Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 23 от 19.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-16-869 ОТ 2011 Г. ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕТО НА ОБЩИЯ ДЯЛ НА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ В БРУТНОТО КРАЙНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯ И ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА БИОГОРИВА И ЕНЕРГИЯ ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ В ТРАНС

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-16-869 ОТ 2011 Г. ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕТО НА ОБЩИЯ ДЯЛ НА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ В БРУТНОТО КРАЙНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯ И ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА БИОГОРИВА И ЕНЕРГИЯ ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ В ТРАНСПОРТА (ДВ, БР. 70 ОТ 2011 Г.)

Издадена от министъра на енергетиката

Обн. ДВ. бр.23 от 19 Март 2019г.

§ 1. В чл. 2 се създава ал. 5:

"(5) Задължителният дял по ал. 3 включва и национална цел за биогорива от ново поколение тип "А" от 0,05 процентни пункта енергийно съдържание от задължителния дял на енергията от възобновяеми източници във всички видове транспорт."

§ 2. В чл. 3 се създава ал. 4:

"(4) При отчитане постигането на задължителната национална цел по чл. 2, ал. 2 максималното количество на потребените биогорива и течни горива от биомаса, произведени от зърнени култури и други богати на скорбяла култури, захарни или маслодайни култури и от култури, отглеждани като основни култури главно за производство на енергия върху земеделска земя, не може да надвишава количеството енергия, съответстващо на 7 на сто от крайното потребление на енергия в транспорта."

§ 3. В чл. 13, ал. 2 думите "както и че горивата отговарят на чл. 37, ал. 2 и 3 ЗЕВИ" се заличават.

§ 4. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При изчисляването на задължителния дял по чл. 2, ал. 3 количеството потребени биогорива от ново поколение е равно на 2 пъти енергийното им съдържание."

2. В ал. 4, т. 3 накрая се добавя "включително електрическата енергия, използвана за производство на възобновяеми течни и газообразни горива от небиологичен произход в транспорта".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Изчисляването на електрическата енергия от възобновяеми източници, потребена във всички видове електрически превозни средства и за производството на възобновяеми течни и газообразни горива от небиологичен произход в транспорта, се определя като:

1. среден дял в Европейския съюз на електрическата енергия от възобновяеми източници, потребена във всички видове електрически превозни средства, или

2. дял на електрическата енергия от възобновяеми източници в Република България, отчетен две години преди отчетната година."

4. В ал. 6 думите "по ал. 3 и 4" се заменят с "по ал. 5", а думите "2,5 пъти" с "5 пъти".

5. Създава се ал. 7:

"(7) При изчисляването на потреблението по ал. 3 и 4 електрическата енергия от възобновяеми източници, потребена от електрическия железопътен транспорт, е равна на 2,5 пъти енергийното съдържание на вложената електрическа енергия от възобновяеми източници."

§ 5. Създава се чл. 18а:

"Чл. 18а. (1) При отчитане постигането на задължителния дял на енергията от възобновяеми източници в транспорта максималното количество на потребените в транспорта биогорива, произведени от зърнени култури и други богати на скорбяла култури, захарни или маслодайни култури и от култури, отглеждани като основни култури главно за производство на енергия върху земеделска земя, не може да надвишава количеството енергия, съответстващо на 7 на сто от крайното потребление на енергия в транспорта.

(2) В количеството по ал. 1 не се включват потребените биогорива от ново поколение.

(3) В количеството по ал. 1 не се включват и потребените в транспорта биогорива, произведени от култури, отглеждани като основни култури главно за производство на енергия върху земеделска земя, различни от зърнени култури и други богати на скорбяла култури, захарни или маслодайни култури, при следните условия:

1. извършена е проверка за съответствието с критериите за устойчивост;

2. културите са отгледани върху земя, за която са налице доказателства, че не е била ползвана за селскостопански или някакви други дейности през м. януари 2008 г. и която попада в една от следните категории:

а) земя със силно влошено качество, включително земя, ползвана в миналото за селскостопански цели, при условие че е осигурено постоянно нарастване на въглеродните запаси и значимо намаляване на ерозията;

б) силно замърсена земя, при условие че е осигурено постоянно снижаване на почвеното замърсяване;

3. при изчислението на емисиите на парникови газове за целите на изпълнение на изискванията на чл. 37, ал. 1, т. 4 от ЗЕВИ е включена и премия от 29 gCO2eq/MJ съгласно методиката по чл. 44, ал. 3 от ЗЕВИ.

(4) Правилата на ал. 1, 2 и 3 не се прилагат при изчисляване на потреблението на биогорива и енергия от възобновяеми източници по чл. 18, ал. 3."

§ 6. В чл. 20 думите "както и че горивата отговарят на чл. 37, ал. 2 и 3 ЗЕВИ" се заличават.

Допълнителни разпоредби

§ 7. Тази наредба въвежда изисквания на чл. 2 от Директива (ЕС) 2015/1513 на Европейския парламент и на Съвета от 9 септември 2015 г. за изменение на Директива 98/70/ЕО относно качеството на бензиновите и дизеловите горива и за изменение на Директива 2009/28/ЕО за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници (ОВ, L 239/1 от 15 септември 2015 г.).

Промени настройката на бисквитките