Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 28 от 5.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 66 ОТ 1 АПРИЛ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ПРИДОБИТА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, НЕОБХОДИМИ ЗА ДОСТЪП ИЛИ ЗА УПРАЖНЯВА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 66 ОТ 1 АПРИЛ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ПРИДОБИТА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, НЕОБХОДИМИ ЗА ДОСТЪП ИЛИ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА РЕГУЛИРАНА ПРОФЕСИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДРУГА ДЪРЖАВА ЧЛЕНКА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. (ДВ, БР. 28 ОТ 2011 Г.)

Обн. ДВ. бр.28 от 5 Април 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 се създава т. 3:

"3. гражданство, дата и място на раждане."

2. В ал. 4:

а) точка 1 се отменя;

б) в т. 2 накрая се добавя "при спазване на разпоредбата на ал. 5";

в) в т. 4 накрая се поставя запетая и се добавя "ако заявителят е чужд гражданин".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Когато с документите по ал. 4 се удостоверяват факти и обстоятелства, които са служебно известни на органа по чл. 3, или се отнасят до данни, които са вече създадени, събрани, изменени или заличени от друг административен орган, съответните документи не се прилагат, като те се описват в заявлението по ал. 1 по начин, който да позволява удостоверяването и проверката на съответните факти и обстоятелства по служебен път. Органът извършва служебна проверка за:

1. издадената диплома за завършено образование, дубликат и приложение към нея, доказващи придобитата професионална квалификация на територията на Република България, когато дипломата е издадена от българско висше училище след 1 януари 2012 г.;

2. диплома за средно образование или дубликат, доказващи придобитата професионална квалификация на територията на Република България, издадени след 1 януари 2007 г.;

3. свидетелство за професионална квалификация, издадено от гимназии след 1 юни 2008 г.;

4. промяна на имената на заявител - български гражданин, чрез проверка в Национална база данни "Население", поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Когато е налице обективна невъзможност за удостоверяването и проверката на съответните факти и обстоятелства по служебен път, органът може да поиска информация и/или документи за удостоверяването им от заявителя, който е задължен да ги представи."

4. В ал. 6:

а) точка 1 се изменя така:

"1. копие на официален документ, от който да е видно гражданството, датата и мястото на раждане на заявителя, ако заявителят не е български гражданин;"

б) в т. 5:

аа) след думата "имена" се поставя запетая и се добавя "ако заявителят не е български гражданин";

бб) създава се изречение второ: "министърът на здравеопазването извършва служебна проверка за промяна на имената на заявител - български гражданин, чрез проверка в Национална база данни "Население", поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството;"

в) в т. 7 след думата "удостоверение" се поставя запетая и се добавя "освен ако плащането не е извършено по електронен път".

5. Създава се нова ал. 7:

"(7) Когато е налице обективна невъзможност за удостоверяването и проверката на съответните факти и обстоятелства по ал. 6 по служебен път, министърът на здравеопазването може да поиска информация и/или документи за удостоверяването им от заявителя, който е задължен да ги представи."

6. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и в нея думите "по ал. 5" се заменят с "по ал. 6".

7. Досегашните ал. 8 и 9 стават съответно ал. 9 и 10.

§ 2. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създават изречения второ и трето: "Когато подава заявлението лично, заявителят представя документ за самоличност за сверяване на данните. В случаите, когато заявлението се подава от упълномощено лице, то представя пълномощно от заявителя."

2. В ал. 3 думите "документи за самоличност" се заменят с "документите по т. 1".

§ 3. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, изречение първо думата "молба" се заменя със "заявление".

2. В ал. 2 думата "Молбата" се заменя със "Заявлението".

§ 4. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "молба" се заменя със "заявление".

2. В ал. 2 думата "Молбата" се заменя със "Заявлението".

Промени настройката на бисквитките