Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 24.VII

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЦЕНАТА НА УСЛУГАТА "ДОСТАВЯНЕ НА ВОДА ЗА НАПОЯВАНЕ"

 

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЦЕНАТА НА УСЛУГАТА "ДОСТАВЯНЕ НА ВОДА ЗА НАПОЯВАНЕ"

В сила от 24.07.2018 г.
Приета с ПМС № 147 от 19.07.2018 г.

Обн. ДВ. бр.61 от 24 Юли 2018г., изм. ДВ. бр.9 от 30 Януари 2024г.

Раздел I.
Приложно поле. Принципи

Чл. 1. (1) Настоящата методиката се прилага за:

1. доставчиците на вода за напояване по Закона за сдружения за напояване, наричани "доставчици";

2. ползващите вода за напояване, наричани "водоползватели".

(2) Методиката представлява технология на ценообразуване на услугата "доставяне на вода за напояване" и съдържа общи правила и принципи за определяне цената на водата за напояване, наричана "цена на услугата за доставка".

Чл. 2. В методиката са заложени следните принципи:

1. баланс между социални, екологични и икономически фактори съобразно географските и климатични условия на територията, на която се извършва услугата;

2. устойчиво и ефективно използване на водите.

Раздел II.
Цена

Чл. 3. (1) Цената на услугата "Доставяне на вода за напояване" е разходоориентирана и регионална, като се определя от доставчиците по местонахождението на площите, които обслужват.

(2) При определянето на цената на услугата "Доставяне на вода за напояване" могат да бъдат взети предвид само разходите и приходите, които са свързани с дейността по предоставяне на услугата "Доставяне на вода за напояване". Цената се изчислява, като се вземат предвид само разходите върху цялата напоителна система на доставчика, които са свързани с дейността по предоставяне на услугата "Доставяне на вода за напояване".

(3) Доставчиците на вода за напояване водят аналитично счетоводно отчитане на свързаните с тази услуга разходи и приходи от тези, които са направени във връзка с други изпълнявани от тях дейности и услуги.

(4) Цената по ал. 1 се определя при не по-малка от определената в действащите планове за управление на речните басейни степен на възстановяване на разходите за водни услуги в селското стопанство.

Чл. 4. (1) В цената се включват кумулативно два компонента:

1. цена за доставен обем вода;

2. цена за единица площ.

(2) Съотношението на двата компонента в цената се определя от доставчиците за всеки поливен сезон. Размерът на постоянния и променливия компонент се променя в зависимост от конкретните условия през различните години. Допустимо е част от разходите за персонал, материали, гориво и електроенергия да формират както постоянния, така и променливия компонент. В тези случаи сумата от разходите, попадащи в постоянния и в променливия компонент, не бива да надвишава сто на сто от общата стойност на тези разходи.

(3) Двукомпонентната цена включва разходите, които са пряко свързани с дейността. Размерът на цената на услугата "Доставяне на вода за напояване" се определя ежегодно и включва два компонента - постоянен, който покрива постоянните разходи по доставката на вода на база напоявана площ, и променлив - на база доставени обеми вода.

Чл. 5. (1) Цената за доставен обем вода се определя според начина на доставка на вода и вида на културите:

1. за гравитачно доставяна вода за полски култури;

2. за помпено доставяна вода за полски култури, с пределно допустими цени за покачване:

а) до 50 метра височина включително;

б) над 50 метра до 100 метра височина включително;

в) над 100 метра височина;

3. за гравитачно доставяна вода за ориз;

4. за помпено доставяна вода за ориз.

(2) Цената по ал. 1 се определя, като променливите разходи се разделят на прогнозния обем вода в кубични метри за съответния поливен сезон. Размерът на променливия компонент се определя на база водните обеми, доставени в имота или имотите, попадащи в района на обслужване на доставчик, и в зависимост от променливите разходи за доставка на вода за напояване.

Чл. 6. Цената за единица площ се определя, като постоянните разходи се разделят на площта в декари. Размерът на постоянния компонент се определя на база площта на имота или имотите, попадащи в района на обслужване на доставчик, и в зависимост от постоянните разходи за доставка на вода за напояване.

Чл. 7. Цената се плаща по компоненти, както следва:

1. цената за доставен обем вода - след всяка поливка, въз основа на ползваните обеми вода, в кубични метри;

2. цена за единица площ - еднократно, независимо от броя на поливките и ползваните обеми вода.

Раздел III.
Предоставяне на услугата

Чл. 8. (1) В срок до 31 март на текущата година водоползвателите подават до съответния доставчик заявление по образец за предстоящия поливен сезон съгласно приетите от доставчика указания за прилагане на методиката. Заявлението е предварително и задължително условие за подписване на договор за предоставяне на услугата.

(2) Към заявлението се прилагат:

1. декларация за заявените площи за напояване с посочени имоти и видове култури;

2. декларация, че в указан от доставчика срок водоползвателят ще монтира измервателно устройство за вода, което отговаря на изискванията на Закона за измерванията;

3. декларация за липса на изискуеми задължения към доставчика.

(3) Веднъж приложена към заявлението, декларацията по ал. 2, т. 2 не се прилага за следващ поливен сезон, освен ако е настъпила промяна в декларираните площи.

Чл. 9. (1) Доставчикът разглежда постъпилите заявления в срок до десет календарни дни от получаването им.

(2) Ако в срока по ал. 1 доставчикът установи неточност или непълнота в подаденото заявление или в приложените към него документи, или наличие на изискуемо задължение към доставчика, на заявителя се дават указания и се определя срок за отстраняването им, който не може да бъде по-кратък от десет календарни дни.

(3) Ако заявителят не изпълни дадените от доставчика указания в срока по ал. 2, той може да подаде ново заявление, с подаването на което започват да текат нови срокове.

(4) Ако доставчикът установи наличие на изискуемо задължение към него, той указва на заявителя в срока по ал. 2 да представи обезпечение.

Чл. 10. (1) След приемането на подаденото в срок и отговарящо на изискванията на настоящата методика заявление се подписва договор за доставка на вода за напояване, изготвен съобразно изготвените от доставчика указания.

(2) При обективна невъзможност на водоползвателя да изпълни условията по чл. 9, ал. 4 доставчикът може да разсрочи задължението за плащане на две вноски:

1. първа вноска - със срок на плащане до началото на съответния поливен сезон;

2. втора вноска - със срок на плащане след края на първата заявена поливка.

Раздел IV.
Публичност

Чл. 11. (1) До 1 март на текущата година преди началото на поливния сезон доставчиците обявяват срок и указания за изготвяне и начин на подаване на заявления.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2024 г., в сила от 01.02.2024 г.) Доставчиците ежегодно до 20 декември предоставят на министъра на земеделието и храните, в качеството му на орган по провеждане на държавната политика за развитие на поливното земеделие, информация за цена на услугата през следващия поливен сезон, както и прогнозно количество поливни площи (в декари).

(3) Информацията по ал. 1 и 2 се обявява на електронната страница на доставчика и на публично достъпно място (адреса на управление на доставчика, на негов клон, административна сграда на община по местонахождението на заявените за напояване имоти, кметство, поща и др.).

Чл. 12. (1) Доставчиците на вода създават и поддържат регистър на заявените за напояване площи с посочени имот, площ и данни за водоползвателя (имена, търговско наименование, договор за водоподаване; срок, цена, заявени количества вода, изразходвани количества вода), обезпечения по вид култури и размер, договори за директни плащания, платени суми - разделени по компоненти, остатък на задължението.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2024 г., в сила от 01.02.2024 г.) По време на поливния сезон данни от регистъра за изразходвани количества вода се изпращат всеки месец до 10-о число за сведение в компетентната дирекция, която подпомага министъра на земеделието и храните при разработване, координиране и провеждане на държавната политика в областта на напояването.

Раздел V.
Изчисляване на цената на услугата

Чл. 13. (1) Определянето на постоянни и променливи годишни разходи за оризови култури се извършва съгласно приложение № 1, а за неоризови култури - съгласно приложение № 2.

(2) Постоянните разходи включват разходите, посочени в приложения № 1 и 2, раздел "Допустими годишни постоянни разходи", колони от буква "а" до буква "л".

(3) Променливите разходи включват разходите, посочени в приложения № 1 и 2, раздел "Допустими годишни променливи разходи", колони от буква "з" до буква "п".

(4) Сумата от разходите по ал. 2 и 3, в колони от буква "з" до буква "л" е равна на 100 на сто.

Чл. 14. (1) Предвиждането на необходимите приходи за покриване на очаквани разходи по предоставяне на услугата "Доставяне на вода за напояване" включва:

1. възстановяване на постоянни и променливи компоненти на разход; определя се по формулата:


НП = ПоР + ПрР,


където:

НП са необходимите годишни приходи, в лв.;

ПоР - допустимите годишни постоянни разходи, в лв.;

ПрР - допустимите годишни променливи разходи, в лв.;

2. допустимите постоянни или променливи разходи, които са пряко свързани с предоставянето на услуга по напояване; в допустимите разходи не могат да бъдат включени:

а) разходи, които не са свързани с дейността по напояване;

б) разходи, които не са заложени или са счетени за прекалено високи;

в) корпоративен данък;

г) глоби и санкции;

д) неустойки и лихви за забава;

е) разходи, извършени от трети лица за тяхна сметка.

(2) Когато прогнозните разходи са по-високи от отчетените за предишен ценови период, необходимите приходи за следващия ценови период се намаляват с абсолютната стойност на разликата и обратно - когато отчетените разходи са по-високи от прогнозните, необходимите приходи се увеличават с тази сума за следващия ценови период.

Чл. 15. При прогнозиране на допустими годишни постоянни и променливи разходи съотношението между оризови и неоризови култури се прогнозира както за постоянните, така и за променливите разходи, като:

1. сумата от относителните дялове на постоянните разходи за ориз и неоризови култури е равна на общите постоянни разходи, а именно:


ПоР = ДПоРО + ДПоНО,


където:

ПоР са допустимите годишни постоянни разходи, в лв.;

ДПоРО - относителният дял на постоянен разход, който се очаква за оризови култури; определя се като сума от стойностите на клетки от колони с букви от "а" до "л" на ред 5 в раздел "Допустими годишни постоянни разходи" от приложение № 1;

ДПоНО - относителният дял на постоянен разход, който се очаква за неоризови култури; определя се като сума от стойностите на клетки от колони с букви от "а" до "л" на ред 5 в раздел "Допустими годишни постоянни разходи" от приложение № 2;

2. сумата от относителните дялове на променливите разходи за ориз и неоризови култури е равна на общите променливи разходи, а именно:


ПрР = ДПрРО + ДПрРНО,


където:

ПрР са допустимите годишни променливи разходи, в лв.;

ДПрРО - относителният дял на променлив разход, който се очаква за оризови култури при гравитачно напояване; определя се като сума от стойностите на клетки от колони с букви от "з" до "п" на ред 5 в раздел "Допустими годишни променливи разходи" от приложение № 1;

ДПрРНО - относителният дял на променлив разход, който се очаква за неоризови култури при гравитачно напояване; определя се като сума от стойностите на клетки от колони с букви от "з" до "п" на ред 5 в раздел "Допустими годишни променливи разходи" от приложение № 2.

Чл. 16. (1) Доставчик на вода за напояване, който доставя вода до различни нива (категории) едновременно, попълва приложения № 1 и 2 в частта за "Допустими годишни променливи разходи" за всяка категория поотделно.

(2) Категориите по ал. 1 са:

1. Категория 1 - помпено ниво І - до 50 м височина;

2. Категория 2 - помпено ниво ІІ - до 100 м височина;

3. Категория 3 - помпено ниво ІІІ - до 150 м височина;

4. Категория 4 - под напор (нисък напор от 2 до 6 бара и висок напор над 6 бара).

Чл. 17. Определянето на постоянна цена на база площ (лв./дка) и цена за измерен обем (лв./m3) се извършва, както следва:

1. постоянната цена на декар (лв./дка) е сума (∑) от стойностите на клетки от колони с букви от "а" до "л" на ред 5 в раздел "Допустими годишни постоянни разходи" (лв.), разделена на стойността в клетка от колона с буква "р" (дка) на ред 5 от приложения № 1 и 2; полученият резултат е цената (лв./дка) за оризови и неоризови култури;

2. цената за доставен обем вода е сума (∑) от стойностите на клетки от колони с букви от "з" до "п" на ред 5 в раздел "Допустими годишни променливи разходи" (лв.), разделена на стойността в клетка от колона с буква "с" (m3) на ред 5 от приложения № 1 и 2; полученият резултат е цената (лв./m3) за оризови и неоризови култури.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази методика:

1. "Водоползвател" е юридическо или физическо лице, собственик или ползвател на земеделски земи, който е подал заявление за доставка на вода за напояване по реда на тази методика до съответния доставчик на вода за напояване.

2. "Цена" е паричният израз на стойността на услугата "доставяне на вода за напояване", определена по разходоориентиран метод на ценообразуване и актуализирана от доставчика при спазване на методиката.

3. "Поливка" е подаването за определен период от време на вода за напояване на земеделска култура с цел поддържане на подходящ за развитието ѝ водно-въздушен режим.

4. "Нормална ефективност на напоителна система" е ефективността на дадена напоителна системата в зависимост от нейния вид (гравитачна, гравитачна с помпено захранване и напорна система - дъждовална), коефициент на полезно действие и амортизационен срок. Коефициентът на полезно действие се определя като отношение между доставения до потребителя обем вода към иззетия обем вода от водното тяло при водовземането.

5. "Измерен воден обем" е количеството вода, измерено с водомерни съоръжения и уреди, одобрени от Българския институт по метрология.

Заключителни разпоредби

§ 2. Методиката се приема на основание чл. 58 от Закона за сдруженията за напояване.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 10 ОТ 25 ЯНУАРИ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 9 ОТ 2024 Г., В СИЛА ОТ 01.02.2024 Г.)


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 48. В Методиката за определяне цената на услугата "Доставяне на вода за напояване", приета с Постановление № 147 на Министерския съвет от 2018 г. (ДВ, бр. 61 от 2018 г.), навсякъде думите "министъра на земеделието, храните и горите" се заменят с "министъра на земеделието и храните".

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 10 ОТ 25 ЯНУАРИ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 9 ОТ 2024 Г., В СИЛА ОТ 01.02.2024 Г.)


§ 68. Постановлението влиза в сила от 1-во число на месеца, следващ месеца на обнародването му в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 13, ал. 1




1.

Планирани годишни постоянни и променливи разходи за оризови култури (в лв.)

2.

Допустими годишни постоянни разходи

Допустими годишни променливи разходи

dka

m3

3.

а

б

в

г

д

е

ж

з

и

к

л

з

и

к

л

м

н

о

п

р

с

4.

разходи за административен персонал, свързан с напояване

амортизация на необходимите базови активи

разходи по подготовка за напоителния сезон

разходи за спешни ремонтни работи

разход за охрана

други фиксирани разходи, които не зависят от доставената вода за напояване

компенсиране на финансови загуби или приходи от дейности от минали години

част от разходите за персонал

част от разходите за материали

част от разходите за гориво

част от разходите за електроенергия

част от разходите за персонал

част от разходите за материали

част от разходите за гориво

част от разходите за електроенергия

разходи за изпомпване на вода до по-високо ниво

разходи за осигуряване на напор до желаната стойност на налягане

други променливи разходи

планирани плащания за такси по разрешителни за водовземане

прогнозни площи за напояване

прогнозни доставени обеми вода

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

*Постоянна цена на декар при първа поливка

0,00 лв.

Цена за доставен обем вода

0,00 лв.

 

 

 

 



Приложение № 2 към чл. 13, ал. 1


1.

Планирани годишни постоянни и променливи разходи за неоризови култури (в лв.)

2.

Допустими годишни постоянни разходи

Допустими годишни променливи разходи

dka

m3

3.

а

б

в

г

д

е

ж

з

и

к

л

з

и

к

л

м

н

о

п

р

с

4.

разходи за административен персонал, свързан с напояване

амортизация на необходимите базови активи

разходи по подготовка за напоителния сезон

разходи за спешни ремонтни работи

разход за охрана

други фиксирани разходи, които не зависят от доставената вода за напояване

компенсиране на финансови загуби или приходи на дейности от минали години

част от разходите за персонал

част от разходите за материали

част от разходите за гориво

част от разходите за електроенергия

част от разходите за персонал

част от разходите за материали

част от разходите за гориво

част от разходите за електроенергия

разходи за изпомпване на вода до по-високо ниво

разходи за осигуряване на напор до желаната стойност на налягане

други променливи разходи

планирани плащания за такси по разрешителни за водовземане

прогнозни площи за напояване

прогнозни доставени обеми вода

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

*Постоянна цена на декар за първа поливка

0,00 лв.

Цена за доставен обем вода

0,00 лв.

 

 

 

 

 

 


* В постоянната цена на декар при първата поливка са включени всички постоянни разходи (ред 5, клетки от "а" до "л", в раздел "Допустими годишни постоянни разходи"). При следващи поливки постоянни разходи не се начисляват в цената за услугата.

** Общата цена за напояване е сума от постоянната цена на декар, умножена по полетите декари, и цената за кубичен метър (m3), умножена по доставения обем вода.


Промени настройката на бисквитките