Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 43 от 25.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2015 Г. ЗА ДОГОВОРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ТЕХНИ АСОЦИАЦИИ И МЕЖДУБРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И МЛЕЧНИТЕ ПР

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2015 Г. ЗА ДОГОВОРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ТЕХНИ АСОЦИАЦИИ И МЕЖДУБРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ (ДВ, БР. 10 ОТ 2015 Г.)

Издадена от министъра на земеделието, храните и горите

Обн. ДВ. бр.43 от 25 Май 2018г.

§  1. В чл.  1 се правят следните изменения:

1. Създава се нова т.  2:

"2. редът за регистрация и водене на регистър на първите изкупвачи на сурово мляко и за подаване на месечни декларации за общото количество изкупено сурово краве мляко;".

2. Досегашните т.  2 и 3 стават съответно т.  3 и 4.

§  2. Член 3 се изменя така:

"Чл.  3. (1) Суровото мляко от производител се доставя и изкупува на територията на страната въз основа на сключен писмен договор за доставка с първи изкупвач.

(2) Договорите по ал.  1 се сключват между производител на сурово мляко и първи изкупвач, вписан в регистъра по чл.  55д, ал.  4 от ЗПООПЗПЕС.

(3) Стопанството на производителя по ал.  2, в случай че е разположено на територията на:

1. Република България, трябва да има регистрирани крави за мляко, овце, кози или биволици в животновъдни обекти в Интегрираната информационна система на БАБХ;

2. друга държава - членка на Европейския съюз, трябва да е идентифицирано с име на производителя на сурово мляко, номер и адрес на животновъдния обект и вида на млякото, което ще се доставя.

(4) Договорите за доставка могат да бъдат срочни или безсрочни, с клауза за прекратяване, като минималният срок по договора е 6 месеца, освен в случаите, когато производителят ползва правото си на писмен отказ от минималния 6-месечен срок, съгласно чл.  148, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 922/72, (ЕИО) № 234/79, (ЕО) № 1037/2001 и (ЕО) № 1234/2007 (Регламент (ЕС) № 1308/2013 г.) (ОВ, бр. L 347, 20.12.2013 г.)."

§  3. В чл.  4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал.  1 след думите "страни по договора" се добавя "и адрес за кореспонденция".

2. В ал.  2:

а) в т.  1:

аа) в текста преди буква "а" думата "може" се заличава;

аб) буква "б" се изменя така:

"б) да е обективно определима, като се изчислява въз основа на методика, описана в договора, която съдържа стойност в цифрово изражение на пазарен индекс на физически литър или килограм сурово мляко и нейното увеличаване или намаляване, следствие въздействието на различни фактори, които може да включват един или комбинация от пазарни показатели, отразяващи промените в пазарните условия, доставеното количество и качество или състава на доставеното сурово мляко, също посочени в договора;"

б) в т.  2 след думите "сурово мляко" се добавя "за срока на действие на договора";

в) в т.  3 думите "при условията на чл.  3, ал.  3" се заменят с "определен съгласно чл.  3, ал.  4";

г) в т.  4 след думата "плащане" се добавя "на стойността на доставеното количество по договорената цена".

§  4. Член 5 се изменя така:

"Чл.  5. (1) Държавен фонд "Земеделие" създава и поддържа в Интегрираната система за администриране и контрол регистър на сключените договори за доставка на сурово мляко съгласно приложение № 1.

(2) За включване в регистъра по ал.  1 първият изкупвач подава заявление по образец, одобрен от изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие", в областната дирекция на ДФЗ по адрес на дейността си заедно с опис на всички приложени договори със задължителните елементи на същите на електронен носител.

(3) Заявлението по ал.  2 се подава в 14-дневен срок от сключването на договорите:

1. лично от първия изкупвач, от законния му представител или от упълномощено от него лице с пълномощно с нотариална заверка на подписите, или

2. по електронен път, след подаване на заявление за предоставяне на права за достъп и ползване на електронен модул, съгласно указания от изпълнителния директор на ДФЗ.

(4) Служителите на ДФЗ извършват предварителен преглед на подадените документи по ал.  2 в присъствието на кандидата, на неговия законен представител или на упълномощеното от него лице.

(5) В случай на липси или нередовности във всички представени документи заявлението не се приема или не се одобрява за прието в модула, като незабавно се връща на първия изкупвач заедно с писмено изложение за всички установени липси и/или нередовности.

(6) В случай на липси или нередовности в част от документите заявлението се приема и обработва само за частта от документите, за които не са установени липси и нередовности, като останалата част от документите незабавно се връща на първия изкупвач заедно с писмено изложение за установените липси и/или нередовности.

(7) Всички приети заявления получават уникален идентификационен номер с отбелязани дата, час и минута на регистрацията им в Интегрираната система за администриране и контрол.

(8) В регистъра се включват само договори за доставка на сурово мляко, които отговарят на изискванията на чл.  148 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., ЗПООПЗПЕС и настоящата наредба."

§  5. В чл.  6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал.  1 думите "регистрацията на договорите" се заменят с "приема на заявлението по чл.  5, ал.  7".

2. В ал.  2 след думите "по чл.  5, ал.  1" се добавя "и писмено се уведомява първият изкупвач".

3. В ал.  3 думата "изкупвача" се заменя с "първия изкупвач", а думите "с копие до производителя" се заличават.

4. Алинеи 4 и 5 се изменят така:

"(4) В срок 15 работни дни от получаване на уведомлението първият изкупвач се задължава да представи заявление по образец, одобрен от изпълнителния директор на ДФЗ, към което да приложи копия от анекси за изменение или нови договори с отстранените нередовности по реда, описан в чл.  5, ал.  2 и 3.

(5) В случай на неотстраняване на нередовностите в срока по ал.  4 ДФЗ отказва да регистрира съответния договор, засегнат от неотстранените нередовности, и писмено уведомява за това първия изкупвач с копие до производителя на сурово мляко."

5. Създава се ал.  6:

"(6) В случай на отказана регистрация по ал.  5 първият изкупвач може в срок 15 работни дни от получаване на отказа да подаде ново заявление по чл.  5, ал.  2."

§  6. В чл.  7, ал.  1 думата "Изкупвачът" се заменя с "Първият изкупвач", а думите "до съответната областна дирекция на ДФЗ" се заменят с "по реда, описан в чл.  5, ал.  2 и 3".

§  7. В чл.  8 думите "ДФЗ дава" се заменят с "депозирано в ОД на ДФЗ, същите получават", а думите "изкупвачите" се заменят с "първите изкупвачи".

§  8. В чл.  10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал.  1 след думите "без сключен договор" се поставя запетая и се добавя "в присъствието на производителя/първия изкупвач, упълномощен негов представител или негов служител".

2. В ал.  2:

а) в т.  1 думите "2 % от" се заменят с "1 % от", а след "12-месечен период" се поставя запетая и се добавя "считано от 1 април";

б) в т.  2 - 4 след думите "12-месечен период" се поставя запетая и се добавя "считано от 1 април";

в) в т.  5 думите "изкупвачите, на база анализ на риска" се заменят с "регистрираните първи изкупвачи за всеки 12-месечен период, считано от 1 април";

г) създават се т.  6 и 7:

"6. първите изкупвачи, които не са изпълнили задължението си по чл.  6, ал.  4;

7. първите изкупвачи, които не са подали заявление за регистриране на договори за доставка на сурово мляко."

3. Създават се ал.  3 и 4:

"(3) След извършване на проверката на място служителят на ДФЗ представя протокола с резултатите от нея за подпис на производителя/първия изкупвач, на упълномощения негов представител или на неговия служител, който има право да впише обяснения и възражения по направените констатации, след което му се предоставя копие от подписания протокол.

(4) В срок до 10 работни дни от получаването на копието на протокола по ал.  3 производителят/първият изкупвач може допълнително да даде обяснения и да направи възражения по направените констатации до изпълнителния директор на ДФЗ."

§  9. Създава се глава втора "а" "Ред за регистрация и водене на регистър на първите изкупвачи на сурово мляко и за подаване на месечните декларации за общото количество изкупено сурово краве мляко" с чл.  11а - 11г:

"Глава втора "а"

РЕД ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И ВОДЕНЕ НА РЕГИСТЪР НА ПЪРВИТЕ ИЗКУПВАЧИ НА СУРОВО МЛЯКО И ЗА ПОДАВАНЕ НА МЕСЕЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ОБЩОТО КОЛИЧЕСТВО ИЗКУПЕНО СУРОВО КРАВЕ МЛЯКО

Чл.  11а. (1) Първият изкупвач на сурово мляко подава в МЗХГ заявление за одобряване по образец съгласно приложение № 2.

(2) Заявител, който ползва транспортни средства под наем, прилага копие от договорите за наем.

(3) След постъпване на заявлението се извършва служебна проверка за наличие на удостоверения:

1. по чл.  12 от Закона за храните за млекопреработвателните предприятия или млекосъбирателните центрове, и/или

2. за регистрация на всички транспортни средства за транспортиране на сурово мляко по реда на чл.  246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Чл.  11б. (1) В случай че представените документи са нередовни или се установи несъответствие при служебната проверка по чл.  11а, ал.  3 или невъзможност за разделно изкупуване на заявените видове сурово мляко, на заявителя се изпраща писмено съобщение да отстрани нередовностите или да представи допълнителни доказателства в 14-дневен срок от получаване на съобщението.

(2) В случай на неотстраняване на нередовностите или непредставяне на доказателства по ал.  4 се отказва регистрация на първия изкупвач.

(3) В случай на отказана регистрация по ал.  2 първият изкупвач може да подаде ново заявление по чл.  11а, ал.  1.

(4) В срок 30 дни от подаване на заявлението или от отстраняване на нередностите по ал.  1 се извършва вписване на заявителя в регистъра на първите изкупвачи на мляко, публикуван на интернет страницата на МЗХГ.

(5) Първият изкупвач се вписва в регистъра с датата на подаване на заявлението или с датата на отстранените нередовности или представени допълнителни доказателства.

(6) Заявителят по чл.  11а, ал.  1 се уведомява писмено от МЗХГ за извършената регистрация и за задълженията му като първи изкупвач на мляко или за причините за отказ за извършване на регистрация.

(7) При промяна в обстоятелствата на регистриран първи изкупвач същият е длъжен да уведоми МЗХГ в 14-дневен срок от настъпването ѝ и да представи документи, удостоверяващи промяната.

Чл.  11в. (1) Регистрацията на първия изкупвач на мляко се прекратява:

1. по молба на първия изкупвач;

2. при установено преобразуване, прекратяване или обявяване в несъстоятелност на изкупвача - юридическо лице;

3. при заличаване от търговския регистър в случаите по чл.  60а от Търговския закон - физическо лице;

4. при заличаване на изкупвача от регистъра по чл.  12 от Закона за храните, когато не е заявил извършване на дейността по изкупуване с регистрирани транспортни средства.

(2) В МЗХГ се създава и поддържа електронен публичен списък на първите изкупвачи, чиято регистрация е прекратена, който съдържа датата и причините за прекратяване на регистрацията.

Чл.  11г. (1) Първите изкупвачи са длъжни да подават в МЗХГ месечни декларации за общото количество краве мляко, изкупено директно от производителите, чиито стопанства са разположени на територията на България и на други държави - членки на Европейския съюз, по образец съгласно приложение № 3.

(2) Декларациите по ал.  1 се подават до 20-о число на месеца за изкупените през предходния месец количества.

(3) Декларации се приемат и регистрират в деловодството на МЗХГ, когато са изпратени по пощата, чрез факс или електронно подписани на посочен от МЗХГ адрес на електронна поща."

§  10. В чл.  12, ал.  1, т.  2 думите "на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 922/72, (ЕИО) № 234/79, (ЕО) № 1037/2001 и (ЕО) № 1234/2007 (Регламент (ЕС) № 1308/2013 г.) (обн., ОВ, бр. L 347 от 20.12.2013 г.)" се заличават.

§  11. Параграф 1 от допълнителната разпоредба се изменя така:

"§  1. По смисъла на тази наредба:

1. "Доставка" е всяка продажба на сурово мляко, произведено в стопанството на производителя, на първи изкупвач.

2. "Начин на събиране или доставяне на суровото мляко" е идентифицирано превозно средство на първия изкупвач или на производителя, с което ще се осъществи доставката, или регистрационен номер на млекосъбирателния център.

3. "Първи изкупвач на сурово мляко" е физическо или юридическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, чиито обекти са регистрирани по реда на чл.  12 от Закона за храните и/или използват при изкупуването специализирани транспортни средства, регистрирани по реда на чл.  246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписано в публичния регистър по чл.  11б, ал.  4."

