Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 16 от 22.II

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ (ОИСР)(Ратифицирано със закон, приет от 44-то Народно събрание на 24 януари 2019 г. - ДВ, бр. 12 от 2019 г. В сила от деня на влизането

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ (ОИСР)

(Ратифицирано със закон, приет от 44-то Народно събрание на 24 януари 2019 г. - ДВ, бр. 12 от 2019 г. В сила от деня на влизането в сила на закона за ратифициране - 8 февруари 2019 г.)

Издадено от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.16 от 22 Февруари 2019г.

МЕЖДУ

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, представлявана от г-н Грег Медкрафт [Greg Medcraft], директор на Дирекция "Финанси и предприятия" (DAF), и г-н Антоан Пайлес [Antoine Pailhès], заместник-началник на Изпълнителна дирекция "Програма, бюджет и финансово управление", с адрес 2, rue André-Pascal, 75775 Paris Cedex 16, Франция, наричана по-долу "ОИСР", от една страна,

И

Правителството на Република България, представлявано от г-н Владислав Горанов, министър на финансите на Република България, наричано по-долу "Донор", от друга страна,

се договориха, както следва


1. В рамките на работната и бюджетна програма на ОИСР за периода 2017 - 2018 г., Област с резултати 4.1.1. за инвестиции, ОИСР ще извърши проверка за присъединяване на България към Кодексите на ОИСР за либерализация на движенията на капитали и на невидими операции (както е описано в Приложение 1). При удължаване на всякакви резултати на ОИСР тези резултати ще бъдат включени от Съвета на ОИСР в работната и бюджетна програма на ОИСР ("РБП"). Резултатите, предвидени в рамките на настоящото споразумение, са включени в текущата РБП на ОИСР и дирекция "Финанси и предприятия" на ОИСР възнамерява да предложи включването им и в следващата РБП. В случай че резултатите не бъдат включени в бъдещата РБП, ОИСР има право да прекрати дейностите, финансирани с настоящата вноска, и да прекрати настоящото Споразумение. В този случай Донорът ще покрие единствено извършените разходи от ОИСР до датата на прекратяване.

2. С настоящото правителството на Република България предоставя 230 000 евро за финансирането на тази дейност.

3. Плащането ще бъде извършено в пълен размер след влизането в сила на настоящото споразумение съгласно чл. 9 и получаване на съответната фактура от ОИСР.

4. Правителството на Република България дава съгласието си за изпълнението на всички изисквания за финансова отчетност с декларация за разходите в съответствие със стандартния формат за отчитане на ОИСР при завършване на работата.

5. Резултатите от работата, под каквато и да е форма, са собственост единствено на ОИСР. Правителството на Република България има право да използва, копира и разпространява Доклада от проверката, доколкото тези действия се извършват изключително с нетърговски цели с оглед на обществения интерес за разпространение на проучванията и за насърчаване на публични реформи, които могат да възникнат в резултат на това. Докладът от проверката може да бъде преведен на български език от правителството на България чрез отделно споразумение с ОИСР.

6. ОИСР управлява средствата в съответствие със своите финансови регламенти и други приложими правила, политики и процедури на ОИСР, които понастоящем предвиждат административна такса за възстановяване на разходите в размер на 6,3 % от общата сума на вноската. Размерът на административната такса (14 490 евро) е включен в общата сума по чл. 2 и не се дължи отделно. Разходите ще бъдат вписани в отчетите на ОИСР, които отговарят на общоприетите счетоводни принципи.

7. Всеки спор, противоречие или претенция, произтичащи от или свързани с тълкуването, прилагането или изпълнението на настоящото споразумение, включително неговото съществуване, валидност или прекратяване, които не могат да бъдат разрешени по взаимно съгласие, се решават чрез окончателен и обвързващ арбитраж в съответствие с Факултативните арбитражни правила на Постоянния арбитражен съд, които се прилагат по отношение на международни организации и държави, в сила към датата на настоящото споразумение. Броят на арбитрите е един. Арбитърът се избира по взаимно съгласие на ОИСР и правителството на Република България или ако не е постигнато такова съгласие в рамките на три месеца след искането за арбитраж, арбитърът се назначава в съответствие с гореспоменатите правила по искане на някоя от страните. Арбитражът се провежда в Париж, Франция, и всички процедури и материали се представят на английски език.

8. ОИСР ще стартира дейностите само след влизане в сила на настоящото споразумение съгласно чл. 9 и след получаване на плащане в пълния му размер съгласно чл. 3.

9. Настоящото споразумение подлежи на ратифициране от Народното събрание на Република България и влиза в сила от деня на влизане в сила на закона за ратифициране, за което правителството на Република България следва своевременно да информира ОИСР. ОИСР запазва правото си по своя преценка, след консултиране с Република България, да промени графика на дейностите по това споразумение, ако прецени, че такава промяна се налага в резултат от забавяне на влизането му в сила. Това споразумение може да бъде изменено или допълнено по взаимно писмено съгласие на страните. Измененията и допълненията се договарят в отделни изменения, които представляват неразделна част от настоящото споразумение и влизат в сила от деня на влизане в сила на закона за тяхното ратифициране от Народното събрание на Република България.

10. Настоящото споразумение е изготвено на английски и български език. В случай на несъответствия между двете версии на Споразумението английската версия ще има предимство.

Приложение 1


Кодекси за либерализация на движенията на капитали и на текущите невидими операции (наричани заедно "Кодексите")


а) Описание

След ключовото решение на Съвета на ОИСР за отваряне на Кодексите за либерализация на движението на капитали и на текущите невидими операции ("Кодексите") към евентуалното присъединяване на нечленуващи държави през май 2011 г. [C(2011)80] и приемането на съответните договорености за управление за тази цел през юли 2012 г. [C(2012)88/REV2] на 6 юли 2018 г. България подаде искане да прилага Кодексите на ОИСР. С писмо, адресирано до генералния секретар от Ангел Чолаков, посланик на Република България във Франция, България подаде това искане и заяви, че е готова да премине процедурата по проверка от Инвестиционния комитет. На 18 януари 2018 г. Съветът на ОИСР се съгласи да покани България да прилага Кодексите в зависимост от резултата от цялостната проверка от страна на Инвестиционния комитет на предложената от България позиция по Кодексите.

Кодексите на ОИСР са инструмент за международно сътрудничество за управление и либерализация на капиталовите потоци. Кодексите на ОИСР - които към момента се прилагат от тридесет и пет страни от ОИСР, включително дванадесет държави от Г-20 - са единственото многостранно споразумение между държави, посветено на откритостта, прозрачността и взаимната отчетност в политиките за капиталовите потоци.

Кодексите могат да бъдат прилагани от страни, които не са членки на ОИСР, при условията на равни права и отговорности. Чрез присъединяването към Кодексите и изпълнението на високите стандарти България ще се ползва от защитата на Кодексите срещу евентуална дискриминация от други прилагащи страни, като същевременно ще укрепи ролята и репутацията си като отговорен международен фактор.

Този документ описва ролята на Кодексите, сравнителните показатели за спазване, управлението на Кодексите и процедурите, които трябва да се следват за прилагането на Кодексите, както е посочено в доклада на Инвестиционния комитет [DAF/INV(2011)11/REV2].

Роля на Кодексите

Свободното движение на капитали, инвестиции и услуги през националните граници е двигател на икономическия растеж, заетостта и развитието. Насърчава конкуренцията и икономическата ефективност в полза на потребителите и осигурява финансови ресурси и технологични иновации на компаниите. Това е от полза както за приемащата държава, така и за държавата на произход, както за развитите, така и за развиващите се страни. Но постигането на свободно движение на тези потоци изисква либерализация, която обикновено се постига постепенно и която трябва да отчита икономическото и финансовото положение на всяка страна и нейния етап на развитие.

За постигането на тези цели преди петдесет години страните от ОИСР създадоха балансирана рамка за международно икономическо и финансово сътрудничество и плавен напредък към либерализация: Кодексите за либерализация на движенията на капитали, които също обхващат преките инвестиции и установяването, и Кодексите за либерализация на текущите невидими операции, които обхващат трансграничните услуги.

Въз основа на кооперативен и консултативен процес Кодексите помогнаха за създаването на среда, в която всички държави членки, включително по-слабо развитите сред тях и тези, които преминават през временни икономически трудности, успяха да преследват своите национални политики, като същевременно постепенно премахнаха ненужните бариери пред свободното движение на капитали и услуги. В същото време Кодексите служат за мярка, чрез която усилията към либерализация на прилагащите ги страни могат да бъдат оценявани и сравнявани във времето и спрямо етапа на развитие.

Баланс на права и задължения

Задълженията включват:

- Уведомяване за всички мерки, които имат отношение към Кодексите;

- Запазване на статуквото на либерализацията за повечето движения на капитали, всички международни финансови и други услуги, обхванати от Кодексите, както и всички текущи плащания и трансфери;

- Редовна проверка от страна на Инвестиционния комитет на оставащите ограничения с оглед на елиминирането им;

- Необходимостта от позоваване на клаузите за дерогация от Кодексите да бъде приета от другите прилагащи страни;

- Съгласие за започване на консултация, ако друга прилагаща страна се чувства неблагоприятно засегната от вътрешни договорености;

- Спазване на принципа на най-облагодетелствана нация.

Правата включват:

- Възползване от мерките за либерализация на другите;

- Предпазване от дискриминация;

- Уведомяване и консултации относно мерките на други прилагащи страни;

- Предоставяне на съгласие за промяна на списъците с резерви на други прилагащи страни;

- Проверка на позицията на кандидатите за прилагане на Кодексите;

- Съгласие или налагане на вето на предложените тълкувания и изменения на Кодексите.

Сравнителни показатели за спазване

В Кодексите са заложени ангажименти за всички прилагащи страни в три основни области на политиката:

- Преки чуждестранни инвестиции, включително общи политики и секторни политики;

- Други движения на капитали, както дългосрочни движения на капитали (позиции от списък А), така и краткосрочни движения на капитали (позиции от списък Б);

- Трансгранична търговия с услуги, включително банкови, застрахователни и други финансови услуги.

Държавата, която желае да се присъедини към Кодексите, ще подлежи на преглед и оценка по същество в светлината на специфичните обстоятелства в страната, включително нивото на икономическо и финансово развитие и като се вземат предвид разпоредбите на Кодексите. От всички прилагащи страни се очаква да достигнат задоволителен стандарт.

Очаква се прилагащите страни да изпълнят следните три основни принципа:

НЕДИСКРИМИНАЦИЯ: Осигурява се полза от мерките за либерализация на всички останали прилагащи страни и се прилагат оставащите ограничения по недискриминационен начин.

ПРОЗРАЧНОСТ: Докладване на актуална информация за пречките пред движението на капитали и търговията с услуги, които биха могли да засегнат задълженията по Кодексите и интересите на други прилагащи страни.

ПРИНЦИП НА ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО: Избягва се предприемането на нови ограничителни мерки или въвеждането на по-ограничителни мерки освен в съответствие с разпоредбите на Кодекса или установените договорености относно тяхното прилагане.

В допълнение се очаква прилагащите страни:

• да избягват подаването на "предпазни" резерви съгласно Кодексите (резервите трябва да бъдат ограничени до съществуващите ограничения);

• да поддържат отворен и прозрачен режим за преките чуждестранни инвестиции, включително в ключови сектори (ограниченията трябва да бъдат ограничени и да засягат сектори, в които ограниченията не са необичайни в страните от ОИСР);

• да либерализират други дългосрочни движения на капитали, включително капиталови инвестиции и дългови инструменти с матуритет една година или повече, както и търговски кредити и други капиталови операции, свързани с международната търговия, и да установят график за либерализиране на оставащия контрол върху краткосрочните движения на капитали;

• да избягват ограничения за плащания или трансфери във връзка с международни трансакции по текущи сметки; страните кандидатки трябва да спазват всички изисквания по член VIII на МВФ;

• да облекчат ограниченията за трансгранична търговия с услуги, особено банкови, застрахователни и други финансови услуги;

• да осигурят справедливи и прозрачни практики за прилагане и пропорционалност на мерките спрямо поставената цел.

Броят и обхватът на резервите, както и всички преходни периоди, ще се разглеждат за всеки отделен случай.

Процедурни стъпки за присъединяване на България към Кодексите на ОИСР [извлечение от документ до Съвета C(2012)88/REV2, приложение II]1

1. Писмо с кандидатурата на България до Генералния секретар.

2. Писмо, което предстои да бъде представено на Комитета по външни отношения (ERC) по писмена процедура с двуседмичен срок за изразяване на възражения от делегатите.

3. Писмо, изпратено до разширения инвестиционен комитет (EIC) за предварително становище на редовно заседание (март).

4. Представяне на предварителното становище на EIC пред Съвета чрез ERC.

5. Съветът отправя покана към страната, която зависи от пълната проверка от EIC на предложената позиция на кандидата съгласно Кодексите.

6. Изготвяне на Доклада от проверката от Секретариата след консултации със страната кандидатка, с предложени списъци с резерви и обосновка на поддържаните мерки.

7. Среща за проверка от EIC, подкрепена от предварителни съвети по финансовите въпроси от Консултативната работна група по Кодексите.

8. Представяне на препоръките на EIC чрез ERC пред Съвета.

9. Целият процес от стъпка 1 до 8 може да отнеме между 12 и 18 месеца. Процесът може да отнеме повече време, ако са необходими законодателни промени.

10. Окончателна покана за присъединяване от страна на Съвета, включваща договорения списък на резервите на присъединяващата се страна и обяснение на условията за бъдещото ѝ участие в работата във връзка с Кодексите.

11. Размяна на писма между Организацията и присъединяващата се страна.

б) Резултати

Изготвяне на доклад от проверката за присъединяването, оценяващ предложената позиция на България по Кодексите на ОИСР за либерализация на движенията на капитали и на текущите невидими операции. Организиране на последващи прегледи и оценка от страна на Инвестиционния комитет, както и приключване на процедурните стъпки, описани по-горе.

в) Предварителен график

Времевият график се основава на предположението, че споразумението е подписано и ратифицирано до края на 2018 г. и при сценария, че не са необходими законодателни изменения.

• След като България представи първоначалната си позиция по Кодексите на ОИСР, която включва попълването на въпросника за присъединяване и подаването на допълнителна информация, която може да бъде поискана от Секретариата на ОИСР, Секретариатът ще подготви първоначален проект на доклада за преглед.

• В рамките на шест месеца от представянето на първоначалната позиция от страна на България ще бъде организирана мисия в България (4 или 5 работни дни). В зависимост от календара на Инвестиционния комитет може да се предвиди първия преглед в Комитета в рамките на 9 - 12 месеца от представянето на първоначалната позиция.

• Може да се предвиди втора мисия в България (4 или 5 работни дни), за да се финализира проектодокладът от проверката.

• По-нататъшни проверки в рамките на Инвестиционния комитет ще се извършват въз основа на представянето от България на отговорите, поискани от Инвестиционния комитет.

г) Екип за преглед

Прегледът по Кодексите за либерализация ще бъде проведен от служителите на Секретариата на ОИСР под ръководството на старши анализатор на политики, с подкрепата на екип от политически анализатори, всички експерти в областта на международните инвестиции и капиталовите потоци.

_________________________

1 Приложение II към документ C(2012)88/REV2 на Съвета беше представено за сведение. Инвестиционният комитет има правомощието да взема решения относно прилагането на конкретните стъпки от процеса на присъединяване.


Промени настройката на бисквитките