Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 47 от 5.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 ОТ 29 МАЙ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СТУДЕНТИ ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 79 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 40 ОТ 2000 Г

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 ОТ 29 МАЙ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СТУДЕНТИ ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 79 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 40 ОТ 2000 Г.)

Обн. ДВ. бр.47 от 5 Юни 2018г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 думата "специалист" и запетаята след нея се заличават.

§ 2. В чл. 2, ал. 2 думите "при условия и по ред, определени с наредбата по § 5 от Закона за народната просвета" се заменят с "в съответствие с чл. 165 от Закона за предучилищното и училищното образование".

§ 3. В чл. 4 се създава ал. 3:

"(3) Кандидат-студенти - медалисти от олимпийски игри, световни и европейски първенства, могат да се приемат без конкурсен изпит извън утвърдения по реда на чл. 9, ал. 3, т. 6, букви "а", "б" и "в" от Закона за висшето образование ежегоден брой на приеманите студенти по предложение на министъра на младежта и спорта и след решение на академичния съвет на висшето училище."

§ 4. В чл. 6, ал. 2 след думата "военноинвалиди" се добавя "и военнопострадали".

§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "а държавните висши училища - и" и запетаята пред тях се заличават, след думата "степени" се поставя запетая и думите "и специалности" се заменят със "специалности и форми на обучение".

2. В ал. 2 след думата "военноинвалиди" се добавя "и военнопострадали".

§ 6. В чл. 8а се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 след думите "чл. 9, ал. 3, т. 6" се поставя запетая и се добавя "букви "а", "б" и "в" от";

б) в т. 2 думите "чл. 21, ал. 2 и 3" се заменят с "чл. 21, ал. 3 и 4 от".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Условията, редът и сроковете за приемане на студентите по ал. 1 се определят в правилниците на висшите училища."

§ 7. Член 8б се изменя така:

"Чл. 8б. Записването на приетите студенти по чл. 3 се извършва до началото на един от двата семестъра на учебната година с копие от дипломата за завършено средно образование заедно с оригинала, който след сравняване се връща на притежателя."

§ 8. Член 9 се отменя.

§ 9. В чл. 10 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) Министерството на образованието и науката ежегодно обявява и провежда конкурси за местата за пълен и частичен срок на обучение в чуждестранни висши училища:

1. в изпълнение на междуправителствени спогодби за образователен, културен и научен обмен и при допълнително определени изисквания, посочени в обявата за конкурса;

2. предоставени едностранно от чуждестранни институции.

(2) Кандидати по ал. 1 могат да са само студенти, записани в български държавни висши училища за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" след завършено средно образование."

§ 10. В чл. 10а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Министерството на образованието и науката ежегодно обявява и провежда конкурси за местата за пълен и частичен срок на обучение в чуждестранни висши училища за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" по чл. 42, ал. 1, т. 2, буква "в" от ЗВО:

1. в изпълнение на междуправителствени спогодби за образователен, културен и научен обмен и при допълнително определени изисквания, посочени в обявата за конкурса;

2. предоставени едностранно от чуждестранни институции.

(2) За пълен срок на обучение по реда на ал. 1 могат да кандидатстват лица, завършили образователно-квалификационна степен "бакалавър" по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "б" от ЗВО или "магистър" в българско висше училище с успех от дипломата не по-нисък от "добър" (4,00)."

2. В ал. 3 след думата "магистър" се добавя "по чл. 42, ал. 1, т. 2, буква "в" от ЗВО".

§ 11. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 3 думите "ал. 6 и 7" се заменят с "ал. 8 и 10".

2. В ал. 3:

а) създава се нова т. 1:

"1. са граждани на държави - членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство;"

б) досегашните т. 1 - 3 стават съответно т. 2 - 4.

3. Създава се ал. 5:

"(5) Чужденците по ал. 2, т. 2 кандидатстват при условията и по реда, определени в съответния акт на Министерския съвет."

§ 12. В чл. 12, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думите "за кандидатите за пълен срок на обучение" и тирето пред тях се заличават.

2. Точка 6 се изменя така:

"6. документ за владеене на български език, издаден от висше училище в Република България - за кандидатите, които ще се обучават на български език и няма да преминават езикова и специализирана подготовка."

§ 13. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "бакалавър", "магистър" или "специалист" се заменят с "бакалавър" или "магистър", след думата "срок" се поставя запетая и думите "до 1 октомври в годината на кандидатстването" се заменят с "определен в правилника на висшето училище".

2. Алинея 3 се отменя.

3. В ал. 4 думите "до 1 ноември в годината на кандидатстването" се заменят с "в срок, определен в правилника на висшето училище".

4. Алинея 5 се отменя.

§ 14. В чл. 15а се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Висшите училища изпращат в Министерството на образованието и науката документите на одобрените от тях лица, кандидатстващи при условията на чл. 95, ал. 8 от Закона за висшето образование, с оглед на изпълнение на процедурата по издаване на визи за дългосрочно пребиваване - виза вид "D", съгласно Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, приета с Постановление № 198 на Министерския съвет от 2011 г. (обн., ДВ, бр. 55 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 60 от 2014 г. и бр. 57 от 2015 г.), не по-късно от 1 октомври за първия семестър и не по-късно от 1 февруари за втория семестър в годината на кандидатстването."

2. В ал. 3 изречение второ се отменя.

3. В ал. 4 думите "чл. 95, ал. 6" се заменят с "чл. 95, ал. 8".

§ 15. В чл. 17, ал. 3 се правят следните допълнения:

1. В т. 1 след думите "български език" се добавя "или език, на който ще се провежда обучението".

2. В т. 2 след думите "български език" се добавя "или език, на който ще се провежда обучението".

§ 16. В чл. 18 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думите "по български език" се добавя "или по езика, на който ще се провежда обучението".

2. В ал. 2 след думите "български език" се добавя "или езика, на който ще се провежда обучението".

§ 17. В чл. 20 ал. 2 и 3 се отменят.

§ 18. Параграф 3 от допълнителните разпоредби се изменя така:

"§ 3. (1) Когато в дипломата за средно образование няма оценка по учебен предмет, която участва в образуването на състезателния бал, лицето може да валидира компетентности по този учебен предмет в съответствие с чл. 166, ал. 5 от Закона за предучилищното и училищното образование и при условията и по реда на Наредба № 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците (обн., ДВ, бр. 74 от 2016 г.; изм., бр. 78 от 2017 г.).

(2) В случаите по ал. 1 в образуването на състезателния бал участва оценката по съответния учебен предмет от документа по чл. 168, ал. 1, т. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование.

(3) Когато в образуването на състезателния бал участва оценката по учебния предмет български език и литература, но в дипломата за средно образование на лицето такава не е вписана, по решение на Академичния съвет на висшето училище и за отделни специалности вместо нея за балообразуваща може да бъде взета оценката от успешно положен тест по български език, като минималното ниво от теста не може да е по-ниско от В2.

(4) Оценката по ал. 3 е от успешно положен тест, одитиран от европейска езикова организация - партньор на Съвета на Европа, и се приравнява към "отличен" (6,00).

(5) Оценката от успешно положен тест по ал. 3 не може да замества оценката от държавен зрелостен изпит, ако тя участва в образуването на състезателния бал.

(6) Когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващия учебен предмет, като едната от тях е от държавния зрелостен изпит, а другата - от курса на обучение, за балообразуваща оценка се счита оценката от държавния зрелостен изпит.

(7) При образуването на състезателния бал на кандидат-студенти, чиято диплома за средно образование е издадена преди въвеждането на държавни зрелостни изпити и нямат оценка от държавен зрелостен изпит по български език и литература, за балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература."

Промени настройката на бисквитките