Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 62 от 27.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 149 ОТ 20 ЮЛИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА ОРГАНИТЕ НА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА И НА РЕГИОНАЛНИТЕ КАРТОТЕКИ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ЕКСПЕРТИЗИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 83 НА МИНИС

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 149 ОТ 20 ЮЛИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА ОРГАНИТЕ НА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА И НА РЕГИОНАЛНИТЕ КАРТОТЕКИ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ЕКСПЕРТИЗИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 83 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 34 ОТ 2010 Г.)

В сила от 27.07.2018 г.

Обн. ДВ. бр.62 от 27 Юли 2018г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3 ал. 4 се изменя така:

"(4) Експертизата на вида и степента на увреждане/степента на трайно намалена работоспособност на лицата се извършва от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) с участието на лекар с придобита специалност по профила на заболяването и от специализираните състави на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) по профили на заболяванията."

§ 2. В чл. 6, ал. 3, т. 2, буква "а" думата "специалността" се заменя с "медицина".

§ 3. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) В състава на ТЕЛК се включват не по-малко от трима лекари, единият от които е председател, и се определят лекари - резервни членове. Към съставите се назначават и технически сътрудници."

2. В ал. 2 думите "радиобиология и" се заменят с "радиобиология или".

§ 4. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) Договорите с председателите и членовете на ТЕЛК и със специалистите по трудова медицина, радиобиология или радиационна хигиена и професионални болести се сключват, изменят и прекратяват от ръководителя на съответното лечебно заведение.

(2) При необходимост в съставите на ТЕЛК могат да бъдат привличани и други специалисти."

§ 5. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 2 думите "5-дневен курс за практическо" се заличават.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) При включване за първи път в състава на ТЕЛК лекарите преминават задължително обучение в НЕЛК."

§ 6. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. (1) При извършване на медицинска експертиза не може да участва лекар, който:

1. е участвал в издаването на обжалваното експертно решение;

2. е участвал в консултативна дейност, свързана с експертизата на временната неработоспособност, на вида и степента на увреждане и трайно намалената работоспособност на освидетелстваното лице;

3. е съпруг/съпруга, роднина по права линия без ограничения или по съребрена линия до втора степен на освидетелстваното лице;

4. живее във фактическо съпружеско съжителство с освидетелстваното лице.

(2) В случаите по ал. 1 лекарят от състава на ТЕЛК или НЕЛК е длъжен писмено да заяви, че иска да бъде отстранен от участие в заседанието на съответната комисия. Искането се подава до ръководителя на лечебното заведение, съответно до директора на НЕЛК, по образец съгласно приложение № 3а.

(3) В случаите по ал. 1 отстраняване на лекар от заседанието на съответната комисия може мотивирано да поиска и освидетелстваното лице. Искането се подава до ръководителя на лечебното заведение, съответно до директора на НЕЛК, по образец съгласно приложение № 3б.

(4) При постъпило искане за отстраняване на лекар в случаите по ал. 2 и 3 ръководителят на лечебното заведение, съответно директорът на НЕЛК, се произнася по неговата основателност в тридневен срок от подаването му.

(5) В случай че искането за отстраняване е основателно, в освидетелстването на лицето се включва резервен член от състава на ТЕЛК или лекар от другите специализирани състави на НЕЛК, определен със заповед на ръководителя на лечебното заведение, съответно на директора на НЕЛК.

(6) Искането по ал. 2 и 3 може да се подаде и по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и Закона за електронното управление."

§ 7. В чл. 16 ал. 1 и 2 се отменят.

§ 8. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Националната експертна лекарска комисия е здравно заведение - юридическо лице на бюджетна издръжка към министъра на здравеопазването, със седалище София."

2. В ал. 3 думите "Трудовите договори" се заменят с "Договорите".

3. Алинея 4 се отменя.

4. В ал. 5 думите "отношение на по-долустоящите органи на" се заличават.

§ 9. В чл. 18 ал. 1 се изменя така:

"(1) Структурата на НЕЛК включва административно-стопански отдел, правен отдел, отдел по медицинска експертиза, състоящ се от специализирани лекарски състави по профили на заболяванията и служба "Техническа обработка на експертните решения и кореспонденция със специализираните състави"."

§ 10. В чл. 19 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 3:

а) в изречение първо думите "трудова медицина (радиобиология и радиационна хигиена)" се заменят с "трудова медицина, радиобиология или радиационна хигиена";

б) в изречение второ думите "трудова медицина (радиобиология или радиационна хигиена)" се заменят с "трудова медицина, радиобиология или радиационна хигиена".

§ 11. Член 20 се отменя.

§ 12. В чл. 24, ал. 5 думите "по предложение на директора на НЕЛК" се заличават.

§ 13. В чл. 26, ал. 2 думите "шестия месец" се заменят със "180-ия ден".

§ 14. В чл. 27, ал. 1 се създава т. 4:

"4. обжалване на болнични листове на починали лица."

§ 15. В чл. 28, ал. 1, т. 3 думите "12 месеца" се заменят с "360 дни" и думите "12-те месеца" се заменят с "360-те дни".

§ 16. В чл. 32 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 т. 5 се изменя така:

"5. необходимост от снабдяване с медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения;".

2. В ал. 4 думата "допълнителни" се заменя с "непредставени".

3. Алинея 6 се отменя.

4. В ал. 7 думите "от датата на заседанието на ТЕЛК" се заменят с "от края на временната неработоспособност по последния болничен лист".

§ 17. В чл. 33 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думата "заявленията" се добавя "по чл. 56, ал. 1".

2. В ал. 6 след думите "извършва от" се добавя "ЛКК и".

§ 18. В чл. 37 ал. 1 се изменя така:

"(1) Заседанията на ТЕЛК са редовни, когато присъстват не по-малко от трима членове, единият от които е председателят. Поне един от тях трябва да е със специалност по профила на заболяването, водещо до най-висока степен на увреждане."

§ 19. В чл. 38 изречение първо се изменя така: "Експертното решение на ТЕЛК се подписва от всички лекари, участвали в заседанието."

§ 20. В чл. 39 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. съобщава на лицата или на законните им представители с писмо с обратна разписка:

а) че ТЕЛК ще се произнесе само по представената медицинска документация;

б) за необходимостта от допълнителни изследвания и консултации, които трябва да се направят;

в) за деня на прегледа, когато такъв е необходимо да се извърши."

2. В ал. 2, т. 1 думите "клиничен преглед и при необходимост" се заменят с "преглед на представената медицинска документация и при необходимост извършват клиничен преглед и/или".

§ 21. В чл. 40, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 1:

"1. когато представената медицинска документация обективизира степента на увреждане и функционален дефицит на заболелия орган и/или система и не е необходимо за нуждите на експертизата извършването на клиничен преглед и/или назначаването на допълнителни изследвания и консултации;".

2. Досегашната т. 1 става т. 2.

3. Досегашната т. 2 става т. 3 и в нея след думата "заявление" се добавя "по чл. 56, ал. 1".

4. Досегашните т. 3 - 5 стават съответно т. 4 - 6.

5. Създава се т. 7:

"7. при обжалване на болнични листове на починали лица."

§ 22. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 накрая се добавя "въз основа на медицинската документация към момента на постановяване на обжалваното решение".

2. Точки 5 и 9 се отменят.

§ 23. В чл. 45 ал. 1 се изменя така:

"(1) При обжалване на експертни решения на ТЕЛК НЕЛК се произнася само по поводите, посочени в жалбата и предвидени в наредбата по чл. 101, ал. 7 от Закона за здравето."

§ 24. Член 46 се отменя.

§ 25. В чл. 47 ал. 3 се отменя.

§ 26. Член 48 се изменя така:

"Чл. 48. (1) В НЕЛК функционира експертен съвет с консултативни функции за разрешаване на спорни в експертно отношение случаи. В състава на експертния съвет се включват председателите на специализираните лекарски състави.

(2) Заседанията на експертния съвет се свикват и ръководят от директора на НЕЛК и се провеждат, когато на тях присъстват повече от половината от председателите на състави.

(3) За проведените заседания се съставя протокол, в който се отразяват експертните мнения на присъстващите членове. Протоколът се подписва от всички присъствали.

(4) Съветът по ал. 1 изразява експертно становище по обсъждания спорен случай, прието от членовете на съвета с обикновено мнозинство. Експертното становище има консултативен характер за лекарите от НЕЛК.

(5) В заседанията на експертния съвет при необходимост могат да участват и националните консултанти и водещи специалисти по профила на разглежданите случаи."

§ 27. В чл. 49, ал. 3 думите "случаите по чл. 43, т. 2 - 7" се заменят със "случай на необходимост".

§ 28. В чл. 50 ал. 2 и 3 се отменят.

§ 29. В чл. 57 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "заявлението" се добавя "по чл. 56, ал. 1".

2. В ал. 2:

а) в т. 1 накрая се добавя "по чл. 56, ал. 1";

б) в т. 7 думите "и НЕЛК" се заличават.

§ 30. В чл. 67 ал. 2 се отменя.

§ 31. В чл. 70, ал. 2 думите "ал. 6" се заменят с "ал. 7".

§ 32. В чл. 71, ал. 1, т. 1 накрая се добавя "и на НЦОЗА".

§ 33. Създава се приложение № 3а към чл. 15, ал. 2:

"Приложение № 3а към чл. 15, ал. 2


ДО

......................................................................................................................................................

(РЪКОВОДИТЕЛ НА ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ/

ДИРЕКТОР НА НЕЛК)

 

 

ИСКАНЕ

ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЛЕКАР ОТ СЪСТАВА НА ТЕЛК/НЕЛК

 

от д-р............................................................................................................................................,

лекар от състава на ТЕЛК/НЕЛК ..............................................................................................

 

Уважаеми ...................................................................................................................................,

Моля на основание чл. 15, ал. 2 от ПУРОМЕРКМЕ да бъда отстранен от заседание на ............................................................................................. при освидетелстване на лицето .........................................................................................................................................

(трите имена, ЕГН)

поради следните причини:

1. участвал съм в издаването на обжалваното експертно решение;

2. участвал съм в консултативна дейност, свързана с експертизата на временната неработоспособност, на вида и степента на увреждане и трайно намалената работоспособност на освидетелстваното лице;

3. освидетелстваното лице е мой съпруг/съпруга, роднина по права линия без ограничения или по съребрена линия до втора степен;

4. живея във фактическо съпружеско съжителство с освидетелстваното лице.

(вярното се подчертава)

 

......................................................

(Дата и подпис)


"

§ 34. Създава се приложение № 3б към чл. 15, ал. 3:

"Приложение № 3б към чл. 15, ал. 3


ДО

...............................................

(РЪКОВОДИТЕЛ НА ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ/

ДИРЕКТОР НА НЕЛК)

 

 

ИСКАНЕ

ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЛЕКАР ОТ СЪСТАВА НА ТЕЛК/НЕЛК

 

от ..................................................................................................................................................

(трите имена, ЕГН)

 

Уважаеми ...................................................................................................................................,

Моля на основание чл. 15, ал. 3 от ПУРОМЕРКМЕ да бъде отстранен от заседание на .................................................................................................................................................

 д-р ..................................................................................... при освидетелстване на лицето .........................................................................................................................................

(трите имена, ЕГН)

поради следните причини:

1. участвал е в издаването на обжалваното експертно решение;

2. участвал е в консултативна дейност, свързана с експертизата на временната неработоспособност, на вида и степента на увреждане и трайно намалената работоспособност на освидетелстваното лице;

3. лекарят е съпруг/съпруга, роднина по права линия без ограничения или по съребрена линия до втора степен на освидетелстваното лице;

4. живее във фактическо съпружеско съжителство с освидетелстваното лице.

(вярното се подчертава)

 

.............................................

(Дата и подпис)


"

§ 35. В приложение № 5 към чл. 56, ал. 1 думата "МОЛБА" се заменя със "ЗАЯВЛЕНИЕ".

Заключителни разпоредби

§ 36. В Наредбата за медицинската експертиза, приета с Постановление № 120 на Министерския съвет от 2017 г. (ДВ, бр. 51 от 2017 г.), се правят следните изменения:

1. Член 62 се изменя така:

"Чл. 62. Видът и степента на увреждането/степента на трайно намалената работоспособност се определят въз основа на представената медицинска документация, обективизираща степента на увреждане и функционален дефицит на заболелия орган и/или система, и при необходимост - въз основа на подробна клинико-експертна анамнеза, задълбочен клиничен преглед и насочени лабораторни и функционални изследвания."

2. Член 76 се отменя.

§ 37. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките