Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 38 от 10.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-9 ОТ 2011 Г. ЗА ВОЕННО-ПОЧИВНОТО ДЕЛО (ДВ, БР. 29 ОТ 2011 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-9 ОТ 2011 Г. ЗА ВОЕННО-ПОЧИВНОТО ДЕЛО (ДВ, БР. 29 ОТ 2011 Г.)

В сила от 10.05.2019 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.38 от 10 Май 2019г.

§ 1. В чл. 1, ал. 1 думите "хотели и места за настаняване" се заменят с "хотелите и местата за настаняване", а думите "Българската армия и външни лица" се заменят с "Българската армия, както и на други лица, посочени в наредбата".

§ 2. В заглавието на глава втора думите "военно-почивните домове и хотели на Министерството на отбраната" се заменят с "военно-почивните домове, хотелите и местата за настаняване към военните клубове".

§ 3. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думата "Почивките" се добавя "и мероприятията", а думата "хотели" се заменя с "хотелите".

2. (В сила от 01.11.2019 г.) Точка 1 се изменя така:

"1. седемдневни почивки за летен отдих в морските военно-почивни домове и хотели;".

3. В т. 3а в края се поставя запетая и се добавя "както и за деца на военнослужещите и цивилните служители от чужди или съюзнически въоръжени сили, които заемат длъжности в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната;".

4. Създава се т. 10:

"10. групови мероприятия."

§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1:

аа) в изречение първо след думите "65 % от себестойността на почивката" се добавя "(храна, където се предлага и нощувка с включен ДДС)";

аб) в изречение второ думите "по чл. 3, ал. 1" се заменят с "по чл. 3, т. 1";

б) в т. 2 се правят следните изменения и допълнения:

ба) в буква "а" след думата "храна" се поставя запетая и се добавя "където се предлага";

бб) в буква "б", изречение първо след думите "25 % от себестойността на почивката" се добавя "(храна, където се предлага и нощувка с включен ДДС)";

в) в т. 4 след думите "чл. 3" се добавя "т. 1";

г) в т. 5:

га) (В сила от 01.11.2019 г.) в буква "а" след думите "чл. 3, т. 4 и 8" се добавя "ползват военно-почивните домове и хотелите през неактивния сезон", а след думите "по чл. 5" се поставя запетая и се добавя "които са до 25 % по-ниски от цените за лицата по чл. 3, т. 9, определени за неактивен сезон";

гб) буква "в" се изменя така:

"в) лицата по чл. 3, т. 12 заплащат 35 % от себестойността на почивката (храна, където се предлага и нощувка с включен ДДС), а останалите 65 % от себестойността на почивката се осигуряват от Министерството на отбраната със средства по съответната програма в рамките на утвърдения бюджет за съответната година; към себестойността на почивката лицата по чл. 3, т. 12 изцяло за своя сметка доплащат добавка за вид помещение;"

д) в т. 7 думите "по чл. 3, т. 1" се заменят с "по чл. 3, т. 1 и 10";

е) създава се т. 7а:

"7а. по чл. 2, т. 7 - почивките и мероприятията се финансират до 65 % от Министерството на отбраната със средства по съответната програма в рамките на утвърдения бюджет за съответната година, като разликата до 100 % се заплаща от лицата по чл. 3, т. 12; размерът на субсидията се определя ежегодно от министъра на отбраната след представяне на калкулации от страна на агенцията и при утвърден бюджет на Министерството на отбраната;"

ж) точка 11 се изменя така:

"11. по чл. 2, т. 3а - лицата по чл. 3, т. 12 заплащат почивката съгласно ал. 1, т. 5, буква "в";"

з) създава се т. 12:

"12. по чл. 2, т. 10:

а) лицата по чл. 3, т. 1, 10 и 12 заплащат стойността на груповото мероприятие по цените, при условията и по реда на чл. 4, ал. 1, т. 1, т. 5, буква "в" и т. 10;

б) лицата по чл. 3, т. 3, 4 и 8 заплащат стойността на груповото мероприятие по цените, при условията и по реда на чл. 4, ал. 1, т. 2, буква "а" и т. 5, буква "а";

в) лицата по чл. 3, т. 9 заплащат стойността на груповото мероприятие по цените, определени със заповедите по чл. 5 и чл. 6, ал. 1, с отстъпка, посочена със заповед на изпълнителния директор, в зависимост от броя на участниците в мероприятието, продължителността на периода и дните от седмицата, но не по-голяма от 20 %;

г) лицата по чл. 3, т. 5 заплащат стойността на груповото мероприятие по цените, при условията и по реда на чл. 4, ал. 1, т. 2, буква "б";

д) лицата по чл. 3, т. 6 организират групови мероприятия при условията и по реда на чл. 9, ал. 1 и 2."

2. В ал. 3 думите "Социална политика" се заменят със "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание".

3. В ал. 4 се правят следните изменения и допълнения:

а) в изречение второ думите "Социална политика" се заменят със "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание";

б) (В сила от 01.01.2020 г.) в изречение трето след думата "застраховка" се поставя запетая и се добавя "културна и спортна програма".

4. В ал. 6 думите "Социална политика" се заменят със "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание".

5. В ал. 7, изречение второ се правят следните изменения и допълнения:

а) думите "Социална политика" се заменят със "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание";

б) (В сила от 01.01.2020 г.) след думата "застраховка" се добавя "културна и спортна програма,".

§ 5. В чл. 5 след думите "по чл. 2, т. 1, 2, 6 и 9" се добавя "и груповите мероприятия по чл. 2, т. 10".

§ 6. В чл. 7 след думата "нощувка" се добавя "или нощувка със закуска и дължим ДДС".

§ 7. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "по чл. 3, т. 10" се заменят с "по чл. 3, т. 10, 11 и 12".

2. В ал. 2 думата "хотели" се заменя с "хотелите".

3. В ал. 3 след думите "допълнително приспособени помещения" се поставя запетая и се добавя "прилежащи към военно-почивните домове, хотелите и местата за настаняване към военните клубове, управлявани от агенцията", а думите "писмено разрешение съответно от министъра на отбраната, постоянния секретар на отбраната или началника на отбраната" се заменят с "писмено разрешение от изпълнителния директор на агенцията".

§ 8. В чл. 10, ал. 1 думата "хотели" се заменя с "хотелите".

§ 9. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Лицата по чл. 3, т. 1, 10 и 12 в рамките на една календарна година имат право да ползват за почивките по чл. 2, т. 1, 2, 4, 4а, 5, 7 и 9 до 20 календарни дни, при условията съответно на чл. 4, ал. 1, т. 1, 3, т. 5, буква "в", т. 7, 10 и 11. Почивката по чл. 2, т. 1 може да се ползва само веднъж в рамките на активния летен сезон."

2. В ал. 5 думите "чл. 3, т. 1 и 10" се заменят с "чл. 3, т. 1, 10 и 12".

3. В ал. 6 думите "лимитите, определени" се заменят с "лимита, определен".

4. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Груповите мероприятия по чл. 2, т. 10 на лицата по чл. 3, т. 1, 10 и 12 при условията и по реда на чл. 4, ал. 1, т. 1, т. 5, буква "в" и т. 10 се ползват в лимита, определен в ал. 1."

§ 10. Член 11а се отменя.

§ 11. В чл. 12, ал. 2 числото "15" се заменя с "25".

§ 12. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Социална политика" се заменят със "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание", а думите "синдикатите в Министерството на отбраната" се заменят с "национално представителните синдикални организации в Министерството на отбраната".

2. В ал. 2 в края се добавя "и се публикува на интернет страницата на агенцията".

3. В ал. 3 се създава изречение второ: "Всяка структура организира разпределението на картите по начин, който да гарантира равнопоставеното ползване на картите."

4. Създава се нова ал. 4:

"(4) Ако е уговорено в колективен трудов договор, в разпределението по ал. 3 участват и национално представителните синдикални организации в Министерството на отбраната в съответствие с уговореното в колективния трудов договор за съответната година. В този случай броят на цивилните служители в съответните структури по ал. 3 се намалява с броя на синдикалните членове на национално представителните синдикални организации в МО от дирекция "Управление на човешките ресурси в отбраната", съгласувано с дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание" и тази информация се предоставя на агенцията. Цивилните служители - синдикални членове, могат да кандидатстват за карти за почивка само от разпределените на национално представителните синдикални организации по реда на ал. 3."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

6. (В сила от 01.05.2019 г.) Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) За лицата по чл. 3, т. 10 и 12 се разпределят карти за почивка в страната в размер 15 % от числеността на военнослужещите и цивилните служители в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната. Това разпределение се отразява в протокола по ал. 2."

7. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея думите "по ал. 5 за лицата по чл. 3, т. 10" се заменят с "по ал. 6 за лицата по чл. 3, т. 10 и 12".

8. Създават се ал. 8 и 9:

"(8) Ежегодно, за периода на експлоатация на военно-почивните домове и хотелите, управлявани от агенцията, се запазват определен брой помещения, които не участват в разпределението по ал. 1 и се ползват в случай на аварии и други неотложни ремонти или други случаи, в които нуждата от ползването им е неотложна и спешна, както и при необходимост за настаняване на лицата по чл. 3. Броят и видът на помещенията в съответния обект, както и редът за тяхното ползване се определят със заповед на изпълнителния директор на агенцията. Общият брой на помещенията във всички обекти не може да надхвърля 9 % от търговския им капацитет.

(9) Освен помещенията по ал. 8 за осигуряване индивидуални резервации на чужди граждани по линия на безвалутния обмен и в рамките на "CLIMS" за периода на експлоатация на военно-почивните домове и хотелите, управлявани от агенцията, не подлежат на разпределението по ал. 1 определен брой помещения, посочени със заповед на изпълнителния директор на агенцията."

§ 13. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 основният текст се изменя така:

"(1) В 15-дневен срок след получаване на утвърдения от министъра на отбраната протокол по чл. 14, ал. 2 агенцията изпраща информация за съответните карти за почивка на хартиен носител и в електронен вид, позволяващ последваща обработка, на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Българската армия и национално представителните синдикални организации в Министерството на отбраната.";

а) в т. 1, изречение първо след думите "съответните структури" се поставя запетая и се добавя "национално представителните синдикални организации в Министерството на отбраната";

б) в т. 2, изречение първо думите "и Българската армия" се заменят с "Българската армия и национално представителните синдикални организации в Министерството на отбраната".

2. В ал. 2 думата "хотели" се заменя с "хотелите".

3. В ал. 4 думите "чл. 3, т. 4, 8, 9 и 12" се заменят с "чл. 3, т. 4, 8 и 9".

§ 14. В чл. 15а текстът след думите "свободна продажба" се заличава.

§ 15. В чл. 16, ал. 1 съюзът "и" преди думите "Българската армия" се заменя със запетая и се добавя "и синдикалните членове на национално представителните синдикални организации в МО".

§ 16. Създава се чл. 16а:

"Чл. 16а. При останали незаети помещения по чл. 14, ал. 9 същите се предлагат за свободна продажба. Сроковете и редът за осъществяване на свободната продажба се посочват в заповедта на изпълнителния директор на агенцията по чл. 14, ал. 9."

§ 17. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 думите "и членовете на семействата" се заличават, а думите "чл. 3, т. 1" се заменят с "чл. 3, т. 1 и 10".

2. Създава се т. 6:

"6. служебна бележка или служебна карта за лицата по чл. 3, т. 12, удостоверяваща обстоятелствата по чл. 3, т. 12."

§ 18. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 се създава изречение второ: "По изключение сроковете за предварително заплащане стойността на картите могат да се удължат със заповед на министъра на отбраната по мотивирано предложение на изпълнителния директор на агенцията."

2. В ал. 6 цифрата "3" се заменя с "5".

§ 19. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Агенцията може да осигурява и други празнични пакети за лицата по чл. 3 при условията по ал. 1. Информация за това се публикува своевременно на интернет страницата на агенцията.

(3) Изпълнителният директор на агенцията със заповед определя съдържанието и общата цена на празничните пакети за почивка."

§ 20. Създава се чл. 23а:

"Чл. 23а. (1) В случай на анулиране на групово мероприятие по чл. 4, ал. 1, т. 12, букви "а", "б", "в" и "г" в срок от 5 работни дни преди започването му въз основа на заявление до изпълнителния директор агенцията удържа 20 % от авансово платената сума на база потвърдените услуги и брой участници в мероприятието.

(2) Извън срока по ал. 1 агенцията удържа 50 % от авансово платената сума на база потвърдените услуги и брой участници в мероприятието."

§ 21. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. "Членове на семейство" са съпруг, съпруга и деца, ако не са встъпили в брак. За членове на семейство се считат и лицата, живеещи във фактическо съпружеско съжителство с военнослужещия или цивилния служител, ако имат еднакъв постоянен или настоящ адрес, което се удостоверява с лична карта или съответно с удостоверение за настоящ адрес. Справката за настоящ адрес се извършва по служебен път от агенцията."

2. (*) Точка 2 се изменя така:

"2. "Деца" са родените от брака/фактическото съпружеско съжителство на военнослужещия или цивилния служител лица; осиновените от военнослужещия или цивилния служител лица; децата на единия от съпрузите/живеещите във фактическо съпружеско съжителство, които живеят в едно домакинство, което се удостоверява с удостоверение за постоянен или настоящ адрес, до навършването на 18 години, а ако продължават образованието си (редовна форма на обучение) - до 26 години, което се удостоверява с акта за раждане/личната карта на детето и удостоверение/уверение от учебното заведение; за начало на срока на обучение във висше училище се счита датата на записване в него. В случай че са лица с определени вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто или с трайно намалена работоспособност - независимо от възрастта им, което се удостоверява с акта за раждане/личната карта на лицето и с решение на ТЕЛК/НЕЛК. Справката за настоящ адрес се извършва по служебен път от агенцията."

3. В т. 4 след думите "категорията на" се добавя "военно-почивния дом, хотела или".

4. В т. 5 думите "чл. 3, т. 1, 3, 4, 5, 8 и 10" се заменят с "чл. 3, т. 1, 3, 4, 5, 8, 10 и 12".

5. Създават се т. 7, 8, 9 и 10:

"7. "Храна" е закуска, обяд и вечеря.

8. "Празничен пакет за почивка" е комбинация най-малко от два различни вида туристически услуги, едната от които задължително е настаняване, за целите на една и съща почивка, които се предлагат, продават и начисляват на обща (пакетна) цена.

9. "Групово мероприятие" е организирано групово ползване на военно-почивните домове и хотелите, управлявани от агенцията, което включва не по-малко от 10 на брой лица по чл. 3, т. 1, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10 и 12 и е за период до 5 нощувки в съответното място за настаняване. Минимумът лица не включва членовете на семействата на лицата по чл. 3, т. 1, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10 и 12.

10. "Основни и допълнителни туристически услуги" са основните и допълнителните туристически услуги по смисъла на т. 69 и 70 от § 1 от допълнителните разпоредби на Закона за туризма."

§ 22. (В сила от 01.11.2019 г.) В приложение № 1 към чл. 10 се правят следните изменения:

а) заглавието се изменя така:

"Военно-почивни домове и хотели, категоризирани по реда на Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията

Сезони за почивка и експлоатационни периоди на военно-почивните домове и хотелите, управлявани от агенцията";

б) в т. II се правят следните изменения:

ба) в т. 1.2 думите "21.06. - 20.09." се заменят с "22.06. - 22.09.";

бб) в т. 1.3 думите "21.06. - 20.09." се заменят с "22.06. - 22.09.";

бв) в т. 1.4 думите "21.06. - 08.09." се заменят с "22.06. - 09.09.";

бг) в т. 1.5 думите "ВПД Созопол" се заменят със "Созопол - МО", а думите "20.09." се заменят с "22.09.";

бд) в т. 1.6 думите "Туристическо селище ВПД Несебър и Туристическо селище ВПД Несебър - Бунгала" се заменят с "Хотел "Несебър - МО" и Бунгала "Несебър - МО", а думите "01.06. - 20.09." се заменят с "08.06. - 22.09.";

бе) в т. 1.7 думите "21.06. - 10.09." се заменят с "22.06. - 15.09.";

бж) в т. 1.8 думите "21.06. - 10.09." се заменят с "22.06. - 15.09.".

Заключителни разпоредби

§ 23. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" с изключение на:

1. Параграф 3, т. 2, който влиза в сила от 1.11.2019 г.

2. Параграф 4, т. 1, буква "г", подбуква "га", който влиза в сила от 1.11.2019 г.

3. Параграф 4, т. 3, буква "б" и т. 5, буква "б", които влизат в сила от 1.01.2020 г.

4. Параграф 12, т. 6, който влиза в сила от 1.05.2019 г.

5. Параграф 21, т. 2, който влиза в сила от 1.09.2019 г., като не се отнася за летен отдих 2019 г.

6. Параграф 22, който влиза в сила от 1.11.2019 г.

Промени настройката на бисквитките