§  12. Създават се приложения № 1 - 3:

"Приложение № 1 към чл.  5, ал.  1


РЕГИСТЪР НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ДОСТАВКА В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО

Име/наименование на първия изкупвач

БУЛСТАТ/ ЕИК в ТР

Име/наименование на производителя на сурово мляко

ЕГН/ БУЛСТАТ

Вид на суровото мляко

Дата на сключване на договора

Дата на промяна на договора

Дата на прекратяване на договора

1

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 


Приложение № 2 към чл.  11а, ал.  1


                                                                                                      До

                                                                                                      Министерството на земеделието, храните и горите

                                                                                                      Дирекция "Животновъдство"

                                                                                                      гр. София

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

за регистрация на първи изкупвач на сурово краве, овче, козе и биволско мляко

 

от ...................................................................................................................................................................................................,

БУЛСТАТ ................................, адрес на управ­ление .............................................................................................................., представляван(о) от ....................................................................................................................................................................,

л.к. № ........................., издадена от .............................., валидна до .........................................................................................

 

Приложени документи:

0 копия от договори за наем на транспортни средства.

Моля, да бъда регистриран като първи изкупвач на (отбелязва се с Х):

0 сурово краве мляко;

0 сурово овче мляко;

0 сурово козе мляко;

0 сурово биволско мляко;

0 четирите сурови млека.

Адрес на стопанска дейност в страната, където изкупвачът съхранява търговската, счетоводната и технологичната документация по изкупуване и транспортиране на сурово мляко:

гр./с. .................................................., п.к. ..............., ул. № ......................................................................................................,

тел. .........................................................................., е-маil ........................................................................................................

 

Дата: .........................................................................

Подпис: ........................................................................

(печат)

 

 

Забележка. Заявителят трябва да е търговец по смисъла на Търговския закон.


Приложение № 3 към чл.  11г, ал.  1


ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДОСТАВЕНО КОЛИЧЕСТВО СУРОВО КРАВЕ МЛЯКО ЗА МЕСЕЦ ............ 20 ... Г.

 

От първи изкупвач на сурово краве мляко .....................................................................................................................................,

ЕИК в Агенцията по вписванията ...................................................................................................................................................

Представлявано от: ............................................................................................................................................................................,

ЕГН __ /__ /__ /__ /__ /__ /__ /__ /__ /__ /,

седалище и адрес на управление: .....................................................................................................................................................,

адрес на дейност: ................................................................................................................................................................................,

тел.: .................................................................., факс: ........................................................................................................................,

е-маil: .................................................................................................................................................................................................

1. ДЕКЛАРИРАМ като първи изкупвач, че през месец ................................. 20...... г. ми е доставено сурово краве мляко директно от производители в размер на:

............................................................................................................................................................ физически литри;

........................................................................................ килограма (физически литри, умножени с коефициент 1,03),

в това число доставено количество директно от производители от други държави - членки на
ЕС, ................................................................................................................................................................................. кг.

2. Средната изкупна цена на количеството по т. 1 (без ДДС и др. разходи) е в размер на ......... лв./литър.

3. Плащането на цената по сключените договори в съответствие с т. 2 е извършено/не е извършено на производителите (излишното се зачертава).

4. Прогнозната изкупна цена за текущия месец е в размер на ................................................. лв./литър.

Известно ми е, че за деклариране на неверни данни по т. 1 нося наказателна отговорност по чл. 313 от НК.

 

Дата: ............................ 20 ...... г.

Декларатор: ............................................................................

(подпис и печат)

 

*Декларацията за предходния месец се подава от 1 до 20 число на текущия месец.


"

§  13. Навсякъде в наредбата думите "Министерството на земеделието и храните", "МЗХ", "министърът на земеделието и храните" и "министъра на земеделието и храните" се заменят съответно с "Министерството на земеделието, храните и горите", "МЗХГ", "министърът на земеделието, храните и горите" и "министъра на земеделието, храните и горите".

Преходни и Заключителни разпоредби

§  14. Действащите договори за доставка на сурово мляко се привеждат в съответствие с изискванията на раздел І и се регистрират съгласно раздел ІІ от глава втора в срок до 30 дни от внедряване на електронния модул за прием на заявление по чл.  5, ал.  3, т.  2.

§  15. До разработване и внедряване на електронния модул за прием на заявление по чл.  5, ал.  3, т.  2 първите изкупвачи могат да подават заявления по реда, описан в чл.  5, ал.  2 и ал.  3, т.  1.

Промени настройката на бисквитките