Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 83 от 9.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2017 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА МЯРКА 14 "ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2014 - 2020 Г. (ДВ, БР. 67 ОТ 2017 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2017 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА МЯРКА 14 "ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2014 - 2020 Г. (ДВ, БР. 67 ОТ 2017 Г.)

В сила от 09.10.2018 г.
Издадена от министъра на земеделието, храните и горите

Обн. ДВ. бр.83 от 9 Октомври 2018г.

§ 1. В чл. 2 накрая се добавя "(Наредба № 44 от 2006 г.)".

§ 2. В чл. 3 накрая се добавя "(Регламент (ЕС) № 1305/2013)".

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в основния текст накрая се добавя "не по-малко от 10 на сто над задължителния стандарт:";

б) в т. 1:

аа) в буква "г" думите "най-малко 6,6 кв. м в помещение и най-малко 6,6 кв. м в двор" се заменят с "общо най-малко 6,6 кв. м в помещенията или в двора";

бб) в буква "д" думите "най-малко 7,7 кв. м в помещение и най-малко 7,7 кв. м в двор" се заменят с "общо най-малко 7,7 кв. м в помещенията или в двора".

2. В ал. 3, в основния текст накрая се добавя "не по-малко от 10 на сто над задължителния стандарт:".

3. В ал. 4 думите "приложение № 1" се заменят с "приложение № 2 към чл. 9, ал. 1, т. 2 и приложение № 3 към чл. 10, т. 1, буква "а" от Наредба № 44 от 2006 г.".

4. В ал. 5 след думата "стопанството" се добавя "ползвана от кандидата".

5. В ал. 6 думите "се регистрират" се заменят със "са регистрирани".

6. В ал. 7 се създава изречение второ: "Когато животните се извеждат на дневна паша в близост до животновъдния обект, в който нощуват, земеделският стопанин води дневник, в който се вписват броят на животните по вид и категория с дните и часовете на извеждане."

7. Създава се ал. 8:

"(8) Дневникът по ал. 7 се заверява от регистрирания ветеринарен лекар в началото и в края на периода на извеждане."

§ 4. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "които са" се заменят с "когато";

б) в т. 1 думата "регистрирани" се заменя със "са регистрирани";

в) в т. 2 думата "активни" се заменя със "са активни";

г) точка 3 се изменя така:

"3. стопанисваните от тях животновъдни обекти са регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност."

2. В ал. 2 думите "сградите и помещенията, използвани за нуждите на" се заличават, а след думите "животновъдния обект" се добавя "в който се извършват дейности по чл. 4, ал. 2, т. 1 и ал. 3, т. 1" и думите "по ал. 1, т. 3" се заличават.

3. В ал. 4 думите "се отглеждат заявените за подпомагане животни" се заменят със "се изпълняват дейностите по чл. 4".

§ 5. Член 11 се отменя.

§ 6. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "информационната" се заменя с "Интегрираната информационна".

2. В ал. 3 се създава изречение второ: "За всички животни от допустимите категории, отглеждани в животновъдния обект, в който се изпълнява дейност по осигуряване на свободната подова площ, кандидатите спазват изискванията на чл. 4, ал. 2, т. 1 и ал. 3, т. 1."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) За всички ЕПЖ и ДПЖ в стопанството на кандидата се изпълняват ветеринарномедицински мероприятия съгласно програмата по чл. 118 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и § 96 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ДВ, бр. 14 от 2016 г.)."

4. В ал. 5 след думата "Собствениците" се добавя "или ползвателите".

5. В ал. 6 след думата "броя" се добавя "на всички", а думите "стопанството и" се заменят с "животновъдния обект и тези,".

§ 7. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Земеделските стопани предоставят ежегодно план-програма за изпълнение на дейностите, за които кандидатстват за подпомагане, по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ - РА. В план-програмата се посочва животновъдният обект, в който се извършват дейностите за осигуряване на свободна подова площ, и включва данни за броя на животните по вид и категория."

2. В ал. 3 думата "петгодишен" се заличава.

3. Създава се ал. 5:

"(5) Не се одобряват за участие в мярката кандидати, когато в ДФЗ - РА, е установено, че не са налични финансови средства по чл. 5 или не е спазено условие от заповедта по чл. 18."

§ 8. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 5 думата "лица" се заменя със "земеделски стопани".

2. Алинеи 6 и 7 се отменят.

§ 9. В чл. 18 се създава ал. 7:

"(7) Заповедта по ал. 1 може да съдържа допълнителни условия, свързани с приема на заявления. В този случай земеделският стопанин предоставя писмено съгласие, че одобрението за участие и предоставянето на финансовата помощ ще се извърши при наличие на финансов ресурс след отчитане на необходимите средства за поетите ангажименти от ДФЗ - РА, до ограниченията по чл. 5."

§ 10. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "кандидатът" се добавя "или ползвателят на помощта", а думите "заявлението за подпомагане" се заменят със "заявлението за подпомагане/плащане" и думата "кандидата" се заменя със "земеделския стопанин".

2. В ал. 3 думата "липса" се заменя с "непълнота", а думата "липси" се заменя с "непълноти".

3. В ал. 4 думата "липса" се заменя с "непълнота", а думата "липсите" се заменя с "непълнотите".

§ 11. Създава се чл. 19а:

"Чл. 19а (1) Към заявлението за подпомагане или при заявяване на нов животновъден обект към изпълняван ангажимент се прилага становище по утвърден образец, издадено от директора на съответната областна дирекция по местонахождение на животновъдния обект на Българската агенция по безопасност на храните.

(2) В становището по ал. 1 се включва информация за броя и вида на животните по категории, общ размер на площта на животновъдния обект, както и размера на осигурената подова площ в помещение и/или свободната площ на двора.

(3) Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, може да поиска от БАБХ информация за:

1. общата подова площ в помещенията и общата свободна площ на двора на животновъдния обект, където се отглеждат животни, с които се извършват дейностите по чл. 4;

2. капацитета на животновъдните обекти, които са собственост и/или се ползват от земеделския стопанин."

§ 12. В чл. 21 думите "В случай на липса" се заменят с "При непълнота", думата "кандидата" се заменя със "земеделския стопанин", думата "Кандидатът" се заменя със "Земеделският стопанин", а накрая се добавя "или плащане".

§ 13. В чл. 22 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "проверка/посещение на място" се заменят с "проверка на място", а думите "проверката/посещението на място" се заменят с "проверката на място".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Земеделските стопани могат да правят промени в заявлението за подпомагане/плащане по мярката в обявения период на прием и при условията в заповедта по чл. 18, като оттеглят подаденото от тях заявление за подпомагане/плащане и подадат ново заявление."

§ 14. В чл. 23, ал. 2 след думата "наличната" се добавя "информация", а след думата "ВетИС" запетаята и думите "информация към датата на подаване на заявленията от земеделските стопани" се заличават.

§ 15. В чл. 24, ал. 1 думите "участие/плащане" се заменят с "участие".

§ 16. В чл. 25 думите "страна на кандидатите" се заменят със "земеделските стопани".

§ 17. Член 26 се отменя.

§ 18. В чл. 27, ал. 1 се създава изречение второ: "Информацията се представя в срок до 15 работни дни от датата, на която земеделският стопанин е получил искането от ДФЗ - РА."

§ 19. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 2 се изменя така:

"2. не е осигурил за всички животни от допустимите категории в животновъдния обект площите по чл. 4, ал. 2, т. 1 и ал. 3, т. 1;"

б) в т. 3 след думите "изискванията по" се добавя "чл. 4 за".

2. Алинея 2 се отменя.

§ 20. Създава се чл. 28а:

"Чл. 28а. (1) При определяне на размера на финансовата помощ по мярката ДФЗ - РА, прилага правилата на Делегиран регламент (ЕС) № 640/2014 на Комисията от 11 март 2014 г. за допълнение на Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на интегрираната система за администриране и контрол и условията за отказ или оттегляне на плащанията и административните санкции, приложими към директните плащания, подпомагането на развитието на селските райони и кръстосаното съответствие (ОВ, L 181 от 20 юни 2014 г.), наричан по-нататък "Делегиран регламент (ЕС) № 640/2014".

(2) Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, публикува на интернет страницата си правилата за намаляване или отказване на финансова помощ по мярката по ал. 1."

§ 21. Членове 29 и 30 се изменят така:

"Чл. 29. Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, не изплаща финансова помощ за дейностите по чл. 4, когато:

1. земеделският стопанин не отговаря на изискванията на чл. 10, ал. 1;

2. се установи, че земеделският стопанин не разполага с документите по чл. 10, ал. 2 и 3;

3. земеделските стопани и/или упълномощени техни представители възпрепятстват извършването на проверка на място;

4. при административна проверка и/или проверка на място се установи, че заявеният вид животни не съответства на действително отглеждания вид животни;

5. земеделският стопанин не предостави информацията по чл. 27.

Чл. 30. (1) Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, прекратява изпълнявания ангажимент, когато:

1. земеделският стопанин не отговаря на изискванията на чл. 10, ал. 1;

2. земеделският стопанин не е подал заявление за плащане;

3. в две последователни години е установено неспазвания по чл. 28, ал. 1, т. 2, 3 и 4.

(2) Подпомаганите земеделски стопани възстановяват 100 % от получената до момента финансова помощ при прекратяване на изпълнявания ангажимент на основание ал. 1, т. 1.

(3) Подпомаганите земеделски стопани възстановяват получената до момента финансова помощ в зависимост от годината, в която е установено неспазване по ал. 1, т. 2 и 3 по подмерките, както следва:

1. до края на третата година - 100 %;

2. до края на четвъртата година - 40 %;

3. до края на петата година - 20 %.

(4) Средствата по ал. 2 и 3 се възстановяват заедно с натрупаните върху тях законни лихви от датата на уведомяването на земеделския стопанин за възникване на задължението му да възстанови сумата до датата на действителното възстановяване или приспадане на сумата."

§ 22. Създава се чл. 30а:

"Чл. 30а. (1) Земеделските стопани могат да поискат прекратяване на поет ангажимент, като подадат в съответната областна дирекция на ДФЗ - РА, заявление за доброволен отказ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ - РА, и възстановят получената до момента финансова помощ.

(2) Земеделски стопанин, който е подал заявление за доброволен отказ по ал. 1, не може да ползва никакви права, произтичащи от подаденото заявление за плащане.

(3) Заявлението за доброволен отказ по ал. 1 не се одобрява от ДФЗ - РА, когато земеделският стопанин:

1. е уведомен за установени нарушения и неспазване на изисквания по подадено заявление за плащане през годината на подаване на заявлението за доброволен отказ;

2. е уведомен, че заявлението за плащане е избрано за извършване на проверка на място;

3. не е възстановил получената финансова помощ по мярката."

§ 23. В чл. 31, ал. 1 думите "Разпоредбите на чл. 30" се заменят с "При прекратяване на ангажимента разпоредбите на чл. 30, ал. 2 и 3", а думите "ангажиментът се прекратява" се заличават.

§ 24. Наименованието на раздел "Допълнителна разпоредба" се заменя с "Допълнителни разпоредби".

§ 25. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1 т. 11 се отменя.

2. Създава се § 1а:

"§ 1а. Наредбата се издава за прилагане на чл. 33 от Регламент (ЕС) № 1305/2013 г."

§ 26. В заключителните разпоредби, в § 2 след думите "чл. 9а" се добавя "т. 2".

§ 27. Приложение № 1 към чл. 4, ал. 4 се отменя.

§ 28. Приложение № 2 към чл. 11, ал. 3, т. 1 се отменя.

§ 29. Приложение № 3 към чл. 13, ал. 1 се отменя.

§ 30. Приложение № 4 към чл. 19, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 4 към чл. 19, ал. 1






"

Заключителни разпоредби

§ 31. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките