Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 30.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-02-20-8 ОТ 2013 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА КАНАЛИЗАЦИОННИ СИСТЕМИ (ДВ, БР. 49 ОТ 2013 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-02-20-8 ОТ 2013 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА КАНАЛИЗАЦИОННИ СИСТЕМИ (ДВ, БР. 49 ОТ 2013 Г.)

В сила от 31.12.2018 г.
Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.99 от 30 Ноември 2018г.

§ 1. В чл. 2 се създават ал. 6 и 7:

"(6) При техническата експлоатация на канализационните системи се спазват изискванията на глава петнадесета и глава осемнадесета от тази наредба и съответните изисквания към ВиК операторите и към регистрите и системите, които трябва да създадат по реда на Наредбата за изискванията и критериите за ВиК операторите и за квалификацията на персонала им, приета с Постановление № 11 на Министерския съвет от 2018 г. (ДВ, бр. 9 от 2018 г.).

(7) Минималният обхват на събираните и поддържаните от ВиК операторите данни за експлоатираната от тях канализационна система за целите на проектирането, изграждането и техническата експлоатация на канализационните системи по реда на тази наредба и попълването на регистрите и системите по ал. 6 е определен в приложение № 1а."

§ 2. В чл. 3 се създава ал. 4:

"(4) За устойчивото използване на природните ресурси при проектирането на канализационните системи се вземат мерки за намаляване на обема на изкопните работи и за повторно използване на изкопания материал в обратния насип, а по отношение на строителните продукти се изисква приоритетно използване на рециклирани строителни продукти и на продукти, които съдържат екологично съвместими природни суровини и подлежат на пълно рециклиране и/или оползотворяване. В инвестиционните проекти предвидените строителни продукти се прецизират максимално (по количество, тип, размери и други специфични параметри), като се посочват възможностите за използване на предварително сглобени продукти и на продукти, предназначени за повторна употреба, както и се предвиждат други подходящи мерки за намаляване на строителните отпадъци по време на строителството."

§ 3. В чл. 5 ал. 2 се изменя така:

"(2) При проектирането, изграждането и експлоатацията на канализационните системи се предвиждат и се влагат строителни продукти съгласно изискванията на Наредба № РД-02-20-1 от 2015 г. за условията и реда за влагане на строителни продукти в строежите на Република България (ДВ, бр. 14 от 2015 г.) и оценени в съответствие с Регламент (ЕС) № 305/2011 на Европейския парламент и на Съвета за определяне на хармонизирани условия за предлагането на пазара на строителни продукти и за отмяна на Директива 89/106/ЕИО, когато за продуктите има публикувани хармонизирани европейски стандарти или са издадени европейски технически оценки. При влагането в канализационните системи на рециклирани строителни продукти, на продукти, предназначени за повторна употреба, и/или строителни отпадъци, преминали през процес на оползотворяване, се спазват изискванията за влагането им в строежите на глава четвърта от Наредбата за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали, приета с Постановление № 267 на Министерския съвет от 2017 г. (ДВ, бр. 98 от 2017 г.)."

§ 4. В чл. 14 ал. 1 се изменя така:

"(1) При траншейно полагане на канализационните проводи широчината на траншеята се определя в съответствие с приложение № 7."

§ 5. В чл. 16 се създават ал. 5, 6, 7 и 8:

"(5) Отточният модул на битовите отпадъчни води за урбанизираната територия се определя като отношение на средно денонощното количество на битовите отпадъчни води, определено по ал. 1, и площта на отводняваната урбанизирана територия, l/s.ha. Допуска се отточният модул да бъде определен и чрез отношението на средното денонощно количество на битовите отпадъчни води, определено по ал. 1, и общата дължина на канализационната мрежа при 100 % присъединеност на населението към нея, l/s.m.

(6) Средното денонощно количество на битовите отпадъчни води за даден участък се определя като произведение на битовия отточен модул (l/s.ha) и отводняваната площ, генерираща отпадъчни води към този участък, или като произведение на битовия отточен модул (l/s.m) и сумарната дължина на канализационната мрежа в частта от урбанизираната територия, генерираща отпадъчни води към този участък.

(7) Коефициентът на обща неравномерност на битовите отпадъчни води за даден участък се определя по формула (2а). Максималната стойност на е 3,5.



където е в l/s.

(8) Максималното часово количество на битовите отпадъчни води за даден участък се определя по формула (2б):

"

§ 6. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В алинея 1 думите "подземни води" се заменят с "подземни и други води".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Когато няма конкретни данни, водното количество на инфилтрираните подземни и други води за даден участък може да бъде изчислено по формулата:

където: m е коефициент, който се приема от 0,1 до 1,0."

3. Алинея 3 се отменя.

§ 7. В чл. 19 ал. 1 се изменя така:

"(1) Оразмерителното водно количество за даден участък на канализационната мрежа за битови и производствени отпадъчни води при разделна канализационна система се определя по формула (2г):


където:

е максималното часово количество на битовите отпадъчни води, определено по формула (2а), m3/h;

- максималното часово количество на отпадъчни води от промишлени предприятия, генериращи отпадъчни води към този участък, m3/h;

- инфилтрираните води, протичащи през този участък, m3/h."

§ 8. Създава се чл. 21а:

"Чл. 21а. В случаите на разделна улична канализационна мрежа се проектира второ сградно канализационно отклонение за имоти, които заустват дъждовни и/или дренажни води в уличната канализация. Отклонението за дъждовни и/или дренажни води се проектира да зауства в уличната дъждовна канализационна мрежа."

§ 9. В чл. 33, ал. 4, изречение второ думите "може да" се заличават.

§ 10. В чл. 39, ал. 2 след думата "резервоари" се поставя запетая и се добавя "които са разположени по канализационната мрежа и се изпразват чрез помпи,".

§ 11. В чл. 45, ал. 3 изречение второ се изменя така:

"В случаите, когато няма данни за графика на оттока, минималният обем на черпателния резервоар може да се определи въз основа на приет максимален брой на включванията на помпените агрегати за един час, даден от производителите на помпените агрегати."

§ 12. В чл. 47, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думите "Диаметрите на смукателните и напорните тръбопроводи" се заменят с "Вътрешните диаметри на смукателните и напорните тръбопроводи са не по-малки от 100 mm и".

2. В т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "но не по-малки от 0,7 m/s".

§ 13. В чл. 49, ал. 3 след думите "се предвиждат" се добавя "подходящи".

§ 14. В чл. 79, ал. 3 се правят следните допълнения:

1. В т. 3 и 4 накрая се поставя запетая и се добавя "в т.ч. и капацитет и ефективност".

2. Създава се нова т. 5:

"5. количеството, вида и степента на замърсяване на отпадъчните води в съществуващата канализационна система;".

3. Досегашните т. 5 - 9 стават съответно т. 6 - 10.

4. Създава се нова т. 11:

"11. възможността за приемане на допълнително транспортирани външни за системата отпадъчни води и/или утайки и предвиждане на подходящо място за приемането им;".

5. Досегашните т. 10 - 14 стават съответно т. 12 - 16.

6. Създава се нова т. 17:

"17. възможността за изграждане на повече от една ПСОВ за пречистване на отпадъчните води от населеното място;".

7. Досегашните т. 15 - 18 стават съответно т. 18 - 21.

§ 15. В чл. 81 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Характерните водни количества на вход ПСОВ се определят съгласно приложение № 10."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) При реконструкции на ПСОВ се допуска характерните водни количества да се определят въз основа на анализ на измерени водни количества на вход ПСОВ при наличие на най-малко 3-годишна база данни с измервания, провеждани най-малко един път дневно. При този анализ се отчитат и настъпилите промени в канализационната мрежа."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и думите "по еквивалентни жители" се заличават.

§ 16. В чл. 84, ал. 2 числото "10 000" се заменя с "2000".

§ 17. В чл. 85, ал. 1, т. 2 накрая се добавя "и определените цели и мерки за водното тяло в Плановете за управление на речните басейни".

§ 18. В чл. 87 накрая се добавя "и се проектират пунктове за мониторинг на качеството на водите, които да позволяват вземането на представителни проби".

§ 19. Създава се чл. 87а:

"Чл. 87а. На всички байпасни и аварийни връзки към пречиствателните станции, от които може да се осъществява заустване на непречистени отпадъчни води в повърхностни води, се предвижда възможност за пломбиране."

§ 20. В чл. 89, ал. 3 числото "10 000" се заменя с "2000".

§ 21. В чл. 101 се създава ал. 3:

"(3) При избор на решение за близко разположена ПСОВ по ал. 2 технологията за третиране на утайките се избира предвид по-нататъшното им оползотворяване или крайно обезвреждане."

§ 22. Създава се раздел VI "Изисквания при проектиране на дълбоководни зауствания" в глава седма "Изисквания към съоръженията в ПСОВ":

"Раздел VI

Изисквания при проектиране на дълбоководни зауствания

Чл. 101а. (1) Проектирането на дълбоководни зауствания в морето се извършва въз основа на одобрен подробен устройствен план в съответствие с разпоредбите на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

(2) Броят на тръбопроводите за заустване, техните наклони и начините за полагане (в траншея или по дъното) се определят въз основа на:

1. предвижданията на подробния устройствен план по ал. 1 за трасето на дълбоководното заустване, точката или точките на свързването му към обекти, разположени на сушата, разположението и границите на установената около него зона за безопасност и др.;

2. конкретните хидро- и литодинамични условия и данните за морското дъно;

3. данните от ПСОВ;

4. експлоатационните изисквания (възможности за експлоатация при конкретните условия на полагане и монтаж);

5. географски координати на точката за заустване и дълбочина на водата в тази точка, дадени в разрешителното за заустване.

Чл. 101б. Оразмеряването на тръбопровода и/или тръбопроводите за дълбоководно заустване се извършва в съответствие с измереното на изход на ПСОВ водно количество за върхов режим на натоварване или се приема съгласно определеното такова количество с технологичния проект.

Чл. 101в. (1) При проектирането и при монтажа не се допуска промяна на наклона на тръбопровода за дълбоководно заустване от низходящ към възходящ.

(2) С проекта се предвижда осигуряването на тръбопровода за дълбоководно заустване срещу силови въздействия в прибойната зона, извън нея и в точката на заустване, като се определят и съответните начини на полагане (траншейно и/или по дъното), чрез които се осигурява максимална устойчивост.

(3) При полагане на тръбопровода за дълбоководно заустване по дъното се предвижда неговото подходящо и сигурно закрепване (например с опорни блокове и др.), като в зависимост от конкретните условия се определят видът, големината и разстоянието между средствата за закрепване.

(4) Изпускането на пречистените води в края на тръбопроводите за заустване се осъществява през отвори, разположени по-високо от морското дъно, за да бъдат предпазени от запълване с пясък и да се осигури свободно оттичане. Предвиждат се дифузори за по-добро разсейване и смесване на сладката и солената вода."

§ 23. В чл. 105 ал. 1 се изменя така:

"(1) Компресорите с ниско налягане и с висок въздухообмен (въздуходувките) се проектират така, че да осигуряват въздух за технологичните процеси без съдържание на прах и/или масла."

§ 24. Член 135 се изменя така:

"Чл. 135. Широчината на траншеята е в съответствие с инвестиционния проект и съгласно изискванията на приложение № 7."

§ 25. В чл. 166, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 3 думите "производствени отпадъчни води, опасни вещества и др." се заменят с "вид на производствени отпадъчни води, наименование на източника по регистрация в търговския регистър, количество, състав и максимално разрешени концентрации на приоритетни, приоритетно опасни вещества, специфични вещества и др.".

2. Създава се нова т. 4:

"4. данни за битови абонати: брой на битовите абонати, ползващи услуга "отвеждане на отпадъчни води", и годишни инкасирани водни количества; брой на битовите абонати, ползващи услуга "отвеждане и пречистване на отпадъчни води", и годишни инкасирани водни количества;".

3. Досегашните т. 4 - 18 стават съответно т. 5 - 19.

§ 26. Създава се чл. 170а:

"Чл. 170а. (1) Изграждането на дълбоководни зауствания в морето се извършва въз основа на съгласуван и одобрен инвестиционен проект в съответствие с разпоредбите на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България и се прилагат специалните правила на този закон, на Кодекса на търговското корабоплаване и на подзаконовите актове по тяхното прилагане относно използваните технически средства, съгласуването на строителните графици, извършването на водолазна и всякаква друга подводна дейност и навигационното осигуряване на зоната на хидротехническо строителство.

(2) Изграждането на тръбопровода за заустване се извършва съгласно технологията за монтаж по проекта, която при извършване на изкопните работи се адаптира към конкретните условия.

(3) Драгажните и изкопните работи се изпълняват на участъци, след което веднага се пристъпва към полагане на тръбопровода. Дълбочината на драгиране се определя от водното ниво за деня, определено спрямо контролен репер, разположен на подходящо място на брега.

(4) Окончателното подравняване на дъното до проектираната нивелета се извършва непосредствено преди полагането на тръбопровода за заустване. При констатиране на неравности по дъното, водещи до промяна на положението на тръбопровода, се извършва изкопаване или насипване на земната основа.

(5) Всяка секция от тръбопровода се подлага на хидравлично изпитване за доказване на водоплътността, както и за проверка на якост и монтаж на тръбите, на фасонните части, връзките и другите елементи. По време на изпитването се вземат мерки за подаване и изпускане на необходимото водно количество без каквито и да е затруднения. При извършване на изпитването на тръбопроводите се поддържа максимално допустимо проектно налягане, без да се превишава налягането за изпитване.

(6) След приключване на основните работи се извършват възстановителни работи с оглед възстановяване на брега в първоначалния му вид."

§ 27. В чл. 174, ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "като ефектът на пречистване се доказва в срок от една година".

§ 28. В чл. 184, ал. 4 думите "чл. 135, ал. 1, т. 12" се заменят с "чл. 135, ал. 1, т. 13".

§ 29. Създава се чл. 197:

"Чл. 197. (1) При техническата експлоатация на дълбоководни зауствания се прилагат изискванията на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, на Кодекса на търговското корабоплаване и на подзаконовите актове по тяхното прилагане относно използваните технически средства, извършването на водолазна и всякаква друга подводна дейност и навигационното осигуряване на зоната на хидротехническо строителство.

(2) На всеки пет години се извършват подводни водолазни огледи на цялото трасе на тръбопровода за заустване - най-малко след всяка зима, както и извънредно след щормове със статут на бедствие.

(3) В зоната, където тръбопроводът е в траншея, се следи за размиване на земната основа. Ако има такива участъци, те се маркират и след това в тях се предприемат необходимите технически мерки.

(4) В зоната на средствата за закрепване се следи за огъване или изместване на тръбата и се проверява дълбочината на темето ѝ за наличие на обратни наклони. Местата се маркират и се предприемат съответните мерки за техническо поддържане и изправност на средствата за закрепване.

(5) Три месеца след извършване на насипните работи следва да се прецени необходимостта да се направи снимка по цялото трасе на траншеята. Предприемат се подходящи мерки за предпазване на тръбопровода за заустване от котви на плавателни съдове и за предпазване на откритите му участъци от тралене."

§ 30. В § 1 от допълнителните разпоредби се създават т. 26 и 27:

"26. "Рециклирани строителни продукти" са рециклираните строителни материали съгласно § 1, т. 19 от Наредбата за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали, приета с Постановление № 267 на Министерския съвет от 2017 г. (ДВ, бр. 98 от 2017 г.).

27. "Продукти, предназначени за повторна употреба" са продуктите, подготвени от строителни отпадъци за повторна употреба, съгласно § 1, т. 13 от Наредбата за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали, приета с Постановление № 267 на Министерския съвет от 2017 г. (ДВ, бр. 98 от 2017 г.)."

§ 31. Създава се приложение № 1а към чл. 2, ал. 7:

"Приложение № 1а към чл. 2, ал. 7


Минимален обхват на събираните и поддържани от ВиК операторите данни за целите на проектирането, изграждането и техническата експлоатация на канализационните системи


1. Минимален обхват на събираните и поддържани данни за канализационните мрежи и техните съоръжения

1.1. За канализационната мрежа:

а) вид на канализационната мрежа;

б) данни за трасета (дължина на участъците от шахта до шахта) и диаметри на канализационните клонове, регулярно обновявани при проектиране и изграждане на нови канализационни клонове, както и при реконструкции на съществуващи канализационни клонове;

в) брой битови и небитови абонати, които обслужва канализационната мрежа, и заустени отпадъчни количества от небитови абонати;

г) данни за състоянието на канализационната мрежа - година на изграждане, материал на тръбите, данни от аварии, наводнения и CCTV инспекции, планирани и предприети мерки при експлоатацията и поддържането на мрежата.

1.2. За ревизионни шахти:

а) местоположение;

б) вид на шахтата (ревизионна, скокова, разпределителна, преливна);

в) кота терен (геореферирана ГИС база данни);

г) кота дъно канал входяща тръба (тръби) (геореферирана ГИС база данни);

д) кота дъно изходяща тръба (тръби) (геореферирана ГИС база данни).

1.3. Преливник:

а) кота преливен ръб;

б) дължина на преливния ръб;

в) дължина на отливния канал;

г) кота заустване на отливния канал.

1.4. За задържателни резервоари:

а) местоположение;

б) кота терен (геореферирана ГИС база данни);

в) кота дъно канал входяща тръба (тръби) (геореферирана ГИС база данни);

г) кота дъно изходяща тръба (тръби) (геореферирана ГИС база данни);

д) технически параметри на резервоара.

1.5. За канализационни помпени станции:

а) местоположение;

б) кота терен (геореферирана ГИС база данни);

в) кота дъно канал входяща тръба (тръби) (геореферирана ГИС база данни);

г) кота дъно изходяща тръба (тръби) (геореферирана ГИС база данни);

д) технически параметри на черпателния резервоар;

е) технически характеристики на помпите.

1.6. Данни за водоподаването, отчетено от дебитомера на вход населено място.

1.7. Когато няма действаща ПСОВ, е необходимо да се събират данни от мониторинг в точките на заустване на битовите колектори и на отливните канали като минимум по следните показатели на точка на заустване:


№ по ред

Показател

Честота на пробовземане

Вид проба

1.

БПК5

1 път месечно

Съставна за денонощието

2.

НВ

1 път месечно

Съставна за денонощието

3.

ХПК

1 път месечно

Съставна за денонощието

4.

Общ азот*

1 път месечно

Съставна за денонощието

5.

Общ фосфор*

1 път месечно

Съставна за денонощието

6.

Дебит

монтирано измервателно устройство

 

Забележка:* Изследва се само за урбанизирани територии с над 10 000 е.ж. и когато се намират в чувствителна зона.

2. Минимален обхват на събираните и поддържани данни за ПСОВ:

2.1. Общи данни - брой битови и небитови абонати, който обслужва станцията, технически параметри на действащите съоръжения по пътя на водата и на утайките, ефект на пречистване, вид и параметри на водоприемника, приложени технологични процеси за третиране и оползотворяване на утайките и др.

2.2. Данни за количеството и състава на пречистваните отпадъчни води от производства.

Абревиатура съгласно следната номенклатура за пречистване на производствени отпадъчни води от сектор обработка на храни:

а) "ALC" - Производство на алкохол и алкохолни напитки;

б) "BREW" - Производство на бира;

в) "DRINK" - Производство и бутилиране на безалкохолни напитки;

г) "FEED" - Производство на животински храни на базата на растителни продукти;

д) "FISH" - Рибна промишленост;

е) "FRUIT" - Производство на продукция на базата на плодове и зеленчуци;

ж) "GELA" - Производство на желатин и лепило на базата на кожи и кости;

з) "MALT" - Производство на малц;

и) "MEAT" - Месна промишленост;

й) "MILK" - Преработка на мляко;

к) "POTA" - Преработка на картофи.

2.3. Дебит на вход и на изход ПСОВ (ежедневно измерване).

2.4. Състав на отпадъчните води на вход и на изход ПСОВ:


№ по ред

Показател

Минимален брой анализи на 24-съставна проба

големина на ПСОВ до 50 000 е.ж.

големина на ПСОВ над 50 000 е.ж.

1.

БПК, ХПК, НВ

веднъж месечно

2 пъти месечно

2.

Общ азот и общ фосфор*

веднъж месечно

2 пъти месечно

3.

Приоритетни и приоритетно опасни вещества

веднъж годишно

веднъж годишно

Забележка:* Само когато има изискване за отстраняване на азот и фосфор.

2.5. Дебит и състав (по показатели, които се следят в разрешителното за заустване) на допълнително транспортирани външни за системата отпадъчни води или утайки.

2.6. Параметри на задържаните отпадъци, пясък и утайки в ПСОВ:


№ по ред

Показател/параметър

Мерна единица

Честота на
пробовземане

1.

Количество задържани отпадъци от решетки

кg/d

веднъж месечно

2.

Средна плътност на отпадъците от решетките (след обработка)

кg/m3

веднъж месечно

3.

Количество задържан пясък

m3/месец

веднъж месечно

4.

Влажност на задържания пясък (след обработка)

t/m3

веднъж месечно

5.

Количество първични утайки (когато в технологичната схема има първичен утаител)

m3/d

веднъж месечно

6.

Влажност на първичните утайки (когато в технологичната схема има първичен утаител)

%

веднъж месечно

7.

Количество излишна активна утайка

m3/d

веднъж месечно

8.

Влажност на излишната активна утайка

%

веднъж месечно

9.

Количество на обезводнената утайка

m3/d

веднъж месечно

10.

Влажност на обезводнената утайка

%

веднъж месечно

"

§ 32. Във формула (2) на приложение № 2 цифрата "5" се заменя с означението "tп" и в поясненията към формулата се добавя пояснениято за "tп":

"tп е времето за повърхностна концентрация, като за смесена канализационна система е 5 min, а за разделна 8 - 10 min."

§ 33. В приложение № 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. БДС EN 752 "Канализационни системи извън сгради - Управление на канализационната система"."

2. Създава се т. 1а:

"1а. БДС EN 16933-2 "Канализационни системи извън сгради - Проектиране - Част 2: Хидравлично оразмеряване"."

3. Точка 3 се изменя така:

"3. БДС EN 16932-1 "Канализационни системи извън сгради - Помпени системи - Част 1: Общи изисквания"."

4. Създава се т. 3а:

"3а. БДС EN 16932-3 "Канализационни системи извън сгради - Помпени системи - Част 3: Вакуумни системи"."

5. Точка 6 се изменя така:

"6. БДС EN 16932-2 "Канализационни системи извън сгради - Помпени системи - Част 2: Напорни системи"."

7. Създава се т. 26а:

"26а. БДС EN 14654-2 "Управление и контрол на дейностите по почистване на канализационните канали и тръбопроводи. Част 2: Саниране"."

8. Създава се т. 40:

"40. БДС EN 15885 "Класификация и експлоатационни характеристики на техническите начини за възстановяване и ремонт на тръбопроводи за отпадъчни води"."

§ 34. Приложение № 7 към чл. 14, ал. 1 и чл. 135 се изменя така:

"Приложение № 7 към чл. 14, ал. 1 и чл. 135


Определяне на широчината на траншеята


Широчината на траншеята се определя в инвестиционния проект така, че да се осигури необходимото работно пространство по време на строителството, като се отчетат конкретните условия при проектирането и спецификата на строежа (дълбочина на изкопа, геоложките условия и необходимостта от системи за укрепване на изкопа и/или уплътняване на дъното, видът на предвижданите тръби и др.). При определяне на широчината на траншеята се предвиждат необходимите мерки за безопасност съгласно нормативните актове за здравословни и безопасни условия на труд.

Широчината на траншеята се приема не по-малка от стойностите, определени съгласно таблица 1 и таблица 2.


Таблица 1

Номинален диаметър

DN,

mm

Широчина на траншеята (ODh + x ), m

при укрепена траншея

при неукрепена траншея

ъгъл на откоса на стената на траншеята спрямо хоризонта ß > 60°

ъгъл на откоса на стената на траншеята спрямо хоризонта ß ≤ 60º

≤ 225

ODh + 0,40

ODh + 0,40

> 225 до ≤ 350

ODh + 0,50

ODh + 0,50

ODh + 0,40

> 350 до ≤ 700

ODh + 0,70

ODh + 0,70

ODh + 0,40

> 700 до ≤ 1200

ODh + 0,85

ODh + 0,85

ODh + 0,40

> 1200

ODh + 1,00

ODh + 1,00

ODh + 0,40

В стойностите ODh + x, x/2 се равнява на минималното работно пространство между тръбата и стената на траншеята или опората, ако има такава.

ODh е външният диаметър на тръбопровода, m;

ß е ъгълът на неукрепена стена на траншея, измерен спрямо хоризонтала.

 

 





Таблица 2

Минимална широчина на траншеята в зависимост от дълбочината на траншеята

Дълбочина на траншеятаа,

m

Минимална широчина на траншеята,

m

< 1,00

няма изискване към широчината на траншеята

≥ 1,00 ≤ 1,75

0,80

>1,75 ≤ 4,00

0,90

> 4,00

1,00

а Максималната дълбочина на неукрепени траншеи е до 1,4 m

1. В случай че се изисква достъп при изграждането до външни стени на подземни конструкции, например ревизионни шахти, минималното пространство за работа трябва да бъде с широчина 0,50 m за траншеи с дълбочина до 2,5 m и с широчина 0,7 m за траншеи с дълбочина над 2,5 m.

2. Когато в една траншея се полагат две или повече тръби, хоризонталното светло разстояние за работа между тръбите трябва да бъде 0,40 m за тръби ≤ DN 700 mm и 0,50 m за тръби > 700 mm.

3. По-голяма широчина на траншеята спрямо изискванията на таблици 1 и 2 се определя в случай на ползване на строителна техника, при която се изисква пространство за: съоръжения за уплътняване и изпитване; системите за укрепване на траншеята; едновременен монтаж на свързваните тръби и за подпиране на съседни тръби. Работното пространство от страната на полаганите тръби и изгражданите ревизионни шахти трябва да е достатъчно за извършване на всички видове строително-монтажни работи без ограничения. За тръби ≥ DN 600, полагани в укрепени траншеи или в неукрепени, при които се изисква механично уплътняване на леглото на траншеята и странично запълване, работното пространство х/2 трябва да е най-малко 0,5 m. В този случай минималната широчина на траншеята трябва да бъде ODh + 1,00.

4. Намаляване на широчината на траншеята спрямо изискванията на таблици 1 и 2 се допуска при следните обстоятелства:

- при забрана за достъп на персонал в траншеята;

- когато не се изисква достъп на персонал в траншеята или между тръбопровода и стената на траншеята, например при техники за автоматизирано полагане;

- при установени тежки условия на строителната площадка;

- при използване на самоуплътняващи се материали при засипването."

§ 35. Приложение № 11 към чл. 81, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 11 към чл. 81, ал. 2


Специфични товари от жител за денонощие в g/ж.d на вход ПСОВ без отчитане на утайковата вода

Параметър

Сурова отпадъчна вода

Времепрестой в първичен утаител при Qmax.h в сухо време

0,5 - 1,0

1,5 - 2,0 h

g/ж.d

g/ж.d

g/ж.d

1.

БПК5

60

45

40

2.

ХПК

120

90

80

3.

НВ (неразтворени вещества)

70

35

25

4.

Азот по

Келдал

11

10

10

5.

Фосфор

1,8

1,6

1,6


Забележка. Qmax.h е максималният часов приток при сухо време."

Допълнителни разпоредби

§ 36. Наредбата е преминала процедурата за обмен на информация в областта на техническите регламенти по реда на Постановление № 165 на Министерския съвет от 2004 г. за организацията и координацията на обмена на информация за технически регламенти и правила за услуги на информационното общество и за установяване на процедурите, свързани с прилагането на някои национални технически правила за продукти, законно предлагани на пазара на друга държава членка (ДВ, бр. 64 от 2004 г.), с което е въведена Директива 98/34/ЕС, изменена с Директива 98/48/ЕС.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 37. (1) Започналите производства по одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж се довършват по досегашния ред.

(2) За започнато производство по одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж се счита датата на подаване на писмено заявление за одобряване на инвестиционния проект от компетентния орган.

§ 38. Наредбата влиза в сила един месец след обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките