Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 81 от 2.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2017 Г. ЗА РЕДА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ УПОТРЕБАТА НА АЛКОХОЛ И/ИЛИ НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА ИЛИ ТЕХНИ АНАЛОЗИ (ДВ, БР. 61 ОТ 2017 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2017 Г. ЗА РЕДА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ УПОТРЕБАТА НА АЛКОХОЛ И/ИЛИ НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА ИЛИ ТЕХНИ АНАЛОЗИ (ДВ, БР. 61 ОТ 2017 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието

Обн. ДВ. бр.81 от 2 Октомври 2018г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачите на моторни превозни средства (МПС), трамваи и самоходни машини" се заменят с "концентрацията на алкохол в кръвта на водачите на моторни превозни средства (МПС), трамваи или самоходни машини и/или употребата от тези водачи на наркотични вещества или техни аналози".

2. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) По реда на тази наредба се установява и концентрацията на алкохол в кръвта на участници в пътнотранспортни произшествия и/или употребата от тях на наркотични вещества или техни аналози.

(3) Концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози се установява чрез използване съответно на технически средства, тестове, медицински, химически или химико-токсикологични изследвания."

3. В ал. 4 думите "употребата на алкохол" се заменят с "концентрацията на алкохол в кръвта".

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "употребата на алкохол" се заменят с "концентрацията на алкохол в кръвта".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При съставянето на акт за установяване на административно нарушение за установена с техническо средство концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и при попълване на протокол за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози контролният орган попълва и талон за изследване по образец съгласно приложение № 1."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Талонът по ал. 2 се придружава от осем стикера с номера, съответстващи на номера на талона за изследване и добавена в края цифра от 1 до 8."

§ 3. Създава се чл. 3а:

"Чл. 3а. Установяването на концентрацията на алкохол в кръвта се извършва с доказателствен анализатор, показващ концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух и отчитащ съдържанието на алкохол в горните дихателни пътища (доказателствен анализатор), или с медицинско и химическо лабораторно изследване, а на употребата на наркотични вещества или техни аналози - с медицинско и химико-токсикологично лабораторно изследване, когато:

1. лицето откаже извършване на проверка с техническо средство или тест;

2. лицето не приема показанията на техническото средство или теста;

3. физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство или тест."

§ 4. В чл. 4 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1, изречение първо думите "за употребата на алкохол с техническо средство" се заменят със "с техническо средство за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта".

2. В ал. 2 след думата "място" се поставя запетая.

3. В ал. 3 думите "талон за изследване по образец съгласно приложение № 1" се заменят с "талона за изследване по чл. 3, ал. 2".

§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Талонът по чл. 3, ал. 2 се попълва в три екземпляра, като първият се предоставя на водача или се изпраща до лечебното заведение, в което е настанен, вторият се прилага към акта, съответно протокола, а третият остава за отчет. Единият от стикерите по чл. 3, ал. 3 се залепва на екземпляра от талона за изследване, предназначен за акта, а останалите се прилагат към екземпляра от талона за изследване, който се предоставя на водача."

2. В ал. 2 след думите "в протокола за установяване" се добавя "употребата", а думите "ал. 1" се заменят с "чл. 5, ал. 2".

3. Алинея 3 се отменя.

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) В талона по чл. 3, ал. 2 се отразява изборът на лицето дали установяването на концентрацията на алкохол в кръвта да се извърши с доказателствен анализатор, или с медицинско и химическо лабораторно изследване. При отказ на лицето да избере един от двата начина на установяване се приемат отчетените показания от техническото средство."

5. В ал. 5 думите "чл. 3, ал. 2, т. 1, 3 и 4, а обстоятелството по чл. 3, ал. 2, т. 2 се отразява от лицето" се заменят с "чл. 3а".

6. Алинея 9 се изменя така:

"(9) Концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози се установява въз основа на показанията на техническото средство за установяване концентрацията на алкохол в кръвта или на теста за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози в случаите на отказ на лицето да подпише или да получи талона за изследване, при неявяване в определения срок на посоченото място или при отказ за изследване с доказателствен анализатор и/или за даване на проби за изследване."

§ 6. В чл. 7 навсякъде думата "отвежда" се заменя със "съпровожда".

§ 7. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "Установяването" се добавя "на концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух".

2. В ал. 3 думите "употребата на алкохол" се заменят с "концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух", а думата "дневник" се заменя с "регистър".

§ 8. В чл. 9, ал. 1 след думата "установяване" се добавя "на концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух".

§ 9. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "установяване" се добавя "на концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух".

2. В ал. 2 думите "за изследване" се заменят с "по чл. 8, ал. 5".

§ 10. В чл. 11 след думите "областните градове" се поставя запетая и се добавя "както и в лечебните заведения, в които лицата са транспортирани за оказване на медицинска помощ или са настанени за лечение".

§ 11. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думите "изследване и" се добавя "лицето, което", а думите "е длъжно да се увери" се заменят със "са длъжни да се уверят".

2. В ал. 4 думите "употребата на алкохол и/или" се заменят с "концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на".

§ 12. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "употреба на алкохол" се заменят с "концентрация на алкохол в кръвта".

2. В ал. 3, изречение първо след думата "изследване" се добавя "за употреба".

3. В ал. 5 думите "алкохол и/или" се заменят с "концентрация на алкохол и/или употребата на".

4. В ал. 6 думите "употребата на алкохол и/или" се заменят с "концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на".

§ 13. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Навсякъде в ал. 1 думите "изследване на" се заменят с "изследване за".

2. В ал. 4, изречение първо думите "стикер със сериен номер от талона за медицинско" се заменят със "стикера със сериен номер по чл. 3, ал. 3, придружаващ талона за", а в изречение второ думата "медицинско" се заличава.

§ 14. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "употребата на алкохол" се заменят с "концентрацията на алкохол в кръвта";

б) в т. 1:

аа) в буква "а" думите "Св. Анна" се заменят със "Света Анна" - София";

бб) в буква "б" след думите "МБАЛ - Пловдив" се добавя "и Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Свети Георги" - Пловдив";

в) точка 2 се изменя така:

"2. научно-техническа лаборатория при областна дирекция на МВР (ОДМВР) в случай, че разполага с необходимите възможности за изследване на проби кръв за алкохол."

2. Създава се ал. 3:

"(3) При необходимост от изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта и за употребата на наркотични вещества или техни аналози от едни и същи проби пробите се изпращат за изследване в специализираните химико-токсикологични лаборатории по чл. 20, ал. 1."

§ 15. В чл. 22 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "наличие" се заменя с "установяване на концентрация".

2. В ал. 2 думите "употребата на алкохол" се заменят с "концентрацията на алкохол в кръвта".

§ 16. В чл. 23, ал. 2 думите "включително на" се заменят с "включително за".

§ 17. В чл. 25, т. 6 думите "и часът" се заличават.

§ 18. В чл. 26 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "пробите за" се заменят с "пробите кръв за установяване на концентрацията на".

2. В ал. 2 думата "наличие" се заменя с "установяване употребата".

§ 19. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "ал. 2" се добавя "и протокола по чл. 14, ал. 2".

2. В ал. 4 изречение първо се изменя така: "При отчетена разлика между първото и повторното изследване, два пъти по-голяма от посочената в чл. 22, ал. 2, от органа по производството се възлага изследване на контролната проба в друга лаборатория, което се извършва от трима специалисти."

§ 20. Член 28 се изменя така:

"Чл. 28. Ръководителите на лечебните заведения и структурите по чл. 11, чл. 19, ал. 1 и чл. 20, ал. 1 със своя заповед определят размерите на разходите за извършване на медицинско изследване, за вземане на биологични проби и за извършване на химическо изследване за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или химико-токсикологично изследване за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози и предоставят тази информация на областните дирекции на МВР."

§ 21. В § 1 на допълнителните разпоредби се създава т. 6:

"6. "Хладилни чанти" са чанти, с които се транспортират пробите кръв и урина, които поддържат температура не по-висока от 15°С през времето на транспортиране."

§ 22. Приложение № 1 към чл. 4, ал. 3 става приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 и се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2


ТАЛОН ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ № 000000

 

Подписаният ………………………………………………………………...……………….,

на длъжност .............................................................................................................................

при ................................................... РУ ………………………………………...……………

при СДВР/ОДМВР …………………………………………………………………...…….,

извърших проверка за концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози

(ненужното се зачертава) на лицето .............................................................................. ,

родено в гр. (с.) …………………………………………………………………………….,

живеещо в гр. (с.) …………………………………………………………………………..,

ул. ..........................................................................................................................................

№ ………......, бл. ........................, вх. ....................., ет. ......................, ап. ………………,

ЕГН ………………………………………………………………………………………….,

притежаващо документ за самоличност …………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………….,

(посочват се видът и номерът на документа)

издаден на …………………………………………………………………………………..

от ……………………………………………………………………………………………,

водач на …………………………………………………………………………………….,

(посочват се марка и търговско наименование на МПС)

рег. № ………………………………………………………………………………………..

Начало на проверката ......................................................................................... (дд.мм.гггг),

....................................................................... ч. и ……………………...………………..мин.

Извършената предварителна проба в ........ ч. и ...... мин. на ......................... (дд.мм.гггг) със: ………………………………………………………………………...………………….

……………………………………………………………………………...………………….

(посочват се видът и моделът на техническото средство или теста, фабричният номер на техническото средство и/или едно от следните обстоятелства: 1. лицето отказва да му бъде извършена проверка с техническо средство или тест; 2. лицето не приема показанията на техническото средство или теста; 3. физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство или тест)

показва положителен резултат ................................................................................................

……………………………………………………………………………………....………….

(за алкохол резултатът се посочва в "на хиляда", а за наркотични вещества или техни аналози - видът им)

Протоколът за медицинско изследване и вземане на биологични проби за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози и протоколът от химическото или химико-токсикологичното лабораторно изследване за определяне концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози/протоколът за установяване концентрацията на алкохол с доказателствен анализатор да се изпратят на (ненужното се зачертава)

………………………………………………………………………………......……………….

(посочва се структурата на МВР)

                                                                 

                                                                  Подпис: ……………………………....…………

                                                                                   (име и фамилия на служителя)

                                                           Подпис на провереното лице: ……………………      

Избирам да бъда изследван/а за установяване концентрацията на алкохол в кръвта чрез:

доказателствен анализатор  ………………………………………………..................……..

(подпис на провереното лице)

медицинско и химическо изследване ………………………………………..…………….

(подпис на провереното лице)

Уведомявам Ви, че трябва да се явите в ………………………………………..………….

……………………………………………………………………………………..………….

(място за извършване на изследването - структура на МВР или лечебно заведение)

до ................. мин. от връчването на този талон. Съгласно чл. 174, ал. 3 от Закона за движението по пътищата водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв.

 

                                                            Подпис на служителя: ………………….........……..

Подписаният …………………………………………………………………….………….

……………………………………………………………………………………………….,

(три имена)

с подписа си удостоверявам, че екземпляр от този талон ми беше връчен в …….. ч. и

............................ мин. на …………20 ………..... г.

 

                                                                    Подпис на

                                                                    провереното лице: …………….………...………

Подписаният ………………………………………………………………………….……..,

ЕГН ……………………………………………………………………………………..……,

адрес: гр. (с.) …………………………………………………………………………..…….,

ул. ........................................................................................................ № ……………..……,

бл. ....................................................................................................., вх. ………………...…,

удостоверявам, че проверяваното лице отказва да подпише/получи настоящия талон за изследване/отказва да избере един от двата начина на изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта (ненужното се зачертава).

 

                                                            Подпис на свидетеля: ……………………....………..

Забележка: Талонът за изследване се придружава от осем стикера с номера, съответстващи на номера на талона за изследване и добавена в края цифра от 1 до 8. Единият от стикерите се залепва на екземпляра от талона, предназначен за акта за установяване на административно нарушение, а останалите седем се прилагат към екземпляра от талона за изследване, който се предоставя на водача.


"

§ 23. Наименованието на приложение № 3 към чл. 8, ал. 5 се изменя така:

"ПРОТОКОЛ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА АЛКОХОЛ В КРЪВТА ЧРЕЗ ИЗМЕРВАНЕТО МУ В ИЗДИШАНИЯ ВЪЗДУХ С ДОКАЗАТЕЛСТВЕН АНАЛИЗАТОР".

§ 24. Навсякъде в наредбата и приложенията думите "употребата на алкохол", "употреба на алкохол", "и/или наркотични вещества" се заменят съответно с "концентрацията на алкохол в кръвта", "концентрация на алкохол в кръвта", "и/или употребата на наркотични вещества"

Преходни разпоредби

§ 25. Бланките на талон за медицинско изследване по приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 от отменената Наредба № 30 от 2001 г. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства (обн., ДВ, бр. 63 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 23 от 2006 г.; отм., бр. 61 от 2017 г.) и на талон за изследване по приложение № 1 към чл. 4, ал. 3, отпечатани преди влизане в сила на тази наредба, се използват до изчерпване на отпечатаните количества.

Промени настройката на бисквитките