Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 4.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 53 ОТ 2016 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ОТЧЕТНОСТТА, ОЦЕНКАТА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ И ОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ РЕЗЕРВИ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, ПРЕЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ И ГАРАНЦИОННИЯ ФОНД (ДВ, БР. 6 ОТ 2017 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 53 ОТ 2016 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ОТЧЕТНОСТТА, ОЦЕНКАТА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ И ОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ РЕЗЕРВИ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, ПРЕЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ И ГАРАНЦИОННИЯ ФОНД (ДВ, БР. 6 ОТ 2017 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.2 от 4 Януари 2019г.

§ 1. В чл. 64, ал. 2 думите "период на покритие" се заменят със "застрахователен период" и думите "периодът на покритие" се заменят със "застрахователният период".

§ 2. Създава се чл. 73а:

"Последователност при прилагане на методите за оценка

Чл. 73а. (1) Застрахователите, съответно презастрахователите, следва да прилагат техники за оценка последователно. Следва да вземат под внимание дали в резултат от промяна в обстоятелствата, включително изброените по-долу, се изисква промяна в техниките за оценка или тяхното прилагане въз основа на това, че тази конкретна промяна би довела до по-подходящо измерване в съответствие с чл. 152 от Кодекса за застраховането.

(2) Тези промени могат да бъдат, както следва:

1. нови пазарни развития, които променят условията на пазара;

2. наличие на нова информация;

3. използвана информация, която вече не е налична;

4. подобрение на техниките за изчисление."

§ 3. Член 76 се изменя така:

"Оценка на инвестициите в недвижими имоти

Чл. 76. (1) За недвижимите имоти, класифицирани като инвестиционни имоти, оценката се извършва веднъж годишно от един или повече независими външни оценители, които:

1. притежават съответната правоспособност съгласно Закона за независимите оценители;

2. не са с отнемана правоспособност на независим оценител през последните 5 години преди датата, за която се отнася оценката;

3. не са извършвали нарушения на чл. 10, ал. 2, чл. 17, ал. 2, чл. 18, т. 1, 3 и 7 и чл. 21 от Закона за независимите оценители през последните три години преди датата, за която се отнася оценката;

4. имат най-малко пет години професионален опит при оценяване на съответния вид инвестиционни имоти.

(2) Независимият оценител не трябва да:

1. притежава пряко или чрез свързани лица акции в застрахователя, съответно презастрахователя;

2. е член на управителен или контролен орган на застрахователя, съответно презастрахователя;

3. е свързано лице с член на управителния или контролния орган на застрахователя, съответно презастрахователя, или с лице, което притежава пряко или чрез свързани лица повече от 5 на сто от акциите на дружеството, и да не е близък член на семейството на член на управителния или контролния орган или на лице, притежаващо пряко или непряко повече от 5 на сто от акциите на дружеството;

4. е продавач на недвижимия имот, член на управителен или контролен орган, съдружник или акционер на продавача, както и свързано лице с продавача, с член на управителния или контролния му орган, с негов съдружник или акционер или близък член на семейството на продавача, на член на управителния или контролния орган на продавача или на съдружник или акционер на продавача;

5. е предоставял консултантски, брокерски или други услуги на застрахователя, съответно презастрахователя, с изключение на извършване на оценка по реда на тази наредба, през последните две години преди датата, за която се отнася оценката;

6. е предоставял консултантски, брокерски или други услуги на член на управителния или контролния орган на застрахователя, съответно презастрахователя, на лице, което притежава пряко или чрез свързани лица повече от 5 на сто от акциите на дружеството или на продавача на инвестиционния имот през последните две години преди датата, за която се отнася оценката;

7. е в договорно отношение с трето лице, което зависи от оценката на оценявания инвестиционен имот;

8. може да бъде повлиян от друга форма на зависимост или конфликт на интереси.

(3) Независимият оценител не може да извършва оценка на един и същ инвестиционен имот през повече от две последователни години от датата, за която се отнася първата оценка на имота. След този срок оценителят може отново да извършва оценка на имота след изтичане на една година от датата, за която се отнася последната оценка.

(4) Съответствието с изискванията по ал. 1, т. 2 - 4, ал. 2 и 3 се удостоверява от оценителя с декларация.

(5) Независимият оценител следва да избере подход или комбинация от такива подходи за оценка на справедливата стойност на инвестиционен имот, които предоставят най-представителна приблизителна оценка на сумата, за която имотът може да бъде разменен в сделка при справедливи пазарни условия между независими, равнопоставени, осведомени и желаещи страни.

(6) Когато към датата на изготвяне на финансовия отчет недвижимите имоти са продадени или предстои да бъдат продадени в кратък срок, стойността им се намалява с действителните или очакваните приблизителни разходи по продажбата им.

(7) Независимият оценител при извършването на последващата оценка на инвестиционен имот изготвя обосновка за избора на съответен подход и метод, както и за неизползването на други подходи и методи за оценка. Обосновката съдържа характеристика на оценявания инвестиционен имот, целесъобразността и надеждността на всеки приложим подход и метод за оценка. В случай на имоти в процес на изграждане обосновката включва мотиви за използвания подход, подкрепен с конкретни данни за получено разрешение за строеж и одобрен проект, когато има такъв. Оценителят предоставя обосновката на застрахователя, съответно презастрахователя, заедно с изготвената оценка.

(8) Ако оценката на имота във финансовия отчет се основава на официална оценка или друга информация, предхождаща датата на отчета, застрахователите, съответно презастрахователите, следва да могат да покажат на комисията, че са направени всички необходими корекции за отразяване на промените в стойността, настъпили между датата на официалната оценка или друга информация и датата на отчета. В случай че оценката предхожда датата, към която е изготвен финансовият отчет, с повече от шест месеца, то застрахователите, съответно презастрахователите, следва да представят в комисията при поискване обосновка на актуалността на оценката.

(9) В пояснителните бележки към финансовия отчет се оповестява подробно приложеният подход и метод за последваща оценка на недвижимите имоти, както и мотивите за неговия избор."

§ 4. Създават се чл. 77а, 77б и 77в, както следва:

"Последващи оценки на акции, които се търгуват на регулиран пазар

Чл. 77а. (1) Последваща оценка на акции, търгувани на регулиран пазар в държава членка, съответно на официален пазар на фондова борса или на друг организиран пазар в трета държава, които са включени в основен индекс на съответния пазар, се извършва по обявената на съответния пазар цена на затваряне на датата на приключване на финансовия отчет, обявена в борсов бюлетин или електронна система за ценова информация на финансови инструменти. Ако датата на приключване на финансовия отчет не е работен ден за борсата, оценката се извършва, като се взима цената на затваряне на последния работен ден, предхождащ датата на финансовия отчет.

(2) Ако няма обявена цена на затваряне по ал. 1, то последващата оценка на акциите, които са включени в основен индекс на съответния пазар, се определя по последна цена "купува" на датата на приключване на финансовия отчет, обявена в борсов бюлетин или електронна система за ценова информация на финансови инструменти. Ако датата на приключване на финансовия отчет не е работен ден за борсата, оценката се извършва, като се взима цена "купува" на последния работен ден, предхождащ датата на финансовия отчет.

(3) Последващата оценка на акции, търгувани на регулиран пазар в държава членка, съответно на официален пазар на фондова борса или на друг организиран пазар в трета държава, извън посочените в ал. 1 и 2, се извършва по по-ниската цена от:

а) обявената на този пазар цена на затваряне към датата на приключване на финансовия отчет, в случай че се осигурява непрекъсната ценова информация, от която са видни извършени сделки с достатъчна честота и обем за последните три последователни месеца преди текущия месец;

б) последната цена "купува" към датата на приключване на финансовия отчет, обявена в борсов бюлетин или електронна система за ценова информация, в случай че се осигурява непрекъсната ценова информация, от която са видни извършени сделки с достатъчна честота и обем за последните три последователни месеца преди текущия месец;

в) ако датата на приключване на финансовия отчет не е работен ден за борсата, оценката се извършва, като се взима цената на последния работен ден, предхождащ датата на финансовия отчет.

(4) При невъзможност да се приложат ал. 1 и 2 последващата оценка на акции се извършва по един от следните методи и модели:

1. метод на пазарните множители на дружества аналози чрез използване на модела на пазарните множители на дружество аналог;

2. метод на нетната балансова стойност на активите чрез използване на модела на нетната балансова стойност на активите;

3. метод на дисконтираните парични потоци чрез използване на:

а) модела на дисконтираните парични потоци на собствения капитал;

б) модела на дисконтираните парични потоци на дружеството, или

в) модела на дисконтираните дивиденти.

(5) Последваща оценка на акции, придобити при условията на първично публично предлагане, от датата на регистрацията им в депозитарната институция до датата на допускането им за търговия на съответното място за търговия се определя по цена на придобиване от първичното публично предлагане.

(6) В пояснителните бележки към финансовия отчет застрахователят, съответно презастрахователят, оповестява информация за метода, по който е определена последващата оценка на акциите, и обосновка на неговото използване. В случай на оценка по ал. 1 и 2 се представя информация и за основния индекс и съответния пазар.


Участия в свързани предприятия: метод на собствения капитал на МСФО

Чл. 77б. Когато застраховател, съответно презастраховател, оценява активите и пасивите на свързано предприятие посредством метод на собствения капитал съгласно МСФО и ако тези свързани предприятия използват счетоводна рамка, различна от МСФО, застрахователите, съответно презастрахователите, следва да направят корекции, където е необходимо, с цел да признаят и оценят активите и пасивите на свързаното предприятие в съответствие с МСФО.


Участия в свързани предприятия: алтернативни методи за оценка

Чл. 77в. Когато застрахователите, съответно презастрахователите, оценяват участията си в свързани предприятия чрез използване на алтернативни методи за оценка, следва да включат в пояснителните бележки към финансовия отчет обяснение защо не е възможно да преоценят активите и пасивите на свързаното предприятие посредством основния метод за оценка или метода на коригирания собствен капитал."

§ 5. В § 1, ал. 1 от допълнителната разпоредба се създават т. 6 и 7, както следва:

"6. "Индекс" е стойност, която:

а) се публикува или е предоставена на разположение на обществеността;

б) се определя редовно:

аа) изцяло или частично чрез прилагане на формула или друг начин за изчисляване или чрез оценка; и

бб) въз основа на стойността на един или повече базови активи или цени, включително прогнозни цени, действителни или прогнозни лихвени проценти, котировки и обвързващи котировки или други стойности или проучвания.

7. "Основен индекс" е индекс, който включва не повече от половината от общия брой на дружествата, чиито акции се търгуват на съответния пазар, общата пазарна капитализация на индекса е най-малко 40 % от пазарната капитализация на всички дружества, чиито акции се търгуват на този пазар, и общият оборот от търговията с компонентите на индекса е най-малко 40 % от общия оборот от всички акции, търгувани на този пазар."

§ 6. В справка ГЖ.7. "Инвестиции за периода от 01.01. до 31.12.......... година" от приложение 2.1 се правят следните изменения:

1. в таблица 1 "Инвестиции в акции" след колона "Емитент" се добавят следните колони: "Емисия №", "Индекс", "Основен индекс" и "Регулиран пазар, на който се търгуват акциите";

2. в таблица 5 "Банкови депозити" след колона "Начална дата" се добавя колона "Крайна дата".

§ 7. В справка ГО.14. "Инвестиции към края на .......... година" от приложение 2.2 се правят следните изменения:

1. в таблица 1 "Инвестиции в акции" след колона "Емитент" се добавят следните колони: "Емисия №", "Индекс", "Основен индекс" и "Регулиран пазар, на който се търгуват акциите";

2. в таблица 5 "Банкови депозити" след колона "Начална дата" се добавя колона "Крайна дата".

§ 8. В справка ТЖ.9. "Инвестиции към края на .......... тримесечие на .......... година" от приложение 3.1 се правят следните изменения:

1. в таблица 1 "Инвестиции в акции" след колона "Емитент" се добавят следните колони: "Емисия №", "Индекс", "Основен индекс" и "Регулиран пазар, на който се търгуват акциите";

2. в таблица 5 "Банкови депозити" след колона "Начална дата" се добавя колона "Крайна дата".

§ 9. В справка ТО.12. "Инвестиции към края на .......... тримесечие на .......... година" от приложение 3.2 се правят следните изменения:

1. в таблица 1 "Инвестиции в акции" след колона "Емитент" се добавят следните колони: "Емисия №", "Индекс", "Основен индекс" и "Регулиран пазар, на който се търгуват акциите";

2. в таблица 5 "Банкови депозити" след колона "Начална дата" се добавя колона "Крайна дата".

Заключителни разпоредби

§ 10. Тази наредба е приета с Решение № 1211 от 21.12.2018 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките