Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 16.IV

ДОПЪЛНИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ КЪМ МЕМОРАНДУМА ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА ПОДДРЪЖКА И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА CMS ДЕТЕКТОРА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ЯДРЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ (ЦЕРН) - ADDENDUM № 10, ПО

 

ДОПЪЛНИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ КЪМ МЕМОРАНДУМА ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА ПОДДРЪЖКА И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА CMS ДЕТЕКТОРА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ЯДРЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ (ЦЕРН) - ADDENDUM № 10, ПОДПИСАНО НА 28 НОЕМВРИ 2018 Г. В СОФИЯ

(Ратифицирано със закон, приет от 44-то Народно събрание на 22 февруари 2019 г. - ДВ, бр. 20 от 2019 г. В сила от 19 март 2019 г.)

Издадено от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.32 от 16 Април 2019г.

Общи елементи за Фаза II - надстройки на CMS детектора

Като се има предвид, че:

Изграждането на CMS детектора се управлява от Меморандум за разбирателство наред с измененията и допълненията към него, които определят отговорностите на различните участници институции и агенциите, финансиращи изграждането на CMS детектора1 (Меморандум за разбирателство за изграждане).

Поддръжката и експлоатацията на CMS детектора се управляват от Меморандум за разбирателство за поддръжка и експлоатация (M&O MoU)2.

За да може да се възползва напълно от планираното надграждане на LHC (големия адронен ускорител) с висока яркост, Сътрудничеството по проекта CMS (наричано по-нататък "Сътрудничеството") е предложило в документа "Финансов план за усъвършенстване/надграждане на CMS" (CERN-RRB-2013-045) проект за Фаза II на надстройка на CMS детектора, състояща се в модификации и замяна на съществуващи под-детектори, както и нови допълнения към детектора. Този процес ще започне през 2018 г. и се очаква да бъде завършен през 2026 г.

Предложенията за надстройки на под-детектори са прегледани от LHCC (Комитет по експериментите относно LHC) въз основа на техническо предложение за надграждане (CERN-LHCC-2015-010).

Финансирането на проекта "Фаза II на надстройки" е одобрено като обща отговорност на Сътрудничеството. Цялостното разпределение на разходите се основава на принципа на равнопоставеност, определен от пропорционалния дял на докторите на науката - физици автори, подкрепяни от всяка агенция за финансиране.

След одобрението от генералния директор на CERN Фаза II на надстройки на отделните под-детектори ще бъде предмет на допълнения към Меморандума за изграждане, подписан между агенциите за финансиране, допринасящи за тези подобрения, и CERN в качеството на лаборатория домакин.

За проекта "Фаза II на надстройки" Сътрудничеството е създало Общ фонд за покриване на инфраструктурните разходи, които Сътрудничеството се е съгласило да поеме за своя обща сметка.

Договорено е следното:

Член 1: Цел

1.1. Целта на настоящото Допълнително споразумение и Анексите към него е да се определят правилата за управляване на вноските и изпълнението на Общия фонд в съответствие с Меморандума за разбирателство за изграждане заедно с неговите изменения и допълнения.

1.2. Всички Анекси са неразделна част от настоящото Допълнително споразумение.

Член 2: Страните

2.1. Страните по настоящото Допълнително споразумение са всички институти, които са членове на Сътрудничеството (наричани по-долу "институтите"), и техните финансиращи агенции, и CERN като лаборатория домакин. Актуалният списък на институтите е изложен в Анекс 1, а актуалният списък на агенциите по финансирането е указан в Анекс 2.

Член 3: Срок на валидност на Допълнителното споразумение

3.1. Настоящото Допълнително споразумение влиза в сила от датата на неговото подписване и остава валидно до стартирането на HL-LHC след продължително спиране 3.

3.2. Всеки институт и неговата съответна агенция за финансиране, който се присъединява към Сътрудничеството след подписването на настоящото Допълнително споразумение, следва да приеме действащите споразумения и от него ще се очаква да направи подходяща вноска в Общия фонд, както ще бъде определено в съответен Анекс към настоящото Допълнително споразумение.

Член 4: Вноски към Общия фонд

4.1. В Анекс 3 са изброени компонентите на общите позиции заедно с прогнозната им стойност.

4.2. Общият фонд за Фаза II на надстрояване е създаден на ниво от 25'000'000 CHF (двадесет и пет милиона швейцарски франка).

4.3. Вноските в Общия фонд ще се извършват чрез парични плащания по специална сметка в CERN или чрез еквивалентна апортна вноска към изискваните компоненти по съгласие с ръководството на CMS. Този Фонд за Фаза II на надстрояване ще бъде ръководен и управляван от ресурсния мениджър на CMS заедно с техническия координатор на CMS, които ще бъдат консултирани от ръководството на CMS.

4.4. Задълженията на агенциите за финансиране и съответните им институти към Общия фонд на "Фаза II" са следните:

4.4.1. За настоящите членове на Сътрудничеството за CMS Фаза II на надстрояване Общият фонд ще бъде разпределен в съответствие с принципа, определен в Член 9.2 от Меморандума за разбирателство за поддръжка и експлоатация (CERN-RRB-2002-033/2007), в който се посочва, че разпределението е пропорционално на броя на физиците автори - доктори на науките, подкрепяни от всяка агенция за финансиране. Действителното разпределение в процентно изражение съответства на определеното по бюджета за поддръжка и експлоатация (M&O-A) за 2015 г. и е указано в Анекс 4.

4.4.2. От всяка агенция за финансиране и нейните съответни институти, които не са включени в списъка, изложен в Анекс 4 (поради това, че не са включени в разпределението на бюджета за поддръжка и експлоатация към момента на съставяне на списъка през м. септември 2015 г. с оглед присъединяването им към Сътрудничеството след тази дата), също се очаква да направи парична вноска в Общия фонд. Този принос най-малкото би трябвало да бъде на ниво, съответстващо на най-ниската вноска в Общия фонд на всеки настоящ член на Сътрудничеството за CMS, което съответства на приблизително 36 000 CHF (тридесет и шест хиляди швейцарски франка). Действителното ниво на такъв принос би трябвало да се договори поотделно с всяка нова агенция за финансиране с оглед спазването на принципа, определен в Член 4.4.1 (т.е. установяване на ниво на принос, съответстващо на предвидения брой поддържани физици автори - доктори на науките).

4.5. Тъй като по-голямата част от финансовите ангажименти към Общия фонд са за периода 2018 - 2026 г., пълните плащания, дължими за Фаза II на надстройване в Общия фонд, трябва да бъдат направени през този период.

4.6. Плащанията в Общия фонд могат да се извършват на една вноска при стартирането на Проекта на Фаза II или да бъдат направени в по-дълъг период, според договореното между ръководството на CMS и съответната агенция за финансиране, с акцент върху полагането на всички усилия за събиране на вноските на ранен етап от Проекта за Фаза II на надстройка.

4.7. Всички разходи от Общия фонд за Фаза II на надстройване ще бъдат докладвани пред Съветите по ревизиране на ресурсите (RRB).


Европейската организация за ядрени изследвания (CERN)

и

Министерството на образованието и науката, София, България,


заявяват, че са съгласни с настоящото Допълнително споразумение към Меморандума за разбирателство за Сътрудничество в изграждането на CMS детектора.


1 Меморандум за разбирателство за сътрудничество в изграждането на CMS детектора RRB CMS-D 98-31.

2 Меморандум за разбирателство за поддръжка и експлоатация в изграждането на CMS детектора CERN-RRB-2002-033/2007.


АНЕКС 1: Списък на институти и лица за контакт


Армения

AR1

Ереванския физически институт

Сируниан, Албърт

Австрия

AT1

Институт по физика на високите енергии

Драгичевич, Марко

Беларус

BY1

Беларуски държавен университет

 

Суарес Гонсалес,

Хуан

 

BY2

Институт по ядрени изследвания

 

BY4

Изследователски институт по приложни физични изследвания

Белгия

BE1

Льовенски католически университет

Леметр, Винсент

 

BE2

Монски университет

Доби, Евелин

 

BE3

Брюкселски свободен университет

Ванлаер, Паскал

 

BE4

Антверпенски университет

Ван Мишелен, Пиер

 

BE5

Брюкселски свободен университет

Д‘ондт, Жоржен

 

BE6

Гентски университет

Тига, Мишел

Бразилия

BR1

Държавен университет Рио де Жанейро

Санторо, Алберто

 

BR2

Бразилски център за физични изследвания

Алвес, Гилван

 

BR3

Държавен университет Сан-Пауло (a), Държавен университет ABC (b)

Новаес, Серхио

България

BG1

Институт по ядрени изследвания и ядрена енергетика

Султанов, Георги

 

BG2

Софийски университет

Литов, Леандър

CERN/ЦЕРН

CERN

Европейска организация за ядрени изследвания, Женева, Щвейцария

Кампореси, Тициано

Китай

CN1

Физичен институт по високите енергии

Шен, Хешенг

 

CN2

Китайски научно-технически университет

Джанг, Зи-пинг

 

CN3

Държавна ключова лаборатория по ядрена физика и технологии, Пекински университет

Мао, Яюн

 

CN4

Бейхански университет

Шенгпинг, Шен

 

CN5

Университет Цинхуа

Уанг, Ии

 

CN6

Университет Сун Ят-сен

Ю, Женгин

Колумбия

CO1

Андски университет

Авила, Карлос

Хърватска

CR1

Сплитски университет, ФЕСБ

Пуляк, Ивика

 

CR2

Сплитски университет, Научен факултет

Ковач, Марко

 

CR3

Институт Руджер Бошкович

Бриглиевич, Вуко

Кипър

CY1

Кипърски университет

Рацис, Панос

Чехия

CZ1

Карлов университет, Прага

Фингер, Мирослав

Еквадор

EC1

Национално политехническо училище

АялаЕди

 

EC2

Университет Сан Франциско де Куито

Карера Жарин, Едгар

Египет

EG1

Академия за научни изследвания и технологии, Арабска република Египет, Египетска мрежа за високите енергии

Халил, Шаабан

Естония

EE1

Национален институт по физико-химия и биофизика

Райдал, Марти

Финландия

F FI1

Департамент по физика, Хелзинкски университет

Вутиленен, Микко

 

FI2

Хелзинкски физичен институт

 

FI7

Техничен университет Лапеенранта

Туува, Тууре

Франция

FR1

Лаборатория "Леприцин-Рингенет", Политехническа школа, CNRS-IN2P3, Университет Париж-Сакле

Сироа, Ив

 

FR3

IRFU, CEA, Университет Париж-Сакле, Гиф-сюр-Ивет

Безанкон, Марк

 

FR4

Мултидисциплинарен институт Хубер Кюрие, Страсбургския университет, Университет Горен Елзас, CNRS/IN2P3

Блох, Даниел

 

FR5

Лионски университет, Университет Клод Бернанр Лион 1, CNRS-IN2P3, Лионски институт по ядрена физика

Шиерици, Роберто

 

FR6

Институт за ядрена физика и елементарни частици,

CNRS/IN2P3

Гадра, Себастиен

Грузия

GE1

Тбилиски държавен университет

Цамаледце, Звиади

 

GE2

Грузински технически университет

Германия

DE2

Институт по експериментална ядрена физика

Мюлер, Томас

 

DE3

RWTH Аахенски университет, I. Физически институт B

Фелд, Лутс

 

DE4

RWTH Аахенски университет, III. Физически институт A

Хебекер, Томас

 

DE5

RWTH Аахенски университет, III. Физически институт B

Стахл, Ахим

 

DE6

Хамбургски университет

Шлепер, Питър

 

DE7

Немски електронен ускорител на частици

Касеман, Матиас

Гърция

GR1

Институт по ядрена физика и физика на частиците, NCSR Demokritos

Лукас, Деметриос

 

GR2

Националния Каподистрен университет в Атина

Сфикас, Параскевас

 

GR3

Янински университет

Фунтас, Константинос

 

GR4

Национален технически университет в Атина

Циполитис, Йоргос

Унгария

HU1

Изследователски център по физика в Унигър

Сиклер, Ференц

 

HU2

Дебреценски университет

Ювари, Балац

 

HU3

Институт по ядрени изследвания ATOMKI

Молнар, Йозеф

 

HU4

Група MTA-ELTE от лаборатория за частици и ядрена физика на университета "Еотвос Лоран"

Пацтор, Габриела

Индия

IN1

Център за атомни изследвания в Бхаба

Пант, Лалит Мохан

 

IN2

Университет Пенджаб

Синг, Ясбир

 

IN3

Tata Институт по фундаментални изследвания-А

Азиз, Тарик

 

IN5

Делхийски университет

Раням, Кирти

 

IN6

Институт по ядрена физика, Саха

Саркар, Субир

 

IN7

Национален институт по научно образование и изследване

Свейн, Саняр Кумар

 

IN8

Индийски научен институт

Комарагири,

Ютсна Рани

 

IN9

Tata Институт по фундаментални изследвания-В

Мазумдар, Каяри

 

IN10

Индийски технологичен институт Мадрас

Бехера, Прафула Кумар

 

IN11

Индийски институт за научни изследвания и обучение

Шарма, Сеема

Иран

IR1

Институт по изследване на фундаменталните науки (IPM), Школа по физика на частици и ускорители

Наяфабади, Мойтаба

Ирландия

IE1

Университетски колеж Дъблин

Груневалд, Мартин

Италия

IT01

Секция INFN в Бари (a); Университет Бари (b); Политехнически университет в Бари (c)

Ми, Салваторе

 

IT02

Секция INFN в Болоня (a); Университет Болоня (b)

Фабри, Фабрицио

 

IT03

Секция INFN в Катания (a); Университет Каталия (b)

Трикоми, Алесия

 

IT04

Секция INFN във Флоренция (a); Университет Флоренция (b)

Паолети, Симон

 

IT05

Секция INFN в Геноа (a); Университет Геноа (b)

Робути, Енрико

 

IT06

Секция INFN в Падуа (a); Университет Падуа (b); Университет Тренто (c)

Симонето, Франко

 

IT07

Секция INFN в Павия (a); Университет Павия (b)

Салвини, Паула

 

IT08

Секция INFN в Перуджа (a); Университет Перуджа (b)

Фано, Ливио

 

IT09

Секция INFN в Пиза (a); Университет Пиза (b); Висша нормална школа в Пиза (c)

Баглиеси, Джузепе

 

IT10

Секция INFN в Рим (a); Римски университет (b)

Дел Ре, Даниеле

 

IT11

Секция INFN в Торино (a); Университет Торино (b); Университет Пиемонте Ориентале (Новара) (c)

Солано, Ада

 

IT12

Секция INFN в Милано-Бикока (a); Университет Милано-Бикока (b)

Табарели де Фатис, Tommaso

 

IT13

Секция INFN в Неапол (a); Университет Неапол "Федерико II" (b); Университет Базиликата (Потенца) (c); Университет Г. Макрони (Рим) (d) (a); Universita di Napoli "Federico II" (b); Universita della Basilicata (Potenza) (c); Universita G. Marconi (Roma) (d)

Листа, Лука

 

IT14

Секция INFN в Триест(a); Университет Триест (b)

Дела Рика, Джузепе

 

IT15

Национална лаборатория на INFN във Фраскати

Бенуси, Луиджи

Корея

KR01

Национален университет Чоннам, Институт за Вселената и елементарните частици

Моон, Донг Хо

 

KR06

Корейски университет

Парк, Сунг Кеун

 

KR07

Национален университет Чонбук

Ким, ТаеДжонг

 

KR11

Национален университет Кунгуок

Сон, Донг-Чул

 

KR12

Сеулски национален университет

Янг, Юнки

 

KR13

Университет Сонгюнгван

Чой, Янг-Il

 

KR15

Сеулски университет

Парк, Инки

 

KR16

Университет Ханянг

Ким, Тае Джонг

 

KR17

Университет Сейонг

Ким, Хюнсоо

 Латвия

LV01

Технически институт Рига

Томс, Торимс

 

LV02

Латвийски университет

Кашчейевс, Вячеславс

Литва

LT01

Университет Вилнюс

Бернотас, Андриус

 

LT02

Литовска академия на науките

Малайзия

MA1

Малайзийски университет

Ван Абдулах, Ван Ахмад Таюдин

Мексико

MX1

Център за изследвания и напреднало обучение на IPN

Кастила, Валдес Хериберо

 

MX2

Ибероамерикански университет

Карило, Салвадор

 

MX3

Автономен университет Пуебла

Салазар Ибаргуен, Умберто

 

MX4

Автономен университет в Сан Луис Потоси

Морелос Пинеда, Антонио

Черна гора

MO1

Черногорски университет

Райсевич, Наташа

Нова Зеландия

NZ1

Оукландски университет

Крофчек, Дейвид

 

NZ2

Кентърбърийски университет

Бътлър, Филип

Пакистан

PK1

Национален център по физика, Университет Куаид-ай-Азам

Хурани, Хафеез. Р

Полша

PL1

Институт по експериментална физика, Физичен факултет, Варшавски университет

Кроколивски, Ян

 

PL3

Национален център за ядрени изследвания

Горски, Мациеж

Португалия

PT1

Лаборатория по експериментална физика на частиците

Варела, Хоао

Русия

JINR

Обединен институт по ядрени изследвания

Голутвин, Игор

 

RU1

Държавен изследователски център на Руската федерация, Институт по физика на високата енергетика

Тюрин, Николай

 

RU2

Институт по ядрени изследвания

Матвеев, Виктор

 

RU3

Институт по теоретична и експериментална физика

Гаврилов, Владимир

 

RU4

Институт по ядрена физика Скобелцин, Московски държавен университет "Ломоносов"

Боос, Едуард

 

RU5

Физически институт Лебедев

Дремин, Игор

 

RU6

Петербургски институт по ядрена физика

Воробев, Алексей

 

RU7

Национален изследователски ядрен университет, Московски инженерно-физически институт (МИФИ)

Данилов, Михаил

 

RU8

Московски институт по физика и технология

Аушев, Тагир

 

RU9

Новосибирски държавен университет

Сковпен, Юри

 

RU10

Национален политехнически университет Томск

Байдали, Сергей

Сърбия

SE1

Белградски университет, Физически факултет и Институт за ядрени науки "Винча"

Адцис, Петър

Испания

SP1

Център за изследвания в областта на енергията, околната среда и технологиите (CIEMAT)

Алкараз Маестре, Хуан

 

SP2

Мадридски автономен университет

Де Трокониз, Хорхе

 

SP3

Университет Овиедо

Куевас Маестро,

Хавиер

 

SP4

Институт по физика Кантабрия (IFCA), Университет Кантабрия

Мартинез Риверо, Келсо

Шри Ланка

LК01

Университет Рухуна

Уелатантри, Дармаратна

 

LK02

Университет Коломбо

Сонадара, Упул Ж.

Швейцария

SW1

Институт по физика на елементарните частици, ETH Цюрих

Дисертори, Гюнтер

 

SW2

Институт "Пол Шерър"

Котлински, Данек

 

SW3

Цюрихски университет

Канели, Флоренция

Тайпе

TA1

Национален централен университет

Куо, Чиа-Минг

 

TA2

Национален тайвански университет

Хоу, Джорд Вей-Шу

Тайланд

TH1

Университет Чулалонгкорн

Асавапибхоп, Бурин

Турция

TR1

Университет Чукурова

Думаноглу, Иса

 

TR2

Близкоизточен технически университет, Физичен департамент

Зеурек, Мехмет

 

TR3

Босфорски университет, Физичен департамент

Гюлмез, Ерхан

 

TR4

Истанбулски технически университет

 

Цанкоцак, Керем

Украйна

UR2

Държавен изследователски център на Руската федерация, Институт за физика на високите енергии

Левчук, Леонид

 

UR3

Харковски национален университет

Левчук, Леонид

 

UR4

Институт за сцинтилационни материали на Националната академия на науките на Украйна

Грунов, Борис

Великобритания

UK1

Университет Брунел

Хобсън, Питър

 

UK2

Империал колидж, Лондонски университет

Дейвис, Гавин

 

UK3

Лаборатория Ръдърфорд Епълтън

Шепърд-Темистоклиус

Claire

 

UK4

Университет Бристол

Голдщайн, Джоел

САЩ

US02

Бостънски университет

Ролф, Джеймс

 

US03

Калифорнийски университет, Дейвис

Конуей, Джон

 

US04

Калифорнийски университет, Лос Анджелис

Хенсън, Робърт

 

US05

Калифорнийски университет, Ривърсайд

Хенсън, Гейл

 

US06

Калифорнийски университет, Сан Диего

Брансън, Джеймс Г.

 

US07

Калифорнийски технологичен институт

Нюман, Харви Б.

 

US08

Университет "Карнеги Мелън"

Паулини, Манфред

 

US09

Ферфийлдски университет

Уин, Дейв

 

US10

Националната ускорителна лаборатория "Енрико Ферми"

Бъркет, Кевин

 

US11

Флоридски университет

Митселмакер, Гуенак

 

US12

Флоридски държавен университет

Проспър, Харисън

 

US14

Илинойски университет, Чикаго (UIC)

Гербер, Сесилия Елена

 

US16

Айовски университет

Онел, Яшар

 

US17

Университет "Джон Хопкинс"

Шварц, Морис

 

US18

Национална лаборатория "Лорънс Ливърмор"

Райт, Дъглас

 

US20

Мерилендски университет

Скуя, Андрис

 

US21

Масачузетски технологичен институт

Паус, Кристофър

 

US22

Минесотски университет

Русак, Роджър

 

US23

Мисисипски университет

Кремалди, Лушън Marcus

 

US24

Университет Небраска-Линкълн

Сноу, Грегъри Р.

 

US25

Североизточен университет

Берберис, Емануела

 

US26

Северозападен университет

Веласко, Майда

 

US27

Университет Нотр-дам

Джесъп, Колин

 

US28

Охайо държавен университет

Дъркин, Лойд Стенли

 

US29

Принстънски университет

Олсън, Джеймс

 

US30

Университет Пердю

Нюмайстър, Норбърт

 

US31

Университет Райс

Падли, Браян Пол

 

US32

Университет Рочестър

Демина, Реджина

 

US33

Държавен университет "Рутгерс", Ню Джърси

Герщайн, Юри

 

US35

Тексаски технологичен университет

Акчурин, Нурал

 

US37

Уисконсински университет Мадисън

Смит, УеслиХ.

 

US38

Канзаски държавен университет

Маравин, Юрий

 

US39

Канзаски университет

Бийн, Алис

 

US40

Калифорнийски университет, Санта Барбара

Инкандела, Джо

 

US41

Техничен институт Флорида

Баарманд, Марк M.

 

US42

Интернационален университет Флорида

Марковиц, Пийт

 

US45

Университет "Корнел"

Александър,

Джеймс

 

US46

Университет "Браун"

Нарейн, Минакши

 

US47

Университет Вандербилт

Джонс, Уиуард

 

US48

Колорадски университет в Болдър

Кумалат, Джон Пери

 

US49

Университет Пуерто-Рико

Малик, Судхир

 

US50

Северозападен университет Пердю

Парашар, Неети

 

US51

Рокфелеров университет

Месропиан, Кристина

 

US52

Нюйоркски държавен университет, Бъфало

Карчилава, Авто

 

US53

Тексаски университет A&M

Сафонов, Алексей

 

US54

Вирджински университет

Cox, Bradley

 

US55

Държавен университет Уейн

Карчин, Пол Едмънд

 

US56

Университет Тенеси

Спаниер, Стефан

 

US58

Алабамски университет

Хендерсън, Конър

 

US59

Бейлърски университет

Хатакеяма, Кенечи

 

US60

Католически университет на Америка

Домингес, Aaron

Узбекистан

UZ1

Институт по ядрена физика на Узбекистанската научна академия

Юлдашев, Бекзас С.


АНЕКС 2: Списък на финансиращи агенции и представители


Австрия

Федерално министерство на науката, научните изследвания и икономиката

Д. Веселка

Белгия

Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO)

Х. Вилемс

Fonds de la Recherche Scientifique (F.R.S.-FNRS)

В. Хлллоин

Бразилия

Rede Nacional de Fisica de Altas Energias (RENAFAE)

И. Бедиага

Fondacao de Amparo a Perquisa do Estado de Sao Paulo (FAPESP)

Ц.Х. де Брито Круз

България

Министерство на образованието и науката

К.Вълчев

ЦЕРН/CERN

Европейска организация за ядрени изследвания

Е.Елсен

Китай

Национална фондация за естествени науки (NSFC)

YИ. Зханг

Колумбия

Colciencias

П. Патино

Хърватска

Министерство на науката, образованието и спорта

Б. Дивяк

Кипър

Министерство на образованието и културата

В. Тсакалос

Еквадор

Secretaría de Educación Superior, Ciencia, Tecnología e Innovación (SENESCYT)

X. M. Понсе Леон

Египет

Академия за научни изследвания и технологии - египетска мрежа за физика на високите енергии

(ASRT-ENHEP)

M. M. Сакр

Естония

Национален институт за химия, физика и биофизика (NICPB)

M. Кадастик

Финландия

Хелзинкски физически институт (HIP)

P. Eерола

Франция-CEA

Commissariat à l'Energie Atomique (CEA)

A.И.Етиенвре

Франция-IN2P3

Institut National de Physique Nucléaire et de Physique des Particules (CNRS- IN2P3)

Р. Пайн,

П. Фердиер

Германия-BMBF

Bundesministerium für Bildung und Forschung

В. Диез

Германия-Хелмхолц

Асоциация "Хелмхолц"

М. Флайшер

Гърция

Генерален секретариат за научни изследвания и технологии

П. Киприаниду

Унгария

Национална служба за научни изследвания и технологии (NKTH)

Дж. Палинкас

Индия

Департамент за атомна енергия (DAE)

С. Базу

Департамент за наука и технологии (DST)

А. Шарма

Иран

Институт за елементарни частици и ускорители, Институт за научни изследвания в областта на фундаменталните науки (IPM)

М. Алисахахиха

Ирландия

Дъблински университетски колеж (UCD)

M. Грюневалд

Италия

Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (INFN)

Ф. Феррони

Корея

Министерство на науката, ИКТ и планирането (MSIP)

М. Ким

Национална фондация за научни изследвания (NRSF)

К. В. Лий

Латвия

Министерство на образованието и науката

К. Садуркис

Литва

Министерство на образованието и науката

Дж. Петраускиене

Малайзия

Малайзийски университет

М. Амин Бин Ялалудин

Мексико

CONACYT

Дж. Парга

Черна гора

Министерство на науката

С. Дамянович

Нова Зеландия

Университетът на Кентърбъри

И. Райт

Оукландски университет

Дж. Хардинг

Пакистан

Комитет за атомна енергия на Пакистан

М. Наеем

Полша

Министерство на науката и висшето образование

Д. Древняк

Португалия

Fundação para a Ciência e a Tecnologia

П. Ферао

RDMS-DMS

Съвместен Институт за ядрени изследвания (JINR)

В. Матвеев

RDMS-Русия

Министерство на образованието и науката на Руската Федерация

О. Василиева

Сърбия

Министерство на образованието, науката и технологичното развитие

В. Попович

Испания

Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación, Programa de Física de Partículas

М. Мартинес

Перес

Шри Ланка

Министерство на науката, технологиите и научните изследвания

U.R.Senevirathne

Швейцария

Rat der Eidgenössischen Technischen Hochschulen

К. Балтеншпергер

ETH Zürich

Д. Гюнтер

Цюрихски университет

М. Шепман

Институт "Паул Шерер" (PSI)

K. Кирш

Тайпе

Министерство на науката и технологиите

Г.В.С. Ху

Тайланд

Университетът на Чулалонгкорн (CU)

Б. Еуа - арпорн

Турция

Орган за атомна енергия на Турция (TAEK)

З. Демикан

Великобритания

Съвет за наука и технологии (STFC)

A. Медланд

САЩ - DOE

Министерство на енергетиката на САЩ (DOE)

С. Ролли

САЩ - NSF

Национална фондация за наука (NSF)

М.В. Колс


АНЕКС 3: Компоненти на общите позиции


Прогнозна стойност Реф. №

Доставки/резултати

Прогнозна обща стойност (хил. шв. фр.)

9.1.1.

Контрол и безопасност

310

9.1.2.

Тиристор на механизъм на свободен ход (свободно колело)

634

9.1.3.

Криогенност и вакуум

290

9.1.4.

Система за захранване

171

9.1.5.

Охладителна система

56

9.1.6.

Дизайн, симулация и измервания

210

9.1.

Магнитна енергия и криогенетика (нискотемпературна техника)

1 671

9.2.1.

Фланци (Al + биметални)

100

9.2.2.

Материал за допълнение към вакуумната камера

-

9.2.3.

Централна камера Be

-

9.2.4.

Ръкави

44

9.2.5.

Машинна обработка

-

9.2.6.

Заваряване/фабрична изработка

-

9.2.7.

Модулни клетки на йонната помпа

50

9.2.8.

Покритие с NEG

-

9.2.9.

Йонни помпи, измервателни и спомагателни устройства

100

9.2.10.

Подпорни колони/паяк

50

9.2.11.

Специфична подкрепа за човешки ресурси

155

9.2.

Лъчева тръба

499

9.3.1.

Структурни модификации

55

9.3.2.

Допълнително екраниране/защита

80

9.3.3.

UXC кран 2

370

9.3.4.

Системи за достъп

612

9.3.5.

Брой стаи и стелажи/шкафове

200

9.3.6.

ОВК и общи части

120

9.3.

Подземна инфраструктура

1 437

9.4.1.

Детектор за първично захранване и UPS

900

9.4.2.

Газов детектор

330

9.4.3.

Сух газ

500

9.4.4.

Кабелни линии

60

9.4.

Обслужване на детектори

1 790

9.5.1.

Отвор на магнитопровода (тройник)

-

9.5.2.

TX 54

-

9.5.3.

Капак на надшахтната площадка и платформи

-

9.5.

Системи за отваряне/затваряне

-

9.6.1.

Отстраняване/смяна на част YE, включително оборудване

2 840

9.6.2.

Други потребителски инструменти за достъп/инсталиране

-

9.6.

Оборудване за тежки инсталации

2 840

9.7.1.

Изпитания на Beam, Rad, Cos

200

9.7.2.

904 Електрическа интеграция/съоръжение за изпитване

124

9.7.

Изпитателни съоръжения

324

9.8.1.

Сглобяване и поддръжка SXA5

1 701

9.8.2.

Офиси Bat 3593

60

9.8.3.

Разширение на (суперкомпютър) OSC в SX5

300

9.8.4.

Разширяване на контролната стая на SCX

300

9.8.5.

Твърди подложки за P5 и временни сгради

315

9.8.6.

Бъдеща UPS

-

9.8.7.

Платена от CMS подкрепа за проекта на лабораторията домакин (EAM)

700

9.8.8.

904 ремонт на HGC

-

9.8.

Повърхностни съоръжения

3 376

9.9.1.

DSS и други системи детектори за безопасност

340

9.9.2.

Инструменти за безопасност на гредите

224

9.9.3.

Камери, сензори, дистанционно наблюдение и дистанционно управление

60

9.9.4.

Обучение на ALARA (включително модели в пълен размер)

120

9.9.5.

Защита на персонала на RP (bp/bulkhd)

93

9.9.6.

Управление на радиационната защита

220

9.9.7.

Симулации на радиация

480

9.9.8.

Изключване от експлоатация и демонтаж

180

9.9.

Системи за безопасност и радиационна защита (специфично за CMS)

1 717

9.10.1.

Инженер/техническа поддръжка

492

9.10.2.

904 и други легла за изпитвания

180

9.10.3.

Окабеляване (ком.)

128

9.10.

Интеграция на електрониката за надстрояване

800

9.11.1.

Проектиращ екип/изготвящ черновите

2 000

9.11.2.

Интеграционен център (съоръжения за посетители)

96

9.11.3.

Разходи за посетители

400

9.11.

Инженерна интеграция за надстройване

2 496

9.12.1.

Транспорт/такелаж

700

9.12.2.

Проучване

160

9.12.3.

Външни договори

640

9.12.4.

Блок за подпомагане на полето

1 600

9.12.

Подкрепа за договори

3 100

9.13.1.

Услуги на YBO

1 500

9.13.2.

Услуги YE1 (и двете)

1 550

9.13.3.

Централна техническа поддръжка

1900

9.13.

Инсталиране Общи задачи

4 950

 

Общо източници на финансиране

25 000


АНЕКС 4: Разпределение на Общия фонд за Фаза II на надстройване


Институт/фин. агенция

Д-ри на науките, брой

Д-ри на науките, %

Австрия

18

1.3 %

Белгия - FNRS

27

2.0 %

Белгия - FWO

23

1.7 %

Бразилия

28

2.0 %

България

10

0.7 %

CERN/ЦЕРН

73

5.3 %

Китай

14

1.0 %

Колумбия

4

0.3 %

Хърватия

8

0.6 %

Кипър

7

0.5 %

Египет

3

0.2 %

Естония

3

0.2 %

Финландия

13

0.9 %

Франция - CEA

17

1.2 %

Франция - IN2P3

51

3.7 %

Германия BMBF

66

4.8 %

Германия - DESY

35

2.5 %

Гърция

18

1.3 %

Унгария

10

0.7 %

Индия

33

2.4 %

Иран

8

0.6 %

Ирландия

2

0.1 %

Италия

166

12.0 %

Корея

31

2.2 %

Литва

2

0.1 %

Малайзия

5

0.4 %

Мексико

11

0.8 %

Нова Зеландия

2

0.1 %

Пакистан

2

0.1 %

Полша

15

1.1 %

Португалия

6

0.4 %

RDMS - DMS

24

1.7 %

RDMS - Русия

60

4.3 %

Сърбия

3

0.2 %

Испания

43

3.1 %

Швейцария - ETHZ

21

1.5 %

Швейцария - PSI

7

0.5 %

Швейцария - UNIV

11

0.8 %

Тайпе

15

1.1 %

Тайланд

3

0.2 %

Турция

12

0.9 %

Великобритания

57

4.1 %

САЩ - DOE

300

21.7 %

САЩ - DOE - NP

29

2.1 %

САЩ - NSF

76

5.5 %

САЩ - Други

8

0.6 %

Общ краен сбор

1380

100 %


АНЕКС 5: Обобщение на основните категории по общите позиции


9.1. Магнитна енергия и криогеника

С перспективата, че работите ще продължат поне още 20 години, със същите изисквания за изпълнение, се налагат няколко изменения, за да се гарантира надеждността на магнитната система, с конкретната цел да се избегне сериозно прекъсване и минимизиране на циклите "включване-изключване" на магнита. Основният фокус на Фаза II е добавянето на охладен тиристор на свободното колело, което гарантира работата на магнита, предпазвайки го при краткосрочни неизправности на преобразувателя на мощността и системата за управление, необходими за включване на резервиращите хелиеви компресори (инсталирани във Фаза I на надграждане), без да се налага спиране на криогенната инсталация.

9.2. Лъчева тръба

Съществуващата лъчева тръба трябва да бъде изцяло подменена в LS2 при подготовката на Фаза II на надграждане. Подмяната на всички части от неръждаема стомана ще намали активирането и дозата на облъчване на персонала в началото на LS3. Централната берилиева секция също трябва да бъде подменена, за да бъде съвместима с геометрията на Фаза II на Системата за проследяване (Tracking system). В резултат на тези промени и очакваното изпълнение на Големия адронен ускорител (LHC) се налагат също така различни промени във вакуумната система, поддържащите структури и защитните обшивки съгласно различните сценарии на експлоатация и поддръжка.

9.3 Подземна инфраструктура

Необходими са структурни изменения на подземните пространства за разполагане на обслужващите и отчитащите елементи (например охлаждащи инсталации, стелажи) за подсистемите от Фаза II. Един втори кран в експерименталното пространство ще позволи едновременна работа в двата края на детектора, което е необходимо за изпълнение на графиците за надстройка по време на дългите прекъсвания на Големия адронен ускорител (LHC) LS2 и LS3. Едновременен достъп по потока до много области на детектора за изпълнение на работите по надграждането се осигурява от различни устройства за достъп (платформи, асансьори и скелета).

9.4. Обслужване на детектора

В сравнение със съществуващите системи детекторите от Фаза II изискват увеличение на подаваната електроенергия и като цяло работят при по-ниски температури. Стратегията на тяхното охлаждане включва промяна в парадигмата, с премахване на флуоровъглеродите и водата със стайна температура. Вместо това се въвеждат голямомащабни системи с изпарение на CO2 и зависимост от вода, охладена под точката на оросяване на помещаващото пространство. Необходимо е да бъдат направени съществени промени в първичното захранване с електроенергия и подаваното охлаждане, както и в разпределението на захранването за експеримента.

9.5. Системи за отваряне/затваряне

Ефективната логистика за отваряне и затваряне на експеримента (придвижване на обекти с тегло 300 t - 1500 t) е ключова предпоставка при планирането на LS2 и LS3. Съществуващата система, базирана на кабели и кабелни жакове, ще бъде заменена с хидравлична система, включваща синхронизирани телескопични жакове, изработени по поръчка. Това би трябвало да доведе до по-бързи, по-точни промени в логистичната конфигурация, която би трябвало да може да се оперира от по-малък екип техници специалисти по тежка механика. По подобен начин системите за отваряне и затваряне на тежките врати на защитната обшивка и 2000-тонните капаци над шахтите ще бъдат заменени с по-модерни и прецизни системи за намаляване на времето за достъп при краткосрочни спирания.

9.6. Оборудване за тежки инсталации

Концепцията за Фаза II, Логистично надграждане на детектора, е в съответствие с дългогодишната философия на CMS за предварително сглобяване и тестване на големите елементи на детектора в наземните лаборатории P5 и след това, с помощта на нови технически прийоми за повдигане и прехвърляне, за прехвърлянето им в подземните експериментални пространства. Необходимите техники за вдигане и спускане на тежки елементи и задачите във връзка с тях естествено са част от общия проект. При Фаза II основното предизвикателство е замяната на двата 250-тонни крайни капака. Съществуващите блокове ще бъдат разделени върху транспортни платформи с балансьори като единични части, които ще бъдат съответно транспортирани под шахти PX56 и PM54, повдигнати до повърхността и през покривите на съответните надшахтни сгради с платформи, като за целта ще бъде използван мобилен тежкотоварен кран. Частите ще бъдат оставени на съхранение за извеждането им от експлоатация и евентуален демонтаж. Чрез същия процес в обратен ред ще бъдат монтирани крайните капаци за Фаза II, които ще бъдат сглобени в наземната сграда върху специални накланящи се маси, които представляват част от тежкото оборудване.

9.7. Устройства за изпитване

За да се подготвят детекторите от Фаза II за работа, от основно значение са подходящо адаптираните съоръжения, използващи лъчи, съоръженията за облъчване или космически лъчи. По същия начин жизненоважни са изпитателните легла за реалистични електронни симулации, които дублират в Prevessin Hall 904 работната среда на CMS, без да влияят на провеждащия се експеримент.

9.8. Наземни съоръжения

Почти всички проекти за Фаза II на надграждане, с изключение на системата за проследяване (the Tracker) (но включително пиксела), разчитат на нови съоръжения за монтаж и изпитания, които ще бъдат инсталирани на площадка P5 на LHC. Тези лаборатории се предоставят в съществуващата (и вече частично оборудвана) монтажна сграда SX5, като са целта ще бъдат преместени работилници, сервизни зони за поддръжка, складове за кабелни материали и складове за инструменти в нова съседна сграда SXA5. Освен това ще бъдат предоставени значителни по площ сгради за временно съхранение по време на дългите прекъсвания на LHC (LS2, LS3). За SXA5 CERN осигуряват изграждането на корпус, а Общият фонд на CMS поема всички специфични вътрешни фитинги и услуги.

9.9. Системи за безопасност и защита от радиация

Безопасността на персонала и защитата на инсталирания детектор са от първостепенно значение. Свързаните с лъча условия, произведен от HL-LHC, изискват съществени подобрения на защитата на персонала и съоръженията за обезопасяване на лъча, докато остатъчната активация на съществуващия детектор по време на надграждането изисква значително увеличаване на усилията, при симулациите на радиация, управлението на радиоактивната защита, обучението, за свеждане до минимум на облъчването на персонала и осигуряването на провизии за извеждането от експлоатация и демонтажа. За адаптиране към предизвикателствата на Фаза II освен това е необходимо разширение на съществуващите системи за дистанционно наблюдение и дистанционно управление. Системите за безопасност на детектора трябва да бъдат актуализирани и пригодени към новите технологии на Фаза II.

9.10. Интеграция на електрониката

Екипът по интегриране на електрониката в групата за Техническа координация трябва да осигури кохерентност на системите за ел. захранване, отчитане и задействане, апаратно-програмно обезпечение, управление, избор на кабели и конектори и маршрутизиране на услугите. Те също са натоварени със задачи за идентифициране и изпълнение на общи решения, както и надзор на инсталирането и гладкото функциониране на различните свързани изпитателни съоръжения. CERN се нуждаят от опитни електронни и електроинженери и техници с управленски и надзорни способности за целия срок на надграждането, които ще подсилят съществуващия екип.

Направени са целесъобразни оценки въз основа на предишен опит на това дългосрочно участие, което може да бъде осигурено от персонала на Сътрудничеството.

9.11. Инженерна интеграция

Екипът по инженерна интеграция ще изпълнява решаваща част от задачата за Техническа координация, която трябва да гарантира, че части от експеримента, включително обслужващото и допълнителното оборудване, са цялостно свързани в системата (механика, термичен баланс и пр.), за да се създаде научен инструмент, работещ съгласно изискванията. Фаза II е едно комплексно надстройване с няколко напълно нови системи и технологии, които следва да бъдат интегрирани, като се спазват ограниченията, предвидени от непроменените характеристики на експеримента. Ефективната инженерна интеграция ще зависи от силния централен екип на CERN (частично съставен от дългосрочни посетители от сътрудничещи институти), който ще работи в Центъра за инженерна интеграция, което улеснява приноса на инженери и проектанти от институтите, участващи в Сътрудничеството. Бяха направени целесъобразни оценки на усилията на базата на предишен опит, които могат да бъдат предоставени от персонала на Сътрудничеството.

9.12. Подкрепа чрез договори

Както и по време на строителството, експлоатацията и поддръжката на CMS, техническият екип за Фаза II ще включва за изпълнението на значителна част от работите платени изпълнители (напр. транспорт, обслужване на място) или по конкретни договори (напр. тръбопроводи, специални скелета, малки механични работи).

9.13. Общи задачи по инсталирането/монтажа

Въз основа на дългогодишен опит в строителството и вече завършени работи по надграждане прецизното отстраняване и инсталиране на обслужващи елементи (кабели, влакна, тръбопроводи), било то специфични или общи, ще бъдат поверени на централни екипи от технически експерти, познаващи добре детектора. Тези екипи подготвят също така достъпа до специфични работни зони за специализираните екипи, работещи по под-детекторите, от Институти или специализирани групи на CERN, които идват в CMS за изпълнението на добре дефинирани интервенции в определено време. (Такива интервенции независимо дали за поддръжка, или надстройка съставляват по-голямата част от пакетните работи в период на изключване.) Самите централни екипи се състоят главно от персонал на институт, участващ в Сътрудничеството, изцяло интегриран в структурата на Техническия екип по координацията, който е отделен от CERN за продължителни периоди (обикновено с пълната продължителност на изключването или за по-дълго време). Фаза II на надграждане изисква изпълнението на две извънредно сложни задачи: отстраняване и реинтеграция. Едната задача включва повторно окабеляване на централното ролково колело (YBO), свързано с подмяната на проследяващото устройство (the Tracker) и основна ревизия на барабанния електромагнитен калориметър (Barel Electromagnetic Calorimeter). Другата подобна основна задача произтича от пълната замяна на крайните капаци на калориметъра, което изисква прекъсване на кабелите и повторно свързване на кабелите на двата диска (YE1) на крайните капаци - работа от същия вид както сервизното преработване на YBO. Като референция за оценката на разходите беше отбелязано, че по време на изграждането през 2006 - 2008 г. (по-проста инсталация поради отсъствието на вакуумизиран изолиран охладителен контур) количеството работи, свързани с инсталирането само на YBО, беше приблизително 60 000 FTE часа.

Промени настройката на бисквитките