Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 1.II

РЕШЕНИЕ № 30 ОТ 17 ЯНУАРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ФУНКЦИОНАЛНИТЕ СПЕЦИФИКАЦИИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕНОСИМОСТ НА НАЦИОНАЛНО ЗНАЧИМИ НОМЕРА ПРИ ПРОМЯНА НА ДОСТАВЧИКА НА ОБЩЕСТВЕНА МОБИЛНА ТЕЛЕФОННА УСЛУГА (ДВ, БР. 8 ОТ 2008 Г.)

 

РЕШЕНИЕ № 30 ОТ 17 ЯНУАРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ФУНКЦИОНАЛНИТЕ СПЕЦИФИКАЦИИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕНОСИМОСТ НА НАЦИОНАЛНО ЗНАЧИМИ НОМЕРА ПРИ ПРОМЯНА НА ДОСТАВЧИКА НА ОБЩЕСТВЕНА МОБИЛНА ТЕЛЕФОННА УСЛУГА (ДВ, БР. 8 ОТ 2008 Г.)

Издадено от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.10 от 1 Февруари 2019г.

На основание чл. 134, ал. 3 от Закона за електронните съобщения Комисията за регулиране на съобщенията реши:

§ 1. В чл. 1 след думата "обществена" се добавя думата "мобилна" и се заличават думите "посредством обществена мобилна наземна мрежа".

§ 2. В чл. 2, ал. 1 след думата "обществена" се добавя думата "мобилна" и се заличават думите "посредством обществена мобилна наземна мрежа (доставчик)".

§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Съществуващата разпоредба става ал. 1 и се заличават думите "на свои абонати и потребители".

2. Създават се ал. 2, 3 и 4 със следния текст:

"(2) Доставчик, предоставил вторично номера по смисъла на § 1, т. 4 от допълнителните разпоредби на Наредба № 1 от 22 юли 2010 г. за правилата за ползване, разпределение и процедурите по първично и вторично предоставяне за ползване, резервиране и отнемане на номера, адреси и имена (ДВ, бр. 64 от 2010 г.) на друго предприятие, следва да осигури възможност на това предприятие да предоставя услуги и чрез номера, пренесени в мрежата на доставчика.

(3) Предприятията по ал. 2, получили вторично номера от доставчика (вторични доставчици), не са част от домейна на преносимост.

(4) Взаимоотношенията в процеса на преносимост между доставчиците по ал. 2 и вторичните доставчици, получили номера от тях, се уреждат в двустранния договор за вторично предоставяне на номера."

§ 4. Член 4 се отменя.

§ 5. В чл. 4а, ал. 2 в първото и второто изречение думата "Доставчиците" се заменя с думите "Доставчиците/вторичните доставчици".

§ 6. Член 12 се отменя.

§ 7. Заглавието на глава четвърта се изменя така: "Задължения на предприятията, предоставящи обществена мобилна телефонна услуга".

§ 8. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след запетаята след думата "различни" се добавят думите "както и вторичният доставчик", следвани от запетая.

2. Алинея 2 се изменя, както следва:

"(2) Когато предоставяните чрез пренесен номер услуги са преустановени, приемащият доставчик следва да уведоми за това държателя на обхвата от номера в 10-дневен срок, считано от настъпване на описаното обстоятелство, и да върне номера на държателя на обхвата от номера при условията и по ред, договорени в процедурата по чл. 24, ал. 1."

§ 9. Член 19 се отменя.

§ 10. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "Доставчиците" се заменя с думите "Доставчиците/вторичните доставчици".

2. В ал. 2 думата "доставчик" се заменя с думите "доставчик/вторичният доставчик".

§ 11. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Всеки доставчик информира безвъзмездно абонатите/потребителите, в случай че те осъществяват изходящи повиквания към първично предоставените му номера от националния номерационен план, пренесени в мрежи на други доставчици."

2. В ал. 3 думата "Доставчиците" се заменя с думите "Доставчиците/вторичните доставчици".

§ 12. В чл. 22 думата "доставчик" се заменя с думите "доставчик/вторичният доставчик".

§ 13. В чл. 23 думата "доставчици" се заменя с думите "доставчици/вторични доставчици" и думите "общите условия за взаимоотношения с крайните потребители на доставчиците" се заменят с думите "договора по чл. 3, ал. 4".

§ 14. В чл. 24, ал. 7 думата "доставчиците" се заменя с думите "доставчиците/вторичните доставчици".

§ 15. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "доставчик" се заменя с думите "доставчик/вторичния доставчик" и се създават трето и четвърто изречение със следния текст:

"В случаите, когато заявление е подадено при вторичен доставчик, приемащият доставчик, който му е предоставил номера по реда на чл. 3, ал. 2, осигурява технически предоставянето на услуги чрез пренесения номер. В тези случаи вторичният доставчик е задължен да предаде заявлението на приемащия доставчик в срок до 1 час от стартиране на процедурата."

2. В ал. 4 думата "доставчик" се заменя с думите "доставчик/вторичния доставчик" и се създава второ изречение със следния текст:

"При преносимост в една мрежа между доставчик по чл. 3, ал. 2 и вторичен доставчик или между вторични доставчици договорът влиза в сила в деня на изпращане на уведомление за успешно пренасяне на номера от доставчика по чл. 3, ал. 2 до вторичния доставчик или вторичните доставчици."

3. В ал. 6 навсякъде думата "доставчик" се заменя с думите "доставчик/вторичния доставчик".

4. В ал. 7 навсякъде думата "доставчик" се заменя с думите "доставчик/вторичния доставчик".

5. В ал. 8 думата "Доставчиците" се заменя с думите "Доставчиците/вторичните доставчици".

§ 16. Създава се нов чл. 29а със следния текст:

"Чл. 29а. (1) При подаване на заявлението за преносимост приемащият доставчик/вторичният доставчик и абонатът сключват индивидуален договор по глава четиринадесета от Закона за електронните съобщения с предмет заявения/те за пренасяне номер/а. Приемащият доставчик/вторичният доставчик предоставя на абоната съответния брой SIM карти, необходими за ползване на услугите, освен в случаите, когато заявлението за преносимост е подадено и индивидуалният договор е сключен без едновременното физическо присъствие на доставчика и абоната.

(2) Когато заявените за пренасяне номера ще се ползват при условията на предплатена услуга, приемащият доставчик/вторичният доставчик предоставя на потребителя съответния брой SIM карти, необходими за ползване на предплатената услуга, освен в случаите, когато заявлението за преносимост е подадено без едновременното физическо присъствие на доставчика и потребителя.

(3) Нищожни са всички уговорки, включени в договора по ал. 1 или в друг документ, с които абонатът се задължава при неосъществена преносимост да сключи индивидуален договор с приемащия доставчик/вторичния доставчик за номера, различни от посочените в заявлението за преносимост."

§ 17. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните изменения:

а) основният текст се изменя така:

"Даряващият доставчик отказва мотивирано преносимост на номер/номера пред приемащия доставчик само в следните случаи:";

б) в т. 1 след думата "преносимост" се добавя думата "номерът", "MSISDN" се поставя в скоби и думата "доставчик" се заменя с думите "доставчик/вторичния доставчик";

в) в т. 3 след думата "същия" се добавя думата "номер" и "MSISDN" се поставя в скоби.

2. В ал. 2 се правят следните изменения:

а) основният текст се изменя така:

"Приемащият доставчик/вторичният доставчик отказва мотивирано преносимост само в следните случаи:";

б) в т. 6 думата "доставчик" се заменя с думите "доставчик/вторичния доставчик";

в) създава се т. 7 със следния текст:

"7. не са изпълнени действията по чл. 29а, ал. 1 и 2."

3. В ал. 3 текстът "ал. 2, т. 1, 2, 3, 4 и 5" се заменя с текста "ал. 2, т. 1, 2, 3, 4, 5 и 7" и в изречения първо, второ и трето думата "доставчик" се заменя с думите "доставчик/вторичния доставчик".

§ 18. В чл. 31, ал. 1 думата "доставчиците" се заменя с думите "доставчиците/вторичните доставчици".

§ 19. В чл. 32, ал. 2 се създава второ изречение със следния текст:

"При преносимост в една мрежа уведомлението за успешно пренасяне се изпраща в срока по ал. 1."

§ 20. Заглавието на глава седма се изменя така: "Принципи на ценообразуване и разпределяне на разходите между предприятията, предоставящи обществена мобилна телефонна услуга".

§ 21. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "доставчик" се заменя с думите "доставчик/вторичният доставчик".

2. Алинея 2 се отменя.

§ 22. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1 се създава т. 1а със следния текст:

"1а. "Вторичен доставчик" е предприятие, получило вторично номера по смисъла на § 1, т. 4 от допълнителните разпоредби на Наредба № 1 от 22 юли 2010 г. за правилата за ползване, разпределение и процедурите по първично и вторично предоставяне за ползване, резервиране и отнемане на номера, адреси и имена от предприятие от домейна на преносимост."

2. В т. 5 след думите "Закона за електронните съобщения" се добавя запетая, следвана от думите "чиято мрежа е част от домейна на преносимост".

3. В т. 9 "MSISDN" се премества след думите "номер от мобилна мрежа" и се поставя в скоби.

4. В т. 13 пред "MSISDN" се добавя думата "Номер" и думата "доставчика" се заменя с думите "доставчика/вторичния доставчик".

Заключителни разпоредби

§ 23. Решението е прието на основание чл. 134, ал. 3 от Закона за електронните съобщения.

§ 24. В срок до 5 месеца от обнародване на решението в "Държавен вестник" доставчиците са задължени да изготвят, подпишат и представят на комисията процедурата по чл. 24, ал. 1 съобразно измененията във Функционалните спецификации.

Промени настройката на бисквитките