Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 6.XII

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА ЧЕРНА ГОРА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И МЕДИЦИНСКАТА НАУКА(Одобрен с Решение № 517 от 27 август

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА ЧЕРНА ГОРА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И МЕДИЦИНСКАТА НАУКА

(Одобрен с Решение № 517 от 27 август 2019 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 6 ноември 2019 г.)

Издаден от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.96 от 6 Декември 2019г.

Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на здравеопазването на Черна гора (наричани по-нататък "страните"), отчитайки ползата от международното сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинските науки, както и необходимостта от укрепване на взаимните отношения,

в интерес на създаването на благоприятни условия за развитие на сътрудничество и отчитайки необходимостта от адекватна правна основа за развитие на двустранни отношения, постигнаха следното:


Член 1

Страните ще насърчават в рамките на своите компетенции, определени от съответното национално законодателство, сътрудничеството в областта на здравеопазването и медицинските науки, основано на реципрочност и взаимна полза, с цел укрепване на техните здравни системи и допринасяне за подобряване на здравния статус на гражданите на всяка от страните.


Член 2

Страните осъществяват сътрудничество в следните области от взаимен интерес:

1. подготовка и повишаване на квалификацията на медицинските специалисти;

2. промоция на здравето и превенция на болестите;

3. епидемиологичен контрол на заразните, хроничните и незаразните болести;

4. лекарствените продукти, биологичните лекарствени продукти и медицинските изделия;

5. новите технологии в здравеопазването, както и трансфер на технологии;

6. електронното здравеопазване;

7. други области, представляващи взаимен интерес и договорени между страните.


Член 3

Взаимното сътрудничество между страните в областите по чл. 2 се осъществява чрез следните форми:

1. обмен на опит, информация и добри практики;

2. обмен на делегации от медицински специалисти и други експерти;

3. участие на медицински специалисти в конференции и събития, провеждани от страните;

4. обучение на медицински специалисти;

5. насърчаване възможностите за използването на нови технологии при лечението на пациенти;

6. други взаимно съгласувани форми на сътрудничество.


Член 4

За целите на настоящия меморандум за разбирателство (наричан оттук нататък "меморандум") страните могат да изготвят планове за сътрудничество за определени периоди от време, в които ще се определят конкретни дейности, форми и условия на сътрудничество.


Член 5

Страните не разкриват и не разпространяват никаква поверителна информация, предоставена в хода на изпълнението на съвместните дейности по настоящия меморандум, на трети страни, освен за целите и в степента, договорени писмено от страните.


Член 6

Настоящият меморандум влиза в сила от датата на подписването му и е в сила за срок от 5 (пет) години.

Неговото действие се подновява автоматично за нови периоди от 5 (пет) години, освен ако една от страните не го прекрати чрез писмено уведомление до другата страна, направено не по-късно от 6 месеца преди изтичането на съответния 5-годишен период от действието на меморандума.

Прекратяването на настоящия меморандум не засяга изпълнението на започнати или текущи дейности или проекти, освен ако страните не се споразумеят друго.

Подписан в София на 6 ноември 2019 г. в два оригинални екземпляра на български, черногорски и английски език, като всички текстове са еднакво автентични. В случай на различия в тълкуването текстът на английски език ще има предимство.

Промени настройката на бисквитките