Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 21 от 12.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 ОТ 6 МАРТ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 25 ОТ 2010 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 ОТ 6 МАРТ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 25 ОТ 2010 Г.)

В сила от 12.03.2019 г.

Обн. ДВ. бр.21 от 12 Март 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 63б ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) Военнослужещи, които са придобили образователно-квалификационна степен "бакалавър" от професионално направление "Военно дело" или професионална квалификация по военно дело във висшите военни училища и заемат длъжности за офицерски кандидати, сержанти (старшини) и войници (матроси), могат да се преназначават на длъжности от кариерна област "командна", определени в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия по чл. 24 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за заемане от офицери с военно звание "лейтенант", по реда на чл. 32, т. 1, буква "а" или по реда на чл. 32, т. 4, буква "а", или по реда на чл. 32, т. 6.

(2) Военнослужещи, които са придобили професионална квалификация в средните сержантски (старшински) военни училища и заемат длъжности за войници (матроси), могат да се преназначават на длъжности, определени в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия по чл. 24 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за заемане от военнослужещи с военно звание "младши сержант" ("старшина ІІ степен"), по реда на чл. 32, т. 1, буква "а" или чл. 32, т. 4, буква "а", или по реда на чл. 32, т. 6."

§ 2. В чл. 63в ал. 1 се изменя така:

"(1) Офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите), които притежават специалност от гражданско висше училище, съответстваща за кариерна област "професионална", могат да се преназначават на длъжности от тази кариерна област, определени в Класификатора по чл. 24 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за заемане от офицери с военно звание "лейтенант", по реда на чл. 32, т. 1, буква "а" или по реда на чл. 32, т. 4, буква "а", или по реда на чл. 32, т. 6."

§ 3. В чл. 111 ал. 1, 2 и 3 се изменят така:

"(1) Офицерите могат да кандидатстват за обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" по специалност "Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво" от професионално направление "Военно дело", ако към датата на кандидатстване притежават военно звание "капитан" ("капитан-лейтенант"), в което са престояли не по-малко от две години, като са заемали не по-малко от една година длъжност от 18-о или по-високо длъжностно ниво, или офицери с по-високо военно звание.

(2) Офицери могат да кандидатстват за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" по специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" от професионално направление "Военно дело", ако към датата на кандидатстване притежават военно звание "подполковник" ("капитан II ранг"), в което са престояли не по-малко от три години, като са заемали не по-малко от една година длъжност от 24-то или по-високо длъжностно ниво, или офицери с военно звание "полковник" ("капитан I ранг").

(3) Офицери с военно звание "капитан" ("капитан-лейтенант") или "майор/капитан III ранг" могат да кандидатстват за обучение във военни академии до навършване на 40-годишна възраст за редовна форма на обучение, а за задочна и дистанционна форма на обучение - с военно звание "майор" ("капитан III ранг"), до навършване на 45-годишна възраст. В специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" или в курс в чужбина с приравнен на нея статут могат да кандидатстват за обучение офицери с военно звание "подполковник" ("капитан II ранг") или офицери с военно звание "полковник" ("капитан I ранг") до навършване на 49-годишна възраст."

Заключителни разпоредби

§ 4. В Правилника за устройството и дейността на служба "Военна информация", приет с Постановление № 170 на Министерския съвет от 2016 г. (обн., ДВ, бр. 54 от 2016 г.; изм. и доп., бр. 46, 56 и 97 от 2018 г.), в чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Индивидуалните основни месечни заплати на заместник-директорите по ал. 1 се определят от директора на Службата, като размерът им не може да надвишава основното месечно възнаграждение на заместник-директорите, които са военнослужещи."

§ 5. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките