Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 83 от 9.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 31 ОТ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТ И ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ОТГОВОРЕН АКТЮЕР, ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ, ПРИДОБИТА ИЗВЪН РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КАКТО И ЗА ФОРМАТА Н

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 31 ОТ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТ И ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ОТГОВОРЕН АКТЮЕР, ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ, ПРИДОБИТА ИЗВЪН РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КАКТО И ЗА ФОРМАТА НА АКТЮЕРСКАТА ЗАВЕРКА, ФОРМАТА И СЪДЪРЖАНИЕТО НА АКТЮЕРСКИЯ ДОКЛАД И НА СПРАВКИТЕ ПО КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО, КОИТО ОТГОВОРНИЯТ АКТЮЕР ЗАВЕРЯВА (ДВ, БР. 71 ОТ 2006 Г.)

В сила от 09.10.2018 г.
Издадена от Комисията по финансов надзор

Обн. ДВ. бр.83 от 9 Октомври 2018г.

§ 1. (В сила от 19.11.2018 г.) Наименованието на наредбата се изменя така:

"Наредба № 31 от 2.08.2006 г. за условията и реда за провеждане на изпит и за признаване на правоспособност на отговорен актюер, за признаване на правоспособност, придобита извън Република България, за формата на актюерската заверка, формата и съдържанието на актюерския доклад и на справките по Кодекса за застраховането, които отговорният актюер заверява, както и за формата и задължителното съдържание на годишния актюерски доклад по Кодекса за социално осигуряване".

§ 2. (В сила от 19.11.2018 г.) В чл. 1 се създава ал. 5:

"(5) С наредбата се определят формата и задължителното съдържание на годишния актюерски доклад по чл. 123, ал. 1, т. 5 от Кодекса за социално осигуряване (КСО)."

§ 3. В чл. 4, ал. 2 т. 1 се изменя така:

"1. документ, удостоверяващ, че лицето не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, когато заявлението се подава от лице, което не е български гражданин;".

§ 4. В чл. 6 се създава т. 8:

"8. са изминали по-малко от 3 години от влизането в сила на решението за отнемане на правоспособност на отговорен актюер."

§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавят думите "съответно от изтичането на срока по ал. 2".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Когато е необходимо представяне на допълнителни данни и документи, комисията изпраща съобщение и определя срок за предоставянето им, който не може да е по-кратък от 3 работни дни."

3. В ал. 3 думите "тарифата по чл. 27, ал. 2" се заменят с "тарифата - приложение към чл. 27, ал. 1".

§ 6. В чл. 8, ал. 3 думите "тарифата по чл. 27, ал. 2" се заменят с "тарифата - приложение към чл. 27, ал. 1".

§ 7. В чл. 11, ал. 1 след думите "трима членове" се добавя "с подходящи професионална квалификация и опит".

§ 8. В чл. 13, ал. 2 думите "чл. 30, ал. 1, т. 13 ЗКФН" се заменят с "чл. 30, ал. 1, т. 20 ЗКФН", а думите "тарифата по чл. 27, ал. 2" се заменят с "тарифата - приложение към чл. 27, ал. 1".

§ 9. (В сила от 19.11.2018 г.) В чл. 13а, ал. 1 думите "чл. 122и, ал. 2, т. 7 от Кодекса за социално осигуряване" се заменят с "чл. 122и, ал. 2, т. 7 КСО".

§ 10. В чл. 13в, т. 1 думите "чл. 6, т. 1 - 5" се заменят с "чл. 6, т. 1 - 5 и т. 8".

§ 11. В чл. 13г се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавят думите "съответно от изтичането на срока по ал. 2".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Когато е необходимо представяне на допълнителни данни и документи, комисията изпраща съобщение и определя срок за предоставянето им, който не може да е по-кратък от 3 работни дни."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думите "тарифата по чл. 27, ал. 2" се заменят с "тарифата - приложение към чл. 27, ал. 1".

§ 12. В чл. 17, т. 1 думите "чл. 6, т. 1 - 5" се заменят с "чл. 6, т. 1 - 5 и т. 8".

§ 13. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавят думите "съответно от изтичането на срока по ал. 2".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Когато е необходимо представяне на допълнителни данни и документи, комисията изпраща съобщение и определя срок за предоставянето им, който не може да е по-кратък от 3 работни дни."

3. В ал. 3 думите "тарифата по чл. 27, ал. 2" се заменят с "тарифата - приложение към чл. 27, ал. 1".

§ 14. (В сила от 19.11.2018 г.) След чл. 23 се създава глава пета с чл. 24:

"Глава пета

ФОРМА И СЪДЪРЖАНИЕ НА ГОДИШНИЯ АКТЮЕРСКИ ДОКЛАД ПО КСО

Чл. 24. (1) Годишният актюерски доклад по чл. 123, ал. 1, т. 5 КСО се изготвя в писмена форма за всеки от управляваните от пенсионноосигурителното дружество фондове за допълнително пенсионно осигуряване и се състои от основна част и приложения.

(2) Основната част на доклада се изготвя със съдържание съгласно приложение № 4.

(3) Към основната част на доклада се изготвят следните приложения със съдържание съгласно приложения № 5 - 13:

1. Актюерски баланс към 31 декември на отчетната година.

2. Брой на участниците във фонда за допълнително пенсионно осигуряване.

3. Нетна стойност на активите и доход от инвестиции към 31 декември на отчетната година и прогноза за техния размер към 31 декември на следващата година.

4. Размер на пенсионните резерви съгласно чл. 192, ал. 2 и чл. 213, ал. 2 КСО към

31 декември на отчетната година и прогноза за него към 31 декември на следващата година.

5. Размер на техническите резерви към фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми към

31 декември на отчетната година и прогноза за тях към 31 декември на следващата година.

6. Биометрични таблици за смъртност и технически лихвен процент за изчисляване на техническите резерви.

7. Осигурени лица по пол и възраст.

8. Пенсионери по пол и възраст.

9. Изплатени пенсии и извършени актуализации.

(4) В края на приложенията по ал. 3, т. 4 и 5 се прави актюерска заверка под формата на изрично изявление, подписано от отговорния актюер, в което посочва, че образуваните пенсионни, съответно технически резерви, са достатъчни.

(5) Когато съобразно изискванията за коректно използване на актюерските методи в практиката отговорният актюер счита, че образуваните пенсионни или технически резерви не са достатъчни, той е длъжен да завери съответното приложение, като мотивира своето становище и посочи точните размери, които съответните резерви следва да имат."

§ 15. (В сила от 19.11.2018 г.) В § 6 от преходните и заключителните разпоредби думите "чл. 122и, ал. 2, т. 5 и ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване" се заменят с "чл. 122и, ал. 2, т. 5 и ал. 3 и чл. 123, ал. 2 КСО".

§ 16. (В сила от 19.11.2018 г.) Създава се приложение № 4 към чл. 24, ал. 2:

"Приложение № 4 към чл. 24, ал. 2


Съдържание на годишния актюерски доклад по чл. 123, ал. 1, т. 5 КСО


1. Наименование на пенсионноосигурителното дружество, наименование на фонда за допълнително пенсионно осигуряване, дата, към която е изготвен актюерският доклад, трите имена и подпис на отговорния актюер, трите имена и подписи на управляващите и представляващите дружеството.

2. Кратко описание на пенсионните схеми и описание на използваната методология и допусканията за създаване на актюерския модел.

3. Описание на икономическите, демографските и политическите характеристики на средата, в която фондът осъществява дейност.

4. Актюерски анализ на структурата на активите на фонда.

4.1. Анализ на активите на фонда към края на отчетната година по източници на средства - от осигурителни вноски, доходност, прехвърлени средства от или във други фондове. Увеличение/намаление на активите на фонда през отчетната година по източници на средства.

4.2. Абсолютно и относително (процентно) разпределение на средствата от осигурителни вноски във фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване за отчетната година по видове осигурителни договори - договори с лични вноски, договори с осигурител, договори с друг осигурител.

4.3. Абсолютно и относително (процентно) разпределение на средствата от осигурителни вноски във фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми за отчетната година по видове осигурителни вноски - от предприятия осигурители и от физически лица.

4.4. Структурен анализ на активите за покриване на техническите резерви по чл. 213а, ал. 2 КСО на фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми към края на отчетната година.

5. Структурен анализ и актюерска оценка на контингента от участници във фонда.

5.1. Структурен анализ съгласно приложение № 11 на действителното състояние на контингента от осигурени лица по пол и възраст в сравнение с направените предположения в края на предходната отчетна година. Посочва се броят и относителното тегло на осигурените лица, прекратили участието си във фонда по причини: прехвърляне в други фондове, промяна на осигуряването по чл. 4б или чл. 4в КСО, прехвърляне на средствата по чл. 69б КСО, пенсиониране, смърт, еднократно или разсрочено изплащане на дължимите средства.

5.2. Структурен анализ съгласно приложение № 11 на контингента на новоосигурените лица по пол и възраст през отчетната година и сравнение с направените предположения в края на предходната отчетна година.

5.3. Структурен анализ на броя на новоосигурените лица, които са се прехвърлили от други фондове за допълнително пенсионно осигуряване през отчетната година и сравнение с броя на прекратилите участието си във фонда поради прехвърляне в други фондове, както и анализ на лицата, променили осигуряването си по реда на чл. 4б или чл. 4в КСО и възобновили осигуряването си по чл. 124а КСО.

5.4. Структурен анализ съгласно приложение № 12 на контингента на пенсионерите по пол и възраст и по видове пенсии и на броя на новоотпуснатите през отчетната година пенсии в сравнение с направените предположения в края на предходната отчетна година. Посочва се броят и относителното тегло на пенсионерите по пол, прекратили участието си във фонда по видове причини: поради изтичане срока на пенсията или поради смърт.

5.5. Актюерска оценка на полово-възрастовия състав на участниците във фонда и прогнозен брой пенсионери за следващата година.

6. Актюерски анализ на инвестиционния риск и осигурителните рискове по предлагани пенсионни схеми и тяхното отражение върху осигурителните и пенсионните плащания през отчетната година.

6.1. На базата на извършен анализ се формира актюерска оценка на ефекта от реалното проявление на отделните рискове, както и отражението им върху осигурителните и пенсионните плащания.

6.2. Анализ на фактически извършените осигурителни и пенсионни плащания през отчетната година и сравнение със съответните данни съгласно направените в края на предходната отчетна година допускания.

6.3. Преценка за необходимост от промени в актюерските разчети и инвестиционната политика на съответния фонд, произтичащи от въздействието на инвестиционния риск и осигурителните рискове.

7. Анализ и оценка на актюерския баланс.

7.1. Актюерска оценка на задълженията на фонда към осигурените лица.

7.2. Актюерска оценка на задълженията на фонда към пенсионерите по всеки вид пенсионна схема при отчитане и посочване на използваните сметни основи (биометрични таблици за смъртност и технически лихвен процент) и наличието на дефицит или излишък.

7.3. Актюерска оценка на изплатените пенсии и извършените актуализации през отчетната година по месеци, съгласно приложение № 13.

7.4. Актюерска оценка на пенсионните резерви по видове пенсионни схеми и на техническите резерви (със съставящите го капитализирана стойност на пенсиите и остатъчен резерв) към фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми, описание на формулите и процеса на формирането им съобразно техния източник и сравнение с направените прогнози в предходния актюерски доклад. Посочване на формираните резерви за минимална доходност във фонда и в дружеството, техните размери и относителни дялове към стойността на нетните активи на фонда.

7.5. Описание на актюерските допускания (демографските и икономическите предположения), използвани при пресмятане на настоящата стойност на задълженията към лицата с пожизнени пенсии. Актюерска оценка на чувствителността на актюерския баланс към промените в актюерските допускания.

8. Анализ и актюерска оценка на ликвидността на пенсионния фонд.

8.1. Анализ на състоянието на минималните ликвидни средства, като в табличен или графичен вид се посочват размерът и съставните им елементи. Съпоставка с текущите задължения на фонда и актюерска оценка на ликвидността на фонда за допълнително пенсионно осигуряване.

8.2. Описание на недостига на ликвидни средства, ако има такъв, и препоръки за неговото преодоляване.

9. Прогноза за състоянието на фонда по осигурителни рискове и видове пенсионни схеми за следващата година.

9.1. Описание на актюерските допускания (демографските и икономическите предположения), приложени за разработване на прогнозата за следващата година, и тяхната обосновка. Посочват се измененията на някои от тях в сравнение с допусканията, извършени през предходни години, и причините за това.

9.2. Изготвената съгласно изискванията на т. 9.3 прогноза за отчетната година в предходния годишен актюерски доклад се сравнява с постигнатите резултати през отчетната година и се анализират причините за отклоненията от прогнозата.

9.3. В аналитичен разрез по осигурителни рискове се прави описание на прогнозата за следващата година по основни параметри - брой на участниците във фонда, в т. ч. осигурени лица и пенсионери по видове пенсионни схеми, новоосигурени лица, новоотпуснати пенсии, размер на нетната стойност на активите, постъпления от осигурителни вноски, доходи от инвестиции, размер на плащанията по видове плащания и пенсионни схеми.

10. Оценка на информационната база, използвана в актюерския доклад.

10.1. Източници на данни, използвани за актюерските допускания (демографските и икономическите предположения).

10.2. Формули, използвани за изчисляване на видовете пенсии, пенсионните резерви и техническите резерви.

10.3. Сметни основи (биометрични таблици за смъртност и технически лихвен процент) за изчисляване на техническите резерви.

10.4. Оценка на възможността за грешки в използваната база данни.

10.5. Използван софтуер при изготвяне на актюерския доклад.

11. Заключения и препоръки относно финансовата стабилност на фонда."

§ 17. (В сила от 19.11.2018 г.) Създават се приложения № 5 - 13 към чл. 24, ал. 3:

"Приложение № 5 към чл. 24, ал. 3


Актюерски баланс

на

........................................ пенсионен фонд "..................................."

към 31.12. ................ г.

 

 

 

 

Актив

Сума в левове

Пасив

Сума в левове

отчетна година

отчетна година

І. Обща стойност на актива по счетоводен отчет от тях:

 

І. Задължения към лицата с отпуснати пенсии - общо, в т.ч.

 

 

 

1. Пенсии за старост - общо, в т.ч.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Пенсии за инвалидност - общо, в т.ч.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Наследствени пенсии - общо, в т.ч.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Задължения към осигурените лица - общо

 

ІІ. Дефицит/(Излишък)

 

ІІІ. Други задължения

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Общо (І ± ІІ)

 

ІV. Общо (І + ІІ + ІІІ)

 

 

 

 

 

Забележки:

1. Дружествата попълват в актюерския баланс всички видове изплащани пенсии, в т.ч. пожизнени и срочни.

2. Оценката на задълженията се извършва за всяко осигурено лице и за всеки пенсионер с пожизнена или срочна пенсия поотделно, след което се обобщава.

3. Посочените задължения в графата "Други задължения" се посочват общо и поотделно.

4. За фондовете, които продължават да изплащат пенсии по реда на § 114, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за задължително обществено осигуряване (ДВ, бр. 67 от 2003 г.), се посочват задълженията към лицата с отпуснати пенсии на отделен ред за всеки вид осигурителен случай.

5. Актюерският баланс се подписва от отговорния актюер и управляващите и представляващите пенсионноосигурителното дружество, като се посочва датата на изготвянето.

Изготвил: .............................

Представляващи:

...............................................................

.............................

 (.........................................)

 

(...........................................................)

(..........................)



Приложение № 6 към чл. 24, ал. 3


Брой на участниците във фонда за допълнително пенсионно осигуряване

 

Показатели

към 31.12. .......... г. (отчетна година)

към 31.12. .......... г. (следваща година)

1.

Брой на участниците във фонда, в т.ч.:

 

 

1.1.

осигурени лица

 

 

1.2.

пенсионери

 

 

2.

Новоосигурени лица

 

 

3.

Постъпления от осигурителни вноски (в хил. лв.)

 

 

4.

Нови пенсионери

 

 

5.

Новоотпуснати пенсии (в хил. лв.)

 

 

6.

Суми за пенсии (в хил. лв.)

 

 

7.

Отпуснати пенсии на наследници (в хил. лв.)

 

 

8.

Еднократно и разсрочено изплатени суми (в хил. лв.)

 

 

9.

Прехвърлени средства в друг фонд (в хил. лв.)

 

 

10.

Прехвърлени средства от друг фонд (в хил. лв.)

 

 



Приложение № 7 към чл. 24, ал. 3

 

Нетна стойност на активите и доход от инвестиции

 

Показатели (в хил. лв.)

към 31.12. .............. г.
(отчетна година)

към 31.12. ............. г.

(следваща година)

1.

Нетна стойност на активите

 

 

2.

Доход от инвестиции

 

 



Приложение № 8 към чл. 24, ал. 3


Размер на пенсионния резерв за ......................................................

(наименование на универсалния пенсионен фонд)

Показател

Размер

1.

Размер на пенсионния резерв по чл. 192, ал. 2 КСО към 1 януари на отчетната година

 

2.

Постъпления по чл. 170, ал. 3 КСО

 

3.

Постъпления от собствени средства на пенсионноосигурителното дружество

 

4.

Размер на пенсионния резерв по чл. 192, ал. 2 КСО към 31 декември на отчетната година

 

5.

Прогнозен размер на пенсионния резерв по чл. 192, ал. 2 КСО към 31 декември на следващата година

 


Размер на пенсионния резерв за ..................................................

(наименование на фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване)

Показател

Размер

1.

Размер на пенсионния резерв по чл. 213, ал. 2 КСО към 1 януари на отчетната година

 

2.

Постъпления по чл. 245, ал. 3 и 5 КСО

 

3.

Постъпления от собствени средства на пенсионноосигурителното дружество

 

4.

Размер на пенсионния резерв по чл. 213, ал. 2 КСО към 31 декември на отчетната година

 

5.

Прогнозен размер на пенсионния резерв по чл. 213, ал. 2 КСО към 31 декември на следващата година

 



Приложение № 9 към чл. 24, ал. 3


Размер на техническите резерви към фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми "...................................."

Показател

Размер

1.

Размер на техническите резерви по чл. 213а, ал. 1, т. 2 КСО към 31 декември на отчетната година общо, в т.ч.:

 

1.1.

Постъпления по чл. 234, ал. 13 КСО

 

1.2.

Доход от инвестирането на техническите резерви

 

2.

Прогнозен размер на техническите резерви по чл. 213, ал. 1, т. 2 КСО към 31 декември на следващата година

 



Приложение № 10 към чл. 24, ал. 3


Биометрична таблица за смъртност за изчисляване на техническите резерви

Техническият лихвен процент, използван в таблицата за смъртност, е в размер - ......... %.

1

2

3

4

5

6

7

8

Възраст

Брой на преживелите лица

Брой на починалите лица

Вероятност за преживяване

Вероятност за смърт

 Очаквана
продължителност на бъдещия живот

Дисконтирани числа

Комутативни числа

x

lx

dx

px

qx

ex

Dx

Nx



Приложение № 11 към чл. 24, ал. 3


Осигурени лица по пол и възраст

 

Брой осигурени лица

Пол

Прогноза за отчетната година от предходната година

Общо за отчетната година

15 - 24 г.

25 - 34 г.

35 - 44 г.

45 - 54 г.

55 - 64 г.

над 64 г.

1.

Брой на осигурените лица, в т.ч.:

Мъже

 

 

 

 

 

 

 

 

Жени

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.

Новоосигурени лица

Мъже

 

 

 

 

 

 

 

 

Жени

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко

 

 

 

 

 

 

 

 



Приложение № 12 към чл. 24, ал. 3


Пенсионери по пол и възраст

 

Брой пенсионери

Пол

Прогноза за отчетната година от предходната година

Общо за отчетната година

15 - 49 г.

50 - 54 г.

55 - 59 г.

60 - 64 г.

65 - 69 г.

70 - 74 г.

над 74 г.

Пенсионери, общо:

Мъже

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жени

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С пожизнена пенсия за старост

Мъже

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жени

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С пожизнена пенсия за инвалидност

Мъже

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жени

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С наследствена пожизнена пенсия

Мъже

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жени

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Със срочна пенсия

Мъже

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жени

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пенсионери с новоотпуснати пенсии

Мъже

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жени

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Приложение № 13 към чл. 24, ал. 3


Изплатени пенсии и извършени актуализации

 

Месеци

1. Изплатени пенсии през месеца - общо, от тях:

1.1. Новоотпуснати пенсии

1.2. Прекратени пенсии

2. Извършени актуализации

брой

изплатени средства

брой

изплатени средства

брой

изплатени средства за последни пенсии*

брой актуализирани пенсии

Увеличение/намаление на изплатените средства спрямо предходния месец вследствие на актуализация

1

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 



* Забележка. Включително изплатения остатък от партидите на лицата с изтекъл срок на пенсията."

Заключителни разпоредби

§ 18. Наредбата влиза в сила в деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" с изключение на § 1, 2, 9 и 14 - 17, които влизат в сила от 19.11.2018 г.

§ 19. Наредбата е приета с Решение № 907-Н от 20 септември 2018 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките