Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 28 от 5.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 68 ОТ 2 АПРИЛ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРИДОБИТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И ЗАВЪРШЕНИ ПЕРИОДИ НА ОБУЧЕНИЕ В ЧУЖДЕСТРАННИ ВИСШИ УЧИЛИЩА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 НА МИНИСТЕРС

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 68 ОТ 2 АПРИЛ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРИДОБИТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И ЗАВЪРШЕНИ ПЕРИОДИ НА ОБУЧЕНИЕ В ЧУЖДЕСТРАННИ ВИСШИ УЧИЛИЩА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 69 ОТ 2000 Г.)

Обн. ДВ. бр.28 от 5 Април 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 накрая се добавя "и научни организации".

§ 2. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. Право на признаване на придобито висше образование на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър" и на образователна и научна степен "доктор", както и на завършени периоди на обучение имат български граждани, чужди граждани и чужденци с предоставена международна закрила, които са се обучавали във висши училища и научни организации, създадени и функциониращи по законоустановения ред в страната, в която е придобито висшето образование или са завършени периодите на обучение."

§ 3. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. При признаването на придобито висше образование на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър" и на образователна и научна степен "доктор", както и на завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища и научни организации не се допуска дискриминация на основание на възраст, пол, раса, инвалидност, език, религия, политически или други убеждения, национален, етнически или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имуществено, родословно или друго състояние или на основата на каквото и да е обстоятелство, което не е свързано с образованието, за което се иска признаване."

§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "висше училище" се добавя "на образователно-квалификационна степен "бакалавър" и "магистър".

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Придобита в чужбина степен, съответстваща на образователна и научна степен "доктор", се удостоверява с диплома или с друг аналогичен документ, издаден от образователна или научна институция, призната от компетентен държавен орган за част от системата на светското висше образование и научноизследователската дейност на съответната държава."

§ 5. Заглавието на раздел ІІ се изменя така:

"Раздел II

Признаване на висше образование на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър" и на образователна и научна степен "доктор", придобити в чуждестранни висши училища и научни организации".

§ 6. В чл. 5 думите "Признаването на висше образование, придобито" се заменят с "Признаването на висше образование на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър", придобити".

§ 7. Създава се чл. 5а:

"Чл. 5а. Признаването на придобита в чужбина степен, съответстваща на образователна и научна степен "доктор", е официално писмено потвърждение на стойността на дипломата или на друг аналогичен документ, издаден от образователна или научна институция, призната от компетентен държавен орган за част от системата на светското висше образование и научноизследователската дейност на съответната държава."

§ 8. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. Признаването на висше образование на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър" и на образователна и научна степен "доктор", придобити в чуждестранни висши училища и научни организации, се извършва с цел:

1. достъп до по-нататъшно обучение в системата на висшето образование, до обучение за повишаване на квалификацията и до докторантура;

2. улесняване на достъпа до пазара на труда, до докторантура в научна организация, както и за други цели, когато заявителят има правен интерес."

§ 9. В чл. 7 ал. 1 се изменя така:

"(1) Процедурата по признаване на висше образование на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър" и на образователна и научна степен "доктор", придобити в чуждестранни висши училища и научни организации, се организира от висшето училище в случаите по чл. 6, т. 1 и от министъра на образованието и науката чрез Националния център за информация и документация (НАЦИД) в случаите по чл. 6, т. 2."

§ 10. Член 7а се отменя.

§ 11. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст след думите "висше образование" се добавя "на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър", а след думата "заявление" се поставя запетая и се добавя "в което се посочва гражданство, дата и място на раждане";

б) точка 7 се изменя така:

"7. документ, удостоверяващ промяната в имената на заявителя, ако лицето е чужд гражданин;".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Лицата, желаещи признаване на образователна и научна степен "доктор", придобита в чуждестранни висши училища и научни организации, подават писмено заявление, в което се посочва гражданство, дата и място на раждане, към което прилагат следните документи:

1. оригинал и копие на дипломата за научна степен или на друг аналогичен документ, издаден от образователна или научна институция;

2. дисертацията и автореферата (на хартиен и електронен носител), в случай че присъждането на степента изисква такива;

3. други документи, имащи отношение към признаването, ако притежават такива;

4. документ, удостоверяващ промяната в имената на заявителя, ако лицето е чужд гражданин."

3. В ал. 3:

а) в изречение първо думите "Документите по ал. 1, т. 2 и 5, издадени от висшите училища" се заменят с "Документите по ал. 1, т. 2 и 5 и ал. 2, т. 1 и 3, издадени";

б) в изречение второ след думите "Документите по ал. 1, т. 2 и 5" се добавя "и ал. 2, т. 1 и 3";

в) в изречение трето след думите "по ал. 1, т. 7" се добавя "и ал. 2, т. 4".

4. В ал. 4:

а) след думите "по ал. 1" се добавя "и ал. 2";

б) създава се изречение второ: "При подаване на заявление по ал. 2 на хартиен носител заявителят прилага към него и попълнено заявление на електронен носител."

5. Създават се нови ал. 5 и 6:

"(5) При подаване на заявлението по ал. 1 и 2 лично заявителят представя документ за самоличност за сверяване на данните. В случаите, когато заявлението се подава от упълномощено лице, то представя пълномощно от заявителя.

(6) Удостоверяването на промяна на имената на заявител - български гражданин, се извършва служебно от компетентния орган чрез проверка в Национална база данни "Население", поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството."

6. Създават се ал. 7 - 10:

"(7) Длъжностно лице от компетентния орган по признаване проверява документа по ал. 1, т. 2 и ал. 2, т. 1 в 14-дневен срок след подаването му, като след изтичането на срока заявителят или упълномощеното от него лице може да получи оригиналите на документите.

(8) В случаите на подаване на документите по електронен път към заявлението се прилагат сканирани копия на изискваните документи, подписани с електронен подпис.

(9) Когато е налице обективна невъзможност за удостоверяването и проверката на съответните факти и обстоятелства по служебен път, органът може да поиска информация и/или документи за удостоверяването им от заявителя, който е задължен да ги представи.

(10) Изключения от ал. 3 се допускат за документи на лица, получили международна закрила, като тези документи може да не са легализирани и заверени."

§ 12. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думата "образование" се добавя "на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър".

2. Точка 3 се отменя.

§ 13. В чл. 11, ал. 1 след думата "образование" се добавя "на образователно-квалификационни степени "бакалавър" и "магистър".

§ 14. В чл. 12, ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "както и когато:

1. е представен за признаване документ, който не е диплома или друг аналогичен документ за висше образование и не е издаден при условията на чл. 4, ал. 1;

2. е представена диплома, издадена от чуждестранно висше училище, признато от компетентен държавен орган на съответната държава по местонахождение на висшето училище за част от системата ѝ на светско висше образование, но обучението е проведено в структури на територията на друга държава, които не са открити и не функционират по законоустановения ред;

3. е представен документ, удостоверяващ завършено висше образование, за който след извършване на проверка се установи, че не е издаден от съответното висше училище."

§ 15. Създава се нов чл. 13:

"Чл. 13. Признаването на придобита в чужбина степен, съответстваща на образователната и научна степен "доктор", включва:

1. проверка на статута на висшето училище или научната организация, издала документите по чл. 8, ал. 2;

2. проверка на автентичността на документите по чл. 8, ал. 2;

3. проверка на данните от документите по чл. 8, ал. 2 и установяване на съответствието на придобитата в чужбина степен с образователна и научна степен "доктор";

4. вземане на решение за признаване на образователната и научна степен "доктор", за отказ тя да бъде призната или за прекратяване на процедурата."

§ 16. Създава се чл. 13а:

"Чл. 13а. (1) Признаване на придобита в чужбина степен, съответстваща на образователна и научна степен "доктор", се отказва, когато се установят съществени различия между данните от представените документи и държавните изисквания за придобиване на образователна и научна степен "доктор" в Република България, както и когато:

1. е представен за признаване документ, който не е диплома или друг аналогичен документ за научна степен или не е издаден от образователна или научна институция, призната от компетентен държавен орган за част от системата на висшето образование и научноизследователската дейност в съответната държава;

2. е представен за признаване документ, който е издаден от образователна или научна институция, призната от компетентен държавен орган за част от системата на висшето образование и научноизследователската дейност в съответната държава, но е присъден без защита на дисертационен труд, в случай че присъждането на научната степен изисква такъв, или не съответства на образователна и научна степен "доктор";

3. е представена диплома, издадена от чуждестранно висше училище или научна организация, призната от компетентен държавен орган на съответната държава по местонахождение за част от системата ѝ на висшето образование и научноизследователската дейност, но обучението е проведено или дисертацията е защитена в структури на територията на друга държава, които не са открити и не функционират в съответствие с нейното законодателство в областта на висшето образование и научноизследователската дейност;

4. е представен документ, удостоверяващ научна степен, придобита в чужбина, за който след извършване на проверка се установи, че не е издаден от съответното висше училище или научна организация.

(2) Отказът по ал. 1 се мотивира. В отказа за признаване на висше образование по ал. 1 може да се включи препоръка за възможните мерки, които лицето да предприеме, за да получи признаване на по-късен етап, включително полагане на допълнителни изпити.

(3) Отказът по ал. 1 подлежи на оспорване по реда на Административнопроцесуалния кодекс."

§ 17. В чл. 14, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В изречение първо:

а) думите "по чл. 6, т. 3" се заменят с "по чл. 6, т. 2";

б) след думата "удостоверение" се добавя "по образец, утвърден от изпълнителния директор на НАЦИД".

2. В изречение второ накрая се добавя "и се подписва от изпълнителния директор на НАЦИД или от упълномощено от него длъжностно лице".

§ 18. В чл. 14а, ал. 1 думата "молба" се заменя със "заявление".

§ 19. В чл. 17 се създава ал. 5:

"(5) За целите на информационното подпомагане по ал. 3 в НАЦИД се предоставят копия на документите и данните, изискуеми по чл. 8."

§ 20. Създава се чл. 17а:

"Чл. 17а. (1) Националният център за информация и документация изготвя Информационна карта за придобита образователна степен с цел улесняване достъпа до пазара на труда по искане на чужденци с предоставена международна закрила, които по обективни причини не могат да представят изискуемите документи по чл. 8, ал. 1 и 2.

(2) Издаването на информационната карта по ал. 1 не е еквивалентно на признаване по чл. 5 и 5а.

(3) Информационната карта за придобита образователна степен се издава по образец, утвърден от изпълнителния директор на НАЦИД."

Промени настройката на бисквитките