Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 17.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-19 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЛИЦА С 50 И НАД 50 НА СТО НАМАЛЕНА РАБОТОСПОСОБНОСТ ИЛИ ВИД И СТЕПЕН НА УВРЕЖДАНЕ И ЛИЦА ИЛИ СЕМЕЙСТВА, ОТГЛЕЖДАЩИ ДЕЦА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ ДО 18-Г

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-19 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЛИЦА С 50 И НАД 50 НА СТО НАМАЛЕНА РАБОТОСПОСОБНОСТ ИЛИ ВИД И СТЕПЕН НА УВРЕЖДАНЕ И ЛИЦА ИЛИ СЕМЕЙСТВА, ОТГЛЕЖДАЩИ ДЕЦА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ ДО 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ И ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПО-КЪСНО ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, ОТ ВИНЕТНИ ТАКСИ ПРИ ПОЛЗВАНЕ НА РЕПУБЛИКАНСКИТЕ ПЪТИЩА (ДВ, БР. 107 ОТ 2008 Г.)

В сила от 17.07.2018 г.
Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.59 от 17 Юли 2018г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думата "едногодишна" се заменя с "годишна".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Годишната винетка е с валидност за срок една година считано от датата на валидизирането ѝ."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "едногодишна" се заменя с "годишна", а думата "постоянния" се заменя с "настоящия".

2. В ал. 3 думата "постоянен" се заменя с "настоящ".

3. В ал. 4:

а) точка 1 се изменя така:

"1. копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК в случаите, в които същото не е налично в дирекция "Социално подпомагане";"

б) точка 3 се изменя така:

"3. копие от свидетелството за регистрация, с което се удостоверява, че лекият автомобил отговаря на изискванията на чл. 10в от Закона за пътищата;".

4. В ал. 5 думите "по реда на Закона за електронния документ и електронния подпис" се заменят с "по електронен път съгласно Закона за електронното управление".

5. Създават се ал. 6 - 8:

"(6) При подаване на заявлението-декларация заявителят представя за справка оригинала на експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК по ал. 4, т. 1 и оригинал на свидетелство за регистрация "(част I - лице и гръб)" на лекия автомобил.

(7) За удостоверяване на обстоятелствата, при наличието на които лицето има право на предоставяне на безплатен винетен стикер, служителите на дирекции "Социално подпомагане" извършват справка по служебен път в Национална база данни "Население" и "Гаранционен фонд" за наличието на сключена застраховка "Гражданска отговорност" с едногодишен срок.

(8) В случаите на подаване на заявление-декларация по пощата с обратна разписка или по електронен път оригиналите на документите по ал. 4, т. 1 и 4 и оригинал на свидетелството за регистрация "(част I - лице и гръб)" на лекия автомобил за справка се представят в деня на получаване на винетните стикери."

§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "едногодишни" се заменя с "годишни".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В срок до 10-о число на следващия месец регионалните дирекции за социално подпомагане изпращат до областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура" копие на регистрационния дневник по чл. 6 (приложение № 3) на хартиен носител. В срок до 20-о число на следващия месец Агенцията за социално подпомагане изпраща на Агенция "Пътна инфраструктура" обобщена информация на национално ниво на електронен носител."

§ 4. В чл. 4 думата "едногодишни" се заменя с "годишни".

§ 5. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "едногодишните" се заменя с "годишните".

2. В ал. 3 думата "едногодишни" се заменя с "годишни".

§ 6. Създава се чл. 5а:

"Чл. 5а. (1) Валидизацията на годишните винетки се извършва от служител на дирекция "Социално подпомагане", съобразявайки се с посочения в заявлението-декларация период на валидност на винетката.

(2) Валидизацията на годишната винетка представлява маркировка, направена с механично устройство на предвидените за това места, в съответствие с месеца и датата, от които стартира валидността на винетката.

(3) Механичните устройства за валидизиране на винетните стикери се предоставят по заявка на дирекции "Социално подпомагане" от областните пътни управления чрез Агенция "Пътна инфраструктура" веднъж годишно.

(4) Заявките по ал. 3 се изпълняват в срок до 3 месеца след постъпването им, за което се съставят приемателно-предавателни протоколи в два екземпляра, в които е посочен броят на предоставените механични устройства и годината, за която се предоставят."

§ 7. В чл. 6 се създава т. 5:

"5. начална дата на валидност на винетката."

§ 8. В чл. 7 след текста "(приложение № 3)" се поставя запетая, заличава се съюзът "и", а след текстът "неполучени винетни стикери" се добавя текста "и заявки (приложение № 5) за получаване на механични устройства за валидизиране на безплатни годишни винетки, както и приемателно-предавателни протоколи, в които е посочен броят на предоставените механични устройства и годината, за която се предоставят".

§ 9. Параграф 2 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 2. Заявления-декларации за получаване на годишни безплатни винетки се подават ежегодно в дирекциите "Социално подпомагане" по реда, предвиден в чл. 2."

§ 10. Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1


                                                                                                  ДО

ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ                                               ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ

                                                                                                  "СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ"

                                                                                                 .............................................................

От

...........................................................................

 

 

ЕГН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          (трите имена и ЕГН на декларатора)

с постоянен адрес:

община:                             гр./с.                          ж.к. (кв.)                                                п.к.

ул.                                                            №        бл.      вх.       ап.         тел.

с настоящ адрес:

община:                             гр./с.                          ж.к. (кв.)                                                п.к.

ул.                                                          №          бл.      вх.       ап.         тел.

Л.к.(л.п.) №.................................., изд. от ....................................... на .................................................,

в качеството си на собственик/лице или семейство, отглеждащо дете с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст/правоимащ съпруг, когато е съпружеска имуществена общност (пълномощник по силата на пълномощно

№ .................................... от ...................................................................................................... година)

на ..................................................................................................................., ЕГН: ..............................

             (трите имена и ЕГН на упълномощителя)

с постоянен адрес:

община:                             гр./с.                          ж.к. (кв.)                                                п.к.

ул.                                                          №          бл.      вх.       ап.          тел.

с настоящ адрес:

община:                             гр./с.                          ж.к. (кв.)                                                п.к.

ул.                                                          №          бл.      вх.       ап.          тел.

Желая да ми бъде издадена безплатна годишна винетка за ползване на републикански пътища с начална дата на валидност ............................................................... г. (изписва се начална дата на валидност на винетния стикер)

Декларирам:

лек автомобил с ДК №

марка:

модел:

№ на рама:

№ на двигател:

година на производство:

работен обем на двигателя, куб. см:

мощност: (kW             /к.с.                     )

e:

Собственост съгласно свидетелство за регистрация на моторното превозно средство на:

............................................................................................................, ЕГН: ............................................

             (записват се трите имена и ЕГН)

съпружеска имуществена общност:

.................................................................................................................., ЕГН: .......................................

         (трите имена и ЕГН на правоимащия съпруг)

Имам сключена застраховка "Гражданска отговорност" от дата ..................................................... г.

Декларирам, че към датата на подаване на декларацията съм:

0 родител, 0 член на семейство на роднини и близки, 0 приемен родител на детето с трайно увреждане.

(вярното се отбелязва)

на ................................................................................................., ЕГН: ...................................................

      (собствено име, презиме и фамилия на детето и ЕГН)

№ ..................../................... на акта за раждане, издаден от: ................................................................

№ ................./........... на Заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" - ..................

..................., или Решение ..................................... на ....................... съд за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Декларирам, че е записано като ученик/ученичка в .................................. град/село .........................

(в случаите, когато детето е навършило 18 години, до навършване на 20 години, че е записано като ученик/ученичка)

Уведомен съм, че в случаите на подаване на заявление-декларация по пощата с обратна разписка или по електронен път трябва да представя експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, лична карта и свидетелство за регистрация (част I - лице и гръб) в оригинал за справка в деня на получаване на винетния стикер.

Известно ми е, че за вписване на неверни данни в това заявление-декларация нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Прилагам следните документи:

1. Копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК в случаите, в които същото не е налично в дирекция "Социално подпомагане", и оригинал на експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК

№ ................................................................................................ от ................................ г. - за справка.

2. Копие на пълномощно № ..................................................................... от ..................................... г.

Упълномощеното лице вписва "Вярно с оригинала" и се подписва на копието.

3. Копие от свидетелството за регистрация и оригинал на свидетелство за регистрация (част I - лице и гръб) на моторното превозно средство серия ................ № .............................. - за справка.

 

Дата:

 

Декларатор:

                                              (подпис)

Заявление-декларацията е приета и проверена от:

                                                                                                 (име, фамилия и длъжност)

Дата:

Длъжностно лице:

                                               (подпис)


"

§ 11. Приложение № 2 към чл. 3, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 3, ал. 1


ЗАЯВКА

за получаване на безплатни годишни винетки за лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, на основание чл. 10в от Закона за пътищата за месец:          /        г.

Дата:

ДИРЕКЦИЯ "СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ" -

Община:

Област:

Брой:

Словом:

Година:

Директор на дирекция "Социално подпомагане":

.....................................................................................................................................................................

(име, фамилия, подпис)


"

§ 12. Приложение № 3 към чл. 3, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 3, ал. 2


РЕГИСТРАЦИОНЕН ДНЕВНИК

за лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, които са получили една безплатна годишна винетка на основание чл. 10в от Закона за пътищата

за месец:        /       г.

ДИРЕКЦИЯ "СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ" -

Община:

Област:

Име, презиме, фамилия на собственика (правоимащия съпруг, когато е съпружеска имуществена общност) на МПС

 

Име, презиме, фамилия на упълномощеното лице, родител, член на семейството на роднини и близки, приемен родител на детето с трайно

увреждане

ЕГН

Рег. №
ППС

Обем на двигателя

Мощност на двигателя

Седемцифрен номер на предоставената винетка

Начална дата на валидност на винетката

Подпис на лицето

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 


"

§ 13. Приложение № 4 към чл. 5, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 4 към чл. 5, ал. 3


ПРИЕМАТЕЛНО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ

за непредоставените годишни винетни стикери на лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, на основание чл. 10в от Закона за пътищата за ............ година

Дата:

ДИРЕКЦИЯ "СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ" -

Община:

Област:

 

Общ брой:

...........................................................................

(словом)

Година:

Номер на винетния стикер

 

Изписва се всеки номер

1.

 

2.

 

3.

 

.........................................................................

 

 

 

.........................................................................

ПРИЕЛ:

(трите имена, длъжност и подпис)

 

ПРЕДАЛ:

(трите имена, длъжност и подпис)


"

§ 14. Създава се приложение № 5 към чл. 5а, ал. 3:

"Приложение № 5 към чл. 5а, ал. 3


ЗАЯВКА

за получаване на механични устройства за валидизиране на безплатни годишни винетки за лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, на основание чл. 10в от Закона за пътищата за ......................... г.

Дата:

ДИРЕКЦИЯ "СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ" -

Община:

Област:

Брой:

Словом:

Година:

Директор на дирекция "Социално подпомагане":

.....................................................................................................................................................................

(име, фамилия, подпис)



"

Заключителни разпоредби

§ 15. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките