Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 4.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 22 ОТ 2005 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВПИСВАНЕ И ОТПИСВАНЕ НА ПУБЛИЧНИ ДРУЖЕСТВА, ДРУГИ ЕМИТЕНТИ НА ЦЕННИ КНИЖА И ЕМИСИИ ЦЕННИ КНИЖА В РЕГИСТЪРА НА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР (ДВ, БР. 66 ОТ 2005 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 22 ОТ 2005 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВПИСВАНЕ И ОТПИСВАНЕ НА ПУБЛИЧНИ ДРУЖЕСТВА, ДРУГИ ЕМИТЕНТИ НА ЦЕННИ КНИЖА И ЕМИСИИ ЦЕННИ КНИЖА В РЕГИСТЪРА НА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР (ДВ, БР. 66 ОТ 2005 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.2 от 4 Януари 2019г.

§ 1. В чл. 1 след думите "Закона за Комисията за финансов надзор" се добавя "(ЗКФН),".

§ 2. В чл. 6, ал. 2 думите "и емитентът, съответно публичното дружество, издало ценните книжа, не е в нарушение на задължението си да разкрива периодична и текуща информация" се заличават.

§ 3. В чл. 7 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думата "комисията" се добавя "по предложение на заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", наричан по-нататък "заместник-председателя".

2. В ал. 2 след думата "Комисията" се добавя "по предложение на заместник-председателя".

3. В ал. 3 след думата "комисията" се добавя "по предложение на заместник-председателя".

§ 4. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1:

аа) в основния текст преди думите "документи за дружеството, както следва:" се добавя "данни и";

бб) букви "б" и "г" се отменят;

вв) в буква "в" думите "общото събрание, на което е взето решението" се заменят с "решението на компетентния съгласно устройствените актове орган";

гг) в буква "д" думите "чл. 26, ал. 1" се заменят с "чл. 29";

дд) буква "е" се отменя;

ее) създават се букви "ж", "з" и "е", както следва:

"ж) решението на компетентния съгласно устройствените актове орган за извършване на публичното предлагане или допускането до търговия на регулиран пазар;

з) данни за мястото, адреса, включително електронния адрес и телефона, на които може да се получи допълнителна информация за емитента и за емисията;

е) документ за платена такса за вписване на смитент съгласно тарифата, определена в приложение към чл. 27, ал. 1 ЗКФН;"

б) в т. 2, буква "б", подбуква "аа" след думите "Централния депозитар" се добавя "или друга депозитарна институция";

в) в т. 3 думите "чл. 79, ал. 3, т. 2 и 3 и ал. 4, т. 3 и 4" се заменят с "чл. 79, ал. 4, т. 2 и 3 и ал. 5, т. 3 и 4";

г) в т. 4 се правят следните изменения и допълнения:

аа) в основния текст думите "чл. 79, ал. 3, т. 4 и 5 и ал. 4, т. 5 и 6" се заменят с "чл. 79, ал. 4, т. 4 - 6 и ал. 5, т. 5 и 6";

бб) в буква "а" след думите "данни за емитента" се добавя "(фирма, ЕИК, седалище и адрес на управление)";

д) точка 5 се отменя.

2. В ал. 3 изречение второ се изменя така: "Ако представените данни и документи са непълни или нередовни или е нужна допълнителна информация или доказателства за верността на данните, комисията изпраща съобщение и определя срок за отстраняване на констатираните непълноти и несъответствия или за предоставяне на исканата допълнителна информация и документи, който срок не може да е по-дълъг от един месец."

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Комисията по предложение на заместник-председателя се произнася по подаденото заявление в срок до един месец от получаване на заявлението, а когато са били поискани допълнителни сведения и документи - до 10 работни дни от получаването им, съответно от изтичането на срока по ал. 3."

§ 5. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Лицето по ал. 1 подава в комисията заявление за вписването му като публично дружество в 7-дневен срок от вписването в търговския регистър. Към заявлението за новоучреденото акционерно дружество се прилагат документите по чл. 8, ал. 1, т. 1, букви "в", "ж" и "з"."

2. В ал. 3:

а) в изречение първо след думите "Комисията" се добавя текстът "по предложение на заместник-председателя", навсякъде думите "14 дни" се заменят с думите "5 работни дни", а накрая на изречението след думите "получаването им" се добавя "или от изтичане на срока, определен за представянето им";

б) в изречение второ думите "Член 8, ал. 3, 4 и 6" се заменят с "Член 8, ал. 3 - 6".

§ 6. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "комисията" се добавя "по предложение на заместник-председателя".

2. В ал. 2 след думата "Комисията" се добавя "по предложение на заместник-председателя", а изречение второ се заличава.

§ 7. В чл. 11, ал. 2 думите "от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа (Наредба № 2)" се заличават.

§ 8. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, изречение първо, след думите "по инициатива на комисията" се добавя "по предложение на заместник-председателя", а изречение второ се заличава.

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Емисии ценни книжа, чието първично публично предлагане е приключило успешно, се вписват в регистъра с цел търговия на регулиран пазар по инициатива на публичното дружество, съответно емитента на ценните книжа, или лицето, което иска допускане на ценните книжа до търговия на регулиран пазар. Комисията по предложение на заместник-председателя взема решение за вписване на емисията в срок 2 работни дни от представянето на следните документи:

1. удостоверение за регистриране на емисията ценни книжа, издадено от Централния депозитар или друга депозитарна институция, която води регистъра на ценните книжа;

2. документ от банката, в която е открита набирателната сметка за емисията, удостоверяващ пълното изплащане на емисионната стойност на акциите."

3. Алинея 6 се отменя.

4. Създава се ал. 7, както следва:

"(7) Емисии ценни книжа, издадени в резултат на увеличаване на капитала на публично дружество със собствени средства или в случаите на чл. 112, ал. 3 ЗППЦК, се вписват в регистъра с цел търговия на регулиран пазар по инициатива на публичното дружество. Комисията по предложение на заместник-председателя взема решение за вписване на емисията в срок 2 работни дни от представянето на следните документи:

1. решението на компетентния съгласно устройствения акт орган на дружеството за вписване на емисията с цел търговия на регулирани пазари, съдържащо най-малко данни за размера на емисията, вида, класа, броя, номиналната стойност на ценните книжа и правата по тях, а в случаите по чл. 112, ал. 3 ЗППЦК и данни за емисионната стойност на акциите;

2. удостоверение за регистриране на емисията ценни книжа, издадено от Централния депозитар или друга депозитарна институция, която води регистъра на ценните книжа;

3. счетоводен баланс, в който е отразено увеличението на капитала на публичното дружество, и/или друг счетоводен документ, доказващ осчетоводяването на увеличението на капитала; в случаите по чл. 112, ал. 3 ЗППЦК се представя документ от банката, в която е открита набирателната сметка за емисията, удостоверяващ пълното изплащане на емисионната стойност на акциите."

§ 9. Член 13 се отменя.

§ 10. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) точка 1 се отменя;

б) в т. 2 думите "удостоверение от Централния депозитар за регистриране" се заменят с "удостоверение от Централния депозитар или друга депозитарна институция, която води регистъра на ценните книжа, за регистриране".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Комисията по предложение на заместник-председателя се произнася по заявлението в срок 5 работни дни от получаването му, а в случаите, когато се изисква допълнителна информация или документи - в срок до 5 работни дни от получаването им или от изтичане на срока, определен за представянето им. Член 8, ал. 3 - 6 се прилагат съответно."

§ 11. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 3 думите "удостоверение от Централния депозитар за регистриране" се заменят с "удостоверение от Централния депозитар или друга депозитарна институция, която води регистъра на ценните книжа, за регистриране";

б) точка 4 се отменя;

в) създава се т. 5, както следва:

"5. данни за мястото, адреса, включително електронния адрес и телефона, на които може да се получи допълнителна информация за емитента и за емисиите."

2. В ал. 3 след думите "Комисията" се добавя "по предложение на заместник-председателя", а изречение второ се заличава.

§ 12. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 думата "несъстоятелност" се заменя с "преобразуване";

б) създава се т. 3, както следва:

"3. емитентът е обявен в несъстоятелност.";

2. В ал. 2 след думите "В случаите по ал. 1, т. 1" се добавя "и 3", а думите "заместник-председателя" се заменят с "комисията".

§ 13. Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. Публичното дружество се отписва от регистъра при условията на чл. 119 ЗППЦК."

§ 14. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "по инициатива на заместник-председателя едновременно" се заменят със "след заплащане на такса за отписване на емитент съгласно тарифата, определена в приложение към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, едновременно".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случаите по чл. 17, ал. 1, т. 2 ликвидаторът, съответно представляващият дружеството-правоприемник, уведомява незабавно комисията за заличаването на дружеството от търговския регистър. Емитентът се отписва след получаване на уведомлението по изречение първо или след служебно установяване на заличаването на дружеството от търговския регистър."

3. Създава се ал. 3, както следва:

"(3) В случаите по чл. 17, ал. 1, т. 3 синдикът уведомява незабавно комисията за обявяване на дружеството в несъстоятелност. Емитентът се отписва след получаване на уведомлението по изречение първо или след служебно установяване на обявяването в несъстоятелност на дружеството."

§ 15. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "заместник-председателя" се заменят с "комисията по предложение на заместник-председателя".

2. В ал. 4:

а) в т. 2 след думите "удостоверение от Централния депозитар" се добавя "или друга депозитарна институция, която води до регистъра на ценните книжа";

б) създава се т. 3, както следва:

"3. справка за датата, вида и размера на извършените плащания по емисията, издадена от депозитарната институция, която води регистъра на ценните книжа."

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Комисията по предложение на заместник-председателя се произнася по подаденото заявление по ал. 4 по реда на чл. 91 ЗППЦК в срок 10 работни дни от получаване на заявлението, а когато са били поискани допълнителни сведения и/или документи - в срок до 10 работни дни от получаването им или от изтичане на срока, определен за представянето им. Член 8, ал. 3 - 6 се прилагат съответно."

§ 16. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "по негова инициатива" се заличават, а думите "по чл. 18" се заменят с "по чл. 119 ЗППЦК".

2. В ал. 2:

а) в основния текст думите "по чл. 18, т. 1" се заменят с "по чл. 119, ал. 1, т. 1 ЗППЦК", а думите "до заместник-председателя" се заличават;

б) точка 1 се изменя така:

"1. копие от поканата за свикване на общо събрание, като в нея се посочват мотивите на предложението за решение за отписване на дружеството;"

в) точки 2 и 5 се отменят;

г) в т. 6 думите "удостоверения от Централния депозитар за структурата" се заменят с "удостоверения от Централния депозитар или друга депозитарна институция, която води регистъра на ценните книжа, за структурата";

д) точка 8 се отменя;

е) създава се т. 9, както следва:

"9. документ за платена такса за отписване на публично дружество съгласно тарифата, определена в приложение към чл. 27, ал. 1 ЗКФН."

3. Създава се ал. 3, както следва:

"(3) За отписване от регистъра в случаите по чл. 119, ал. 1, т. 2 ЗППЦК лицето подава заявление, към което прилага:

1. копие от поканата за свикване на общо събрание;

2. копие от протокола на проведеното общо събрание, подписан от председателя, секретаря и преброителите на събранието, заедно със списък на присъстващите по чл. 225 от Търговския закон;

3. заверени копия от представените на общото събрание пълномощни;

4. удостоверения от Централния депозитар или друга депозитарна институция, която води регистъра на ценните книжа, за структурата на акционерното участие в дружеството 14 дни преди общото събрание;

5. документ за платена такса за отписване на публично дружество съгласно тарифата, определена в приложение към чл. 27, ал. 1 ЗКФН."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "чл. 18, т. 2, буква "а" се заменят с "чл. 119, ал. 1, т. 3, буква "а" ЗППЦК", а накрая се добавя "и документ за платена такса за отписване на публичното дружество съгласно тарифата, определена в приложение към чл. 27, ал. 1 ЗКФН".

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея думите "чл. 18, т. 2, буква "б" се заменят с "чл. 119, ал. 1, т. 3, буква "б" ЗППЦК", а думите "по ал. 2, т. 1, 5, 8" се заменят с "по ал. 2, т. 1, 3, 4 и 9".

6. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея се правят следните изменения и допълнения:

а) в основния текст думите "чл. 18, т. 3" се заменят с "чл. 119, ал. 1, т. 4 ЗППЦК";

б) създава се т. 3, както следва:

"3. документ за платена такса за отписване на публично дружество съгласно тарифата, определена в приложение към чл. 27, ал. 1 ЗКФН."

7. Създава се ал. 7, както следва:

"(7) За отписване на публично дружество - банка в случаите по чл. 119, ал. 1, т. 5 ЗППЦК, към заявлението се прилага заверено копие на решението по чл. 13, ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност и документ за платена такса за отписване на публично дружество съгласно тарифата, определена в приложение към чл. 27, ал. 1 ЗКФН."

§ 17. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Комисията по предложение на заместник-председателя се произнася по подаденото заявление по чл. 119, ал. 1 - 5 ЗППЦК по реда на чл. 91 от ЗППЦК в срок 10 работни дни."

2. Създава се нова ал. 2, както следва:

"(2) Комисията по предложение на заместник-председателя отписва публично дружество в случаите по чл. 119, ал. 1, т. 6 и 7 ЗППЦК в срок 10 работни дни от служебно установяване на съответните обстоятелства."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думите "заместник-председателят" се заменят с "комисията по предложение на заместник-председателя", а накрая се добавя "след заплащане на такса за отписване на публично дружество съгласно тарифата, определена в приложение към чл. 27, ал. 1 ЗКФН".

§ 18. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Заместник-председателят може да определи образци на заявленията, посочени в наредбата. Образците се публикуват на интернет страницата на комисията.";

б) в ал. 2 думата "Образците" се заменя със "Заявленията";

в) в ал. 3 думата "легализиран" се заличава;

г) създава се ал. 5:

"(5) При подаване на заявление при условията на наредбата заявителят не представя изискуеми документи, които вече са налични в комисията или са оповестени в публичен регистър. При липса на технологична възможност за набавянето им съответните документи се изискват и следва да бъдат представени от заявителя."

2. В § 4 се правят следните изменения и допълнения:

а) в ал. 1 след думата "Комисията" се добавя "по предложение на заместник-председателя", а думата "заместник-председателят" се заличава;

б) в ал. 2 думата "Заместник-председателят" се заменя с "Комисията по предложение на заместник-председателя", а след думите "всеки емитент" се поставя запетая и се добавя "публично дружество".

§ 19. В заключителните разпоредби се правят следните изменения:

1. В § 5 думите "чл. 100, ал. 4" се заменят с "чл. 100щ, ал. 4".

2. Параграф 6 се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 20. Наредбата е приета с Решение № 1200 от 20.12.2018 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките