Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 2.IV

ИНСТРУКЦИЯ № И-2 ОТ 12 МАРТ 2019 Г. ЗА РЕДА, ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА И СЪСТАВА НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И НА КОМИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-2 ОТ 12 МАРТ 2019 Г. ЗА РЕДА, ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА И СЪСТАВА НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И НА КОМИСИЯТА ЗА ИЗБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ПО РЕГИСТЪРА НА ВАКАНТНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ В СЪСТАВА НА МНОГОНАЦИОНАЛНИ ФОРМИРОВАНИЯ, МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ИЛИ В ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНИЦИАТИВИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА

В сила от 02.04.2019 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.27 от 2 Април 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.39 от 28 Април 2020г., изм. ДВ. бр.67 от 13 Август 2021г., изм. ДВ. бр.84 от 8 Октомври 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С инструкцията се уреждат:

1. (изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) редът, организацията на работа и съставът на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите от Министерството на отбраната, Българската армия и от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната с изключение на служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване" по Регистъра на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати;

2. редът, организацията на работа и съставът на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната;

3. критериите за оценяване и редът за класиране на кандидатите за преназначаване на длъжности и за повишаване във военно звание.

Чл. 2. (1) При кандидатстване по регистъра по чл. 1, т. 1 комисиите за кариерно развитие на военнослужещите разглеждат и класират военнослужещите, подали рапорт по Регистъра на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати.

(2) При кандидатстване по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната Комисията по чл. 1, т. 2 разглежда и класира военнослужещите, подали рапорт по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната.

Чл. 3. Решенията на комисиите по чл. 2 са окончателни.

Глава втора.
СЪСТАВ, НАЗНАЧАВАНЕ И ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛИ И ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ

Раздел I.
Състав и назначаване на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите

Чл. 4. Комисиите за кариерно развитие на военнослужещи са:

1. комисии за кариерно развитие на военнослужещи със старши офицерски звания;

2. комисии за кариерно развитие на военнослужещи с младши офицерски звания и офицерски кандидати.

Чл. 5. Комисиите по чл. 4 се назначават за календарната година със заповед на министъра на отбраната или на съответния командир (началник) или на ръководителя на съответната структура.

Чл. 6. (1) Комисиите за кариерно развитие на военнослужещи със старши офицерски звания са:

1. комисия за длъжностите, изискващи военно звание "полковник" ("капитан I ранг");

2. комисии за длъжностите, изискващи военно звание "подполковник" ("капитан II ранг");

3. комисии за длъжностите, изискващи военно звание "майор" ("капитан III ранг").

(2) Комисията по ал. 1, т. 1 се назначава в Министерството на отбраната.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г., изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Комисиите по ал. 1, т. 2 и 3 се назначават в Министерството на отбраната, в командванията на структурите по чл. 60д, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и в структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, определени със заповед на министъра на отбраната.

Чл. 7. Организацията и редът за предлагане на председатели и членове на комисиите по чл. 6, ал. 1 се определят със заповед на министъра на отбраната или на командира (началника) или на ръководителя на съответната структура, в която се назначава комисията.

Чл. 8. (1) Ръководителят на структурата по управление на човешките ресурси (по личния състав), в която се назначава комисията от предложените по чл. 7 военнослужещи, предлага на министъра на отбраната или на командира (началника) или на ръководителя на съответната структура за обявяване в заповед, както следва:

1. за председатели - по трима военнослужещи за всяка от комисиите по чл. 6, ал. 1, притежаващи по-високо военно звание от званието, за което се извършва изборът;

2. за членове:

а) шест военнослужещи, притежаващи военно звание, равно на званието, за което се извършва изборът;

б) шест военнослужещи, притежаващи военно звание с една степен по-ниско от званието, за което се извършва изборът;

в) трима военнослужещи, притежаващи военно звание с една степен по-високо от званието, за което се извършва изборът.

(2) В случай че няма необходимият брой военнослужещи с изискващото се военно звание, за членове на комисиите по ал. 1, т. 2, буква "б" се определят военнослужещи, притежаващи военно звание, равно на военното звание, за което се извършва изборът.

(3) Предлаганите военнослужещи по ал. 1 и 2 да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 от ЗОВСРБ.

(4) Документално-техническото осигуряване на работата на комисиите по чл. 6 се извършва от технически секретари, които са от съответната структура по управление на човешките ресурси (по личния състав) и се обявяват със заповедта по ал. 1.

Чл. 9. (1) Комисиите за кариерно развитие на военнослужещи с младши офицерски звания и офицерски кандидати разглеждат длъжностите, изискващи военни звания "капитан" ("капитан-лейтенант") и "офицерски кандидат - 2-ри клас".

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Комисия по ал. 1 се назначава в Министерството на отбраната, в командванията на структурите по чл. 60д, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, в бригадите (базите) и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

(3) Когато структурата по ал. 2 не може да назначи своя комисия за кариерно развитие на военнослужещи по ал. 1, длъжностите се разглеждат от комисията на съответната старша командна инстанция.

Чл. 10. Организацията и редът за предлагане на председатели и членове на комисията по чл. 9, ал. 1 се определят със заповед на командира (началника) или ръководителя на съответната структура, в която се назначава комисията.

Чл. 11. (1) Ръководителят на съответната структура по управление на човешките ресурси (по личен състав) в структурите по чл. 9, ал. 2 организира предлагането на председатели и членове за обявяване в заповед, както следва:

1. за председатели - трима военнослужещи, притежаващи военно звание "полковник" ("капитан І ранг") или "подполковник" ("капитан ІІ ранг");

2. за членове:

а) четирима военнослужещи, притежаващи военно звание "капитан" ("капитан-лейтенант");

б) четирима военнослужещи, притежаващи военно звание "старши лейтенант";

в) трима военнослужещи, притежаващи военно звание "майор" ("капитан ІІІ ранг").

(2) В случай че няма необходимият брой военнослужещи с изискващото се военно звание, за членове на комисиите по ал. 1, т. 2, буква "б" се определят военнослужещи, притежаващи младши офицерски звания или военно звание "майор" ("капитан ІІІ ранг").

(3) Предлаганите военнослужещи по ал. 1 и 2 да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 от ЗОВСРБ.

(4) Документално-техническото осигуряване на работата на комисията по чл. 9 се извършва от технически секретари, които са от съответните структури по управление на човешките ресурси (по личен състав) и се обявяват със заповедта по ал. 1.

Раздел II.
Избор на председатели и членове на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите

Чл. 12. (1) В деня на започване на работата на всяка от комисиите по чл. 6 се определят председател и членове на комисията при следния ред:

1. военнослужещите, посочени в заповедта по чл. 8, ал. 1, се явяват на определените места и срокове;

2. ръководителят на съответната структура по управление на човешките ресурси (по личния състав) пред военнослужещите по т. 1 чрез жребий определя председател и 7 членове, които отговарят на следните изисквания:

а) за председател на комисия - да притежава по-високо военно звание от званието, за което се извършва изборът;

б) за членове на комисии, както следва:

аа) трима военнослужещи, притежаващи военно звание, равно на званието, за което се извършва изборът;

бб) трима военнослужещи, притежаващи военно звание с една степен по-ниско от званието, за което се извършва изборът;

вв) един военнослужещ, притежаващ военно звание с една степен по-високо от званието, за което се извършва изборът;

3. в случай че няма необходимият брой военнослужещи с изискващото се военно звание, за членове на комисиите по ал. 1, т. 2, буква "б", буква "бб" се определят военнослужещи, притежаващи военно звание, равно на военното звание, за което се извършва изборът;

4. за избора по т. 2 се изготвя протокол (приложение № 1), който се подписва от всички военнослужещи по т. 1.

(2) Командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура, в чийто състав е разглежданата длъжност, е член на комисията и участва в заседанието с право на глас.

Чл. 13. (1) В деня на започване на работата на всяка от комисиите по чл. 9, ал. 1 се определят председател и членове при следния ред:

1. военнослужещите, посочени в заповедта по чл. 11, ал. 1, се явяват на определените места и срокове;

2. съответният ръководител на структурата по управление на човешките ресурси (по личен състав) по чл. 9, ал. 2 пред военнослужещите по т. 1 чрез жребий определя председател и 5 членове, които отговарят на следните изисквания:

а) за председател на комисия - да притежава военно звание "полковник" или "подполковник";

б) за членове на комисии, както следва:

аа) двама военнослужещи, притежаващи военно звание "капитан";

бб) двама военнослужещи, притежаващи военно звание "старши лейтенант";

вв) един военнослужещ, притежаващ военно звание "майор";

3. в случай че няма необходимият брой военнослужещи с изискващото се военно звание за членове на комисиите по ал. 1, т. 2, буква "б", буква "бб", се определят военнослужещи, притежаващи младши офицерски военни звания или военно звание "майор" ("капитан III ранг");

4. за избора по т. 2 се изготвя протокол (приложение № 2), който се подписва от всички военнослужещи по т. 1.

(2) Командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура, в чийто състав е разглежданата длъжност, е член на комисията и участва в заседанието с право на глас.

Глава трета.
РЕД ЗА РАБОТА НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ

Раздел I.
Общи изисквания. Правомощия на комисиите

Чл. 14. (1) Избраните комисии по чл. 12 и 13 работят в определените помещения.

(2) В помещенията за работа на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите се забранява използването на мобилни и стационарни телефони, както и други средства за свръзка.

(3) До окончателното приключване на работата на комисиите се забранява влизането на външни лица в помещенията по ал. 1.

Чл. 15. В случаите, когато член на комисията се разглежда за назначаване на вакантна длъжност или се разглежда военнослужещ, с който той е в конфликт на интереси, същият не участва в заседанието на комисията за тази длъжност.

Чл. 16. (1) Председателите, членовете на комисии, в т.ч. командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура, в чийто състав е разглежданата длъжност, както и техническите секретари подписват декларация (приложение № 3), че няма да изнасят и разпространяват сведения, факти и лични данни относно кандидатите, че няма да участват в работата на комисията при разглеждане на кандидати, с които са в конфликт на интереси, и че ще спазват Правилата за поведение на военнослужещите от състава на комисиите за кариерно развитие (приложение № 4).

(2) Лицата по ал. 1 носят дисциплинарна отговорност при нарушаване разпоредбите на тази инструкция.

Чл. 17. (1) Комисията по чл. 6, ал. 1, т. 1 разглежда длъжностите, изискващи военно звание "полковник" ("капитан I ранг") в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия.

(2) Комисиите по чл. 6, ал. 1, т. 2 и 3 разглеждат длъжностите, изискващи военно звание "подполковник" ("капитан II ранг") и "майор" ("капитан III ранг"), в структурите, за които са назначени.

(3) Комисиите по чл. 9, ал. 1 разглеждат длъжностите за младши офицери и офицерски кандидати в структурите, за които са назначени, както и длъжностите по чл. 9, ал. 3.

Раздел II.
Ред за работа на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите по Регистъра на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати

Чл. 18. (1) Комисиите по чл. 6, ал. 1 провеждат заседанията си последователно в низходящ ред на военните звания.

(2) Комисиите по чл. 9, ал. 1 работят след комисиите по чл. 6, ал. 1.

Чл. 19. (1) Техническите секретари на комисиите по чл. 6, ал. 1 и чл. 9, ал. 1, след като получат документите на кандидатите, извършват следните дейности:

1. проверяват комплектуването и редовността на документите на кандидатите;

2. за всяка длъжност изготвят:

а) доклад по образец съгласно приложение № 5;

б) сравнителна таблица по образец съгласно приложение № 6 за всеки член на комисията;

в) изборен лист по образец съгласно приложение № 7 за всеки член на комисията;

3. представят комплект документи за заседанието на комисията.

(2) Комплектът документи по ал. 1, т. 3 включва:

1. Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати;

2. рапортите на кандидатите;

3. атестационните документи на кандидатите;

4. кадровите справки на кандидатите.

(3) Техническите секретари предоставят на комисията допълнителна информация за кандидатите, необходима за определяне на съответствието им с изискванията за назначаване на длъжността, както и други документи при поискване.

(4) Документите по ал. 1, т. 2, букви "а" и "б", ал. 2, т. 1, както и информацията по ал. 3 могат да се ползват и в електронен вид.

Чл. 20. (1) Председателят и членовете на комисията, в т.ч. командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура, в чийто състав е разглежданата длъжност, имат право на един глас за всяка разглеждана длъжност.

(2) В случаите, когато член на комисията е и командир (началник) на военното формирование или ръководител на съответната структура, в чийто състав е разглежданата длъжност, същият има право на един глас за тази длъжност.

Чл. 21. (1) Комисиите по чл. 6, ал. 1 и чл. 9, ал. 1 по време на заседанията си разглеждат длъжностите в последователност, определена от председателя на комисията.

(2) Комисиите работят за всяка длъжност в следния ред:

1. първи етап:

а) техническият секретар представя на комисията доклада по чл. 19, ал. 1, т. 2, буква "а";

б) председателят и членовете на комисията сравняват данните на кандидатите с изискванията за заемане на длъжността, обсъждат ги помежду си и с помощта на техническия секретар вземат решение за съответствието на всеки кандидат, като в изборния лист срещу името на всеки, който отговаря на изискванията, изписват "съответства", а срещу всеки неотговарящ на изискванията - "не съответства", като задължително се посочват мотивите за този извод;

в) кандидат, който е определен от състава на комисията, че не съответства на изискванията за заемане на длъжността, не се допуска до следващия етап от работата на комисията;

г) председателят обявява имената на кандидатите по буква "в";

д) членовете на комисията записват изискващата се информация за съответстващите кандидати в т. 2 от приложение № 7 (таблицата за кандидатите, отговарящи на изискванията за заемане на длъжността);

2. втори етап:

а) председателят и членовете на комисията отбелязват в изборния лист (приложение № 7, т. 2 - таблицата за кандидатите, отговарящи на изискванията за заемане на длъжността) символ "Х" срещу името на предпочетения кандидат;

б) за избран се счита кандидатът, получил повече от половината гласове;

в) в случай че нито един от кандидатите не получи повече от половината гласове, се провежда второ гласуване, в което участват първите двама кандидати, получили най-много гласове, или всички кандидати, получили равен брой гласове от втория етап;

г) въз основа на попълнените изборни листове председателят на комисията обявява броя на получените гласове от кандидатите;

3. трети етап:

а) техническите секретари изготвят протокол за съответната вакантна длъжност по образец съгласно приложение № 8;

б) протоколът по буква "а" се подписва от председателя и членовете на комисията.

(3) Председателите на комисии по чл. 6, ал. 1 и чл. 9, ал. 1 не допускат обсъждане и договаряне между членовете на втори етап от работата на комисиите.

(4) След приключване работата на комисията техническите секретари изготвят извлечения от протоколите по ал. 2, т. 3, буква "а".

(5) Извлеченията от протоколите по ал. 3 се подписват от председателя на комисията.

(6) Председателят на комисията ръководи работата на комисията, следи за спазване на процедурата, проверява класирането на кандидатите, запознава членовете на комисията с класирането и подписва протоколите. При установяване на технически грешки председателят връща протокола за отстраняване на допуснатите грешки.

Раздел III.
Запознаване на военнослужещите с решенията на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите

Чл. 22. (1) Ръководителят на структурата по управление на човешките ресурси (по личния състав), от чийто състав са техническите секретари на комисиите по чл. 6, ал. 1 и чл. 9, ал. 1, организира изпращането на документите по чл. 21, ал. 3.

(2) Командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на съответните структури запознават разглежданите военнослужещи с решенията на комисиите срещу подпис.

(3) При избиране на военнослужещия за назначаване на повече от една длъжност командирът (началникът) или ръководителят по ал. 2 в тридневен срок писмено уведомява съответните структури по управление на човешките ресурси (по личния състав) по ал. 1 за длъжността, на която военнослужещият приема да бъде назначен.

Глава четвърта.
РЕД И ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТА НА КОМИСИЯТА ЗА ИЗБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ПО РЕГИСТЪРА НА ВАКАНТНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ В СЪСТАВА НА МНОГОНАЦИОНАЛНИ ФОРМИРОВАНИЯ, МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ИЛИ В ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНИЦИАТИВИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА

Раздел I.
Назначаване на комисията за избор

Чл. 23. Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната се назначава в Министерството на отбраната за календарната година със заповед на министъра на отбраната.

Чл. 24. (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) За председатели и за членове на комисията по чл. 23 се определят:

1. военнослужещи от Министерството на отбраната, които не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 от ЗОВСРБ;

2. най-старшите български военнослужещи от състава на многонационални формирования, международни организации или други международни инициативи на територията на страната, от които има включени длъжности в Регистъра по чл. 1, т. 2, при спазване на съответните регламентиращи документи на многонационалните формирования, международните организации или другите международни инициативи на територията на страната.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) Ръководителят на структура по управление на човешките ресурси - МО, организира номинирането на председатели и членове, отговарящи на изискванията на ал. 1, т. 1, и ги предлага за обявяване в заповед на министъра на отбраната, както следва:

1. за председатели - трима военнослужещи, притежаващи военно звание "полковник" ("капитан І ранг");

2. за членове:

а) шестима военнослужещи, притежаващи военно звание "подполковник" ("капитан ІІ ранг");

б) трима военнослужещи, притежаващи военно звание "майор" ("капитан ІІІ ранг");

в) трима военнослужещи, притежаващи военно звание "полковник" ("капитан І ранг").

(3) В случай че няма необходимият брой военнослужещи с изискващото се военно звание за членове на комисиите по ал. 2, т. 2, буква "б", се определят военнослужещи, притежаващи военно звание "подполковник" ("капитан ІІ ранг").

(4) Документално-техническото осигуряване на работата на комисията по чл. 24 се извършва от технически секретари, които се обявяват със заповедта по ал. 2.

Раздел II.
Определяне на председател и членове на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната

Чл. 25. (1) В деня на започване на работата на комисията по чл. 24 се определят председател и членове при следния ред:

1. военнослужещите, посочени в заповедта по чл. 24, се явяват на определеното място и срок;

2. (доп. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) ръководителят на структура по управление на човешките ресурси - МО, пред военнослужещите по т. 1 чрез жребий определя председател и 4 членове от военнослужещите по чл. 24, ал. 1, т. 1, както следва:

а) председател - военнослужещ, притежаващ военно звание "полковник" ("капитан І ранг");

б) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) членове:

аа) двама военнослужещи, притежаващи военно звание "подполковник" ("капитан ІІ ранг");

бб) един военнослужещ, притежаващ военно звание "майор" ("капитан ІІІ ранг") или "подполковник" ("капитан ІІ ранг") в случаите по чл. 24, ал. 3;

вв) един военнослужещ, притежаващ военно звание "полковник" ("капитан І ранг");

3. за дейността по т. 2 се изготвя протокол (приложение № 9), който се подписва от всички военнослужещи по т. 1.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) Военнослужещ по чл. 24, ал. 1, т. 2 се включва като член на комисията и участва в заседанието ѝ с право на глас само за длъжностите по Регистъра по чл. 1, т. 2 от съответното многонационално формирование, международна организация или друга международна инициатива на територията на страната.

Раздел III.
Общи изисквания. Правомощия на комисията

Чл. 26. (1) В помещението за работа на комисията по чл. 24 се забранява използването на мобилни и стационарни телефони, както и други средства за свръзка.

(2) До окончателното приключване на работата на комисията се забранява влизането на външни лица в помещението по ал. 1.

Чл. 27. В случаите, когато член на комисията се разглежда за назначаване на вакантна длъжност или се разглежда военнослужещ, с когото той е в конфликт на интереси, същият не участва в заседанието на комисията за тази длъжност.

Чл. 28. (1) Председателят, членовете на комисията, както и техническите секретари подписват декларация (приложение № 10), че няма да изнасят и разпространяват сведения, факти и лични данни относно кандидатите, че няма да участват в работата на комисията при разглеждане на кандидати, с които са в конфликт на интереси, и че ще спазват Правилата за поведение на военнослужещите от състава на комисията (приложение № 11).

(2) Лицата по ал. 1 носят дисциплинарна отговорност при нарушаване разпоредбите на тази инструкция.

Раздел IV.
Ред за работа на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната

Чл. 29. (1) Техническите секретари на комисията по чл. 24, ал. 4, след като получат документите на кандидатите, извършват следните дейности:

1. проверяват комплектуването и редовността на документите на кандидатите;

2. за всяка длъжност изготвят:

а) доклад по образец съгласно приложение № 12;

б) сравнителна таблица по образец съгласно приложение № 6 за всеки член на комисията;

в) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) оценъчен лист по образец съгласно приложение № 12а за всеки член на комисията;

3. представят комплект документи за заседанието на комисията.

(2) Комплектът документи по ал. 1, т. 3 включва:

1. Регистър на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната;

2. рапортите на кандидатите;

3. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) копията на последния атестационен формуляр на кандидатите, заверени от съответния кадрови орган;

4. кадровите справки за кандидатите.

(3) Техническите секретари предоставят на комисията допълнителна информация за кандидатите, необходима за определяне на съответствието им с изискванията за назначаване на длъжността, както и други документи при поискване.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) Документите по ал. 1, т. 2, букви "а" и "б", ал. 2, т. 1, както и информацията по ал. 3 могат да се представят и ползват в електронен вид.

Чл. 30. (1) Комисията работи за всяка длъжност в следния ред:

1. първи етап:

а) техническият секретар представя на комисията доклада по чл. 29, ал. 1, т. 2, буква "а";

б) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) председателят и членовете на комисията сравняват данните на кандидатите с изискванията за заемане на длъжността, обсъждат ги помежду си и вземат решение за съответствието на всеки кандидат, като в оценъчния лист срещу името на всеки, който отговаря на изискванията, изписват "съответства", а срещу всеки неотговарящ на изискванията - "не съответства", като задължително се посочват мотивите за този извод;

в) кандидат, който е определен от състава на комисията, че не съответства на изискванията за заемане на длъжността, не се допуска до следващия етап от работата на комисията;

г) председателят обявява имената на кандидатите по буква "в";

д) (отм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.)

2. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) втори етап:

а) председателят и членовете на комисията отбелязват в т. 2 от приложение № 14 индивидуално определената си оценка по съответния критерий по чл. 32 (точки от "1" до "5", като "1" е "минимално съответства по критерия" и "5" е "максимално надвишава изискванията по критерия") и сумарната оценка (сумата от точките по критериите) за всеки кандидат на базата на документите по чл. 29;

б) класирането се извършва по точкова система в низходящ ред, като на първо място се класира кандидатът, получил най-много точки;

в) в случай че двама или повече кандидати са получили равен брой точки, за същите се провежда последващо оценяване;

г) въз основа на попълнените оценъчни листове председателят на комисията обявява сумарните оценки и класирането на кандидатите за длъжността;

д) при назначаването на избран кандидат на друга длъжност или негов отказ да заеме длъжността за назначаване на длъжността се определя следващият в класирането кандидат;

3. трети етап:

а) техническите секретари изготвят протокол за съответната вакантна длъжност по образец съгласно приложение № 13;

б) протоколът по буква "а" се подписва от председателя и членовете на комисията.

(2) Председателят на комисията не допуска обсъждане и договаряне между членовете на втори етап от работата на комисията.

(3) След приключване работата на комисията техническите секретари изготвят извлечения от протоколите по ал. 1, т. 3, буква "а".

(4) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) Извлеченията от протоколите по ал. 3 се подписват от председателя на комисията.

(5) Председателят на комисията ръководи работата на комисията, следи за спазване на процедурата, проверява класирането на кандидатите, запознава членовете на комисията с класирането и подписва протоколите. При установяване на технически грешки председателят връща протокола за отстраняване на допуснатите грешки.

Раздел V.
Запознаване на военнослужещите с решенията на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната

Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) Ръководителят на структура по управление на човешките ресурси - МО, организира уведомяването на военнослужещите за класирането по протокола по чл. 30, ал. 1, т. 3, буква "а" чрез командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на структурите, където военнослужещите се водят на отчет.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.) Командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на съответните структури по ал. 1 запознават военнослужещите с класирането по протокола по чл. 30, ал. 1, т. 3, буква "а", с решенията на комисията срещу подпис.

(3) При определяне на военнослужещия за назначаване на повече от една длъжност командирът (началникът) или ръководителят по ал. 2 в тридневен срок писмено уведомява ръководителя на структурата по управление на човешките ресурси - МО, за длъжността, на която военнослужещият приема да бъде назначен.

Глава пета.
КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ И КЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ

Чл. 32. Критериите за оценяване на военнослужещите при работата на комисиите по чл. 6, ал. 1, чл. 9, ал. 1 и чл. 23 са:

1. констатациите в атестационния формуляр или приравнените оценки и констатации към атестационните оценки за страната от методиката на международна организация или международна инициатива при необходимост от повишаване в звание на съответния военнослужещ;

2. образование;

3. квалификация;

4. заемани длъжности;

5. участие в мисии и операции;

6. заемани длъжности извън територията на страната в задгранични представителства на Република България, в международни организации или в други международни инициативи;

7. заемани длъжности на територията на страната в състава на многонационални формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи;

8. степен на владеене на чужди езици.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание чл. 52, ал. 3 и чл. 71ф, ал. 7 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет с ПМС № 46 от 2010 г. (ДВ, бр. 25 от 2010 г.) и отменя Инструкция № И-3 от 2015 г. за реда и организацията на работа на комисиите за кариерно развитие на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия и на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната (ДВ, бр. 73 от 2015 г.).

§ 2. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № И-2 ОТ 2019 Г. ЗА РЕДА, ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА И СЪСТАВА НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И НА КОМИСИЯТА ЗА ИЗБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ПО РЕГИСТЪРА НА ВАКАНТНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ В СЪСТАВА НА МНОГОНАЦИОНАЛНИ ФОРМИРОВАНИЯ, МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ИЛИ В ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНИЦИАТИВИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА

(ОБН. - ДВ, БР. 39 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 28.04.2020 Г.)


§ 9. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № И-4 ОТ 26.09.2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТТА НА КОМАНДИРИТЕ (НАЧАЛНИЦИТЕ, РЪКОВОДИТЕЛИТЕ) ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА ПРИ ИНЦИДЕНТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 67 ОТ 2021 Г., В СИЛА ОТ 08.08.2020 Г.)


§ 4. Инструкцията влиза в сила от 8 август 2020 г.

Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № И-2 ОТ 12.03.2019 Г. ЗА РЕДА, ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА И СЪСТАВА НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И НА КОМИСИЯТА ЗА ИЗБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ПО РЕГИСТЪРА НА ВАКАНТНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ В СЪСТАВА НА МНОГОНАЦИОНАЛНИ ФОРМИРОВАНИЯ, МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ИЛИ В ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНИЦИАТИВИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА

(ОБН. - ДВ, БР. 84 ОТ 2021 Г., В СИЛА ОТ 01.09.2021 Г.)


§ 4. Инструкцията влиза в сила от 1.09.2021 г.

Приложение № 1 към чл. 12, ал. 1, т. 4


МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

__________________________________________________________________

(структура, в която заседава комисията)

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ПРОТОКОЛ

от избора на председател и членове на Комисията за кариерно развитие на военнослужещи
със старши офицерски звания от ...................................................

за длъжностите, изискващи военно звание "............................."

 

Днес, ____.____.20___ г., в присъствието на определените със заповед на _____________________/___.___.20___ г. военнослужещи за участие в Комисията за кариерно развитие на военнослужещи със старши офицерски звания:

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

Забележка

ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛИ:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

ЗА ЧЛЕНОВЕ:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

 

8.

 

 

 

9.

 

 

 

10.

 

 

 

11.

 

 

 

12.

 

 

 

13.

 

 

 

14.

 

 

 

15.

 

 

 

 

  се определиха чрез жребий председател и 7 членове на комисията, които да участват в заседанията на Комисията за кариерно развитие на военнослужещи със старши офицерски звания за длъжностите, изискващи военно звание ".................................." през 20___ г.

В резултат на жребия за участие в комисията бяха определени:

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

Забележка

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

1.

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

_____. _____. 20___ г.                                                            Ръководител на структурата по "УЧР":

                                                                                                                 (по личния състав)

___________________

        (място)                                                                   __________________________________________

                                                                                                      (военно звание, подпис, име и фамилия)

ПРИСЪСТВАЛИ:

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

 

 

(военно звание)                                (подпис)                                            (име и фамилия)

 


Приложение № 2 към чл. 13, ал. 1, т. 4


МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

__________________________________________________________________

(структура, в която заседава комисията)

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ПРОТОКОЛ

от избора на председател и членове на Комисията за кариерно развитие на военнослужещи

с младши офицерски звания и офицерски кандидати

 

Днес, ____.____.20___ г., в присъствието на определените със заповед на _____________________/___.___.20___ г. военнослужещи за участие в Комисията за кариерно развитие на военнослужещи с младши офицерски звания и офицерски кандидати:

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

Забележка

ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛИ:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

ЗА ЧЛЕНОВЕ:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

 

8.

 

 

 

9.

 

 

 

10.

 

 

 

11.

 

 

 

 

се определиха чрез жребий председател и 5 членове на комисията, които да участват в заседанията на Комисията за кариерно развитие на военнослужещи с младши офицерски звания и офицерски кандидати през 20___ г.

В резултат на жребия за участие в комисията бяха определени: 

 

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

Забележка

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

1.

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

_____. _____. 20___ г.                                                                   Ръководител на структурата по "УЧР":

                                                                                                                       (по личния състав)

___________________

      (място)                                                                        _______________________________________

                                                                                                         (военно звание, подпис, име и фамилия)

ПРИСЪСТВАЛИ:

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

 

(военно звание)                                 (подпис)                                              (име и фамилия)

 


Приложение № 3 към чл. 16, ал. 1



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

__________________________________________________________________

(структура, в която заседава комисията)

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният (ата):

_____________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________

(военно звание, име, презиме и фамилия)

В качеството си на:

_____________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________

(позицията и комисията, в която е назначен)

 

ДЕКЛАРИРАМ, че:

1. Няма да разпространявам сведения, факти и лични данни на кандидатите, както и факти и данни за работата на комисията.

2. В случаите по чл. 15 от инструкцията няма да участвам в работата на комисията за тази длъжност.

3. По време на работата в комисията ще спазвам правилата за поведение на военнослужещия от състава на комисиите за кариерно развитие.

 

_____. _____. 20___ г.                                                                ДЕКЛАРАТОР:

___________________                                                        __________________________________________

           (място)                                                                              (военно звание, подпис, име и фамилия)

 


Приложение № 4 към чл. 16, ал. 1



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

________________________________________________________

(структура, в която заседава комисията)

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ПРАВИЛА

за поведение на военнослужещите от състава на комисия за кариерно развитие

 

Чл. 1. С тези правила се установяват нормите за етично поведение на военнослужещия от състава на комисиите за кариерно развитие, които да доведат до ефективно и справедливо преназначаване на длъжност и повишаване във военно звание на офицерите, офицерските кандидати, сержантите и войниците от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Чл. 2. Военнослужещите от състава на комисиите за кариерно развитие са длъжни да изпълняват задълженията си съобразно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, правилника за неговото прилагане и тази инструкция.

Чл. 3. Военнослужещият от състава на комисията е длъжен да изпълнява задълженията си добросъвестно и безпристрастно, вземайки предвид интересите на въоръжените сили и тези на кандидата.

Чл. 4. При оценяване и класиране на кандидатите военнослужещият от състава на комисията не трябва да вреди на никого и трябва да се отнася с уважение към правата, интересите и равнопоставеността на всеки от кандидатите.

Чл. 5. При оценяването и класирането на кандидатите военнослужещият от състава на комисията не трябва да се отнася с предубеденост или да дискриминира кандидата на основата на раса, произход, пол, възраст, лично отношение или на друго основание.

Чл. 6. Военнослужещият от състава на комисията няма право да изнася и разпространява информация за личните данни на кандидатите и за резултатите от работата на комисията.

Чл. 7. Военнослужещият от състава на комисията не може да има личен интерес, който да му влияе и пречи на безпристрастното и обективното оценяване и класиране на кандидатите.

Чл. 8. Личните интереси на военнослужещия от състава на комисията изключват всякакво облагодетелстване от работата в комисията за него или семейството му, близки роднини, приятели или лица, с които е работил.

Чл. 9. В случай на конфликт на интереси с някой от кандидатите военнослужещият от състава на комисията се оттегля от разглеждането на съответната длъжност.

Чл. 10. Военнослужещият от състава на комисията не трябва да позволява да бъде поставян в положение на зависимост от когото и да било. Той също не трябва да оценява и класира кандидатите по начин, допускащ влияние от друг.

Чл. 11. Нарушаването на разпоредбите по тези правила води до отстраняване на военнослужещия от комисията и търсенето на дисциплинарна отговорност.

 

Приложение № 5 към чл. 19, ал. 1, т. 2, буква "а"


МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

__________________________________________________________________

(структура, в която заседава комисията)

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

ДОКЛАД

на техническия секретар на Комисията за кариерно развитие
на ...........................................................................

 

ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ГОСПОДА ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА,

ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ: ______________________________________________________________________________________

(наименование на длъжността, номер на военното формирование, гарнизон)

Код на длъжността:

Длъжността е от кариерно поле/кариерна (професионална) област: ................................................................,

и изисква:

1. военно звание:

2. образование:

3. придобита специалност/специализация:

4. образователно-квалификационна степен:

5. научна степен:

6. военна квалификация:

7. курс за длъжността:

8. ниво на чуждоезикова подготовка по STANAG 6001:

9. минимално ниво за достъп до класифицирана информация:

10. други специфични изисквания и забележки:

КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА СА:

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

 

 

_____. _____. 20___ г.                                                      Технически секретар на комисията:

___________________                               _____________________________________________________

        (място)                                                                   (военно звание, подпис, име и фамилия)

 


Приложение № 6 към чл. 19, ал. 1, т. 2, буква "б"



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

__________________________________________________________________

(структура, в която заседава комисията)

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА

между кандидатите по изискванията за заемане на длъжността

1. ВАКАНТНА ДЛЪЖНОСТ:

   

Вакантна длъжност

Код на длъжността

Кариерно поле/кариерна (професионална) област

Образование

Придобита специалност/специализация

Образователно-квалификационна степен

Научна степен

Военна квалификация

Курс за длъжността

Ниво на чуждоезикова подготовка по STANAG 6001

Разрешение/сертификат (НАТО, ЕС) за достъп до класифицирана информация

Други специфични изисквания

Забележки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  2. КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА:

   

Военно
звание, име, презиме,
фамилия,

Заемана длъжност

Код на длъжността

Кариерно поле/кариерна (професионална) област

Образование

Придобита специалност/специализация

Военна квалификация

Придобита допълнителна професионална квалификация

Завършени курсове

Ниво на чуждоезикова подготовка по STANAG 6001

Разрешение/сертификат (НАТО, ЕС) за достъп до класифицирана информация

Заемани предходни длъжности (вкл. мисии и международни длъжности)

Действащи наказания по чл. 244, т. 4, 5 и 6 от ЗОВСРБ

В последно военно звание от:

(дд.мм.гггг)

На длъжност от:

(дд.мм.гггг)

Окончателна оценка на възможностите за кариерно развитие (т. 2 на раздел V от АФ)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____. _____. 20___ г.                                                                                                                                                                                                                                                                         Технически секретар на комисията:

___________________                                                                                                                                                                                                                                                           _____________________________________________________

        (място)                                                                                                                                                                                                                                                                                              (военно звание, подпис, име и фамилия)

 


Приложение № 7 към чл. 19, ал. 1, т. 2, буква "в"



МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

__________________________________________________________________

(структура, в която заседава комисията)

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

ИЗБОРЕН ЛИСТ

за вакантната длъжност

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

(наименование на длъжността, номер на военното формирование, гарнизон)

 

1. КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

Съответствие с изискванията на
вакантната длъжност

Мотиви

(при несъответствие)

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

  2. КАНДИДАТИ, ОТГОВАРЯЩИ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Военно формирование

Избор

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

_____. _____. 20___ г.                                                                                                         Член на комисията:

___________________                                                                        __________________________________________

       (място)                                                                                                  (военно звание, подпис, име и фамилия)

 


Приложение № 8 към чл. 21, ал. 2, т. 3, буква "а"


МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

__________________________________________________________________

(структура, в която заседава комисията)

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ПРОТОКОЛ

от заседание на Комисията за кариерно развитие на военнослужещи със старши офицерски
звания (с младши офицерски звания и офицерски кандидати)

 

ЗА ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

(наименование на длъжността, номер на военното формирование, гарнизон)

 

КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА:

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

 

  1. НЕ БЯХА ДОПУСНАТИ ДО РАЗГЛЕЖДАНЕ КАНДИДАТИТЕ, КОИТО НЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ, КАКТО СЛЕДВА:

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Военно формирование

Не съответства поради ......

1.

 

 

 

2.

 

 

 

 

  2. КАНДИДАТИ, КОИТО СЪОТВЕТСТВАТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ:

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

Брой гласове

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

 

  Комисията предлага:

________________________________________________________________________________________________________________________________________

(звание, име, презиме и фамилия)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

(заемана длъжност, номер на военното формирование и гарнизон)

да бъде назначен на вакантната длъжност:

________________________________________________________________________________________________________________________________________

(наименование на длъжността, номер на военното формирование и гарнизон)

_____. _____. 20___ г.                                                                                Председател на комисията:

___________________                                                               ____________________________________________

       (място)                                                                                          (военно звание, подпис, име и фамилия)

 

Членове на комисията:

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

(военно звание)                                 (подпис)                                           (име и фамилия)

 


Приложение № 9 към чл. 25, ал. 1, т. 3


МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ПРОТОКОЛ

от избора на председател и членове на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната

 

Днес, ____.____.20___ г., в присъствието на определените със заповед на министъра на отбраната № ________/___.___.20___ г. военнослужещи за участие в Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната:

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

Забележка

ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛИ:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

ЗА ЧЛЕНОВЕ:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

 

8.

 

 

 

9.

 

 

 

10.

 

 

 

11.

 

 

 

12.

 

 

 

 

  чрез жребий се определиха председател и 4 членове на комисията, които да участват в заседанието на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната.

В резултат на жребия за участие в комисията бяха определени:

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

Забележка

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

1.

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ:

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

_____. _____. 20___ г.                                                           Директор на дирекция "УЧРО":

___________________                                            __________________________________________

       (място)                                                                     (военно звание, подпис, име и фамилия)

 

ПРИСЪСТВАЛИ:

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

 

(военно звание)                                (подпис)                                             (име и фамилия)

 


Приложение № 10 към чл. 28, ал. 1


МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният (ата): __________________________________________________________________________________________

                                                                                                               (военно звание, име, презиме и фамилия)

В качеството си на: _______________________________________________________________________________ _______________

(позицията, на която е назначен в комисията)

 

ДЕКЛАРИРАМ, че:

1. Няма да разпространявам сведения, факти и лични данни на кандидатите, както и факти и данни за работата на комисията.

2. В случаите по чл. 27 от инструкцията няма да участвам в работата на комисията за тази длъжност.

3. По време на работата в комисията ще спазвам правилата за поведение на военнослужещия от състава на комисиите за избор на военнослужещи за заемане на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната.

 

_____. _____. 20___ г.                                                                                       ДЕКЛАРАТОР:

___________________                                                     __________________________________________

         (място)                                                                             (военно звание, подпис, име и фамилия)

 


Приложение № 11 към чл. 28, ал. 1


МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ПРАВИЛА

за поведение на военнослужещите от състава на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната

 

Чл. 1. С тези правила се установяват нормите за етично поведение на военнослужещия от състава на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната, които да доведат до ефективно и справедливо преназначаване на длъжност и повишаване във военно звание на военнослужещите.

Чл. 2. Военнослужещите от състава на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната са длъжни да изпълняват задълженията си съобразно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, правилника за неговото прилагане и тази инструкция.

Чл. 3. Военнослужещият от състава на комисията е длъжен да изпълнява задълженията си добросъвестно и безпристрастно, вземайки предвид интересите на въоръжените сили и тези на кандидата.

Чл. 4. При оценяване и класиране на кандидатите военнослужещият от състава на комисията не трябва да вреди на никого и трябва да се отнася с уважение към правата, интересите и равнопоставеността на всеки от кандидатите.

Чл. 5. При оценяването и класирането на кандидатите военнослужещият от състава на комисията не трябва да се отнася с предубеденост или да дискриминира кандидата на основата на раса, произход, пол, възраст, лично отношение или на друго основание.

Чл. 6. Военнослужещият от състава на комисията няма право да изнася и разпространява информация за личните данни на кандидатите и за резултатите от работата на комисията.

Чл. 7. Военнослужещият от състава на комисията не може да има личен интерес, който да му влияе и пречи на безпристрастното и обективното оценяване и класиране на кандидатите.

Чл. 8. Личните интереси на военнослужещия от състава на комисията изключват всякакво облагодетелстване от работата в комисията за него или семейството му, близки роднини, приятели или лица, с които е работил.

Чл. 9. В случай на конфликт на интереси с някой от кандидатите военнослужещият от състава на комисията се оттегля от разглеждането на съответната длъжност.

Чл. 10. Военнослужещият от състава на комисията не трябва да позволява да бъде поставян в положение на зависимост от когото и да било. Той също не трябва да оценява и класира кандидатите по начин, допускащ влияние от друг.

Чл. 11. Нарушаването на разпоредбите по тези правила води до отстраняване на военнослужещия от комисията и търсенето на дисциплинарна отговорност.

 


Приложение № 12 към чл. 29, ал. 1, т. 2, буква "а"


МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

 

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ДОКЛАД

на техническия секретар на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, международни организации или в други международни инициативи на територията на страната

 

ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ГОСПОДА ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА,

 

ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ: ____________________________________________________________________________________

                                                                     (наименование на длъжността)

Код на длъжността:

Длъжността изисква:

1. военно звание:

2. образование:

3. придобита специалност/специализация:

4. образователно-квалификационна степен:

5. научна степен:

6. военна квалификация:

7. ниво на чуждоезикова подготовка по STANAG 6001:

8. разрешение/сертификат (НАТО/ЕС) за достъп до КИ:

9. други специфични изисквания и забележки:

КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА СА:

   

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

 

 

_____. _____. 20___ г.                                                                 Технически секретар на комисията:

___________________                                          _____________________________________________________

       (място)                                                                                 (военно звание, подпис, име и фамилия)

 


Приложение № 12а към чл. 29, ал. 1, т. 2, буква "в"


(Ново - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.)


МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

________________________________________________________

(структура, в която заседава комисията)

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ОЦЕНЪЧЕН ЛИСТ

за вакантната длъжност

_____________________________________________________________________________

(наименование на длъжността, наименование на многонационално формирование, международна организация или друга международна инициатива на територията на страната)

1. КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА

 

Военно звание, име,
презиме, фамилия

Заемана длъжност

Съответствие с
изискванията на вакантната длъжност

Мотиви
(при несъответствие)

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

....

 

 

 

 

 

 

2. КАНДИДАТИ, ОТГОВАРЯЩИ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА

 

 

Военно звание, име,
презиме, фамилия

Военно
формирование

Оценка1 по критерий №…

(бр. точки)

Сумарна оценка

(бр. точки)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____.____.20___ г.                                                        ЧЛЕН НА КОМИСИЯТА:

________________                                                   _______________________________________

      (място)                                                                 (военно звание, подпис, име и фамилия)

 

_________________

1 Оценка в брой точки ("1" - "минимално съответства по критерия"; "5" - "максимално надвишава изискванията по критерия").

Приложение № 13 към чл. 30, ал. 1, т. 3, буква "а"


(Изм. - ДВ, бр. 39 от 2020 г., в сила от 28.04.2020 г.)


МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

Рег. № __________/___.___.20___ г.

Екз. единствен

 

ПРОТОКОЛ

от заседание на Комисията за избор на военнослужещи за назначаване на длъжности по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования, в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната

 

ЗА ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ: ______________________________________________________

                          (наименование на длъжността)

КАНДИДАТИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА:

 

 

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

1.

 

 

2.

 

 

...

 

 

 

 

1. НЕ БЯХА ДОПУСНАТИ ДО РАЗГЛЕЖДАНЕ КАНДИДАТИТЕ, КОИТО НЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ, КАКТО СЛЕДВА:

 

 

Военно звание, име, презиме, фамилия

Военно формирование

Не съответства поради ...

1.

 

 

 

...

 

 

 

 

 

2. КОМИСИЯТА КЛАСИРА В НИЗХОДЯЩ РЕД КАНДИДАТИТЕ, КОИТО СЪОТВЕТСТВАТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ВАКАНТНАТА ДЛЪЖНОСТ, КАКТО СЛЕДВА:

 

 

1

Военно звание, име, презиме, фамилия

Заемана длъжност

Сумарна оценка2

(бр. точки)

Сумарна оценка3

(бр. точки)

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

...

 

 

 

 

 

 

____.____.20___ г.                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА:

________________                                      ___________________________________________

       (място)                                                         (военно звание, подпис, име и фамилия)

Членове на комисията:

1.

 

 

 

 

 

...

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

                  (военно звание)                       (подпис)                            (име и фамилия)

 

__________________

1 № - класиране по низходящ ред.

2 Сумарна оценка по чл. 30, ал. 1, т. 2, буква "б".

3 Сумарна оценка по чл. 30, ал. 1, т. 2, буква "в".


Промени настройката на бисквитките