Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 21.XII

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ИНДУСТРИЯТА НА ДЪРЖАВАТА КАТАР ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА (Утвърден с Решение № 831 от 22 ноември 2018

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ИНДУСТРИЯТА НА ДЪРЖАВАТА КАТАР ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА

(Утвърден с Решение № 831 от 22 ноември 2018 г. на Министерския съвет. В сила от 29 ноември 2018 г.)

Издаден от Министерството на енергетиката

Обн. ДВ. бр.106 от 21 Декември 2018г.

Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на енергетиката и индустрията на Държавата Катар, наричани по-долу за краткост поотделно "Страна", а заедно "Страните",

Отчитайки развиващите се приятелски отношения между Страните и намерението на Страните за по-нататъшно задълбочаване на двустранното сътрудничество,

Продължавайки обсъжданите между държавните ръководители и министрите на Страните въпроси за доставки на природен газ и енергийно сътрудничество,

Подчертавайки ключовото географско положение на двете Страни в техните региони и ролята на енергийното сътрудничество за подобряване на енергийната сигурност,

Отбелязвайки значението на стабилното енергийно партньорство за устойчивото развитие на икономиките на Страните, сигурността и благосъстоянието на народите им, разширяването на регионалното сътрудничество и общата ангажираност за опазване на околната среда,

Потвърждавайки важното геостратегическо разположение и роля на България като енергиен и газов център в региона на Югоизточна Европа и като важен транзитен енергиен път, създаващ коридори между страните производителки и потребителки,

Посочвайки значението на Държавата Катар за политическата стабилност и икономическото развитие на Близкоизточния регион и като значим производител и доставчик на енергия,

Приемайки общите ползи от по-тясно сътрудничество в изграждането на енергийна инфраструктура, осигуряване на нови газови пазари за Държавата Катар и диверсификация на източниците и маршрутите на газови доставки за Република България, региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз,

се споразумяха за следното:

Член 1

Страните съгласно настоящия Меморандум за разбирателство (наричан по-долу "Меморандум") ще развиват двустранно сътрудничество в областта на енергетиката в съответствие с националните стратегии на всяка от Страните.

Като приоритетни въпроси Страните ще изследват областите газова индустрия, възобновяема и ядрена енергетика, енергийна ефективност и сигурност на търсенето и доставките, както и подготовка за осъществяване на определени инфраструктурни проекти и инициативи в тези области.

В рамките на този Меморандум Страните ще обменят информация в областта на енергетиката относно основните развития в секторната политика. Обменът на информация ще бъде обект на такива ограничения за конфиденциалност, каквито са приложими или са необходими в съответствие с други изисквания.

Член 2

Страните ще си сътрудничат чрез обмяна на опит в дейности, свързани с изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен природен газ (ВПГ) и/или компресиран природен газ (КПГ) от Държавата Катар за Република България и региона на Югоизточна Европа, включително с участието на трети страни.

Член 3

Страните ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди и ще разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително чрез създаване на съвместна компания и/или други подходящи механизми.

Всяка дейност на която и да било Страна по този Меморандум ще се осъществява в съответствие с възможностите за финансиране и вътрешните политики и процедури, а също така и в съответствие със законите и разпоредбите на съответната Страна.

Член 4

Всяка от Страните ще подкрепя усилията на енергийните си институции и компании с цел насърчаване на сътрудничеството в областта на енергетиката.

Страните ще поощряват участието на компании и в реализирането на енергийни проекти в областта на ядрената енергетика, възобновяемите енергийни ресурси, енергийната ефективност и др.

Член 5

Преговорите за реализиране на целите на настоящия Меморандум ще се провеждат в рамките на Съвместна българо-катарска работна група по енергийни въпроси (Работна група), която ще бъде създадена. Всяка от Страните ще определи по шест членове на Работната група, състояща се от представители и експерти от съответните министерства, институции и промишлени отрасли.

Работната група ще провежда своите срещи последователно във всяка от двете Страни.

Работната група ще докладва за резултатите от работата си на министъра на енергетиката на Република България и на министъра на енергетиката и индустрията на Държавата Катар.

Член 6

С изключение на разпоредбите за конфиденциалност, посочени в последния параграф по член 1 от Меморандума за разбирателство, останалите разпоредби са израз на стремежа на двете Страни да определят и оценят възможностите за взаимноизгодно сътрудничество в областта на енергетиката, без намерение за обвързващи задължения, които биха могли да повлияят или да засегнат вече съществуващи споразумения между Страните.

Член 7

Всички спорове във връзка с тълкуването и прилагането на настоящия Меморандум ще бъдат разрешавани чрез преговори между Страните.

Член 8

Меморандумът може да бъде коригиран и допълван по всяко време по взаимно писмено съгласие на Страните и в съответствие със законовите процедури, следвани във всяка от двете Страни.

Член 9

Настоящият Меморандум влиза в сила от датата на получаване на последното писмено уведомление, с което страните се информират взаимно по дипломатически път за приключването на вътрешните им правни процедури, необходими за влизане в сила на Меморандума.

Срокът на действие на Меморандума е три години и ще бъде автоматично удължен с още две години, освен ако някоя от Страните не уведоми писмено другата за намерението си да го прекрати най-малко два месеца преди прекратяването му или изтичането на срока на неговото действие.

Прекратяването или изтичането на срока на действие на настоящия Меморандум не засяга вече започнали дейности и проекти до тяхното приключване, освен ако Страните не се договорят друго.

В потвърждение на гореизложеното по-долу делегираните и упълномощени министри подписаха този Меморандум за разбирателство от името на правителствата на всяка от Страните.

Настоящият Меморандум е подписан в гр. София на 8 март 2018 г. в два оригинални екземпляра на български, английски и арабски език, като текстовете са еднакво автентични. В случай на различие в тълкуването меродавен е текстът на английски език.

Промени настройката на бисквитките