Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 80 от 28.IX

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 207 ОТ 25 СЕПТЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 136 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО АНТИКОРУПЦИОННИ ПОЛИТИКИ (ДВ, БР. 41 ОТ 2015 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 207 ОТ 25 СЕПТЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 136 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО АНТИКОРУПЦИОННИ ПОЛИТИКИ (ДВ, БР. 41 ОТ 2015 Г.)

Обн. ДВ. бр.80 от 28 Септември 2018г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 4, ал. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нови т. 6, 7 и 8:

"6. заместник-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество;

7. заместник-председател на Върховния касационен съд;

8. заместник-председател на Върховния административен съд;".

2. Досегашните т. 6 - 10 стават съответно т. 9 - 13.

3. Досегашната т. 11 се отменя.

§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "два месеца" се заменят с "четири месеца".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Извънредно заседание на Съвета може да бъде свикано от председателя по негова инициатива или по предложение на трима негови членове. Председателят може да свика заседание и по инициатива на две трети от членовете на Гражданския съвет."

§ 3. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Към Съвета се създава Граждански съвет.

(2) Гражданският съвет осъществява гражданско наблюдение и контрол върху изпълнението на антикорупционните политики, дава становища и прави предложения за повишаване на тяхната ефективност пред Съвета.

(3) Гражданският съвет включва до 11 членове, от които: по един представител от седем неправителствени организации, които работят активно и имат доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията; по един представител от две сдружения, подпомагащи малки и средни предприятия, и по един представител от две организации на работодателите, признати на национално равнище. Участието в Гражданския съвет е на ротационен принцип, на една година.

(4) При ротация се заместват четирима представители на неправителствените организации, един представител на сдруженията, подпомагащи малки и средни предприятия, и един представител на организациите на работодателите, признати на национално равнище, освен когато има подадени по-малко заявления за участие.

(5) Два месеца преди изтичането на срока по ал. 3 на интернет страницата на Съвета се отправя покана за участие на нови членове в Гражданския съвет, като в поканата се посочва и срок за подаване на документи за участие, който не може да бъде по-кратък от 14 дни. Ротацията се провежда, в случай че заявленията за участие са подадени от кандидати, които отговарят на критериите по ал. 3 и към момента на подаването им не са членове на Гражданския съвет.

(6) За участие в ротацията се подава съответен формуляр, утвърден от председателя на Съвета. Документите за участие се подават до Главния инспекторат към Министерския съвет.

(7) Комисия в състав трима членове, определени от председателя на Съвета измежду членовете на политическия му кабинет и служителите в Главния инспекторат, в двуседмичен срок от изтичането на срока за подаване на документите извършва проверка за съответствие с условията по ал. 3. Протоколът от заседанието на комисията се обявява на интернет страницата на Националния съвет по антикорупционни политики. Протоколът задължително съдържа и резултатите от проверката, дата, място и час на провеждане на жребия, в случай че такъв следва да се проведе. На допуснатите до участие се изпращат и индивидуални съобщения.

(8) В случай че подадените заявления са повече от предвидените в ал. 4 и отговарят на условията по ал. 3, се провежда жребий по съответните квоти по ал. 4 от комисията по ал. 7. На провеждането на жребия могат да присъстват членове на Гражданския съвет, както и допуснатите до участие. Чрез жребия се определя и кой от съответната квота ще бъде заменен в състава на Гражданския съвет.

(9) Поименният състав на Гражданския съвет се определя със заповед на председателя на Националния съвет по антикорупционни политики.

(10) Гражданският съвет приема правила за своята работа.

(11) Работата на Гражданския съвет се подпомага организационно и технически от секретаря на Съвета.

(12) Членовете на Гражданския съвет могат да присъстват на заседанията на Съвета и да получават материалите, предназначени за заседанието, не по-късно от срока, предвиден за членовете на Съвета."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. В срок до два месеца от влизането в сила на това постановление неправителствените организации - настоящи членове на Гражданския съвет, подават заявления за потвърждаване на участието си в него. За допълване на членовете до нормативно определения брой се провежда процедура по реда на чл. 8, ал. 5 - 8.

§ 5. Първата ротация на членовете на Гражданския съвет се извършва след изтичане на една година от провеждането на процедурата по § 4.

§ 6. В срок до две седмици от влизането в сила на постановлението председателят на Съвета утвърждава образци на формулярите за участие по чл. 8, ал. 6. Формулярите се публикуват на интернет страницата на Националния съвет по антикорупционни политики.

Промени настройката на бисквитките