Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 54 от 9.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЕМ И СПОРТНА ПОДГОТОВКА НА УЧЕНИЦИТЕ В СПОРТНИТЕ УЧИЛИЩА (ДВ, БР. 74 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЕМ И СПОРТНА ПОДГОТОВКА НА УЧЕНИЦИТЕ В СПОРТНИТЕ УЧИЛИЩА (ДВ, БР. 74 ОТ 2016 Г.)

В сила от 01.09.2019 г.
Издадена от министъра на младежта и спорта

Обн. ДВ. бр.54 от 9 Юли 2019г.

§ 1. В наименованието на наредбата думата "спортна" се заменя със "специализирана".

§ 2. В чл. 1 ал. 1 се изменя така:

"(1) С тази наредба се определят:

1. условията и редът за приемане и преместване на ученици в спортните училища;

2. условията и редът за проверка на способностите на учениците, които се приемат по държавен план-прием в спортните училища;

3. организацията на обучението по учебните предмети от специализираната подготовка на учениците;

4. взаимоотношенията на спортните училища с лицензираните спортни федерации и техните членове;

5. критериите за определяне на резерв за спорта за високи постижения;

6. критериите, на които отговарят учениците в спортните училища, за които се организира комбинираната форма на обучение."

§ 3. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думата "декември" се заменя с "януари".

2. В ал. 6 думите "31 януари" се заменят с "1 март".

3. В ал. 7 след думите "VIII клас" се поставя запетая и се добавят думите "както и за броя на учениците".

4. В ал. 11 след думата "паралелки" се поставя запетая и се добавя "както".

5. В ал. 12 думата "март" се заменя с "април".

6. В ал. 13 думите "обявява в училището" се заменят с "публикува на интернет страницата на Министерството на младежта и спорта" и думите "10 април" се заменят с "3 май".

7. Алинея 14 се изменя така:

"(14) Утвърденият план-прием се обявява в училището и на интернет страницата му."

§ 4. В чл. 3, ал. 8 след думите "ал. 5" се поставя запетая и се добавя "включително на интернет страницата си,".

§ 5. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се добавя изречение второ: "Графикът включва датите за приемните изпити по отделните видове спорт в периодите по ал. 4 и по чл. 9, ал. 3."

2. В ал. 3 след думата "училището" се поставя запетая и се добавя "както и на интернет страницата му в срок до 15 юни", а думите "не по-късно от 7 дни преди деня, определен за провеждане на приемния изпит" се заличават.

3. Създават се ал. 6 - 8:

"(6) В периода по ал. 4 може да се провежда и изпит за проверка на способностите на кандидатите за попълване на свободни и обявени места по държавния план-прием, утвърден за училището за предходни учебни години.

(7) Приемането на документите на кандидатите по ал. 6, осигуряването на съоръженията и документацията за провеждане на изпита, провеждането на приемния изпит по съответния вид спорт и класирането на кандидатите може да се възложи на комисиите по чл. 5.

(8) Изпитът по ал. 6 се провежда по реда на чл. 10, ал. 3, като за резултатите се изготвят отделни протоколи."

§ 6. В чл. 5, ал. 3 думите "За членове" се заменят с "В състава" и думата "назначават" се заменя с "включват най-малко двама".

§ 7. В чл. 6, ал. 3, т. 5 думите "чл. 23, ал. 12" се заменят с "чл. 84, ал. 1".

§ 8. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 3 в края на изречението се добавят думите "или друг документ, удостоверяващ, че детето е ученик в съответния клас през учебната година";

б) точка 4 се отменя;

в) в т. 5 думите "удостоверяващо, че съответният вид спорт не е противопоказен за здравословното състояние на ученика" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Към документите по ал. 1 се представят в оригинал акт за раждане и ученическата книжка за съответната учебна година на кандидата или друг документ, удостоверяващ, че детето е ученик в съответния клас през учебната година. След справка документите в оригинал се връщат на кандидата."

§ 9. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. В ал. 5, т. 3 след думата "световни" се поставя запетая, думата "и" се заличава и след думата "европейски" се добавя "и балкански".

2. В ал. 7 числото "10" се заменя с "5" и в края се добавя "и копие на акт за раждане, заверено от родителя/настойника и/или кандидата".

3. В ал. 8 числото "15" се заменя с "10".

§ 10. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 числото "20" се заменя с "15".

2. В ал. 2 думите "9 - 15" се заменят с "1 - 6".

3. В ал. 3 думите "16 - 22" се заменят с "10 - 16".

4. Алинеи 4 - 5 се отменят.

5. В ал. 7 числото "27" се заменя с "23".

6. В ал. 9 думата "държавен" се заличава, думите "спортните училища" се заменят с "общинските спортни училища" и числото "30" се заменя с "28".

7. Създава се ал. 10:

"(10) Министърът на младежта и спорта утвърждава осъществения прием в държавните спортни училища в срок до 28 август."

§ 11. В чл. 14, ал. 4 думата "сайта" се заменя с "интернет страницата".

§ 12. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. от V до VI клас включително - през цялата учебна година;"

б) точка 2 се изменя така:

"2. от VII до X клас включително - през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време, не по-късно от 30 учебни дни преди края на всеки учебен срок;"

в) в т. 3 след думите "XI клас -" се добавя "през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време,".

2. В ал. 2 се добавя изречението: "Участието в национален отбор се удостоверява със служебна бележка, издадена от съответната лицензирана спортна федерация."

3. Алинея 3 се отменя.

4. В ал. 4:

а) основният текст се изменя така:

"(4) В особени случаи преместване извън сроковете по ал. 1, т. 1, 3 и 4 може да се извърши след разрешение:";

б) в т. 2 след думата "образованието" се добавя "на територията, на която се намира приемащото училище,".

§ 13. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. Алинеи 3 - 6 се изменят така:

"(3) При успешно положен изпит в срок до 3 работни дни от полагане на изпита директорът на училището потвърждава възможността за записването на ученика и уведомява писмено директора на училището, в което ученикът се е обучавал, за заявеното от родителя и/или ученика желание.

(4) До 5 работни дни от получаване на информацията по ал. 1, т. 1 директорът на училището, в което се е обучавал ученикът, издава удостоверение за преместване и го предоставя на директора на приемащото училище заедно с копие на училищния учебен план и копие на личното образователно дело на ученика в първи и втори гимназиален етап.

(5) Директорът на приемащото училище до 3 работни дни от получаване на удостоверението по ал. 4 определя със заповед условията за приемане на ученика и информира родителя/настойника и/или ученика. Родителят/настойникът и/или ученикът подписва декларация за информирано съгласие относно различията в учебния план в приемащото училище и необходимите приравнителни изпити, ако има такива.

(6) В срока по ал. 5 директорът на приемащото училище информира писмено директора на училището, от което идва ученикът, за неговото записване."

2. Алинеи 7 - 8 се отменят.

3. Алинея 11 се изменя така:

"(11) Освен документите по ал. 4 директорът на спортното училище, в което се е обучавал ученикът по ал. 10, представя и служебна бележка, удостоверяваща дали ученикът е променил вида спорт, по който е приет в спортното училище."

§ 14. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 думите "съгласувано с учителя по спортна подготовка на групата, в която се обучава, и с учителя по спортна подготовка на групата, в която ученикът ще бъде преместен" се заличават.

2. В ал. 4 думите "Държавния образователен стандарт за организацията на дейностите в училищното образование" се заменят с "Наредба № 10 от 1.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование (ДВ, бр. 73 от 2016 г.)".

3. Създават се ал. 5 - 6:

"(5) В случай че на ученик е наложена санкция за нарушение на антидопинговите правила с влязло в сила решение за лишаване от състезателни права, ученикът се насочва за обучение в друго училище.

(6) Условията и редът за преместването на ученика по ал. 5 се определят със заповед на началника на съответното регионално управление на образованието."

§ 15. В наименованието на раздел V думата "спортната" се заменя със "специализираната".

§ 16. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "спортна" се заменя със "специализирана".

2. В ал. 2 думата "спортна" се заменя със "специализирана", думите "и учебна практика" се заличават и думата "тренировката" се заменя с "тренировъчното занимание".

3. В ал. 6 думите "учебно-тренировъчния процес" се заменят с "учебните часове по учебните предмети от специализираната подготовка".

4. В ал. 7 думите "учебния предмет спортна подготовка" се заменят с "учебните предмети от специализираната подготовка".

§ 17. В чл. 21, ал. 1 думите "специализираните учебни предмети" се заменят с учебните предмети от специализираната подготовка".

§ 18. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думата "спортна" се заменя с "учебните предмети от специализираната".

2. В ал. 4 думите "спортна подготовка и по учебна практика" се заменят със "специализираните учебни предмети - спортна подготовка и учебна практика".

3. Създава се нова ал. 5:

"(5) Броят на учениците в група по вид спорт, включен в програмата на олимпийските игри, може да е под определените в чл. 21, ал. 2, но не по-малко от 8 ученици в индивидуален спорт и не по-малко от 12 ученици в колективен спорт, в случай че в групата се обучава най-малко един състезател с класиране: 1 - 6 място на олимпийски игри, 1 - 6 място на световно първенство и/или 1 - 3 място на европейско първенство."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и думите "спортна подготовка" се заменят с "учебните предмети от специализираната подготовка".

5. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и думата "спортна" се заменя със "специализирана" и в края се добавя "както и в случаите по ал. 5".

6. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и думата "спортна" се заменя със "специализирана".

7. Досегашната ал. 8 става ал. 9.

8. Досегашната ал. 9 става ал. 10 и след думата "картотекирани" се поставя запетая и се добавя "в случай че училището има сключен договор".

9. Досегашната ал. 10 става ал. 11.

10. Създават се ал. 12 - 13:

"(12) В случаите, когато новоприетите ученици са с клубна принадлежност от спортен клуб, който няма договор със спортното училище, се сключва договор по чл. 24, ал. 1.

(13) При промяна на клубната принадлежност на ученик в спортното училище директорът:

1. издава заповед, с която премества ученика в групата на учителя по специализирана подготовка, провеждащ специализираната подготовка с учениците от спортния клуб, от който ученикът е картотекиран;

2. сключва договор по чл. 24, ал. 1 и издава заповед, с която определя условията и реда за обучение на ученика в случаите на картотекиране от спортен клуб, който няма взаимоотношения с училището."

§ 19. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Учебно-тренировъчният процес с" се заменят с "Учебните часове по специализирана подготовка на", думата "организира" се заменя с "организират" и думата "провежда" се заменя с "провеждат".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) В срок до 1 септември директорите на спортните училища в съответствие със заповедта по чл. 104, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование и съобразно държавния спортен календар и училищния учебен план определят със заповед началото и края на ваканциите, времето за провеждане на учебно-тренировъчни и възстановителни лагери и за производствена практика."

3. В ал. 5 след думата "лагери" се добавя "са включени в специализираната подготовка и".

4. В ал. 9 след думата "натоварвания" се добавя "са включени в специализираната подготовка и".

5. В ал. 10 след думата "училища" се добавя "е включен в специализираната подготовка и".

§ 20. В чл. 24, ал. 5 се правят следните допълнения:

1. В т. 4 след думите "писмено уведомяване" се добавя "в седемдневен срок".

2. В т. 5 след думата "предоставяне" се добавя "в седемдневен срок".

§ 21. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. (1) В държавните спортни училища се създават центрове за подготовка на резерв за спорта за високи постижения от изявени спортисти.

(2) В центровете по ал. 1 се включват ученици, които отговарят на минимум един от следните критерии:

1. участие в олимпийски игри;

2. призови класирания от световни първенства: 1 - 12 място;

3. призови класирания от европейски първенства: 1 - 8 място;

4. първо, второ, трето място от балкански първенства;

5. първо място от държавни първенства.

(3) По изключение, след мотивирано предложение на българските спортни федерации и решение на педагогическия съвет на съответното спортно училище, в центъра за подготовка на резерв за спорта за високи постижения може да се включат до 3 перспективни ученици общо, притежаващи необходимите двигателни качества и специфични показатели по вида спорт.

(4) Директорите на държавните спортни училища, съгласувано със спортните клубове и българските спортни федерации, предвиждат мерки и дейности за спортно развитие на учениците, включени в центровете за подготовка на резерв за спорта за високи постижения."

§ 22. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. (1) Комбинирана форма на обучение в спортните училища се организира за ученици с изявени дарби, отговарящи на критериите по чл. 26, ал. 2.

(2) Председателят на спортния клуб прави мотивирано предложение до директора на спортното училище за преминаване в комбинирана форма на обучение на учениците по ал. 1 до 20 август на текущата година с приложени документи, удостоверяващи класирането.

(3) Изключение от случаите по ал. 1 може да има за ученици с изявени дарби след мотивирано предложение до директора на спортното училище от българската спортна федерация по съответния вид спорт, внесено в срок до 20 август."

§ 23. Параграф 2 на заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 143, ал. 6, чл. 146, ал. 2, т. 2 и чл. 147 от Закона за предучилищното и училищното образование и чл. 85 от Закона за физическото възпитание и спорта."

§ 24. Приложение № 2 към чл. 2, ал. 6 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 2, ал. 6


ПРЕДЛОЖЕНИЕ

за държавен план-прием на ученици в спортно училище

....................................................................................................................................................................

(наименование на спортното училище)

....................................................................................................................................................................

(адрес, телефон за контакт)

Учебна година ..........................

Вид спорт/професия

и специалност

само за VIII клас

Брой места по вид спорт/професия и специалност само за VIII клас

V клас

VI клас

VII клас

VIII клас,

професия ............................

..............................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общ брой места

 

 

 

 

Брой паралелки

 

 

 

 

Директор: .........................................................................................................................................

(име, фамилия, подпис и печат)

Съгласували:

Финансиращ орган - кмет на община за общинските училища:

.....................................................................................................................................................................

(име, фамилия, подпис и печат)

Началник на РУО:

.....................................................................................................................................................................

(име, фамилия, подпис и печат)

"

§ 25. В приложение № 3 към чл. 7, ал. 1, т. 1 се правят следните изменения:

1. точка 1 към приложените със заявлението документи се изменя така:

"1. Копие на ученическа книжка/друг документ, удостоверяващ, че детето е ученик в съответния клас през учебната година."

2. Точка 2 се отменя.

3. В т. 3 думите "със заключение, че съответният вид спорт не е противопоказен за здравословното състояние" се заличават.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 26. Навсякъде в наредбата думите "учител по спортна подготовка", "учителя по спортна подготовка", "учители по спортна подготовка" и "учителите по спортна подготовка" се заменят съответно с "учител по специализирана подготовка", "учителя по специализирана подготовка", "учители по специализирана подготовка" и "учителите по специализирана подготовка".

§ 27. Тази наредба влиза в сила от 1.09.2019 г.

Промени настройката на бисквитките