Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 82 от 5.X

ИНСТРУКЦИЯ № 2 ОТ 5 СЕПТЕМВРИ 2018 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО И ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ГЛАВА ДЕВЕТА ОТ ОРГАНИТЕ ПО

 

ИНСТРУКЦИЯ № 2 ОТ 5 СЕПТЕМВРИ 2018 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО И ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ГЛАВА ДЕВЕТА ОТ ОРГАНИТЕ ПО ЧЛ. 16, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО

В сила от 05.10.2018 г.
Издадена от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България

Обн. ДВ. бр.82 от 5 Октомври 2018г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се регламентират редът и сроковете за осъществяване на взаимодействието между Прокуратурата на Република България (ПРБ) и органите по чл. 16, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ, закона) при противодействието на корупцията в съответствие със законоустановените им функции.

Чл. 2. (1) Общото ръководство на взаимодействието и контролът по прилагането на настоящата инструкция се осъществяват от главния прокурор на Република България и от председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ, Комисията).

(2) Координацията на взаимодействието се осъществява от заместник на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура (ВКП), определен със заповед на главния прокурор, и от заместник-председател на КПКОНПИ или ресорен член на Комисията, определен със заповед на председателя на Комисията.

Чл. 3. (1) За подпомагане на общото ръководство и координацията на взаимодействието главният прокурор и председателят на КПКОНПИ създават постоянно действаща контактна група в състав: прокурор във ВКП, административният ръководител на Специализираната прокуратура, директорът на дирекция "Противодействие на корупцията" към КПКОНПИ.

(2) Контактната група заседава най-малко веднъж месечно, като анализира взаимодействието между ПРБ и КПКОНПИ и възникналите проблемни въпроси и прави конкретни предложения за решаването им.

(3) В заседанията на контактната група могат да участват представители на Националната агенция за приходите (НАП), Агенция "Митници", Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Бюрото по защита при главния прокурор и други институции. Конкретните представители на тези институции за участие в заседанията на контактната група се определят от техните ръководители.

(4) Ръководителите по чл. 2, ал. 2 могат да създават постоянни или временни работни групи към контактната група във връзка с взаимодействието в конкретни области по изпълнението на дейности по чл. 3, ал. 2 ЗПКОНПИ.

(5) Работните групи по ал. 4 заседават най-малко веднъж месечно, като обсъждат текущите въпроси, възникнали в хода на работата по осъществяваното взаимодействие.

(6) При необходимост работните групи могат да заседават и за обсъждане на конкретни случаи след уведомяване на ръководителите по чл. 2, ал. 2.

Чл. 4. Оперативното ръководство на взаимодействието на регионално ниво (в районни, окръжни и апелативни съдебни райони) се осъществява чрез контактната група по чл. 3, ал. 1 от съответния административен ръководител на прокуратурата и директора на дирекция "Противодействие на корупцията" към КПКОНПИ.

Чл. 5. Взаимодействието при извършването на проверка по конкретни сигнали за корупция за лице, заемащо висша публична длъжност, или при провеждането на досъдебно производство се осъществява (под непосредственото ръководство на) от съответния прокурор и съответните органи по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ.

Глава втора.
ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

Чл. 6. (1) Органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ предоставят на компетентната прокуратура информация и материали за установени данни за корупционни престъпления, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, или други престъпления.

(2) Когато данните не са достатъчни за образуване на наказателно производство, по писмено разпореждане на прокурора органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ извършват допълнителна проверка в рамките на правомощията си в сроковете по чл. 145, ал. 2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), като след изпълнението на разпореждането материалите се връщат на компетентната прокуратура със справка за получените резултати.

Чл. 7. (1) Когато въз основа на доклада за извършената оперативно-издирвателна дейност е прието от КПКОНПИ решение за оперативно взаимодействие с органите на досъдебното производство, компетентната прокуратура и органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ съгласуват и се подпомагат взаимно във връзка с организацията и провеждането на неотложни и първоначални действия по разследването.

(2) Съгласуването на първоначалните действия по разследването се извършва своевременно, но не по-късно от пет дни преди началото на планираните действия.

(3) Планирането на първоначалните действия по разследването включва:

1. конкретните необходими първоначални действия по разследването и последователността на провеждането им;

2. организационни мерки, свързани с провеждането на първоначалните действия за разследване - осигуряване на съдействие от МВР и други държавни органи, поемни лица, вещи лица, специалисти-технически помощници и други;

3. анализ на необходимостта и сформиране на екип по реда на чл. 138, т. 8 от Закона за съдебната власт (ЗСВ);

4. анализ на необходимостта и предвиждане на използване на специални разузнавателни средства в досъдебното производство;

5. анализ на необходимостта от осъществяване на правомощията на Бюрото по защита при главния прокурор;

6. анализ на опасността участник в престъплението да се укрие, да извърши друго престъпление или да укрие доказателства и вземане на мерки за предотвратяване на това.

Чл. 8. (1) Когато сигналът за корупция е получен в прокуратурата и не са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство, прокурорът може да възложи извършването на проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 ЗСВ с писмено разпореждане, съдържащо конкретни указания за обстоятелствата, които следва да бъдат установени, и срок за извършване, който не може да бъде по-дълъг от два месеца.

(2) Разпореждането се изпраща до председателя на КПКОНПИ, като указаният от прокурора срок се изчислява от датата на завеждането му в Комисията до датата на извеждане на справката по ал. 4 от нея. Ако се окаже недостатъчен, срокът може да бъде удължен с до един месец съобразно чл. 145, ал. 2 ЗСВ, за което писмено се уведомява проверяващият орган.

(3) Прокурорът осъществява контрол върху провеждането на проверката за пълнота и срочност, като може да изисква доклад за установеното при нея, да дава допълнителни указания за установяване на нови обстоятелства или за изясняване на вече установени такива и да оказва методическа помощ.

(4) За резултатите от проверката органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ изготвят справка. Когато преценят, че са събрани достатъчно данни за извършеното престъпление, справката следва да съдържа информация най-малко за:

1. извършеното престъпление, вкл. времето, мястото и начина;

2. участниците в престъплението (идентификационни данни);

3. лица, които може да бъдат разпитани като свидетели;

4. вещи, вкл. документи, които би могло да се изземат като веществени доказателства, и тяхното местонахождение.

Чл. 9. Когато по получен в КПКОНПИ сигнал или при възложена от прокурор проверка за извършено корупционно престъпление се установи необходимост от извършването на неотложни действия по разследването, директорът на дирекция "Противодействие на корупцията" към КПКОНПИ незабавно уведомява административния ръководител на компетентната прокуратура или съответния дежурен прокурор. Уведомяването и дадените указания от прокурора се отразяват в писмена форма.

Чл. 10. (1) В хода на досъдебното производство съответният прокурор и органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ си взаимодействат при условията и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК):

1. при извършване на отделни действия, свързани с разкриването на престъпленията при упражняване на ръководство и надзор върху разследването, съобразно чл. 196 НПК;

2. за установяването и издирването на извършителя на престъплението в съответствие с чл. 215 НПК;

3. при продължаване на издирването на извършителя при спряно наказателно производство поради неразкриване на извършителя на престъплението съобразно чл. 245, ал. 1 НПК;

4. когато се възлага извършването на оперативно-издирвателна дейност по чл. 102 - 106 ЗПКОНПИ, във връзка с досъдебно производство за корупционни престъпления, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности.

(2) Актовете на прокурора по ал. 1 се изпращат до председателя на КПКОНПИ.

(3) В случаите по ал. 1, т. 2 и 3 органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ периодично след изтичане на тримесечен срок докладват на прокурора резултатите от издирването.

Чл. 11. (1) За подпомагане на разследването главният прокурор съвместно с председателя на КПКОНПИ, както и с ръководителите на други държавни институции могат да създават специализирани междуведомствени звена по реда на чл. 138, т. 8 ЗСВ чрез сключване на споразумение.

(2) Споразумението за създаване на специализирано междуведомствено звено урежда целите, състава, вътрешната му организация, средствата и другите материални условия, необходими за функционирането му.

Чл. 12. (1) Прокуратурата на Република България и органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ обменят информация съобразно функционалната си компетентност.

(2) Обемът на информацията и сроковете за нейното предоставяне се определят за всеки конкретен случай съобразно изискванията на нормативните и вътрешноведомствените актове, уреждащи дейността на двете ведомства.

(3) По искане на компетентната прокуратура за нуждите на образувано наказателно производство органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ предоставят данни от информационните си фондове, относими към наказателното производство.

(4) При обмен на класифицирана информация, както и при обработката на лични данни се спазват изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и Закона за защита на личните данни.

Чл. 13. (1) Прокуратурата уведомява:

1. органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ за резултатите от приключените преписки и досъдебни производства, образувани по техни материали;

2. КПКОНПИ за резултатите от приключване на съдебните производства и постановените съдебни актове по наказателни дела, образувани по нейни материали.

(2) По искане на органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ съответният наблюдаващ прокурор предоставя информация за хода на наказателни производства, образувани по техни материали, при спазване на правилата на НПК.

(3) При разделяне на производството или отделяне на предоставени от органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ материали съответният наблюдаващ прокурор уведомява Комисията.

Чл. 14. (1) За обучение и повишаване на квалификацията на прокурорите и служителите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ, както и на други служители на КПКОНПИ в сферата на противодействието на корупцията и отнемането в полза на държавата на незаконно придобитото имущество, по смисъла на ЗПКОНПИ, се организират съвместни обучения и обсъждане на добри практики.

(2) Конкретната тематика, обучители и форми на обучение се съгласуват своевременно, като всяка от страните поема разходите за своите участници в мероприятията.

Заключителни разпоредби

§ 1. Настоящата инструкция се издава на основание чл. 27, ал. 2 от ЗПКОНПИ.

§ 2. Ръководителите на ПРБ и на КПКОНПИ при необходимост дават задължителни указания по прилагането на настоящата инструкция.

§ 3. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките