Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 21 от 12.III

НАРЕДБА № 2 ОТ 28 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА РЕДА ЗА ПОДАВАНЕ И РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ПАРИЧНИ ПОМОЩИ НА ДЕЦАТА НА МЕДАЛИСТИ, ЧИЕТО ПРАВО ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОЖИЗНЕНИ МЕСЕЧНИ ПРЕМИИ ПО ЗАКОНА ЗА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА Е ПРЕКРАТЕНО П

 

НАРЕДБА № 2 ОТ 28 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА РЕДА ЗА ПОДАВАНЕ И РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ПАРИЧНИ ПОМОЩИ НА ДЕЦАТА НА МЕДАЛИСТИ, ЧИЕТО ПРАВО ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОЖИЗНЕНИ МЕСЕЧНИ ПРЕМИИ ПО ЗАКОНА ЗА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА Е ПРЕКРАТЕНО ПОРАДИ СМЪРТ

В сила от 12.03.2019 г.
Издадена от министъра на младежта и спорта

Обн. ДВ. бр.21 от 12 Март 2019г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се урежда редът за подаване и разглеждане на заявления за отпускане на парична помощ на децата на медалисти от олимпийски и паралимпийски игри, чието право за получаване на пожизнени месечни премии по Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) е прекратено поради смърт.

Чл. 2. Паричните помощи по чл. 1 са месечни и еднократни.

Раздел II.
Ред за подаване и разглеждане на заявления за отпускане на месечна парична помощ

Чл. 3. Право на месечна парична помощ имат:

1. ненавършилите пълнолетие деца по смисъла на чл. 5, ал. 1 и 2 от Закона за наследството на медалисти, прекратили активна състезателна дейност, чието право по чл. 136, ал. 1, т. 1 от ЗФВС е прекратено поради смърт;

2. деца по смисъла на чл. 5, ал. 1 и 2 от Закона за наследството на медалисти, прекратили активна състезателна дейност, чието право по чл. 136, ал. 1, т. 1 от ЗФВС е прекратено поради смърт, които са студенти в редовна форма на обучение във висше училище до навършване на 25-годишна възраст.

Чл. 4. Месечната парична помощ се отпуска след подаване на писмено заявление по образец (приложение № 1).

Чл. 5. (1) За ненавършилите пълнолетие деца заявлението се подава чрез законния им представител, съответно чрез лице, посочено в чл. 26 от Закона за закрила на детето.

(2) За децата по чл. 3, т. 2 заявлението може да се подава и чрез упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно.

(3) Когато децата до 18-годишна възраст са повече от едно, заявлението по ал. 1 се подава за всяко дете поотделно.

Чл. 6. Заявлението по чл. 4 може да се подава по електронен път с квалифициран електронен подпис или чрез лицензиран пощенски оператор.

Чл. 7. За децата, родени в чужбина, към заявлението се прилага актуален официален оригинален документ, издаден от компетентен орган на чужда държава, удостоверяващ родствената връзка с починалия медалист, преведен на български език от лице, извършващо преводи по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, утвърден с Постановление № 184 на Министерския съвет от 1958 г. (обн., ДВ, бр. 73 от 1958 г.; изм. и доп., бр. 10 от 1964 г., бр. 77 от 1976 г., бр. 96 от 1982 г., бр. 77 от 1983 г., бр. 103 от 1990 г., бр. 95 от 2017 г. и бр. 7 от 2019 г.). Документът трябва да е оформен в съответствие с разпоредбите на двустранните международни договори, по които Република България е страна, или на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове, съставена в Хага на 5 октомври 1961 г., а при липса на такива разпоредби - да е преминал процедура по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.

Чл. 8. (1) За децата, които са студенти в чужбина в редовна форма на обучение във висше училище, се прилага към заявлението оригинален документ, удостоверяващ семестъра и учебната година, а за учащите в държава - членка на Европейския съюз, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария - оригинален или електронен документ, подписан с квалифициран електронен подпис. Документите трябва да отговарят на следните изисквания:

1. оригиналните документи, издадени от висши училища извън държавите - членки на Европейския съюз, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария, да са оформени в съответствие с разпоредбите на двустранните международни договори, по които Република България е страна, или на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове, съставена в Хага на 5 октомври 1961 г., а при липса на такива разпоредби - да са преминали процедура по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, утвърден с Постановление № 184 на Министерския съвет от 1958 г.; документи, издадени от едно и също висше училище, се изискват оформени по този ред само при първоначалното им представяне;

2. да са преведени на български език от лице, което извършва преводи по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.

(2) Децата, обучаващи се във висши училища в чужбина, редовна форма на обучение, са длъжни да представят в Министерството на младежта и спорта документа по т. 2 за всеки семестър.

Чл. 9. (1) Заявлението се подава до министъра на младежта и спорта.

(2) При констатирани пропуски и нередовности в заявлението и приложените документи заявителят се уведомява писмено, като му се определя 14-дневен срок за отстраняването им.

Чл. 10. (1) Министърът на младежта и спорта се произнася в 14-дневен срок от подаване на заявлението със заповед, с която се отпуска или отказва отпускането на помощта.

(2) Срокът по ал. 1 спира да тече до отстраняване на констатираните пропуски и нередовности по чл. 9, ал. 2.

(3) Заповедта по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 11. Месечната помощ се отпуска от първо число на месеца, през който е подадено заявлението с необходимите документи.

Чл. 12. (1) Месечната парична помощ е в размер на пожизнената месечна премия, получавана от починалия медалист, определен по реда на чл. 136, ал. 4 от ЗФВС, общо за всички правоимащи деца.

(2) Помощта се отпуска на всички деца, които имат право на тази помощ, и се разпределя поравно между тях.

(3) При смърт на двамата родители (осиновители) децата имат право на помощ, която се определя от сбора на месечната премия на починалите.

Чл. 13. (1) Помощта се прекратява, когато:

1. детето почине;

2. детето навърши възрастта, до която може да получава помощта, или е осиновено;

3. отпадне основанието за получаването ѝ.

(2) В случаите по ал. 1, т. 1 помощта се прекратява от края на месеца, през който е починало лицето, а по т. 2 и 3 - от датата, на която е възникнало основанието за прекратяване. Помощта се прекратява със заповед на министъра на младежта и спорта.

(3) Заповедта по ал. 2 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Раздел III.
Ред за подаване и разглеждане на заявления за отпускане на еднократна парична помощ

Чл. 14. Право на еднократна парична помощ имат ненавършилите пълнолетие деца по смисъла на чл. 5, ал. 1 и 2 от Закона за наследството на медалисти, прекратили активна състезателна дейност, чието право по чл. 136, ал. 1, т. 1 от ЗФВС е прекратено поради смърт.

Чл. 15. Еднократна парична помощ се отпуска след подаване на писмено заявление по образец (приложение № 2).

Чл. 16. За ненавършилите пълнолетие деца заявлението се подава чрез законния им представител, съответно чрез лице, посочено в чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Чл. 17. Заявлението по чл. 15 може да се подава по електронен път с квалифициран електронен подпис или чрез лицензиран пощенски оператор.

Чл. 18. За деца, родени в чужбина, към заявлението се прилага актуален официален оригинален документ, издаден от компетентен орган на чужда държава, удостоверяващ родствената връзка с починалия медалист, преведен на български език от лице, извършващо преводи по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, утвърден с Постановление № 184 на Министерския съвет от 1958 г. Документът трябва да е оформен в съответствие с разпоредбите на двустранните международни договори, по които Република България е страна, или на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове, съставена в Хага на 5 октомври 1961 г., а при липса на такива разпоредби - да е преминал процедура по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.

Чл. 19. (1) Заявлението се подава до министъра на младежта и спорта.

(2) При констатирани пропуски и нередовности в заявлението и приложените документи заявителят се уведомява писмено, като му се определя 14-дневен срок за отстраняването им.

Чл. 20. (1) Министърът на младежта и спорта се произнася в 14-дневен срок от подаване на заявлението със заповед, с която отпуска или отказва да отпусне еднократната парични помощ.

(2) Срокът по ал. 1 спира да тече до отстраняване на констатираните пропуски и нередовности по чл. 19, ал. 2.

(3) Заповедта по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 21. Еднократната помощ се изплаща през месеца, следващ месеца, през който е подадено заявлението.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 137, ал. 5 и чл. 138, ал. 4 от Закона за физическото възпитание и спорта.

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 4


Вх. № ............. от .............

ДО МИНИСТЪРА НА

МЛАДЕЖТА И СПОРТА

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

от

 

Част I. Данни за заявителя (законния представител/упълномощеното лице)

Заявител (собствено, бащино и фамилно име):

................................................................................................................................................................................................,

ЕГН/ЛНЧ: ..........................................,

роден/а .............................. г., лична карта № ...................................................., издадена на ....................................... г.

от МВР - гр. ..............................................................................................................., постоянен адрес (по лична карта):

гр./с. ............................................................, ул./обл. .......................................................................................... № ..........,

настоящ адрес (попълва се единствено ако е различен от постоянния):

гр./с. ............................................................, ул./обл. ......................................................................................... № ..........,

адрес за кореспонденция:

гр./с. ............................................................, ул./обл. .......................................................................................... № ..........,

електронна поща: ........................................................................, телефон .........................................................................

Законен представител (собствено, бащино и фамилно име):

................................................................................................................................................................................................,

ЕГН/ЛНЧ: ..........................................,

роден/а .............................. г., лична карта № ...................................................................., издадена на ........................ г.

от МВР - гр. ................................................................................................................, постоянен адрес (по лична карта):

гр./с. ............................................................, ул./обл. ............................................................................................ № ..........,

настоящ адрес (попълва се единствено ако е различен от постоянния):

гр./с. ............................................................, ул./обл. ........................................................................................... № ..........,

адрес за кореспонденция:

гр./с. ............................................................, ул./обл. ........................................................................................... № ..........,

електронна поща: ........................................................................, телефон ..........................................................................

Упълномощено лице (собствено, бащино и фамилно име):

................................................................................................................................................................................................,

ЕГН/ЛНЧ: ..........................................,

роден/а .............................. г., лична карта № ...................................................................., издадена на ........................ г.

от МВР - гр. ................................................................................................................, постоянен адрес (по лична карта):

гр./с. ............................................................, ул./обл. ............................................................................................ № ..........,

настоящ адрес (попълва се единствено ако е различен от постоянния):

гр./с. ............................................................, ул./обл. ............................................................................................ № ..........,

адрес за кореспонденция:

гр./с. ............................................................, ул./обл. ............................................................................................. № ..........,

електронна поща: ........................................................................, телефон ...........................................................................

Господин Министър,

Заявявам, че желая да ми се отпусне месечна помощ. Наследник съм на:

1. ............................................................................................................................................................................................,

ЕГН ........................, жив. в гр./с. .................., ул. ............................................ № ...., починал/а на ................................ г.

2. .............................................................................................................................................................................................,

ЕГН ........................, жив. в гр./с. .................., ул. ............................................ № ...., починал/а на ............................... г.

 

Дата ..................

Подпис на заявителя

 

Подпис на подателя на заявлението

 

 

За деклариране на неистина се носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Желая месечната помощ да се превежда по банков път:

IBAN ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..., BIC (код) ... ... ... ... ... ...

Уведомен/а съм, че Министерството на младежта и спорта не носи отговорност във връзка с дейността на банката, в която е сметката за получаване на помощта, както и за невярно декларирани данни и информация, свързани с предоставената банкова сметка.

Част IІ. Опис на документите

 

 

Номер по ред

Вид, номер и дата на документа

 

 

 

 

 

 

Дата ..................

Подпис на заявителя

 

Подпис на подателя на заявлението

 

 

 

За деклариране на неистина се носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 


Приложение № 2 към чл. 15


Вх. № ............. от .............

ДО МИНИСТЪРА НА

МЛАДЕЖТА И СПОРТА

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

от

 

Част I. Данни за заявителя (законния представител/упълномощеното лице)

Заявител (собствено, бащино и фамилно име):

................................................................................................................................................................................................,

ЕГН/ЛНЧ: ..........................................,

роден/а .............................. г., лична карта № ....................................................., издадена на ...................................... г.

от МВР - гр. ..............................................................................................................., постоянен адрес (по лична карта):

гр./с. ............................................................, ул./обл. ........................................................................................... № ..........,

настоящ адрес (попълва се единствено ако е различен от постоянния):

гр./с. ............................................................, ул./обл. ........................................................................................... № ..........,

адрес за кореспонденция:

гр./с. ............................................................, ул./обл. ............................................................................................ № ..........,

електронна поща: ........................................................................, телефон ...........................................................................

Законен представител (собствено, бащино и фамилно име):

................................................................................................................................................................................................,

ЕГН/ЛНЧ: ..........................................,

роден/а ........................... г., лична карта № ......................................, издадена на ......................................................... г.

от МВР - гр. ....................................., постоянен адрес (по лична карта):

гр./с. ............................................................, ул./обл. ............................................................................................ № ..........,

настоящ адрес (попълва се единствено ако е различен от постоянния):

гр./с. ............................................................, ул./обл. ............................................................................................. № ..........,

адрес за кореспонденция:

гр./с. ............................................................, ул./обл. ............................................................................................. № ..........,

електронна поща: ........................................................................, телефон ............................................................................

Упълномощено лице (собствено, бащино и фамилно име):

..................................................................................................................................................................................................,

ЕГН/ЛНЧ: ..........................................,

роден/а .............................. г., лична карта № ....................................................., издадена на ....................................... г.

от МВР - гр. ................................................................................................................., постоянен адрес (по лична карта):

гр./с. ............................................................, ул./обл. .............................................................................................. № ..........,

настоящ адрес (попълва се единствено ако е различен от постоянния):

гр./с. ............................................................, ул./обл. .............................................................................................. № ..........,

адрес за кореспонденция:

гр./с. ............................................................, ул./обл. ............................................................................................... № ..........,

електронна поща: ........................................................................, телефон .............................................................................

Господин Министър,

Заявявам, че желая да ми се отпусне еднократна помощ. Наследник съм на:

1. ...............................................................................................................................................................................................,

ЕГН ........................, жив. в гр./с. .................., ул. ............................................ № ...., починал/а на .................................. г.

2. ................................................................................................................................................................................................,

ЕГН ........................, жив. в гр./с. .................., ул. ............................................ № ...., починал/а на ................................... г.

 

 

Дата ................

Подпис на заявителя

 

Подпис на подателя на заявлението

 

 

 

За деклариране на неистина се носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Желая еднократната парична помощ да се превежда по банков път:

IBAN ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..., BIC (код) ... ... ... ... ... ...

Уведомен/а съм, че Министерството на младежта и спорта не носи отговорност във връзка с дейността на банката, в която е сметката за получаване на помощта, както и за невярно декларирани данни и информация, свързани с предоставената банкова сметка.

Част ІІ. Причини/мотиви за отпускането на еднократната помощ

Част IIІ. Опис на документите

 

 

Номер по ред

Вид, номер и дата на документа

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата ..................

Подпис на заявителя

 

Подпис на подателя на заявлението

 

 

 

За деклариране на неистина се носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 


Промени настройката на бисквитките