Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 1.VI

ИНСТРУКЦИЯ № И-5 ОТ 15 МАЙ 2018 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-5 ОТ 15 МАЙ 2018 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

В сила от 01.06.2018 г.
Издадена от министъра на отбраната и началника на Национална служба за охрана

Обн. ДВ. бр.46 от 1 Юни 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.6 от 20 Януари 2023г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази инструкция се урежда организацията и осъществяването на взаимодействие между Националната служба за охрана (НСО) и Министерството на отбраната (MO), структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия (БА) при изпълнение на дейностите, възложени им със закон.

(2) Взаимодействието по ал. 1 има за цел да осигури своевременно и законосъобразно изпълнение на възложените задачи при максимална ефективност чрез оптимално използване на наличните ресурси.

Чл. 2. (1) Взаимодействието се осъществява под общото ръководство на началника на НСО и министъра на отбраната.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2023 г., в сила от 20.01.2023 г.) Оперативното взаимодействие се осъществява от началника на НСО и началника на отбраната, командирите/ръководителите на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната или оправомощени от тях длъжностни лица.

(3) Непосредственото ръководство и координация се осъществяват от началниците на структурни звена в НСО, командирите на военни формирования от БА и ръководителите/командирите на териториалните/регионалните звена на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната или оправомощени от тях длъжностни лица.

Раздел II.
Области и форми на взаимодействие

Чл. 3. Взаимодействието по чл. 1 се осъществява при:

1. посещение на охранявани лица по Закона за Националната служба за охрана (ЗНСО) в обекти и имоти на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА;

2. пребиваване или транзитно преминаване на охранявани лица по ЗНСО в зоната на мероприятия с участие на военнослужещи и личен състав от структурите по т. 1;

3. посещение на охранявани лица по ЗНСО в зони, обекти и съоръжения, в които служба "Военна полиция" (СВП) осъществява своите законови правомощия;

4. охрана на лица по ЗНСО, за които министърът на отбраната е разпоредил осъществяване на охрана от СВП, съгласно чл. 7, ал. 4 от Закона за военната полиция (ЗВП);

5. изпълнение на конкретна задача от НСО, при която се налага да се ползват обекти и/или съоръжения, както и съдействие с личен състав и/или техника на структурите, посочени в т. 1, след писмено искане от началника на НСО до министъра на отбраната;

6. (нова - ДВ, бр. 6 от 2023 г., в сила от 20.01.2023 г.) охрана на членовете на Върховно главно командване при положение на война, военно положение или извънредно положение.

Чл. 4. Взаимодействието се осъществява чрез:

1. изпълнение на съвместни или координирани дейности;

2. извършване на оперативни, технически, експертни или други специализирани дейности;

3. обмен на информация;

4. провеждане на съвместна подготовка на служителите.

Чл. 5. (1) При необходимост от осъществяване на съвместни дейности началникът на НСО и министърът на отбраната взаимно писмено се информират.

(2) При възникване на спешна необходимост от съвместни дейности уведомяването се извършва чрез звено "Дежурен център" (ДЦ) на НСО и Военния команден център (ВКЦ). Ръководителите/командирите по чл. 2, ал. 2 извършват оценка на информацията и поставят конкретни задачи за изпълнение на съвместните дейности.

(3) При провеждане на съвместните дейности ръководителите/командирите на силите и средствата обменят информация и съгласуват общите действия.

(4) При провеждане на съвместни или координирани дейности служителите от НСО и МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА могат да използват съвместно транспортни средства на едно от двете ведомства, както и да си предоставят средства за комуникация.

(5) За изясняване на мерките, които следва да се предприемат във връзка с осигуряване на безопасността на охраняваните лица, мероприятията и обектите, по решение на длъжностни лица по чл. 2, ал. 3 могат да се сформират съвместни екипи.

(6) При предстоящи съвместни дейности по искане на една от страните може да се изготви съвместен план.

(7) При съвместни дейности с дългосрочен характер се изготвят планове за взаимодействие.

(8) Плановете по ал. 6 и 7 съдържат:

1. цел;

2. общи положения;

3. задачи, ръководство, сили и средства;

4. ред за действие и инструктажи на личния състав;

5. други.

Чл. 6. В случаите по чл. 3, т. 5 при възможност и съобразно действащата нормативна уредба министърът на отбраната издава писмена заповед до съответните формирования/структури от МО и/или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА. Исканията на началника на НСО до министъра на отбраната предварително се обсъждат с командира/началника, който ще ги изпълнява, с цел изясняване на параметрите на задачата и възможностите за изпълнение.

Чл. 7. За съвместно използване на обекти, съоръжения и технически средства могат да се сключват двустранни споразумения, в които се уреждат и финансовите взаимоотношения, съгласно действащата нормативна уредба.

Раздел III.
Обмен на информация

Чл. 8. (1) За нуждите на изпълнение на задачите си НСО и МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА обменят информация за:

1. застрашеността на български и чуждестранни охранявани лица;

2. състояние на обстановката по сигурността в Република България и извън територията на страната.

(2) Военният команден център и звено ДЦ на НСО обменят информация при:

1. инциденти на територията на военни обекти, в които предстои или се провежда посещение на български или чуждестранни лица, охранявани от НСО;

2. възникване на спешна необходимост от взаимодействие;

3. изменение на обстановката по сигурността в зоната за провеждане на съвместни дейности;

4. привеждане на въоръжените сили или част от тях в по-висока степен на бойна готовност.

(3) При обмен на класифицирана информация се спазва действащото национално законодателство.

Раздел IV.
Взаимодействие при охрана на членовете на Върховно главно командване при положение на война, военно положение или извънредно положение (Нов - ДВ, бр. 6 от 2023 г., в сила от 20.01.2023 г.)

Раздел IV.

Чл. 9. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2023 г., в сила от 20.01.2023 г.) Взаимодействието при охраната на членовете на Върховно главно командване при положение на война, военно положение или извънредно положение се осъществява по ред и условия, определени в съвместна заповед на министъра на отбраната и началника на Националната служба за охрана (поверително!).

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция:

1. "Обект" е сграда, комплекс от сгради, части от тях и прилежащите им площи, съоръжения или част от съоръжения или обособен район с определени граници.

2. "Съвместни дейности" е изпълнение на обща задача от служители на НСО и МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

3. "Координирани дейности" са действията за изпълнение на отделни задачи от служители на НСО и МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, изискващи съгласуване по време, място и ред за изпълнение.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази инструкция се издава на основание чл. 41 от ЗОВСРБ и чл. 37, ал. 1 от ЗНСО.

§ 3. Инструкция № 1747 от 30.03.2010 г. за военната служба в Националната служба за охрана при Президента на Република България, издадена от началника на Националната служба за охрана (ДВ, бр. 29 от 2010 г.) се отменя.

§ 4. Инструкция № 1635 от 6.03.2009 г. за издаването, ползването, съхраняването, воденето на отчет, сдаването и унищожаването на удостоверителните документи в Националната служба за охрана при Президента на Република България, издадена от началника на Националната служба за охрана при Президента на Република България (ДВ, бр. 21 от 2009 г.) се отменя.

§ 5. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № И-5 ОТ 15.05.2018 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 6 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 20.01.2023 Г.)


§ 4. Заповедта по чл. 9 се издава до три месеца от влизането в сила на инструкцията.

§ 5. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките