Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 10.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 312 ОТ 5 ДЕКЕМВРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ФОНДА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 172 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. (ДВ, БР. 49 ОТ 2011

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 312 ОТ 5 ДЕКЕМВРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ФОНДА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 172 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. (ДВ, БР. 49 ОТ 2011 Г.)

В сила от 10.12.2019 г.

Обн. ДВ. бр.97 от 10 Декември 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 думите "пътната безопасност" се заменят с "безопасността на движението по пътищата".

§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 5:

"5. обучение и опазване на живота и здравето на децата като участници в движението по пътищата;".

2. Досегашната т. 5 става т. 6 и в нея думите "пътната безопасност" се заменят с "безопасността на движението по пътищата".

§ 3. В чл. 7, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "план-програма" се добавя "и ежегодни план-графици", а думите "на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата" се заменят с "от съвет, създаден със заповед на министъра на вътрешните работи".

2. Точка 5 се изменя така:

"5. одобрява годишен отчет за изпълнението на дейностите от план-графика за съответната година, изготвен от съвета по т. 1."

§ 4. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея след думата "контрол" се добавя "и превенция, свързани с", а думите "пътната безопасност" се заменят с "безопасността на движението по пътищата".

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Предложенията по ал. 1, свързани с осъществяваните от Министерството на вътрешните работи дейности по контрол, превенция и подобряване на безопасността на движението по пътищата, се изготвят въз основа на утвърдени национални стратегически документи, европейски директиви и разпореждания, предложения от други институции, организации и граждани.

(3) Предложенията по ал. 2 постъпват чрез съответните структури на Министерството на вътрешните работи на централно и териториално ниво и се обобщават от Главна дирекция "Национална полиция" на Министерството на вътрешните работи."

§ 5. В чл. 10, ал. 2 думите "пътната безопасност" се заменят с "безопасността на движението по пътищата".

§ 6. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) Министърът на вътрешните работи със заповед създава съвет, който го подпомага във връзка с правомощията му по управлението на фонда.

(2) Съветът се състои от председател, заместник-председател, технически секретар и членове - служители на Министерството на вътрешните работи.

(3) При необходимост в заседанията на съвета участие може да вземат експерти от структури на Министерството на вътрешните работи, които не са включени в състава.

(4) Заседанията на съвета се ръководят от председателя, а в негово отсъствие - от заместник-председателя. За всяко заседание на съвета се изготвя протокол, който се подписва от председателя и от секретаря.

(5) Дейността и организацията на работата на съвета се уреждат с правила, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи.

(6) Съветът разглежда предложенията по чл. 9 и изготвя становище по всяко предложение за включването му или не в план-програмата по чл. 7, ал. 2, т. 1.

(7) В план-програмата по чл. 7, ал. 2, т. 1 се включват предложенията, за които е изразено положително становище на съвета.

(8) Предложение за план-график за дейностите от план-програмата, които се предвижда да бъдат реализирани през следващата календарна година, се изготвя от Главна дирекция "Национална полиция" на Министерството на вътрешните работи и се предоставя за одобряване от министъра на вътрешните работи не по-късно от 1 август на текущата година след обсъждане на заседание на съвета.

(9) В план-графика по предложение на структурите по чл. 9, ал. 1 може да бъдат извършвани промени и да бъдат включвани нови предложения, като включването на нови предложения се допуска само ако те са на стойност, не по-голяма от стойността на отпадналите предложения.

(10) Промените в план-графика се одобряват от министъра на вътрешните работи след разглеждане на заседание на съвета."

Заключителни разпоредби

§ 7. (1) Правилата по чл. 11, ал. 5 се утвърждават от министъра на вътрешните работи в срок до два месеца от влизането в сила на постановлението.

(2) Насоките за изготвяне на предложения и критериите за оценка на предложенията за включване в план-програмата на дейностите по контрола на движението по пътищата и подобряване на безопасността на движението по пътищата се публикуват на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи в 7-дневен срок от утвърждаването на правилата по ал. 1.

§ 8. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките