Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 19.II

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 31 ЯНУАРИ 2019 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА КОМИСИЯТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА С КОМИСИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ И С МИНИСТЪРА НА ТРАНСПОРТА, ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА КОНТРОЛА ЗА ОСИГУРЯ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 31 ЯНУАРИ 2019 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА КОМИСИЯТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА С КОМИСИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ И С МИНИСТЪРА НА ТРАНСПОРТА, ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА КОНТРОЛА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОСТЪП ПО ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩИТЕЛНИ МРЕЖИ И ФИЗИЧЕСКА ИНФРАСТРУКТУРА

В сила от 19.02.2019 г.
Издадена от Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за енергийно и водно регулиране и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.15 от 19 Февруари 2019г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С настоящата инструкция се определят условията и редът за взаимодействие на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията при осъществяване на контрола за осигуряване на достъп до и съвместно ползване на физическа инфраструктура и на достъп до изградена физическа инфраструктура в сграда по Закона за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура (ЗЕСМФИ).

(2) Взаимодействието при извършване на контрола се осъществява съобразно правомощията и функциите на органите по ал. 1 съобразно чл. 88, ал. 1 от ЗЕСМФИ.

Чл. 2. (1) Комисията за регулиране на съобщенията координира взаимодействието при осъществяване на контрола по чл. 1, ал. 1.

(2) При осъществяване на контрола по чл. 1, ал. 1 КРС осигурява и координира участието и на други държавни органи и органи на местно самоуправление, когато това е необходимо.

Глава втора.
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА КРС С КЕВР

Чл. 3. Комисията за регулиране на съобщенията взаимодейства с КЕВР в следните случаи:

1. предоставяне от КЕВР на становища по компетентност по въпроси, свързани с осъществяване на контролните правомощия на КРС по чл. 88, ал. 1, т. 2 от ЗЕСМФИ;

2. обмен на информация, необходима за целите на осъществяване на контрола по чл. 88, ал. 1, т. 2 от ЗЕСМФИ.

Чл. 4. При осъществяване на контрола по чл. 88, ал. 1, т. 2 от ЗЕСМФИ в случаите, когато предоставянето на становища и обменът на информация по чл. 3 не са достатъчни за разрешаване на възникнала ситуация, председателят на КЕВР може да командирова длъжностни лица от състава на КЕВР за извършване на проверка на място с оглед правомощията на КЕВР по Закона за енергетиката и Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги.

Чл. 5. Разпоредбите на чл. 3 и 4 не се прилагат за реда и сроковете за представяне на обвързващо становище от КЕВР по чл. 83, ал. 3 - 6 във връзка с чл. 81, ал. 4 от ЗЕСМФИ.

Глава трета.
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА КРС С МИНИСТЪРА НА ТРАНСПОРТА, ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА

Чл. 6. Комисията за регулиране на съобщенията взаимодейства с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в следните случаи:

1. събиране на доказателства в производството по чл. 84, ал. 1 от ЗЕСМФИ във връзка със спорове по чл. 81, ал. 1, т. 4 и 5 относно достъп до минимална информация по чл. 7 от закона за съществуващата физическа инфраструктура и съдействие за предоставяне на достъп за огледи на място на конкретно определена част от физическа инфраструктура;

2. извършване от КРС на планови проверки по чл. 90, ал. 1 от ЗЕСМФИ и на проверки по чл. 90, ал. 2 от закона по писмени сигнали за нарушения на закона и подзаконовите нормативни актове, издадени по неговото прилагане, когато проверките са свързани с правомощията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията по специалните закони;

3. обмен на информация във връзка с взаимодействието по т. 1 и 2;

4. други случаи във връзка с контрола на КРС по чл. 88, ал. 1, т. 2 от ЗЕСМФИ.

Чл. 7. (1) Проверките по чл. 6, т. 2 се осъществяват по инициатива на КРС. Комисията за регулиране на съобщенията координира извършването на проверките, като определя дата, място и час на проверките. Извършването на проверките се ръководи от длъжностно лице, което е служител от администрацията на КРС.

(2) По искане на КРС министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията оказва съдействие с изготвяне на становища по компетентност съгласно правомощията на министъра по специалните закони.

(3) Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията определя конкретните длъжностни лица, които да оказват съдействие при извършване на проверки на място за достъп до физическа инфраструктура, управлявана от държавните предприятия към министерството. Длъжностните лица се определят за конкретната проверка и се съобщават на КРС в срок до четиринадесет работни дни от постъпване на искането на КРС.

Чл. 8. Разпоредбите на чл. 6 и 7 не се прилагат за контрола на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, упражняван на основание чл. 88, ал. 1, т. 1 от закона.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се приема на основание чл. 88, ал. 2 от ЗЕСМФИ.

§ 2. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките