4. Създава се ал. 8:

"(8) Средствата по ал. 1 се отпускат с приоритет на бенефициери (на равнище група), които до момента не са ползвали мярката по чл. 22д от ЗНИ за изпълнението на други свои сертифицирани проекти."

§ 19. В § 1 от допълнителните разпоредби се създават т. 26 и 27:

"26. "Преместване" означава прехвърлянето на същата или на подобна дейност или на част от нея от предприятие в една от договарящите страни по Споразумението за ЕИП (първоначално предприятие) към предприятието, в което се извършват подпомаганите инвестиции, на територията на друга договаряща страна по Споразумението за ЕИП (подпомагано предприятие). Прехвърляне е налице, когато продукт или услуга в първоначалното и в подпомаганото предприятие поне отчасти преследва същите цели и отговаря на търсенето или на нуждите на едни и същи клиенти и води до загуба на работни места в същата или подобна дейност в едно от първоначалните предприятия на бенефициера в ЕИП.

27. "Група предприятия" са свързани предприятия по смисъла и при условията на Приложение 1 към Регламента (ЕС) № 651/2014."

§ 20. В приложение № 1 към чл. 4, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В Секция I текстът след раздел 7 се изменя така:

"


По отношение на информацията в Секция І, моля приложете:

За заявител юридическо лице, клон
и едноличен търговец:

За заявител физическо лице:

Свидетелство за съдимост (когато може да бъде издадено в България или в страна - членка на ЕС) или клетвена декларация (в останалите случаи), издадено не по-рано от 3 месеца преди крайния срок за предоставянето му (оригинал или нотариално заверено копие), за чуждестранни граждани:

- еднолични собственици на капитала;

- управители;

- членове на управителните органи, а в случай че членове са юридически лица - за техните представители в управителния орган.

Свидетелствата за съдимост за български граждани, попадащи в посочените категории, се събират по служебен път.

1. Копие от документ за самоличност.

2. Документ, удостоверяващ липсата:

а) на парични задължения, свързани с плащането на вноски за социалното осигуряване;

б) на данъци съгласно правните норми на държавата, в която заявителят е установен.

3. Свидетелство за съдимост, издадено не по-рано от 3 месеца преди крайния срок за предоставянето му, в случаите, когато заявителят е чуждестранен гражданин.

В случаите, когато заявителят е български гражданин, свидетелствата за съдимост се събират по служебен път.



"

2. В Секция IV "Насърчителни мерки", раздел 1, т. 3.1.2 след думите "решение на общинския съвет" се добавя "или документ от кмета на общината".

3. В Секция V "Деклариране на обстоятелства" т. 9 се изменя така:

"9. Представляваният от мен/нас заявител потвърждава, че не е извършвал преместване по смисъла на § 1, т. 26 от допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите към предприятието, в което предстои да се осъществи първоначалната инвестиция, за която се иска помощ, през двете години, предхождащи заявлението за помощ, и се ангажира да не прави това за период до две години след приключването на първоначалната инвестиция, за която се иска помощ."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 21. Схемата за регионална инвестиционна помощ и схемата за помощ за обучение, освободени от задължението за уведомяване по Регламент (ЕС) № 651/2014, не се прилагат от 10 януари 2018 г. до привеждането на правилника в съответствие с Регламент (ЕС) № 651/2014.

§ 22. (1) Изменените схема за регионална инвестиционна помощ и схема за помощ за обучение влизат в сила едновременно с влизането в сила на постановлението.

(2) В срок до 3 работни дни от влизането в сила на постановлението министърът на икономиката изготвя информация във формата съгласно Приложение II към Регламент (ЕС) № 651/2014 относно измененията на схемата за регионална инвестиционна помощ и схемата за обучение, която се предоставя на Европейската комисия по реда на чл. 29 от Закона за държавните помощи.

§ 23. За инвестиционните проекти, за които до изтичането на 9 януари 2018 г. на шестмесечния период на приспособяване по § 21 е подадено заявление или е издаден сертификат за инвестиция от клас А, клас Б или приоритетен инвестиционен проект, насърчителните мерки, представляващи държавна помощ, се прилагат, ако са изпълнени условията на Регламент (ЕС) № 651/2014.

§ 24. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките