Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 5.III

НАРЕДБА № 8121з-194 ОТ 21 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ ПО ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ, АНАЛИЗИРАНЕ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНИТЕ ПРОИЗШЕСТВИЯ С УЧАСТИЕ НА ДЕЦА И НАБЕЛЯЗВАНЕ НА МЕРКИ ЗА ТЯХНОТО ОГРАНИЧАВАНЕ И НАМАЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯТА

 

НАРЕДБА № 8121з-194 ОТ 21 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ ПО ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ, АНАЛИЗИРАНЕ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНИТЕ ПРОИЗШЕСТВИЯ С УЧАСТИЕ НА ДЕЦА И НАБЕЛЯЗВАНЕ НА МЕРКИ ЗА ТЯХНОТО ОГРАНИЧАВАНЕ И НАМАЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯТА

Издадена от министъра на вътрешните работи и министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.19 от 5 Март 2019г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определя редът за взаимодействие между Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на образованието и науката (МОН) по обмен на информация и анализиране на пътнотранспортните произшествия (ПТП) с участие на деца и набелязване на мерки за тяхното ограничаване и намаляване на последствията.

(2) Анализът на ПТП с участието на деца се извършва във връзка с набелязване на мерки за ограничаване на ПТП и намаляване на последствията от тях.

(3) Мерките за ограничаване и намаляване на последствията от ПТП с участие на деца по тази наредба може да се прилагат и от други министерства, агенции и органи, осъществяващи дейности за ограничаване и намаляване на последствията от ПТП с участие на деца, извън посочените в тази наредба, както и от други организации.

Чл. 2. Целта на тази наредба е да се създадат условия за:

1. безопасно движение на децата по пътищата извън населените места, отворени за обществено ползване, и по улиците в населените места;

2. безопасност на децата при участието им в организирани дейности на обществени места;

3. ограничаване броя на ПТП с участието на деца и на пътнотранспортния травматизъм;

4. оптимизиране на процесите за възпитание и обучение по безопасност на движението по пътищата (БДП) в детските градини, училищата, центровете за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и Националния дворец на децата (НДД);

5. установяване и обезопасяване на пътните участъци с потенциална опасност от настъпване на ПТП с деца;

6. изпълнение на програми или проекти и за провеждане на кампании, инициативи и други дейности, насочени към детската безопасност при движението по пътищата.

Чл. 3. Изискванията на тази наредба се прилагат при:

1. изготвяне от структурите на МВР на справки за ПТП с участието на деца по вид и показатели, които се съдържат в Автоматизираната информационна система "Пътна полиция" на МВР, подсистема ПТП, и в нейния Справочен модул;

2. анализиране на данните за ПТП с участието на деца и изготвяне на доклади от структурите на МВР и от административните звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката;

3. предоставяне на изготвените документи по т. 1 и 2 в определените срокове и до адресатите, посочени в тази наредба;

4. реализиране на мерки за ограничаването на ПТП с участието на деца и за намаляването на последствията от тях.

Раздел II.
Изисквания към информацията за пътнотранспортни произшествия с участието на деца. Ред за взаимодействие при обмен на информацията

Чл. 4. (1) Министерството на вътрешните работи предоставя на МОН информация за ПТП със загинали и/или ранени деца до навършване на 18-годишна възраст.

(2) Министерството на образованието и науката предоставя на МВР обобщена справка за осъществената дейност във връзка с ограничаване на ПТП с участието на деца от групите за задължително предучилищно образование в детските градини или училищата и за учениците.

Чл. 5. (1) Информацията по чл. 4, ал. 1 се използва за изготвянето на справки, доклади и анализи за състоянието на пътнотранспортния травматизъм с деца, както и за планиране на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за ограничаване на ПТП с участието на деца и намаляване на последствията.

(2) Справките, докладите и анализите по ал. 1 се използват от учителите при обучението и възпитанието в часовете по БДП и се представят пред децата по начин, съобразен с възрастта им.

(3) Справките, докладите и анализите по ал. 1 се използват в процеса на обучение за придобиване на квалификация от учители по утвърдена от МОН методика на преподаване по БДП и за периодично обучение на учителите, осъществяващи обучението и възпитанието на децата по БДП, както и за обучението на директорите на детски градини, училища, ЦПЛР, НДД и на членовете на училищните комисии по БДП (УКБДП).

Чл. 6. (1) Обменът на информация между МВР и МОН се осъществява на национално и областно ниво.

(2) На национално ниво обменът на информация се осъществява между Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) на МВР и административни звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката.

(3) На областно ниво обменът на информация се осъществява между областните дирекции на МВР (ОДМВР) и съответното регионално управление по образованието (РУО).

Чл. 7. (1) Информацията по чл. 4, ал. 1 се изготвя от МВР за шестмесечие и за годината.

(2) От ОДМВР информацията се предоставя на ГДНП и на съответното РУО за всяко шестмесечие в срок до 10-о число на месеца, следващ шестмесечието.

(3) При промяна в информацията след срока по ал. 2 ОДМВР уведомява ГДНП и съответното РУО в срок до 7 дни от узнаването на обстоятелствата за промяната.

(4) В срок до 20-о число на месеца, следващ шестмесечието, ГДНП предоставя обобщената информация по чл. 4, ал. 1 на ОДМВР и на МОН за ползване.

(5) В срок до 20 февруари ГДНП предоставя обобщената информация по чл. 4, ал. 1 за предходната календарна година на ОДМВР и на МОН.

(6) Информацията по ал. 5 се предоставя от ОДМВР на районните управления (РУ) в срок до 3 работни дни от получаването ѝ от ГДНП.

(7) Информацията по чл. 4, ал. 1 се препраща от МОН на всички РУО в срок до 3 работни дни от получаването ѝ от ГДНП.

(8) Получената информация по ал. 7 се предоставя от съответното РУО на кметовете на общини в срок до 3 работни дни от получаването ѝ от МОН.

Чл. 8. (1) Информацията по чл. 4, ал. 1, която ГДНП предоставя на МОН, съдържа данни за:

1. броя на ПТП с участието на деца и броя на загиналите и ранените при тях деца по области и по населени и извън населени места;

2. мястото на настъпване на ПТП (кръстовище, в района на детска градина, училище, ЦПЛР, НДД, в близост до детска площадка и др.);

3. вида на участника в ПТП - дете-водач, дете-пътник, дете-пешеходец;

4. възрастта на децата - участници в ПТП, групирани, както следва:

а) от навършени три до навършване на шест години;

б) от навършени шест до навършване на дванадесет години;

в) от навършени дванадесет до навършване на шестнадесет години;

г) от навършени шестнадесет до навършване на осемнадесет години;

5. правоспособността на детето-водач, участник в ПТП;

6. пътното превозно средство, в което е било детето при настъпването на ПТП - вид, собственост, от кого е управлявано, училищен превоз, случаен превоз и др.;

7. използването на обезопасителни средства или системи, с които е оборудвано моторното превозно средство (МПС), в което е било детето при настъпването на ПТП;

8. употреба на алкохол и/или наркотични вещества, или техни аналози от детето-водач;

9. останалите участници в ПТП с деца и тяхната връзка с пострадалите деца (роднински връзки, близки и познати на семейството, в приятелски отношения, във взаимоотношения с участници в образователния процес - съученици, учители, други педагогически специалисти или лица от непедагогическия персонал в училището и др.);

10. месеца, деня от седмицата, часа на настъпване на ПТП и последиците за детето от ПТП.

(2) Изготвената информация по ал. 1, т. 1 - 9 се предоставя на МОН съгласно образеца по приложение № 1, а по ал. 1, т. 10 - съгласно образеца по приложение № 2.

Чл. 9. (1) Обобщената справка по чл. 4, ал. 2 се изготвя от административните звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, въз основа на предоставени от всички РУО справки за шестмесечие и за годината за осъществената дейност във връзка с ограничаване на ПТП с участието на деца - обща и/или индивидуална превенция с деца и родители, настойници, попечители или други лица, които полагат грижи за деца.

(2) Изготвената обобщена справка по ал. 1 се предоставя на ГДНП на шестмесечие и за годината.

Чл. 10. (1) Ежегодно до края на месец октомври изготвената от административните звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, информация за броя на децата, които се отглеждат, обучават, възпитават и социализират в детските градини, училищата и ЦПЛР, се предоставя от МОН на ГДНП.

(2) Информацията по ал. 1 включва данни по области в съответствие с административно-териториалното деление на страната за общия брой на децата в групите за задължително предучилищно образование в детските градини и училищата, ЦПЛР и на учениците, разпределени според етапите за придобиване на основно и средно образование, и по класове.

(3) Изготвената от административните звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, информация по ал. 1 се предоставя от МОН на ГДНП съгласно образеца по приложение № 3.

(4) Информацията по ал. 3 се препраща от ГДНП на ОДМВР в срок до 3 работни дни от получаването ѝ.

Чл. 11. Информацията и обобщената справка по чл. 4, както и информацията по чл. 10 се обменят по електронен път между структурите на МВР, административните звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, и РУО на служебни електронни адреси, определени от ръководителите на съответните структури и административните звена.

Раздел III.
Изисквания към анализа на пътнотранспортни произшествия с участието на деца

Чл. 12. Анализирането на ПТП с участието на деца се извършва от ГДНП и от административните звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, въз основа на информацията и на обобщената справка по чл. 4.

Чл. 13. Анализите на ПТП с участието на деца се изготвят за шестмесечието и за годината и се обменят в седемдневен срок от изготвянето им.

Чл. 14. Анализите на ПТП с участието на деца се обменят по реда на чл. 11 между структурите на МВР, административните звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, и РУО.

Чл. 15. Анализът, изготвен от ГДНП, се публикува на страницата на МВР в интернет, а анализът, изготвен от административните звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката - на страницата на МОН в интернет, в подходящ обем и при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни по отношение на данните за лицата в срок до 10 дни от изготвянето им.

Чл. 16. Целите, които трябва да бъдат постигнати при разработване на анализа на МВР, са:

1. определяне на основните причини за настъпването на ПТП с деца;

2. определяне на видовете нарушения, допуснати от възрастните участници в движението по пътищата, довели до ПТП с деца;

3. определяне на видовете нарушения, допуснати от децата като участници в движението по пътищата;

4. описание на състоянието на децата при настъпването на ПТП, в т.ч. установено управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози;

5. класифициране на случаите спрямо тяхната квалификация като административно нарушение или престъпление;

6. осъществяване на контрол по реализирането на административнонаказателна и наказателна отговорност спрямо непълнолетни неправоспособни водачи на МПС, навършили 16, но ненавършили 18 години, и на административнонаказателна отговорност спрямо родители, попечители или настойници на основание чл. 26, ал. 3 от Закона за административните нарушения и наказания;

7. проследяване на характерните случаи на ПТП с участието на деца;

8. проследяване на динамиката и тенденциите на пътнотранспортния травматизъм с деца;

9. предлагане на мерки за повишаване качеството на обучение по БДП в детските градини и училищата, ЦПЛР и НДД и за правилно насочване на дейността на компетентните органи, осъществяващи контрол по Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и Закона за пътищата.

Чл. 17. Целите, които трябва да бъдат постигнати при разработване на анализа на МОН, са:

1. повишаване качеството на обучение и възпитание на децата по БДП и на качеството на обучение на учителите, директорите и членовете на УКБДП;

2. повишаване качеството на осигурявания обществен превоз на деца;

3. повишаване нивото на защитеност на децата, осигурена от техните учители, възпитатели, други педагогически специалисти или лица от непедагогическия персонал в училището, при движение по пътищата.

Чл. 18. Въз основа на анализите на ПТП с участието на деца на национално ниво от ГДНП и от длъжностните лица от административните звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, се определят основните насоки за:

1. обучението по БДП в дългосрочен план;

2. планиране на превантивни кампании по БДП в детски градини, училища, ЦПЛР и НДД;

3. подобряване на системите за сигурност в районите на детски градини, училища, ЦПЛР, НДД и на участъците, в които са настъпили ПТП с деца.

Раздел IV.
Мерки за ограничаване на пътнотранспортни произшествия с участието на деца и намаляване на последствията

Чл. 19. Мерките за ограничаване на ПТП с участието на деца и намаляване на последствията се разработват въз основа на анализите на ПТП с участието на деца и целят превенция на поведението на: децата - участници в движението по пътищата; родителите, настойниците, попечителите, лицата, които полагат грижи за деца, и другите участници в движението по пътищата.

Чл. 20. Според обхвата на приложението им мерките за ограничаване на ПТП с участието на деца и намаляване на последствията са национални и териториални.

Чл. 21. (1) Национални са мерките, прилагани на територията на цялата страна или на територията на повече от една област.

(2) Националните мерки се планират и организират от МВР и/или от МОН.

(3) При реализирането на национални мерки като партньори може да бъдат привличани органи на държавната власт и на местното самоуправление, неправителствени организации, сдружения, асоциации, представителни организации на работодателите на национално равнище, браншови и отраслови организации на работодателите, родители, граждани, известни личности с изразено влияние над подрастващите и др.

(4) Националните мерки по ал. 2 са задължителни за изпълнение от включените в тях структури на МВР и/или административни звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката.

Чл. 22. (1) Териториални са мерките, прилагани на територията на една ОДМВР и/или на едно РУО.

(2) Териториалните мерки се планират и организират от ОДМВР и/или от РУО.

(3) При реализирането на териториални мерки като партньори може да бъдат привличани органи на държавната власт и на местното самоуправление, неправителствени организации, сдружения, асоциации, представителни организации на работодателите, браншови и отраслови организации на работодателите, родители, отделни граждани, известни личности с изразено влияние над подрастващите и др.

(4) Териториалните мерки по ал. 2 са задължителни за изпълнение от структурите на МВР и/или административни звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, които ги организират.

Чл. 23. Според времето за разработване и приложение мерките са традиционни, краткосрочни, средносрочни и дългосрочни.

Чл. 24. (1) Традиционни са мерките, които са разработени и успешно са прилагани в продължение на три и повече последователни години и са се утвърдили като добра практика на МВР или МОН.

(2) Традиционните мерки се реализират от структурите на МВР и/или от административните звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката.

Чл. 25. Краткосрочни мерки се разработват и изпълняват през учебната година при възникнала необходимост на национално или областно ниво по преценка и писмено указание на ръководителя на съответната структура на МВР или по преценка на ръководителя на административно звено в МОН, определено със заповед на министъра на образованието и науката, или на началника на РУО.

Чл. 26. (1) Средносрочни мерки се разработват от МВР при настъпило влошаване на данните за броя на възникналите ПТП и на загиналите и ранените при тях деца и се изпълняват за срок не по-малък от три години.

(2) Средносрочни мерки се разработват от административни звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, след анализ на данните за броя на възникналите ПТП и на загиналите и ранените при тях деца от групите за задължително предучилищно образование на детските градини или училищата или ученици и се изпълняват за срок не по-малък от три години.

(3) За изпълнението на средносрочни мерки се разработват програма и планове за всяка година.

Чл. 27. (1) Дългосрочни мерки се разработват от МВР при настъпило трайно влошаване на данните за броя на възникналите ПТП и на загиналите и ранените при тях деца и се изпълняват за срок не по-малък от пет години.

(2) Дългосрочни мерки се разработват от административни звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, при трайно настъпило влошаване на данните за броя на възникналите ПТП и на загиналите и ранените при тях деца от групите за задължително предучилищно образование на детските градини или училищата или ученици и се изпълняват за срок не по-малък от пет години.

(3) За изпълнението на дългосрочните мерки се разработват стратегия, програма и планове за всяка година.

Чл. 28. (1) Мерките за ограничаване на ПТП с деца и на последствията от тях включват контрол за спазване на ЗДвП, издаване на протоколи за предупреждения и разпореждания, извършване на проверки, провеждане на обучения, семинари, акции, кампании, учебни лагери, състезания, викторини, беседи и психологически тренинги, предназначени за децата от групите за задължително предучилищно образование в детските градини и училищата, ЦПЛР, НДД и за учениците.

(2) За предприемане на мерки и действия за ограничаване на причините и условията за възникване на ПТП с деца полицейските органи сигнализират отговорните институции. За ПТП с участието на деца полицейските органи уведомяват родителите, настойниците, попечителите, лицата, които полагат грижи за деца, а в предвидените от закона случаи прилагат спрямо тях административнонаказателна отговорност.

(3) За ПТП с участието на деца от групите за задължително предучилищно образование на детските градини или училищата или на ученици директорите на детските градини, на училищата, на ЦПЛР и на НДД сигнализират началника на съответното РУО, а при необходимост - органите на МВР, и уведомяват родителите, настойниците, попечителите и лицата, които полагат грижи за деца, с цел предприемане на мерки и действия за ограничаване на причините и условията за възникване на ПТП с деца.

Раздел V.
Контрол

Чл. 29. (1) Контролът по обмена на информацията по чл. 4 и анализирането на ПТП с участието на деца по чл. 12 се осъществява на национално и областно ниво.

(2) На национално ниво контролът се осъществява от професионалното ръководство на МВР и от министъра на образованието и науката или оправомощено от него длъжностно лице, а на областно - от директора на ГДНП и от началниците на РУО.

Чл. 30. Контролът върху публикуването на анализите по чл. 15 за МВР се осъществява от директора на ГДНП, а за МОН - съответно от ръководителите на административни звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката.

Чл. 31. Контролът по реализирането на мерките за ограничаване на ПТП с участието на деца и на последствията от тях на национално ниво се осъществява съответно от директора на ГДНП и от длъжностни лица от административни звена в МОН, определени със заповед на министъра на образованието и науката, а на областно ниво - от директорите на ОДМВР и от началниците на РУО.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Деца" са децата, записани в групите за задължително предучилищно възпитание в детските градини или училищата, както и учениците по смисъла на чл. 173, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование до навършването на 18-годишна възраст.

2. "Индивидуална превенция" е комплекс от превантивни мерки и дейности, насочени към конкретно лице, което има отношение към настъпването на ПТП с деца, с цел промяна на нагласите и поведението, подобряване на възпитанието и осигуряване на психологически здрава среда за живот на децата.

3. "Обща превенция" е комплекс от превантивни мерки и мероприятия за установяване, ограничаване и отстраняване на причините и условията, водещи до настъпване на ПТП с деца.

4. "Пътнотранспортен травматизъм" е причиняването на психически или физически травми или на загуба на живот на участници в движението по пътищата при пътнотранспортни произшествия.

5. "Трайно настъпило влошаване на данните за броя на възникналите ПТП и на загиналите и ранените при тях деца" е налице, когато в продължение на не по-малко от три години е отчетено увеличение в броя на възникналите ПТП и на загиналите и ранените при тях деца.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 170в от Закона за движението по пътищата.



Приложение № 1 към чл. 8, ал. 2


 

СПРАВКА

 

за извършената дейност в ОДМВР - ..................,

 

за периода от ............. до ............. 20 ............ г.

 


по
ред

Информация по чл. 8, ал. 1, т. 1 - 9

(не се променя съдържанието на редовете)

Брой (само цифри)

1.

Общ брой ТПТП със загинали и ранени деца в населени и извън населени места

 

2.

Общ брой загинали и ранени деца в населени и извън населени места (сбора от 2.1 и 2.2) ОБЩО:

 

2.1.

брой загинали деца в населени и извън населени места

 

2.2.

брой ранени деца в населени и извън населени места

 

3.

Общ брой загинали и ранени деца в населено място (сбора от 3.1 и 3.2)

 

3.1.

брой загинали деца в населени места

 

3.2.

брой ранени деца в населени места

 

4.

Общ брой загинали и ранени деца извън населено място (сбора от 4.1 и 4.2)

 

4.1.

брой загинали деца извън населени места

 

4.2.

брой ранени деца извън населени места

 

5.

Място на настъпване на ПТП

5.1.

в района на кръстовище

 

5.2.

в района на детска градина

 

5.3.

в района на училище

 

5.4.

в района на ЦПЛР, НДД

 

5.5.

в близост до детска площадка

 

5.6.

на пешеходна пътека

 

5.7.

в района на спирка на междуградски/градски транспорт

 

5.8.

друго (описва се)

 

6.

Вид на участник в ПТП - дете

6.1.

дете-водач

 

6.2.

дете-пътник

 

6.3.

дете-пешеходец

 

7.

Възраст на децата - участници в ПТП

7.1.

от навършени 3 до навършване на 6 години

 

7.2.

от навършени 6 до навършване на 12 години

 

7.3.

от навършени 12 до навършване на 16 години

 

7.4.

от навършени 16 до навършване на 18 години

 

8.

Правоспособност на детето-водач, участник в ПТП (брой)

8.1.

правоспособно

 

8.2.

неправоспособно

 

8.3.

не се изисква правоспособност

 

9.

Данни за пътното превозно средство (ППС), в което е било детето при настъпването на ПТП

9.1.

Вид на ППС

 

велосипед

 

 

мотопед

 

 

мотоциклет

 

 

лек автомобил

 

 

автобус

 

 

АТВ

 

 

друг (описва се)

 

9.2.

Собственост на ППС, в което е било детето при настъпването на ПТП

 

детето

 

 

родител

 

 

роднина

 

 

приятел

 

 

детска градина/училище/ЦПЛР/НДД

 

 

община

 

 

фирма за автобусни превози

 

 

фирма

 

 

друга (описва се)

 

9.3.

От кого е управлявано ППС

 

собственика - дете

 

 

собственика - родител

 

 

собственика - трето лице

 

 

лице, което не е собственик

 

 

водач на служебно моторно превозно средство (МПС)

 

 

друг (описва се)

 

10.

Използвани обезопасителни средства или системи, с които е оборудвано МПС, в което е било детето при настъпването на ПТП

 

да

 

 

не

 

11.

Употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от детето-водач

 

да

 

 

не

 

12.

Данни за други пострадали в ПТП - връзка с пострадалите деца

 

майка

 

 

баща

 

 

брат

 

 

сестра

 

 

роднина

 

 

приятел на семейството

 

 

приятел на детето, пострадало при ПТП

 

 

съученик (пълнолетен)

 

 

учител

 

 

други педагогически специалисти или лица от непедагогическия персонал в училището

 

 

без връзка

 

 

друго (описва се)

 



Приложение № 2 към чл. 8, ал. 2


№ по ред

Място на настъпване на ПТП

Категория участник в ПТП (дете-водач,
дете-пътник, дете-
пешеходец)

Последици

Час на настъпване на ПТП

Ден от седмицата, в който е настъпило ПТП

Дата на настъпване на ПТП
(дд/мм/гггг)

загинал

ранен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Приложение № 3 към чл. 10, ал. 3



Област

Общ брой деца в групите за задължително предучилищно образование в детските градини и в училищата

Общ брой деца в ЦПЛР

Общ брой ученици до 18 навършени години от
1 до 12 клас

Ученици в начален етап на основно образование

Ученици в прогимназиален етап на основно образование

Ученици от първи гимназиален етап на средно образование

Ученици от втори гимназиален етап на средно образование

първи клас

втори клас

трети клас

четвърти клас

пети клас

шести клас

седми клас

осми клас

девети клас

десети клас

едина-

десети клас

двана-

десети клас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Промени настройката на бисквитките